Čo robiť ak pes zavýja?


pes vyje

Zavýjanie vášho psa môže obťažovať vás aj vašich susedov. Tento zlozvyk sa však dá odnaučiť:

Zavýjanie je jedna z mnohých foriem hlasovej komunikácie používanej psami. Psy zavýjajú na  prilákanie pozornosti, na kontaktovanie iných psov alebo na upozornenie na ich prítomnosť. Niektoré psy tiež zavýjajú v reakcii na zvuky s vysokými tónmi ako napríklad siréna sanitky alebo hudobné nástroje. Čo teda robiť ak psie zavýjanie predstavuje problém? 

Identifikujte príčinu zavýjania

Ako prvé musíme zistiť prečo pes zavýja. Sledujte kedy a za akých okolností pes zavýja až pokým nezistíte príčinu tohto správania. Psy niekedy zavýjajú aj ak ich niečo bolí alebo sú chorí. Ak váš pes zrazu začne zavýjať prípadne zavýja viac ako zvyčajne, zájdite k veterinárovi a presvedčte sa či nezavýja zo zdravotných dôvodov, skôr ako spravíte čokoľvek iné.

Odnaučte psa zavýjať

Podľa príčiny zavíjania volíme aj rôzne techniky ako psa tohto zlozvyku zbaviť:

Zavýjanie ako prejav úzkosti z odlúčenia

Osamelý pesAk vám zavolajú susedia a povedia vám, že váš pes zavýja keď ste v práci, môže to byť spôsobené tým, že je mu za vami smutno. Zavýjanie z takejto úzkosti z odlúčenia sa objavuje len ak necháme psa samého alebo je pes bez svojho pána. Takéto zavýjanie je zvyčajne sprevádzané minimálne jedným ďalším symptómom ako je deštrukcia, bezcieľne chodenie sem a tam, depresia a iné signály nepokoja.

Ak je príčinou zavýjania práve to, že psy sú osamelí, špeciálne ak sú sami dlhší čas, trávte s vaším psom viac času. Psy, tak ako ľudia, sú sociálne stvorenia a potrebujú pravidelnú interakciu s ich ľudskými rodinami. Chodievajte s ním na prechádzky a hrajte sa s ním. Zoberte psa na cvičisko a skúste ho trénovať spôsobom, ktorý odmeňuje dobré správanie. Ak musíte psa nechať doma samého viac ako na pár minút, dajte mu dostatok hračiek a predmetov na hryzenie aby sa zabavil sám.

Zavýjanie ako odpoveď na vysoké tóny

Ak váš pes zavýjaním odpovedá na zvuky ako zavýjanie iného psa, sirény alebo hudba,  je pravdepodobné, že prestane ak sa zvuk stratí. Ak nie, skúste jednu z nižšie uvedených techník.

Ak váš pes zavýja, kňučí alebo skuvíňa na prilákanie vašej pozornosti

Niektoré psy si všimnú, že zavýjanie im zabezpečí pozornosť ľudí. Ak váš pes zavýja z tohto dôvodu, jeho zavýjanie sa zvyčajne objavuje vo vašej prítomnosti, keď chce pes vašu pozornosť, jedlo alebo hračky. V takom prípade ho na odnaučenie tohto zlozvyku musíte naučiť dve veci: V prvom rade sa musí naučiť, že zavýjanie nefunguje (aj keď fungovalo v minulosti). A po druhé, že byť ticho funguje. Ak si váš pes uvedomí, že zavýjanie ho pre vás spraví neviditeľným a tiché správanie mu zabezpečí vašu pozornosť ako aj veci ktoré chce, rýchlo sa naučí podľa toho správať.

1. Ignorujte zavýjanie na prilákanie pozornosti

Aby ste sa vyhli náhodnému odmeneniu vášho psa keď zavýja, úplne ho ignorujte ako náhle začne vydávať zvuky. Nedívajte sa naň, nechytajte ho, nerozprávajte sa s ním a ani naňho nekričte nech prestane. Tak ako deti, aj psy považujú akúkoľvek pozornosť ľudí za odmenu, aj keď ide o negatívnu pozornosť. Takže pokrikovanie na psa môže jeho zavýjanie ešte zhoršiť. Jednoducho predstierajte, že keď pes zavýja je pre vás neviditeľný. Ak je to pre vás ťažké, skúste si založiť ruky pod pazuchy a odvrátiť sa smerom od psa.

2. Odmeňte svojho psa keď je ticho

výcvik psa

Je ľahké zabudnúť venovať pozornosť vášmu psovi keď je ticho. Často krát si ich všímame len keď robia niečo zlé. Ak svojho psa chcete odnaučiť zavýjať pre prilákanie pozornosti, musíte odmeniť jeho tiché správanie. Náhodne mu venujte pozornosť a pamlsky vtedy keď nezavýja. Mali by ste tiež zaviesť nové pravidlo: váš pes nedostane nič čo chce(jedlo, hračky, pozornosť, ísť von), pokým nie je ticho minimálne 5 sekúnd. Ak teda pes zavíja kvôli prilákaniu vašej pozornosti, ignorujte ho. Potom, po piatich sekundách ticha mu môžete opäť venovať pozornosť.

Vášho psa môžete naučiť byť ticho aj ak mu to prikážete: Najskôr vydáte príkaz “štekaj” a budete sa snažiť aby zaštekal alebo zavýjal.(poklopanie na stenu alebo dvere zvyčajne zaberá). Pochváľte vášho psa ak vydá zvuk, no nedávajte mu pamlsok alebo hračku. Potom mu prikážte “ticho”. V momente, keď váš pes zmĺkne na sekundu alebo dve, pochváľte ho a dajte mu chutný pamlsok. Opakujte  to znova a znova, pomaly predlžujúc čas, ktorý musí byť váš pes ticho kým dostane pochvalu a maškrtu. V začiatkoch to môže byť len sekunda ticha. Ak ju zvládne, predĺžte tento čas na tri sekundy. Ak je opäť úspešný predlžujte čas na 10, 20 sekúnd a tak ďalej.

Chce to trochu trpezlivosti a pevnej vôle no zvládne to každý.

Autor: Redakcia – Mats



Podobné témy

pes hryzie ruky

Moje šteniatko hryzie. Čo s tým?

Prečo šteniatka hryzú? Používanie zubov pri hre, skúmaní prostredia, pri uľavovaní si od bolesti počas výmeny zubov je pre šteniatka, ako aj iné psovité šelmy úplne prirodzené. Žuvanie a hryzenie je pre ne príjemné,…

ako naučiť psa cikať vonku

Ako naučiť šteniatko pýtať sa von na potrebu

Otázku ako naučiť šteniatko cikať vonku si kladie každý začínajúci chovateľ, no proces tohto tréningu nemusí byť stresujúci pre vás ani pre vášho zverenca. Pri šteniatku nám hrá pri tomto výcviku do karát matka príroda…

šteniatko

Starostlivosť o šteniatka: výživa, rast, výchova a zdravie

Šteniatka sú veľká radosť, no zároveň aj veľká zodpovednosť. Prírastok do rodiny v podobe šteniatka si vyžaduje veľa lásky, znalostí, starostlivosti a potrebného krmiva či vybavenia. A keďže učiť sa na vlastných chybách…

pes neprestane štekať

Ako odnaučiť psa zbytočne štekať

Štekanie je pre psov prirodzené. Niektoré psy však štekajú i vtedy, keď na to nie je dôvod a je nám to nepríjemné. Takéto nadmerné štekanie sa dá odnaučiť prípadne zmierniť ak použijete tie správne výcvikové techniky.…

pes vyje

Čo robiť ak pes zavýja?

Zavýjanie je jedna z mnohých foriem hlasovej komunikácie používanej psami. Psy zavýjajú na  prilákanie pozornosti, na kontaktovanie iných psov alebo na upozornenie na ich prítomnosť. Niektoré psy tiež zavýjajú v reakcii…

pes skáče

Ako odnaučiť psa skákať

Šteniatka, no i dospelé psy prirodzene skáču na ľudí keď ich chcú pozdraviť. Je to jednoducho preto, lebo ľudia sú vyšší. Keď sa stretnú psy, oňuchajú si tváre a presne to chcú spraviť, keď sa chcú s nami pozdraviť.…