Druhy kvetináčov, črepníkov a nádob na rastliny


kvetináče druhy

aké materiály a typy kvetináčov sú najlepšie?

Hľadáte vhodné kvetináče pre vaše rastliny? Ak ste tak trocha zmätení aký typ kvetináča si vybrať tak nie ste sami. Na trhu sú dobré aj zlé voľby a preto sme zosumarizovali ich najväčšie prednosti a nedostatky.

Kvetináče sú dostupné v širokej ponuke veľkostí, materiálov, farieb, tvarov a cien, pričom každý z nich má svoje výhody aj nevýhody. Rôzne typy kvetináčov sú vhodné na rôzne účely a preto je vhodné poznať ich vlastnosti. Typ vysádzaných rastlín, náročnosť na údržbu, životnosť, estetická úroveň, miesto uloženia kvetináča, náklady, to všetko sú faktory, ktoré je potrebné vziať do úvahy predtým ako sa pre konkrétny typ rozhodnete.

Kvetináče a ich materiály

črepníkyKeramické kvetináče

Keramické kvetináče sú vyrobené z glazovanej keramiky. Glazúra na povrchu kvetináčov zvyšuje odolnosť a znižuje ich poréznosť a priepustnosť. Cez steny kvetináča sa neodparuje voda a preto netreba rastliny polievať tak často ako pri poréznych kvetináčoch.

Nevýhodou keramických kvetináčov je ich veľká váha. Tá však môže byť užitočná pri pestovaní vysokých a ťažkých rastlín, ktoré majú tendenciu prevrátiť sa. Keramické kvetináče majú tiež často vyššiu cenu, no sú dostupné v širokej ponuke farieb a tvarov.

Terakotové (hlinené) kvetináče

lacne kvetinaceTerakota je typ íľu, ktorý sa bežne využíva na výrobu kvetináčov rôznych tvarov a veľkostí. Väčšinou majú zemitú hnedú farbu s červenými odtieňmi, ktorá vyzdvihne krásu takmer každej rastliny. Terakotové kvetináče sú lacné a dostupné v najrôznejších veľkostiach.  

Ich nevýhodou je krehkosť a menšia odolnosť voči poveternostným podmienkam. Terakotové kvetináče sú priepustné, čo je prospešné pre koreňovú sústavu rastlín. Priepustnosť však zvyšuje aj odpar vody do okolia, takže počas horúcich letných dní si budú rastliny v hlinených kvetináčoch vyžadovať častejšiu zálievku.

Počas zimy skladujte terakotové kvetináče v interiéri, pretože mrazy spôsobia ich postupné rozdrobenie

Plastové kvetináče

kvetináče z plastuPlastové kvetináče tvoria najširšie spektrum tvarov, farieb a veľkostí nádob pre rastliny. Nie je však plast ako plast, takže kvalita a vzhľad plastových kontajnerov môže byť dosť odlišná. Tie najlacnejšie plastové kvetináče sa najčastejšie používajú na pestovanie sadeníc a rastlín v záhradníctvach, zatiaľ čo kvalitnejšie plastové nádoby, napríklad ratanové kvetináče, prípadne iné nádoby pripomínajúce prírodné materiály sa s obľubou používajú v interiéri aj exteriéri. Interiérové kvetináče z plastu sa často skladajú z vnútornej vložky a vonkajšej (pohľadovej) časti, čo je veľmi praktické a umocní sa tým dizajn kvetináčov. Plastové vnútorné vložky sa používajú aj v kombinácii s inými materiálmi kvetináčov.

Výhodou plastových kvetináčov je ich nízka cena a váha a v prípade kvalitnejších plastov aj ich odolnosť a trvácnosť. Nepotrebujú žiadnu údržbu ani špeciálne podmienky na skladovanie, no ak sú vystavené slnku a poveternostným podmienkam, postupom času skrehnú. Plastové kvetináče nie sú priepustné, takže sa z nich neodparuje voda, no pri výsadbe rastlín musíme zabezpečiť dokonalú priepustnosť substrátu a tým rýchly odtok prebytočnej vody, ktorá by mohla spôsobiť hnilobu koreňovej sústavy rastlín.

Laminátové kvetináče

velke kvetinaceLaminátové kvetináče patria medzi najodolnejšie a najpraktickejšie nádoby na rastliny. Na rozdiel od plastových kvetináčov nepôsobia tak umelo a sú ešte odolnejšie a pevnejšie ako kontajnery z plastu. Ich povrch môže pripomínať kameň, drevo alebo kov. Sú vhodné ako exteriérové aj interiérové kvetináče. Nevýhodou je ich vyššia cena.

 

Drevené kvetináče

záhradné kvetináčeKvetináče z dreva môžu vyzerať skvelo najmä na terase alebo na iných stanovištiach v exteriéri. Drevené kvetináče sú veľmi odolné proti mrazom a pomaly vysychajú, takže si nevyžadujú častú zálievku. Drevo je vynikajúcim izolantom, ktorý chráni koreňovú sústavu rastliny pred teplotnými extrémami. Exteriérové kvetináče z dreva však podliehajú hnilobe a plesniam, takže si vyžadujú údržbu v podobe povrchových alebo impregnačných náterov. Z tohto dôvodu sa často vystiela vnútro drevených kvetináčov plastovou fóliou do ktorej sa spravia drenážne diery, kvôli odtoku prebytočnej vody.

Obdobou kvetináčov z dreva sú prútené kvetináče alebo kokosové kvetináče, vyrobené z kokosového orecha, či kokosového vlákna. 

Kovové kvetináče

exteriérové kvetináčeKov nie je typickým materiálom pre výrobu kvetináčov, no kovové kvetináče sú extrémne odolné a trvácne. Platí to najmä o hliníkových a zliatinových kvetináčoch, ktoré nepodliehajú korózii a navyše sú ľahké, čo z nich robí praktickú alternatívu. Nevýhodou kovových kvetináčov je, že sa rýchlo nahrejú a v zime neizolujú rastlinu pred chladom, takže sú vhodnejšie ako dekoratívne interiérové kvetináče.

Betónové kvetináče

vysoké kvetináčeNajme veľké exteriérové kvetináče môžu byť vyrobené z betónu. Betónové kvetináče môžu vyzerať fantasticky, najmä keď vekom získajú patinu. Betónové kvetináče sú extrémne trvácne a odolné proti akémukoľvek počasiu. Vysoká váha betónových kvetináčov sa využíva ako opora pre vyššie rastliny, ktoré sú náchylnejšie na prevrátenie. Nevýhodou je však náročná manipulácia, takže je vhodné vybrať im stále miesto odkiaľ ich už nebudete sťahovať.  Betón je dobrým izolantom, takže rastlinu chráni pred prudkými výkyvmi teplôt, nie je však vhodný na pestovanie kyslomilných rastlín, pretože tento materiál zvyšuje zásaditosť pôdy.

Špeciálne typy kvetináčov

Závesné kvetináče

kvetináče na terasuKvetináče uspôsobené na zavesenie na rôzne konštrukcie sú typické pre kvety na balkón či terasu. Na konštrukciu balkónov alebo altánkov sa zavesia háčikom, ktorý nesie samotný kvetináč. Aj závesné kvetináče sú dostupné v rôznych veľkostiach, tvaroch a materiáloch. Pri zalievaní musíme počítať s tým že prebytočná voda odtečie z kvetináča preč, takže ich umiestňujeme na miesta, kde voda nemôže spôsobiť škody.

Samozavlažovacie kvetináče

samozavlažovací kvetináčSamozavlažovacie kvetináče obsahujú okrem nádoby na rastlinu aj rezervoár na vodu, ktorá sa kapilárami dostáva ku koreňovej sústave rastliny a zavlažuje ju. Rezervoár na vodu môže byť umiestnený v stenách alebo na dne samozavlažovacieho kvetináča.  Frekvencia zálievky sa tak podľa objemu rezervoára a typu rastliny výrazne znižuje, takže rastliny je potrebné polievať len raz za 2-4 týždne. Takýto typ nádob sa používa v prípade interiérových kvetináčov, závesných kvetináčov a na rastliny ktoré si vyžadujú častú zálievku. Nie sú však vhodné pre väčšie rastliny a kry, pretože ich korene môžu prerásť až do vodného rezervoáru. Samozavlažovacie kvetináče sú praktické ak často nie ste doma prípadne ak chcete ušetriť čas.

Aká veľkosť kvetináča je vhodná pre vaše rastliny?

Pri výbere kvetináča je dôležité zohľadniť aj veľkosť vysádzaných rastlín, ktoré v ňom budete pestovať. V tomto prípade na veľkosti naozaj záleží! Ak je črepník príliš malý, korene rastlín budú rásť do kruhu a nebudú mať dosť substrátu, ktorý by udržal dostatočnú zásobu vlahy pre rastlinu. Ak je naopak kvetináč príliš veľký, rastlina vloží väčšinu rastovej energie do rozvoja koreňovej sústavy a bude menej produktívna. Rastliny vo väčších kvetináčoch majú tendenciu rásť príliš rýchlo, čo je najmä pre izbové rastliny nežiaduce.

Správna veľkosť kvetináča by mala teda zodpovedať rozmerom rastliny: veľkosť kvetináča by mala predstavovať približne 1/3 veľkosti rastliny(od úrovne substrátu po vrchné listy).



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…