Choroby a škodcovia rajčiakov


choroby paradajok

Prehľad chorôb a škodcov rajčín a opatrenia proti nim

Rajčiny sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny a preto ich môžeme nájsť takmer v každej zeleninovej záhrade. Rajčiaky sú však obľúbené aj pre rôznych škodcov a choroby, ktoré dokážu veľmi rýchlo zničiť celú úrodu. Preto je dôležité im preventívne predchádzať, včas identifikovať prípadného škodcu alebo pôvodcu ochorenia a byť pripravený na tie správne opatrenia proti nim.

Hmyz – škodcovia rajčiaka

Ak zbadáte nejaký hmyz na vašich drahocenných paradajkách, nebežte hneď po prvý insekticíd, ktorý nájdete. Mnohé druhy hmyzu sú pre záhradu prospešné alebo jej vôbec neškodia. Môžu to byť aj druhy, ktoré sú prirodzenými predátormi pre škodcov. Vždy je potrebné identifikovať škodcu a rozsah škôd ktoré spôsobuje, predtým ako zasiahneme.

Vošky 

Napádajú

Vošky na rajčiakochVošky tvoria zhluky miniatúrneho hmyzu, ktoré môžete vidieť na stonkách alebo mladých listoch rajčiakov. Napádajú aj iné rastliny vrátane ovocných stromov a krov, rôzne okrasné rastliny a zeleninu. Zatiaľ čo v malých množstvách nepredstavujú problém (môžete ich jednoducho odstrániť prstom), pri premnožení môžu poškodiť alebo zničiť celú rastlinu. V boji proti voškám pomáha dravý hmyz ako sú napr. Lienky. Ak sa vám vošky vymknú z pod kontroly, použite na ne insekticídne mydlové roztoky na báze prírodných tukov a rastlinných olejov, ktoré sa často používajú formou spreju aj pri bio pestovaní.

Viac o tom ako bojovať proti tomuto škodcovi sa dozviete tu:

Ako na vošky v záhrade efektívne

Molice

Molice na rajčiakochTento maličký okrídlený hmyz sa živý rastlinnými šťavami ktoré vysáva z tela rastlín. Zanecháva po sebe rany po vpichoch, cez ktoré sa rastlina môže nakaziť rôznymi plesňami a inými ochoreniam. Nesnažte sa na ne používať štandardné insekticídy, pretože si proti nim vybudovali nezvyčajnú odolnosť. Tak ako na väčšinu hmyzu však na ne zaberajú mastné roztoky vo forme spreja(zmiešame rastlinný olej s prostriedkom na umývanie riadu v pomere 4:1(poriadne pretrepeme) a tento výsledný roztok zmiešame s vodou v pomere 1:50 – používame ihneď po namiešaní). Roztok obalí molice a zadusí ich, keďže hmyz dýcha celým povrchom tela.

Ochorenia rajčiakov

Rajčiaky môžu byť napadnuté pozoruhodne rozmanitou skupinou chorôb. Ohrozuje ju viac ako 30 druhov bakteriálnych, vírusových a hubových ochorení. Je preto vzácne ak rajčiaky nepostihne žiadna z nich. Dôležité je zakročiť skôr ako sa nákaza vymkne z pod kontroly.

Aj pri ochoreniach rajčiakov je dôležitá prevencia a preto je dôležité dodržiavať zásady v boji proti ochoreniam, aby sme čo najviac zredukovali pravdepodobnosť ich výskytu. Mnohé ochorenia (Fytoftóra zemiaková, alternáriová, kladospóriová a septóriová škvrnitosť, praslenovka, fusarium a mnohé iné) sú hubovými ochoreniami, ktoré preferujú vlhkosť a chlad. Z tohto dôvodu sa odporúča polievať rajčiaky ráno a iba ku koreňom, aby sa zabránilo rozmnožovaniu húb a plesní.

V našich klimatických podmienkach rajčiaky ohrozujú najmä tieto choroby:

Fytoftóra zemiaková

Fytoftóra zemiaková na rajčiakochJe hubové ochorenie, ktoré sa zvyčajne do záhrady zavlečie so sadenicami rajčiakov alebo so sadbovými zemiakmi, no je prenášaná aj vzduchom a to najmä počas vlhkého a veterného počasia. Je to najčastejšie vyskytujúca sa choroba rajčiakov a spôsobuje aj najväčšie hospodárske škody.

 

Zvyčajne sa prejavuje sivými fľakmi na listoch, ktoré sa neskôr rozširujú a zasahujú aj stonky a plody. Ako náhle sa tieto príznaky objavia, celá rastlina sa musí vytrhnúť a spáliť aby sa nákaza nešírila. Ako prevencia sa môžu použiť aj meďnaté fungicídy, ktoré však nefungujú ak sú už rastliny napadnuté.

 

Padanie vzchádzajúcich rastlín

Spôsobuje ho niekoľko druhov vírusov, ktoré napádajú zdanlivo zdravé sadeničky rajčiakov. V krátkom čase po vysadení sa objavujú tmavé lézie na úrovni pôdy a hneď nato rastlinky vädnú a hynú. Pravdepodobnosť tohto ochorenia zvyšuje chladná a vlhká pôda, nadmerné polievanie a príliš hustá výsadba. 

Vírus tabakovej mozaiky

Vírus tabakovej mozaiky na rajčiakochExistuje niekoľko druhov vírusov, ktoré spôsobujú strakaté sfarbenie listov. Prenášajú sa dotykom infikovaných rastlín alebo hmyzom. Napadnuté rastliny by sa mali okamžite spáliť. Iná ochrana ako prevencia a hygiena proti tomuto vírusu nie sú dostupné.

 

Alternáriová škvrnitosť listov a plodov

Alternáriová škvrnitosť listov a plodovNa rajčiakoch s týmto hubovým ochorením sa objavujú nepravidelné kruhové hnedé a čierne bodky na starších listoch. Príznaky sa zvyčajne objavujú 10 dní po infikovaní. Neskôr sa bodky vyvinú do malých kruhových “terčíkov” a následne listy zožltnú a odpadnú. Alternáriová škvrnitosť taktiež napáda stonku a plody. Spóry tejto huby obyčajne prezimujú v organickom odpade a s príchodom tepla a vlhka sa začnú šíriť. Túto chorobu často prenáša aj hmyz napádajúci rajčiaky. Proti alternáriovej škvrnitosti  sa môžu použiť fungicídne prípravky, no najlepšou ochranou je dodržiavanie preventívnych zásad v boji proti chorobám.

Septóriová škvrnitosť rajčiakov (Septoria lycopersici)

Septóriová škvrnitosť rajčiakovJe to hubové ochorenie, ktoré prežíva v pôde alebo na burine v našich záhradách. Jej spóry sa taktiež prenášajú vzduchom. Po infikovaní sa na rastlinách objavujú morko-vyzerajúce škvrny, ktoré postupom času rastú a menia farbu na svetlo hnedú. Listy nakoniec odumrú a odpadnú. Tak ako pri všetkých hubových ochoreniach je potrebné odstrániť všetky napadnuté rastliny. Proti septóriovej škvrnitosti sa môžu použiť aj meďnaté fungicídy.

Kladospóriová škvrnitosť rajčiakov

Kladospóriová škvrnitosť rajčiakovTaktiež hubové ochorenie, ktoré sa prejavuje objavovaním žltých škvŕn najskôr na spodných a neskôr aj vrchných listoch rastliny. Škvrny postupom času hnednú a rozširujú sa až pokým list neodumrie a neodpadne. Aj pri tomto ochorení je najdôležitejšia prevencia, no účinné sú aj fungicídy.

 

 

Bakteriálna škvrnitosť rajčiakov

Baktériálna škvrnitosť rajčiakovJej pôvodcom je baktéria Xanthomonas campestrist pv. Vesicatoria a napáda mladé sadeničky ako aj dospelé rastliny. Po infikovaní sa objavujú na plodoch a iných častiach rastliny malé žlté a postupom času až čierne škvrny obklopené žltým prstencom. Bakteriálna škvrnitosť prežíva v organickom záhradnom odpade a na burinách. Vyhovujú jej teplé a vlhké podmienky. Proti tomuto ochoreniu sa okrem prevencie odporúča použitie meďnatých fungicídov.

Iné príčiny poškodenia rajčiakov

Hnijúce konce plodov

Hnijúce konce plodovHnijúce oblasti zvyčajne na koncoch plodov sú najčastejšie spôsobené nepravidelnou závlahou alebo nedostatkom vápnika. Starostlivosť o kvalitu pôdy a pravidelná rovnomerná zálievka tento problém odstránia.

Praskanie plodov

Tento problém sa vyskytuje najmä u malých cherry paradajkách a môžeme mu predchádzať skorším oberaním a pravidelnou závlahou

Slnečný úpal paradajok

Slnečný úpal paradajokPri príliš intenzívnom slnečnom žiarení môže pokožka na plodoch rajčín zhnednúť a zhrubnúť. Objavuje sa pri rastlinách ktoré majú menej listov. V takom prípade môžeme tomu predchádzať čiastočným zatienením látkovou sieťovinou.

 

 

 

V prípade že máte skúsenosti so spomínaným alebo iným typom ochorenia rajčiakov, budeme radi ak nám o nich napíšete nižšie v komentároch článku alebo prostredníctvom emailu.



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…