Prehľad odrôd ázijskej hrušky nashi a jej pestovanie


nashi ázisjké hrušky

Ázijské hrušky pochádzajú pôvodne z Japonska, Číny a Kórey (Nahsi znamená po japonsky hruška).

Oproti európskej hruške(Pyrus communi) predstavujú ázijské hrušky iné druhy (Pyrus pyrifolia, P. bretschneideri alebo P. ussuriensis). Dajú sa medzi sebou štepiť a väčšinou sa navzájom aj opeľujú ak je ich čas kvitnutia zhodný. Nashi sú veľmi populárne hlavne kvôli svojej extrémnej šťavnatosti a sladkej aromatickej chuti.

Plody – sú tvarovo niečo medzi jablkom a klasickou hruškou, no jednotlivé druhy sa výrazne líšia. Na ich povrchu sa nachádzajú podľa odrody väčšie či menšie lenticely.

Pestovanie – Pestovanie od sadby, cez hnojenie až po tvarovanie sa v ničom nelíši od európskej hrušky. Dobre znáša klimatické podmienky na celom Slovensku. Ako podpníky sa používajú hruškové semenáče. Podpník Pyros betulaefolia sa vyznačuje silnejším rastom, je mrazuvzdorný a podporuje tvorbu veľkých plodov. Podpník Pyros communis má naopak menší rast a je tiež mrazuvzdorný. Nashi hrušky sú čiastočne samoopelivé, no výhodnejšie je vysadiť zmes viacerých kompatibilných druhov kvitnúcich v rovnakom období.

Výhody – Hlavnou výhodou nashi je ich vysoká odolnosť proti chorobám a škodcom, vďaka čomu sa môžeme do veľkej miery vyhnúť postrekom a iným opatreniam. Ich úrodnosť je veľmi vysoká, čo niekedy vyžaduje aj prebierku plodov. Úroda je pravidelná (každoročná) a nástup rodivosti je veľmi skorý – už po dvoch rokoch od výsadby.

Prehľad druhov Nashi hrušiek 

Skoré odrody

Ichiban Nashi „Prvá hruška“ 

nashi japonské hruškyPôvodom z Japonska. Stredne veľké, svetlo-zlato-hnedé plody so žltou dužinou. Sú chrumkavé, šťavnaté a sladké. Dozrievajú už začiatkom júla. Skladovať sa dajú 2 mesiace. Potrebuje opeľovača.

 

 

 

 

 

 

Shinsui 

ázijské hrušky odrodyJaponská skoro dozrievajúca odroda(v polovici Júla) s bronzovo hnedými, malými až strednými plodmi. Na povrchu je mierne drsná. Chrumkavá chuť s vysokým curkom aj kyslosťou. Plody majú krátku skladovateľnosť. Opeľovačmi môžu byť napr. Nijisseiki, Chojuro.

 

 

 

Hakko 

japonské hruškyPôvodom z Japonska. Okrúhle, stredne veľké plody so žltkasto zelenou farbou náchylné na otlačenie. Šťavnaté s výbornou textúrou. Stredná sladkosť aj kyslosť. Dozrieva tesne pred odrodou Kosui. Opeľovačmi môžu byť napr. Chojuro, Shinseiki, Yakumo, Kosui, Nijiseiki (nie Shinsui).

 

 

 

Kosui „Dobrá voda”

odrody hrušiekSilno rastúci strom s okrúhlymi, malými až strednými plodmi s bronzovo - hrdzavou farbou. Sú chrumkavé, sladké, šťavnaté a menej kyslé. Dozrievajú tesne po Shinsui a Skladovať sa dajú 2 mesiace. Opeľovačmi môžu byť napr. Hosui, Chojuro, Nijisseiki (nie Shinsui)

 

 

 

Shinseiki “Nové storočie“

nashiPôvodom z Japonska. Má okrúhle, zlato-žlté, pevné plody ktoré dozrievajú koncom Júla a vydržia cca. 3 mesiace. Chuťovo sa podobajú odrode Nijisseiki, no s menej výraznou chuťou. Je to samoopelivá odroda. Pre kvalitné veľké plody je potrebná prebierka.

 

 

 

Yakumo 

Pôvod z Japonska. Malé, žltkasto zelené plody so strednou sladkosťou aj kyslosťou a vynikajúcou chuťou. Dozrieva tesne po Shinseiki. Plody sa nedajú dlho skladovať. Opeľovačmi môžu byť napr. Hakko, Shinseiki.

 

 

 

Stredne skoré odrody 

netradičné hruškyHosui “Sladká voda“ 

Pôvodom z japonska. Stredné až veľké okrúhle plody so zlato-hnedou pokožkou s nápadnými bielymi lenticelami. Textúra plodov je chrumkavá a chuť jemná, sladká so slabou kyslosťou a arómou brandy. Dozrievajú začiatkom augusta a môžu sa skladovať 2 mesiace. Opeľovačmi môžu byť napr. Shinsui, Nijisseiki, Kosui.

 

Kikusui „Plávajúca Chrizantéma“ 

hruška plávajúca chryzantémaPôvodom z Japonska. Veľké, sploštené, žlto-zelené plody. Sú chrumkavé, sladké s jemnou ostrosťou. Dozrieva v polovici augusta a plody sa môžu skladovať až 7 mesiacov. Je čiastočne samoopelivá. Opeľovačmi môžu byť napr. Chojuro, Hosui.

 

 

 

Yoinashi

Pochádza z Japonska. Má veľké svetlo-hnedé plody s vynikajúcou chrumkavou, šťavnatou a sladkou chuťou. Dozrieva v polovici augusta. Opeľovačom môžu byť napr. Nijisseiki, Tsu Li.

 

 

 

 

Nijisseiki ”20. storočie”

nashi hruška nové storočiePochádza z Japonska a vďaka svojej chuti a vlastnostiam je jednou z najobľúbenejších a najpestovanejších odrôd nashi. Jej okrúhle plody sú malé až stredné so zlato-žltou pokožkou. Majú chrumkavú textúru so sladkou, šťavnatou a jemnou chuťou. Dozrievajú v polivici augusta a môžu sa skladovať až 6 mesiacov, no sú náchylné na otlačenie. Nijisseiki sa používa ako veľmi dobrý opeľovač iných odrôd. Opeľovačmi môžu byť napr. Hosui, Shinsui (nie Kikusui).

Chojuro

oranžová hruškaPôvodom z Japonska. Má sploštené, stredne veľké plody hnedej až oranžovej farby. Chuť je sladká, menej kyslá, no nie je taká šťavnatá a plody nie sú také kvalitné ako iné novšie odrody. Začínajú dozrievať v polovici augusta a môžu sa skladovať 5 mesiacov. Je čiastočne samoopelivá. Opeľovačmi môžu byť napr. Shinsui, Kosui, Nijisseiki, Hosui.

 

 

Shinsei

Pôvodom z Japonska. Má Zlatohnedé stredne veľké plody výbornej kvality s vysokou sladkosťou a nízkou kyslosťou. Dozrieva po Hosui a pred ShinKo. Plody majú dlhú skladovaťeľnosť. Kvitne veľmi skoro – opeľovačom môže byť napr. Ya li.

 

 

 

Shinko “Nový úspech“ 

Pôvodom z Japonska. Má stredné až veľké plody zlatohnedej farby. Majú hrubšiu pokožku, výbornú textúru a chuť. Má bohatú a pravideľnú úrodu a je výborným opeľovačom. Plody dozrievajú začiatkom septembra a dajú sa skladovať 4 mesiace.

 

 

 

 

Neskoré odrody

Niitaka

neskorá nashi hruškaPôvodom z Japonska. Má veľké Hrdzavohnedé kvalitné plody so stredne sladkokyslou chuťou. Dozrievajú začiatkom septembra a dajú sa skladovať 4 až 5 mesiacov. Kvitne skoro a preto može byť opeľovačom napr. Ya Li. Nie je dobrým opeľovačom.

 

 

 

Dan Bae

kórejská hruškaPôvodom z Kórey. Veľké zelenkavo-žlté až oranžové plody majú bielu dužinu, pevnú chrumkavú a zrnitú štruktúru a vynikajúcu šťavnatú a sladkú chuť. Dozrieva hneď po odrode Niitaka a plody sa dajú skladovať až 5 mesiacov. Opeľovačom môže byť napr. Hosui.

 

 

Ya Li

čínska hruškaPôvodom z Číny, má žltozelené, leské a atraktívne plody veľmi dobrej kvality no ľahko sa otlačia. Ich Chuť je jemná, sladko-kyslá. Táto skoro kvitnúca odroda potrebuje daľšieho skorého opeľovača (napr. SUERI, Tsu Li, Chojuro). Stromy sú silné a rodivé. Dozrieva začiatkom Septembra a plody vydržia až 5 mesiacov.

 

 

 

Tsu Li

čínska hruška tsu liTáto veľmi stará odroda pochádza z Číny. Jej zeleno žlté veľké plody majú na povrchu viditeľné lenticely a mierne mastný povlak vďaka ktorému majú extrémne dlhú skladovateľnosť 6 a viac mesiacov. Čím dlhšie sa skladujú tým majú lepšiu vyzretejšiu chuť. Kvitne tesne po Ya Li a dozrieva až od polovice septembra. Opeľovačom je Ya Li.

 

 

Shin Li 

odroda hrušky z čínyPôvodom z Číny. Stredné až veľké plody majú zelenožltú až zlatožltú farbu. Pevná biela dužina je extrémne chutná, má sladkú škoricovú arómu a dozrieva začiatkom októbra. Plody sa dajú skladovať cca. 4 mesiace. Opeľovačmi môžu byť Ya Li, Tsu Li.

 

 

 

Okusankichi 

neskorá nashi hruška na uskladnenieStará japonská odroda. Má veľmi veľké zelenohnedé až tmavo hnedé plody. Chuť je sladkokyslá. Dozrieva v polovici októbra a plody sa dajú skladovať až 6 mesiacov. Opeľovačmi môžu byť napr. Chojuro, Nijisseiki, Hosui.

 

 

Kumoi 

odroda nashiNeskorá odroda s veľkými zlatohnedými plodmi. Má jemnú sladkú chuť a dozrieva až v druhej polovici októbra. Plody sa dajú skladovať cca 2 mesiace.

 

 

 

 

 

Prehľad obdobia kvitnutia niektorých odrôd Nashi v týždňoch:

kedy kvitnú nashi hrušky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prehľad obdobia dozrievania niektorých odrôd Nashi v týždňoch:

kedy dozrievajú nashi hrušky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: dpi.nsw.gov.au



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…