Boj proti škodcom a chorobám v zeleninovej záhrade


ochrana zeleniny pred škodcami

Huby, baktérie, vírusy či hmyz dokážu v zeleninovej záhrade narobiť veľké škody. Takto sa dá proti nim bojovať:

Existuje množstvo metód ako bojovať proti škodcom vo vašej záhrade. Každá má svoje výhody aj nevýhody, no integrovaný prístup k obrane proti škodcom, kombinujúci viacero stratégií je zväčša najlepším riešením.

Jedna z najdôležitejších zásad v boji proti škodcom je spoznať ich: ktorý hmyz alebo ochorenie spôsobuje škody, v akom prostredí žijú, aký majú životný cyklus, čím sa živia a ako sa správajú. Tieto informácie vám pomôžu pri výbere vhodných opatrení.

Prevencia

Tak ako aj v boji proti burinám, tak aj pri škodcoch je najdôležitejšia prevencia. Vyhnúť sa škodcom je ľahšie ako proti nim bojovať:

1. Pestujte silné, zdravé rastliny

Je len prirodzené, že oslabené rastliny, rastúce v nevhodných podmienkach sú náchylnejšie na rôzne ochorenia a ľahšie podliehajú škodcom. Správne hnojenie, pH pôdy, správne množstvo vody a vhodné miesto výrazne redukujú výskyt najmä hubových, výrusových a bakteriálnych ochorení.

2. Rotácia rastlín

Pestovanie rovnakých plodín rok čo rok na rovnakom mieste podporuje výskyt škodcov. Platí to najmä pre hmyz, ktorý prezimuje v pôde a jeho larvy napádajú rovnaké druhy rastlín.

3. Vyberte si odolné variety

Odolné variety, vhodné do našich klimatických podmienok značne znížia prípadný nápor chorôb a škodcov.

4. Hygiena v záhrade

Mnoho škodcov(hmyz, slimáky, mikróby) prezimuje v organickom odpade, ktorý sa hromadí na alebo v okolí záhrad. Dbajte preto vždy na poriadok na vašej záhrade a všetok organický odpad alebo starý mulč po skončení sezóny odstráňte. Nikdy nedávajte napadnuté časti rastlín do kompostu.  

5. Nezavlečte nakazené rastliny do vašej záhrady

Vždy si poriadne skontrolujte rastliny, ktoré chcete kúpiť a priniesť do vašej záhrady. Často sa totiž stáva, že sú napadnuté hmyzom alebo ochorením.

6. Siete proti hmyzu

siete proti hmyzu zeleninaSiete zabraňujúce hmyzu dostať sa k vašej zelenine vám niekedy vedia zachrániť úrodu. Môžu sa aplikovať v období najväčšieho náporu hmyzu (neskorá jar a skoré leto) a sú účinné aj proti slimákom. Konce sietí však musia byť starostlivo zahrabané pod zemou, pretože škodcovia si dokážu nájsť aj najmenšiu štrbinu na ceste za potravou. Siete sú veľmi praktické a pri šetrnom zaobchádzaní sa dajú používať opakovane. Navyše nimi prenikajú slnečné lúče dážď aj vzduch, takže rastlinám nijako neškodia. Niektoré druhy zeleniny ako uhorky, paradajky, melóny či tekvica potrebujú pre tvorbu plodov opeľovače – pri nich je dôležité načasovanie umiestnenia sietí a ich odokrytie na dobu potrebnú na ich opelenie.    

7. Pasce na hmyz

Ako napríklad lepkavé pásiky majú skôr funkcie indikátorov, ktoré nám pomôžu pri identifikácii druhu škodcu a monitorovanie jeho rozšírenia.

Opatrenia po napadnutí škodcami

1. Manuálny zber hmyzu a odstraňovanie napadnutých častí rastlín

Je to ekologický, no veľmi pracný spôsob, ako ochrániť našu zeleninu pred škodcami. Účinné je napríklad oberanie mandeliniek (pásaviek zemiakových) alebo odstraňovanie častí rastlín napadnutých hubovým, vírusovým, či bakteriálnym ochorením.

2. Biologická ochrana

hotel pre hmyzVytvorenie zázemia pre prirodzených predátorov ako sú vtáky a dravý hmyz môže výrazne pomôcť v boji proti škodcom. Stavanie vtáčich búdok a úkrytov pre hmyz priláka na vašu záhradu množstvo vtákov, lienok, zlatoočiek pripravených redukovať prípadných škodcov.

3. Pesticídy

Aj pesticídy (fungicídy proti hubovým ochoreniam, insekticídy proti hmyzu, herbicídy proti burinám,...) môžu byť použité ako súčasť boja proti škodcom a ochoreniam. Uistite sa že aplikujete ten správny druh v správnom množstve a len na rastliny, ktoré to potrebujú. Problémom pesticídov je že ničia aj organizmy, ktoré sú pre záhradu prospešné. Je dôležité podotknúť, že ak je pesticíd organického pôvodu, neznamená to že nie je toxický. Niektoré organické pesticídy môžu byť dokonca toxickejšie ako tie syntetické. Preto je dôležité dodržiavať pri ich aplikácii pokyny výrobcov.

4. Mikrobiologické pesticídy

Využitie baktérií ako napríklad Bacillus thuringiensis, ktoré napádajú húsenice, môžu byť alternatívou pre chemické pesticídy

5. Insekticídne mydlá a doma vyrobené postreky

Insekticídne mydlá sú účinné proti určitým druhom hmyzu (najmä voškám). Z domácich postrekov je rozšírený najmä roztok mlieka a vody (1 diel mlieka a 7 dielov vody), ktorý po trojdňovej aplikácii veľmi dobre funguje najmä proti plesniam. Proti fytoftóre zemiakovej je však neúčinný.  

Bez ohľadu na to akú metódu boja proti škodcom a ochoreniam si vyberiete, pozorujte a zaznamenávajte si či boli účinné. Takýmto spôsobom budete lepšie pripravení do budúcich sezón.

 

Zdroje: www.greenvegetableseeds.com

            www.aggie-horticulture.tamu.edu

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…