Ako naložiť kyslú kapustu

Naloženie kyslej kapusty je veľmi jednoduché a zvládne to každý:

Kyslú kapustu je možné zakúpiť v každých potravinách, tá kupovaná však často neobsahuje to, čo by pravá poctivá kyslá kapusta mala obsahovať. Reč je najmä o mikroflóre kvasenej kapusty vďaka čomu je taká zdravá. Preto najlepšia kapusta je tá svoja, pripravená doma. Stačí na to súdok, kapusta, soľ, celé nové korenie, rasca celá, jablká, nakrájaná cibuľa, bobkový list a na dno súdka kôrka chleba ( pre lepšie kvasenie ), strapec kyslého hrozna , červená repa ( pre chuť a jemné sfarbenie kapusty do ružova -  nemusíte dávať).

Postup nakladania kyslej kapusty

1. Kapustu si môžete narezať na špeciálnych nožoch na cca 3 mm hrubé prúžky, no dá sa zakúpiť už aj narezaná.

2. Narezanú kapustu nasolíme ( na 10kg cca 150-200g soli), necháme odstáť niekoľko hodín. Vďaka soli sa kapusta odvodní a zmenší sa jej pôvodný objem.

3. Dno súdka vystelieme niekoľkými celými listami kapusty, do ktorej zabalíme kôrku chleba, hrozno, pokrájanú repu.

4. Pár hodín odležanú kapustu potom môžeme nakladať :  vrstva kapusty, na ňu  dáme bobkový list, nové korenie, rascu, nakrájanú cibuľu, niekoľko jabĺčok, ďalšia vrstva kapusty... a pokračujeme až kým nemáme súdok plný. Kapustu neustále stláčame rukou a vyberáme prebytočnú vodu.

5. Napokon kapustu zaťažíme ťažítkom (tak aby bola kapusta ponorená vo vlastnej šťave), súdok zakryjeme a do okraja medzi vrchnákom a súdkom nalejeme trochu vody. Necháme kvasiť cca 4 týždne bez prístupu vzduchu. Za to obdobie soľ vytiahne z kapusty prebytočnú tekutinu, baktérie mliečneho kvasenia rozložia cukry, ktoré sú obsiahnuté v čerstvej kapuste,  vznikne kyselina mliečna, ktorá dodá kapuste typickú chuť.

Účinky kyslej kapusty

Mnohí  z nás netušia, čo kyslá kapusta v sebe skrýva a pritom je poriadnou bombou  pre zdravie človeka. Jej konzumáciou dostávame do tela železo, fosfor, flór, draslík, horčík, vitamíny C, E, B a K. Jej skutočným pokladom sú však laktobacily, ktoré sú ovplyvňujú imunitu ľudského organizmu a tým priaznivo pôsobia na množstvo orgánov v tele. Konzumáciou kvasenej kapusty sa očistíme od škodlivých látok, dodáme si hodnotné bioaktívne látky, pomôže pri pálení záhy, plnosti a grganí, podporuje chudnutie, spomaľuje starnutie, lieči choroby dvanástorníka, žalúdočné vredy, hemoroidy i choroby hrubého čreva. Chráni pečeň a pľúca, je prevenciou alzheimera a rakoviny ( pri kvasení sa v kapuste tvoria látky zabraňujúce nádorovému bujneniu nazývané izotiokyanáty ). Podporuje tvorbu červených krviniek, rast buniek, mozog, nervy, funkciu svalov, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cukru v krvi. Považuje sa tiež za požierač tuku, preto tým, ktorí majú záujem schudnúť stačí, aby každý deň zaradili do svojho jedálnička trochu kyslej kapusty. Prirodzene prečisťuje steny žalúdka a štartuje mikroflóru, chráni aj pred ochoreniami srdca a pred sivým zákalom. Dokonca zmierňuje príznaky opitosti. U mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií, preto ak túžite po dieťatku, kapusta by nemala chýbať v jedálničku. Vďaka  kyseline  pantoténovej prispieva kráse vlasov a má kozmetické účinky.

Rozdiel v konzumácii bielej či červenej kapusty je iba v rastlinnom pigmente, v červenej kapuste sa nachádza 36 druhov pigmentov a 8 z nich sa nevyskytuje v žiadnej inej rastlinnej potrave. Kvasenej kapuste dodáva typickú chuť bakteriálne kvasenie, ktoré vytvára kyselinu mliečnu, takisto prospešnú pre zdravie. Kyslá kapusta je jedinou rastlinnou potravinou, ktorá prirodzene obsahuje vitamín B12, preto je veľmi dobrá aj pre vegetariánov, či ľudí obmedzujúcich v jedálničku mäso. Obsahuje viac vitamínu C ako čerstvá kapusta, 200g kyslej kapusty dodá organizmu viac laktobacilov ako téglik živého jogurtu a tieto probiotiká sú zároveň rôznorodejšie. Pri príprave jedál dbajte na to aby kyslá kapusta neprešla tepelnou úpravou (viac ako 60 ºC), keďže takto príde o svoju najvzácnejšiu zložku - probiotiká.

Inšpirujte sa aj vy bohatou históriou kvasenej kapusty a doprajte si túto superpotravinu tak často, ako sa len dá.

Sledujte nás