Čo s tekvicou?

Chutné nápady ako využiť bohatú úrodu tekvice

Aj vy ste mali bohatú úrodu tekvice? Ak neviete čo s ňou, tu je pár rád ako využiť celú tekvicu bezo zvyšku:

1. Pripravte si tekvicové pyré

Tekvicové pyré nie je na našom zozname na prvom mieste náhodou. Je vynikajúce a veľmi ľahké na prípravu.

Začnite prekrojením tekvice napoly a vydlabaním semien spolu s ich vláknitým obalom a odložte ich nabok. Vydlabané tekvice položte na plech alebo zapekaciu misku, podlejte vodou , vložte do rúry a pečte pokým dužina nezmäkne (cca. 90 minút). Potom už len vydlabete dužinu, rozmixujete ju v mixéry a pyré je hotové.

Dochutené soľou, korením, prípadne rôznymi bylinkami môžete podávať ako prílohu. Tekvicové pyré je však aj základom pre ďalšie obľúbené recepty z tekvice. Pyré môžete zmraziť a použiť kedykoľvek chcete, čo znamená že takto môžete spracovať tekvicu v čase keď jej je nadbytok a používať ju počas celého roka.

2. Využite vláknitý obal semien

Vláknité časti, ktoré obaľujú tekvicové semená sa väčšinou vyhadzujú čo je veľká škoda. Dajú sa napríklad na prípravu vynikajúceho zeleninového vývaru.

Oddeľte vláknité vnútro tekvice od semien a varte ho vo vode spolu s ďalšími nevyužitými časťami zeleniny (zelené časti zeleru, mrkvy atď.) zhruba 30 minút, alebo pokiaľ vývar nestmavne. Potom vývar preceďte a vyvarenú zeleninu vyhoďte do kompostu.

Tekvicový vývar je bohatý, chutný a perfektný na dochutenie mnohých jedál vo vašej kuchyni. Ak ho nevyužijete hneď uložte ho do chladničky alebo ho zmrazte na neskoršie použitie.

3. Pripravte si maškrtu z tekvicových jadierok

Pražené tekvicové semená sú obľúbenou jesennou pochúťkou, a je hneď niekoľko spôsobov ako ich pripraviť.

pražené tekvicové jadierkaPotom ako ich oddelíte od vláknitého vnútra, prepláchnite ich a varte 10 minút v slanej vode(krátke varenie jadierok spôsobí, že jadierka budú stráviteľnejšie a ich šupka bude po upražení chrumkavá). Po vysušení ich uložte na olejom vymastený plech v tenkej vrstve. Premiešajte tak, aby sa semená obalili olejom, plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 minút pri teplote 160 °C. Následne ich vyberte z rúry znova premiešajte a dajte ich opäť piecť 8 až 10 minút. Posledných 5 minút kontrolujte stupeň praženia. Jadierka sú hotové keď je ich šupka chrumkavá a jadro je sfarbené do zlata (nie do hneda!)

Pridajte troche soli a pustite sa do toho. Upozornenie!: pražené tekvicové jadierka sú prudko návykové. Mnoho ľudí pestuje tekvice len kvôli nimJ.

Pražené tekvicové jadrá sú vynikajúce aj s zmiešané s medom a škoriou alebo sa môžu pridať do rôznych koláčov, dezertov a šalátov.

4. Pripravte si tekvicovú pleťovú masku

Tekvice sú bohaté na vitamíny A,C,E a zinok, čo robí z tekvicového pyré obohacujúcu a skrášľujúcu pleťovú masku.

Zmiešajte 5 čajových lyžičiek tekvicového pyré s troma lyžičkami hnedého cukru a jednou lyžičkou mlieka a aplikujte na tvár. Nechajte pôsobiť 20 minút a následne pleť opláchnite vodou.

5. Nakŕmte vtáky

Tekvicové jadrá sú ideálne ako krmivo pre užitočné vtáctvo počas zimy. Zmiešajte ich s viacerými druhmi semien a počas najtuhších mrazov nasypte do krmítka. Užitočné vtáctvo sa vám zato odmení počas nasledovnej sezóny chytaním hmyzu a iných škodcov.

6. Pripravte si tekvicové sladkosti

Tekvicové cukríky pochádzajú z Mexika a chutia fantasticky.

tekvicové cukríkyDužinu z tekvice zbavenú šupky nakrájajte na malé kúsky (veľkosti cukríkov). Tie vložte do hlbokej panvice, zalejte vodou tak aby boli všetky kúsky pod vodou a varte pokým tekvica nezačne mäknúť. Potom pridajte šálku (2dcl) hnedého cukru a pridajte škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky, prípadne iné obľúbené korenie. Prikryte pokrievkou a ďalej varte pokým sa z cukru nevytvorí sirup. Následne nechajte kúsky tekvice odpočinúť a nasiaknúť sladkosťou a koreninami minimálne 12 hodín. Potom tekvicové cukríky vyberte, položte na papier na pečenie alebo mriežku, nechajte vysušiť ďalších 12 hodín a môžete si na nich pochutnať.

7. Spravte si tekvicový koktail

tekvicový milkshakeNaplňte shaker ľadom pridajte lyžicu tekvicového pyré a 50ml vodky. Pridajte šťavu z limetky a trochu medu. Zmes nalejte do poháru s ľadom. Pokým si budete vychutnávať váš dospelácky drink, použite tekvicové pyré aj na prípravu chutného mliečneho koktailu pre deti. V mixéri skombinujte dve lyžice vanilkovej zmrzliny, 1dcl mlieka, tri lyžice tekvicového pyré a čajovú lyžičku škorice. Tekvicový milkshake si zamilujete aj vy.

8. Spestrite si raňajky tekvicovým maslom

Ovocné alternatívy masla sú vítaným obohatením jesenných raňajok. To tekvicové sa dá pripraviť veľmi ľahko.

tekvicové masloDo hlbokej panvice pridajte dva hrnčeky tekvicového pyré, pol hrnčeka hnedého cukru a hrnček jablčného cidera, prípadne jablčného džúsu a korenie podľa chuti (škorica, muškátový oriešok, zázvor, klinčeky alebo iné) a štipku soli. Premiešajte a varte na slabom ohni 25 minút. Následne pridajte dve lyžice citrónovej šťavy a nechajte ochladiť. Po ochladení prelejte do sklenenej nádoby. Tekvicové maslo si môžete natierať na tousty, sušienky, alebo ako náplň do palaciniek.

 

Dobrú chuť!

Jakub Durdík
Autor:
Jakub Durdík

Viac článkov od Jakub Durdík

Sledujte nás