pestovanie citrusov v kvetináči


mandarinky a citróny v kvetináči

Ako pestovať citrusy v domácich podmienkach

Kto by si nechcel odtrhnúť čerstvý citrón alebo pomaranč zo záhrady? I keď naše podnebie také niečo neumožňuje, čoraz viac ľudí objavuje pestovanie citrusov v kvetináčoch, ktoré sa dajú zimovať v domácnosti.

Pestovanie citrusov v našich zemepisných šírkach nie je žiadna novinka. V bohatých šľachtických rodinách sa citrusy v severnejších častiach Európy pestovali už v 17. storočí. Slúžili na to špeciálne vyhrievané skleníky, v ktorých spolu s inými tropickými a subtropickými rastlinami citrusy prezimovali. Na pestovanie citrusov však v súčasnosti nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani veľké skleníky. Postačí vám na to slnečné stanovište pri okne a trocha trpezlivosti.

Pestovanie citrusov

pôda pre citrusyCitrusy pochádzajú zo subtropických a tropických častí juhovýchodnej Ázie, kde prospievajú pri celoročne vysokých teplotách a vysokej vlhkosti vzduchu. Najznámejšími citrusmi sú pre nás pomaranč, citrón, grapefruit, mandarinka, limetka a pomelo, pričom všetky druhy sa dajú pestovať aj v našich domácnostiach ak čo najviac napodobníme podmienky, ktoré citrusom vyhovujú.

Formy pestovania citrusov

V našich podmienkach sa pestujú väčšinou citrusy naštepené na vhodných podpníkoch alebo vegetatívne rozmnožené z odrezkov. Na takéto pestovanie sa väčšinou používajú druhy a variety vhodné na pestovanie v našich podmienkach. Citrusy zaštepené na ušľachtilých slabo rastúcich podpníkoch majú silnejšiu koreňovú sústavu a zabezpečia lepší zdravotný stav rastline. Výhodou vegetatívne množených citrusov je zasa skorší nástup do rodivosti, no nevhodnou je ich bujnejší rast. Citrusy sa dajú pestovať aj zo semienka, no takéto rastliny prichádzajú do rodivosti až po 5 – 10 rokoch a plody nebudú dosahovať potrebnú kvalitu.

Vhodné variety citrusov pre pestovanie v kvetináči

citrusy druhyKeďže citrusy ani vo voľnej prírode nedorastajú do veľkých rozmerov, všetky variety sa dajú pestovať i v kvetináčoch. Najviac sa však bude dariť trpasličím odrodám ako sú napríklad citrónovníky meyer, lisbon, sun gold, yuzu, ponderosa prípadne trpasličia eureka. Z mnohých druhov mandariniek sú vhodné na interiérové pestovanie napríklad variety kalamondin, honey, satsuma alebo mineola tangelo (hybrid grapefruitu a mandarinky). Pre domáce pestovanie sú vhodné aj limetky (napríklad variety mexická limetka, kaffir, bears), kumquat a rôzne variety pomarančov.

Výber kvetináča pre citrusy

Veľkosť kvetináča závisí od priestoru ktorý máte pre citrus v domácnosti vyhradený. Pre rastlinu veľkú 1 – 1,5 m stačí kvetináč s priemerom 30 cm, no podmienkou je aby bol hlbší ako širší. Dostatočná hĺbka kvetináča zabezpečí rastline dobrú stabilitu i keď je už mohutnejšia. Kvôli váhe je vhodnejší plastový kvetináč. Oceníte to pri každom prenášaní citrusu z interiéru do exteriéru a späť.

Pôda

Citrusy neznášajú dlhodobo premočenú pôdu a preto je dôležité dopriať im priepustný substrát. Ideálna je zmes substrátu pre sukulenty (prípadne piesku, keramzitu či kokosového vlákna) a klasického záhradného substrátu v pomere 1:1. Na dno kvetináča je vhodné umiestniť štrk hrubšej frakcie(prípadne polystyrénové kamienky), aby sme zabezpečili bezproblémový odtok prebytočnej vody.

Hnojivo pre citrusy

Najvhodnejšia je kombinácia pomaly rozpustných organických hnojív so špeciálnymi tekutými hnojivami určenými špeciálne pre citrusy (s vyšším obsahom železa), ktoré pridávame najmä na jar. Tekuté hnojivo určené na citrusy aplikujeme najmä na jar a pomaly rozpustné hnojivá po zvyšok vegetačnej sezóny. Hnojenie prerušíme počas zimných mesiacov.

Voda

citrus kalomondin
Mandarinka varieta kalomondin

Citrusy skôr znesú dočasné sucho ako prelievanie. Zálievku tak prispôsobujeme podľa okolitých podmienok (svetlo, teplo, vlhkosť, obdobie v roku). Veľa pestovateľov citrusov čaká so zálievkou až na prvé náznaky vädnutia (stáčania) listov aby sa vyhli premokreniu koreňovej sústavy, ktorá pri premočení nie je schopná vstrebávať živiny, čo sa často prejavuje žltnutím listov a zlým zdravotným stavom citrusov. Pri horúcich letných dňoch je niekedy potrebné zalievať citrusy v exteriéroch každý deň (vždy večer alebo skoro ráno), no na stanovišti v interiéri potreba zálievky značne klesá. Voda ktorá zostane v miske pod kvetináčom 2 minúty po zálievke, by sa mala vždy odstrániť.

Pri pestovaní citrusov je prospešné časté rosenie listov a teda simulovanie vlhkého vzduchu (najmä počas zimovania rastliny v interiéri), ktorý je typický pre juhovýchodnú Áziu (suchšie letá a vlhkejšie zimy).

Svetlo

V našich klimatických podmienkach je pre citrusy z pohľadu svetelného režimu kritické správne zimovanie. Ideálne je zimovanie citrusov v interiéri pri teplotách od 1 – 10 °C, v tmavej miestnosti. Zimovanie pri izbovej teplote je pre citrusy problematické, pretože nie sú zvyknuté na vyššie teploty, pokiaľ nemajú dostatok svetla. Ak ale nemáte inú možnosť ako zimovanie pri izbových teplotách, doprajte rastline aspoň dostatok svetla (stanovište pri okne) a pravidelné rosenie listov.

Citrusy milujú letnenie v exteriéri. Do záhrady či na balkón ich môžete presunúť hneď ako nehrozia mrazy a citrusy sa vám za to odvďačia. Na priame slnko ich však umiestňujte až po pár týždňovej aklimatizácii v polotieni.

citrusy svetlo

Presádzanie citrusov

Citrusy presádzame do väčších nádob len postupne a to až vtedy, keď prekorenia svoj pôvodný kvetináč a korienky začínajú prerastať zvrchu kvetináča alebo cez spodné drenážne otvory v kvetináči. Malé citrusy nepresádzame do veľkých nádob, pretože by dobre neprekorenili substrát. Vždy zvolíme kvetináč o 2 – 3 cm väčší oproti pôvodnému. Rastline pri presádzaní doplníme živiny v podobe nového substrátu.

 

Rez citrusov

Citrónovník pestovanie
Citrónovník varieta meyer

Citrusom prospieva vzdušná pravidelná koruna, ktorú docielime výchovným rezom najmä počas prvých 5 rokov pestovania rastliny. Vždy odstraňujeme konáriky ktoré zahusťujú korunu. Čím viac citrus zostriháme, tým menej bude mať kvetov (a plodov) a tým viac energie bude vynakladať na rast.

Rozmnožovanie citrusov odrezkami

Citrusy môžeme jednoducho rozmnožovať pomocou odrezkov. Odrezky získame odstrihnutím koncových (jednoročných) olistených výhonkov s 3 až 5 výhonkami(listy alebo puky) zo zdravej rastliny a listy na odrezku zastrihneme na cca 1cm. Pri sadení odrezkov používame rastový stimulátor a po vysadení zabezpečíme minimálne izbovú teplotu a vysokú vlhkosť pravidelným rosením odrezkov. Vždy vysadíme viac rastliniek, pretože nie všetky sa príjmu. Na rozmnožovanie citrusov odrezkami je ideálne jarné obdobie.

Škodcovia a choroby Citrusov

Pestovanie citrusov v našich chladnejších podmienkach má aj svoje výhody. Ide najme o fakt že bežné bakteriálne a vírusové ochorenia napádajúce citrusy (bakteriálna škvinitosť, tristéza, melanóza, exocortis a iné) sa v našich zemepisných šírkach bežne nevyskytujú. Reálne môžu citrusy pestované na Slovensku ohroziť najmä hubové ochorenia, proti ktorým môžeme bojovať redukciou zálievky a vlhkosti vzduchu alebo fungicídmi.

V našich klimatických podmienkach nenájdeme ani škodcov špecializovaných na citrusy. Najväčším rizikom sú pre citrusy letnené vonku vošky a molice, proti ktorým postupujeme tak ako pri pestovaní iných rastlín (mechanickým odstránením, biologickou ochranou a v najhoršom prípade insekticídmi). V interiéri môžu citrusy napadnúť roztoče alebo smútivky, ktoré však pre citrusy nepredstavujú veľké nebezpečenstvo. V našich záhradách si musíme dať pozor najmä na vtáky a slimáky, ktoré dokážu spôsobiť na citrusoch veľké škody.

Najväčším rizikom pre citrusárov (pestovateľov citrusov) je však návykovosť pestovania týchto krásnych a vďačných rastliniek. Z vlastných skúseností vieme, že mnohí začali s jedným citrónovníkom a po rokoch si uvedomili že ich záhrada alebo balkón sa počas leta menia na citrusové plantáže. To len aby začínajúci citrusári vedeli do čoho idú – varovali sme vás.

 

Použité zdroje: Gardeningtheme.com



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…