Chov a starostlivosť o morské prasiatka


morča chov

Morské prasiatko je zaujímavé, inteligentné a ak sa s ním správne zaobchádza, tak aj priateľské domáce zvieratko.

Morské prasiatka alebo morčatá sú hlodavce pôvodne pochádzajúce z Južnej Ameriky. Známych je dodnes osem druhov morčiat, no v domácich podmienkach sa chová len jeden z nich – morča domáce. Morčatá sa dožívajú štyroch až ôsmych rokov a sú to spoločenské tvory, takže potrebujú spoločnosť iných morských prasiatok. Morské prasiatka sú veľmi populárne domáce zvieratká aj pre rodiny s deťmi, vďaka ich povahe, spoločenskému správaniu a nenáročnej starostlivosti.

Druhy morčiat

Vo voľnej prírode majú morčatá väčšinou sivo-hnedé sfarbenie, no morča domáce sa v priebehu rokov vyšľachtilo na niekoľko plemien, ktoré rozdeľujeme podľa dĺžky srsti na tri hlavné skupiny: Krátkosrsté morčatá, Dlhosrsté morčatá a bezsrsté morčatá

1. Krátkosrsté morčatá

Americké (hladké) morča

americké morské prasiatkoJe najbežnejšie chovaným morským prasiatkom i vďaka jeho miernej a poddajnej povahe. Americké morča je vhodné aj pre začiatočníkov. Srsť amerických morčiat je krátka a hladká. Sfarbenie amerických morčiat môže byť rôzne (oficiálne je schválených 19 farieb – napr. Jednofarebné čierne, ryšavé, biele…, prípadne bodkované, strakaté a inak vzorované v rôznych farebných kombináciách. Pre americké morské prasiatka sú typické i široké ramená, vyklenutý nos, čiastočne spadnuté uši a výrazné, jasné oči.

Crested morča

crested americký morské prasiatkoCrested morčatá sú podobné americkým morským prasiatkam. Najvýraznejším rozdielom je malá rozeta srsti na čele, ktorá je inej farby ako zvyšok tela. Najčastejšia je biela rozeta, pričom biela farba sa nemôže vyskytovať na inej časti tela než na čele morčaťa.

 

 

 

Teddy morča

teddy morčaTeddy morské prasiatka sa odlišujú od ostatných plemien krátkou, drsnou, hustou a pružnou srsťou, ktorá stojí na celom tele morčaťa. Svojou srsťou pripomína plyšové hračky, vďaka čomu dostal I svoje pomenovanie “Teddy”. Oproti iným plemenám majú teddy morčatá plne osrstené I brucho. Teddy morčatá rozlišujeme na dve skupiny: s jemnejšou a s tvrdšou srsťou.

Rozeta (Habešské) morča

rozeta morské prasiatkoToto plemeno morčaťa domáceho je charakteristické rozetami – do kruhu rastúcimi miestami osrstenia, ktoré sa odlišujú od ostatného osrstenia morčaťa. Samotná srsť je hrubá a drsná a jednotlivé rozety (10 roziet) sú pravidelne rozmiestené po celom tele morčaťa. Rozety by mali byť pekné kruhové a symetricky rozmiestnené. Hrebene srsti vzniknuté medzi rozetami by mali byť priame a rovné. Morské prasiatka rozeta sa vďaka svojej temperamentnejšej povahe hodia skôr pre skúsenejších chovateľov.

2. Dlhosrsté morčatá

Peruánske morča

peruánske morské prasiatkaSrsť peruánskych morčiat je rovná, hladká a dorastá niekoľko centimetrov. Na chrbte sa stredom rozdeľuje a prehýba sa na obe strany, vytvárajúc cestičku. Srsť rastie aj smerom dopredu ponad hlavu peruánca. Takáto dlhá srsť si vyžaduje pravidelné česanie, aby sa nezašpinila a nezaplietla.

 

 

Silkie (sheltie) morča

silkie šeltia morčaSilkie morča má dlhú, hladkú srsť, akoby plávajúcu smerom dozadu. Silkie by nemali mať žiadne rozety ani víri a tiež žiadnu srsť rastúcu smerom k tvári. Pri pohľade zhora by mal kožuch silkie morčaťa vytvárať tvar kvapky.

 

 

 

 

Texel morča

texel morské prasiatkoTexel morčatá majú podobnú srsť ako silkie morčatá, s tým rozdielom, že ich srsť je kučeravá. Kučery by mali pokrývať celé telo vrátane brucha. Texel morské prasiatka sú náročné na starostlivosť.

 

 

 

 

Coronet morča

koronet morčaTieto morské prasiatka sú podobné silkie morčatám, no na hlave majú rozetu.

 

 

 

 

 

 

Merino morča

merino morské prasiatkoMorské prasiatka merino sa podobajú na coronet morčatám, no ich srsť je kučeravá.

 

 

 

 

 

Angorské morča

angorské morské prasiatkoAngorské morské prasiatka sú vlastne dlhosrstými rozetami.

 

 

 

 

 

 

3. Bezsrsté Morčatá

Skinny Morča

bezsrsté morčaJe najčastejšie chovaným plemenom bezrstého morského prasiatka, ktoré má chumáče krátkej, tvrdej a kučeravej srsti na tvári a nohách. Mláďatá sa rodia takmer úplne bez srsti. Skinny morčatá boli vyšľachtené krížením laboratórnych bezsrstých morčiat s teddy morčatami.

 

 

 

Baldwin morča

baldwin bezsrsté morčaMorské prasiatka baldwin sú takmer bez srsti. Rodia sa však s plnohodnotným kožuchom, ktorý v priebehu dospievania ustupuje až kým nezostane trocha srsti len na nohách. Baldvin morčatá boli vyšľachtené z náhodnej mutácie, ktorá sa objavila u amerických crestedov.

 

 

Saténové verzie morčiat

Pri varietách americké morča, rozeta, peruánske morča, silkie a teddy sa občas vyskytuje mutácia, ktorá spôsobuje charakteristický saténový vzhľad srsti morských prasiatok. Srsť saténových morčiat je lesklá až sklenená. Táto recesívna genetická mutácia je však spojená s osteodystrofiou – metabolickou poruchou kostí, ktorá sa začína prejavovať v 12. až 18. Mesiaci života morčaťa. Prejavuje sa nechutenstvom, nahnutou chôdzou a problémami pri pôrodoch. Chov saténových verzií morčiat sa preto neodporúča.

Klietka a výbeh pre morča

klietka pre morské prasiatkaMorské prasiatka sú zvedavé, hravé a radi majú prehľad o tom, čo sa v okolí deje. Môžu sa chovať v interiéri no viac im vyhovuje prirodzenejší vonkajší chov. Pre chov morčiat je optimálna klietka s výbehom. Každá takáto klietka by mala mať pokojné zákutie, kde môžu morčatá odpočívať a väčší výbeh kde sa budú zdržiavať počas dňa. V ideálnom prípade má klietka s výbehom minimálne dve úrovne. Rozmery klietky pre dve morčatá by mali byť minimálne 120 x 60cm a 50cm do výšky. Klietka i výbeh by mali byť chránené pred dažďom, priamym slnkom a prievanom, keďže morčatá sú zraniteľné prudkými výkyvmi počasia. Klietka umiestnená v exteriéri by mala byť dostatočne zapustená do zeme, aby sa morčatá nepodhrabali. Počas zimných mesiacov je potrebné morčatá presunúť do interiéru. Ideálny materiál na podstielku je seno, ktoré tvorí aj podstatnú časť potravy morských prasiatok. Alternatívou môžu byť slama alebo piliny (bez prachu). Klietka by mala byť vybavená krmítkom na seno a napájadlom na vodu. Do klietky môžeme zabudovať i rôzne potrubia, preliezky a skrýše ktoré budú udržiavať morské prasiatka aktívne a bez stresu.

klietka s výbehom pre morča

Predtým ako si prinesiete domov morské prasiatko, zabezpečte im dostatočné rozptýlenie hračkami a rôznymi preliezkami. Zabezpečte mu pokojné stanovište, mimo dosahu iných domácich zvierat. Morčatá majú veľmi radi maznanie, no prvých pár dní im nechajte na zoznámenie sa s prostredím ako i s vami a až následne ich privykajte fyzickému kontaktu.

Morské prasiatko a jedlo

Morčatá sú výlučné bylinožravce, ktoré sa v prírode pasú na rôznych trávach a iných málo výživných rastlinách. V našich podmienkach je najzákladnejšou potravinou pre morčatá kvalitné seno bez prachových častíc, doplnené o obilniny, kukuricu, sóju, zeleninu a ovocie, ktoré im dodajú i potrebný vitamín C, keďže si ho morské prasiatka nedokážu sami syntetizovať (tak ako ľudia). Špecializované mixy krmív pre morčatá obsahujú najmä obilniny, ktoré však nenahradia pre morčatá prirodzenú potravu v podobe sena alebo čerstvých rastlín. Aj pri morských prasiatkach je dôležitá pestrá strava, no základom by malo byť kvalitné seno doplnené o čerstvé rastliny. Zloženie potravy pre morčatá by malo tvoriť 65% sena, 20% zeleniny, 5% ovocia a 10% obilnín. S kŕmením morčiat to však netreba preháňať, pretože majú sklony k obezite.

krmivo pre morča

Misky na kŕmenie morčiat by mali byť buď ťažké (kameninové), aby sa nedali ľahko prevrátiť, alebo z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sa dajú stabilne zavesiť na klietku. Okrem krmiva je dôležitá nepretržitá zásoba čerstvej vody, ktorá by sa mala vymieňať každý deň. Vhodné sú najmä napájadlá na vodu, ktoré sa dajú jednoducho pripevniť na klietku a voda z nich sa nedostane tam kam nemá.

Hry a spoločnosť pre morčatá

Morčatá môžete pustiť i mimo klietky, no neustále musia byť pod dozorom, aby sa nestratili alebo ich nenašli mačky alebo psy. Morské prasiatka väčšinou nemajú radi hračky, no veľmi radi objavujú nové miesta, kartónové krabice a radi behajú po rôznych preliezkach a rúrach. Veľmi radi hľadajú i jedlo ktoré im schováte niekde v okolí klietky.

Morské prasiatko bude najlepšie prosperovať v spoločnosti svojho druhu – najlepšie rovnakého pohlavia, prípadne vykastrovaného samčeka a samičky. Morské prasiatka sa rozmnožujú veľmi rýchlo a rýchlo tiež sexuálne dospievajú (4-5 týždňov samičky a 8-9 týždňov samce), takže kastrácia je nevyhnutnosťou ak nechcete mať doma populačnú explóziu morských prasiatok.

Morské prasiatka a deti

Morčatá sú vhodnými domácimi zvieratkami pre dospelých i deti. Cez deň sú tieto spoločenské zvieratá veľmi aktívne, takže sú zábavné už len tým že sa na ne pozeráme. Dokonca s nami dokážu komunikovať spokojným pradením alebo piskotom signalizujúcim výstrahu alebo očakávanie jedla. Pri deťoch si musíme uvedomiť, že morča sa dokáže dožiť až 8. rokov, takže často dlhšie ako záujem detí. Preto je dôležité aby sa chovu morčiat zúčastňovali i rodičia.

Morské prasiatka a ich zdravie

morské prasiatko chovZdravé morčatá sú čulé, majú jasné oči a kvalitný kožuch. Jedným z najčastejších ochorení morčiat je pododermatitída, ktorej prejavom sú opuchnuté spodné časti chodidiel, na ktorých sa objavujú výrastky podobné nádorom. Ide o bakteriálne ochorenie, ktorého pôvodcom je najčastejšie zlatý stafylokok, ktorý sa bežne vyskytuje i u ľudí a prejavuje sa pri oslabenom imunitnom systéme. Dôvodom tohto ochorenia u morčiat môže byť špinavá podstielka. Ďalšími ochoreniami vyskytujúcimi sa u morských prasiatok sú problémy so svrbiacou pokožkou a dentálne problémy spôsobené nízkym podielom vlákniny v ich potrave, prípadne obezita u prekrmovaným morčiat.

Ďalšími vážnymi ochoreniami, ktoré sa u morčiat vyskytujú sú choroby srdca a infekcie dýchacej sústavy, ktoré sú spôsobené väčšinou veľkými teplotnými výkyvmi alebo stresom. Nesprávne zloženie krmiva, prípadne nadmerné kŕmenie môže spôsobiť problémy s tráviacou sústavou (napr. zdutie). Menej závažným problémom je napríklad zarastanie (zakrúcanie) pazúrov, ktoré sa dá jednoducho odstrániť ich ostrihaním. Morčatá môžu napadnúť i ektoparazity ako sú vši, svrab alebo roztoče, ktorým predchádzame pravidelným čistením klietky a dodržiavaním hygieny. Samotné morčatá kúpeme len ak sú naozaj špinavé od výkalov alebo iných nečistôt a používame na to detský šampón.

Pre dobrý zdravotný stav najmä dlhosrstých plemien morských prasiatok je preto najdôležitejšia prevencia v podobe správneho chovu – správne teplotné podmienky, krmivo, vhodná klietka, pravidelné čistenie a bezstresové prostredie, či pravidelné česanie najmä dlhosrstých morčiat.



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…