Ako si predĺžiť sezónu v zeleninovej záhrade


ako si predĺžiť sezónu v záhrade

Techniky na predĺženie sezóny v záhrade vám umožnia užívať si čerstvú zeleninu dlhšie, pričom môžete pestovať viac druhov rastlín ako by ste si mysleli.

Jeseň je moje najobľúbenejšie obdobie v záhrade. Farby prírody sa menia a chladnejšie teploty robia z práce v záhrade potešenie. Prečo si teda nepredĺžiť pestovateľskú sezónu?

Medzi druhy zeleniny ktoré sa hodia do jesennej zahrady patrí väčšina jarnej zeleniny a iných rastlín ktoré prosperujú aj v chladnejších podmienkach. Je to napríklad hrach, brokolica, karfiol, listová zelenina, špenát, fazuľa, zemiaky, mrkva a cibuľa.

Ako si predĺžiť sezónu v zeleninovej záhrade

1. Sledujte prvý mráz 

Sezóna v záhrade zvyčajne končí s príchodom prvého mrazu. Ak však využijete techniky na ochranu pred nízkymi teplotami, dokážete oddialiť ukončenie sezóny až o 6 týždňov. Pri plánovaní dĺžky sezóny je takisto dôležité sledovať čas ktorý potrebujú jednotlivé druhy zeleniny na to aby dozreli (tento čas nájdete na každom balení semien). Takto si môžete naplánovať koniec sezóny na október až November podľa toho v akej lokalite sa vaša záhrada nachádza.

2. Nahraďte rastliny novou výsadbou

Odstráňte zeleninu, ktorá už neplodí a pripravte pôdu na sadenie chladnomilnejších rastlín tak ako to robíte na jar: pridajte kompost, zapracujte ho do pôdy a vyrovnajte povrch, tak aby bola pôda pripravená na výsadbu. Pri výsadbe majte na pamäti správnu rotáciu rastlín ako aj čas ktorý potrebujú jednotlivé rastliny na rast.

3. Zaobstarajte si vhodné variety zeleniny 

Jednotlivé druhy zeleniny sú dostupné v neprebernom množstve variet, ktoré sú viac alebo menej vhodné na pestovanie v chladnejších podmienkach. Napríklad existujú stovky variet rajčín rôznych veľkostí, tvarov, farieb a chutí. Informácie o vlastnostiach jednotlivých variet si hľadám zo záhradníckych katalógov, internetu, prípadne mi poradia v každom lepšom záhradníctve.

4. Ochránte rastliny pred chladom

Na ochranu pred nepriaznivým počasím nám slúži hneď niekoľko typov pomôcok. Rôzne tunely alebo zvony potiahnuté fóliou prípadne inými materiálmi, pareniská a samozrejme skleníky. Všetky fungujú na rovnakom princípe: udržiavanie väčšej teploty počas dňa, ochrana proti vetru a nízkym nočným teplotám. Ich konštrukcia môže byť značne odlišná: od ľahkých konštrukcií potiahnutých fóliou alebo textíliou cez zložitejšie konštrukcie rôznych typov parenísk až po veľké stavby skleníkov. Ich rozmery závisia od množstva a výšky rastlín ktoré pod nimi chcete pestovať.

Ochráňte zeleninu tunelmi a zvonmi 

ochranný tunelIch výhodou je jednoduchosť konštrukcie. Jednoduchý tunel alebo zvon prekrytý fóliou alebo netkanou textíliou dokáže zvýšiť nočnú teplotu až o 5 stupňov a ochrániť rastliny pred prízemnými mrazmi. Na ich zhotovenie môžete využiť aj použitý materiál (rôzne armatúry, plastové vodárenské trúbky, igelit, netkanú textíliu).

Využite pareniská 

Parenisko je väčšinou drevený rám položený na pôde, na ktorom sú pripevnené staré sklenené okná. Tie sa dajú otvárať a zatvárať, takže teplota v parenisku sa dá jednoducho regulovať podľa počasia. Parenisko vám umožní pestovať sadenice skoro na jar a listovú zeleninu takmer po celý rok.

 

 

Postavte si skleník 

Najdokonalejším a najefektínvejším prostriedkom na predĺženie pestovateľskej sezóny je bezpochyby skleník. S jeho pomocou si dokážete predĺžiť radosť z čerstvej zeleniny niekedy aj o dva mesiace po príchode prvých mrazov. Ich konštrukcia pritom nemusí byť komplikovaná. Skleníky môžu byť postavené z kovu alebo dreva a potiahnuté fóliou, prípadne plexisklom alebo sklom. Ich výška je tiež rôzna – od 1 metra až po 2,5 metra a vyššie. Dajú sa kúpiť hotové a tí šikovnejší si ich dokážu vyrobiť aj sami. V každom prípade však musia odolať vetru a dažďu. V mojom skleníku pestujem cherri paradajky tak aby bola ich prvá úroda načasovaná na prvé mrazy. Vyššia teplota počas dňa a ochrana pred nízkymi teplotami počas noci mi zaručia úrodu na dlhé obdobie aj keď to už vonkajšie teplotné podmienky nedovoľujú. To isté robím aj s fazuľou a tekvicou.

Čím viac viete, tým úspešnejší budete aj v pestovaní zeleniny. Skúšajte a učte sa preto nové postupy a techniky, ktoré vás posunú ďalej aj v tomto umení.



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…