Prehľad odrôd ázijskej hrušky nashi a jej pestovanie

Ázijské hrušky pochádzajú pôvodne z Japonska, Číny a Kórey (Nahsi znamená po japonsky hruška).

Oproti európskej hruške(Pyrus communi) predstavujú ázijské hrušky iné druhy (Pyrus pyrifolia, P. bretschneideri alebo P. ussuriensis). Dajú sa medzi sebou štepiť a väčšinou sa navzájom aj opeľujú ak je ich čas kvitnutia zhodný. Nashi sú veľmi populárne hlavne kvôli svojej extrémnej šťavnatosti a sladkej aromatickej chuti.

Plody – sú tvarovo niečo medzi jablkom a klasickou hruškou, no jednotlivé druhy sa výrazne líšia. Na ich povrchu sa nachádzajú podľa odrody väčšie či menšie lenticely.

Pestovanie – Pestovanie od sadby, cez hnojenie až po tvarovanie sa v ničom nelíši od európskej hrušky. Dobre znáša klimatické podmienky na celom Slovensku. Ako podpníky sa používajú hruškové semenáče. Podpník Pyros betulaefolia sa vyznačuje silnejším rastom, je mrazuvzdorný a podporuje tvorbu veľkých plodov. Podpník Pyros communis má naopak menší rast a je tiež mrazuvzdorný. Nashi hrušky sú čiastočne samoopelivé, no výhodnejšie je vysadiť zmes viacerých kompatibilných druhov kvitnúcich v rovnakom období.

Výhody – Hlavnou výhodou nashi je ich vysoká odolnosť proti chorobám a škodcom, vďaka čomu sa môžeme do veľkej miery vyhnúť postrekom a iným opatreniam. Ich úrodnosť je veľmi vysoká, čo niekedy vyžaduje aj prebierku plodov. Úroda je pravidelná (každoročná) a nástup rodivosti je veľmi skorý – už po dvoch rokoch od výsadby.

Prehľad druhov Nashi hrušiek

Skoré odrody

Ichiban Nashi „Prvá hruška“

Pôvodom z Japonska. Stredne veľké, svetlo-zlato-hnedé plody so žltou dužinou. Sú chrumkavé, šťavnaté a sladké. Dozrievajú už začiatkom júla. Skladovať sa dajú 2 mesiace. Potrebuje opeľovača.

Shinsui

Japonská skoro dozrievajúca odroda(v polovici Júla) s bronzovo hnedými, malými až strednými plodmi. Na povrchu je mierne drsná. Chrumkavá chuť s vysokým curkom aj kyslosťou. Plody majú krátku skladovateľnosť. Opeľovačmi môžu byť napr. Nijisseiki, Chojuro.

Hakko

Pôvodom z Japonska. Okrúhle, stredne veľké plody so žltkasto zelenou farbou náchylné na otlačenie. Šťavnaté s výbornou textúrou. Stredná sladkosť aj kyslosť. Dozrieva tesne pred odrodou Kosui. Opeľovačmi môžu byť napr. Chojuro, Shinseiki, Yakumo, Kosui, Nijiseiki (nie Shinsui).

Kosui „Dobrá voda”

Silno rastúci strom s okrúhlymi, malými až strednými plodmi s bronzovo – hrdzavou farbou. Sú chrumkavé, sladké, šťavnaté a menej kyslé. Dozrievajú tesne po Shinsui a Skladovať sa dajú 2 mesiace. Opeľovačmi môžu byť napr. Hosui, Chojuro, Nijisseiki (nie Shinsui)

Shinseiki “Nové storočie“

Pôvodom z Japonska. Má okrúhle, zlato-žlté, pevné plody ktoré dozrievajú koncom Júla a vydržia cca. 3 mesiace. Chuťovo sa podobajú odrode Nijisseiki, no s menej výraznou chuťou. Je to samoopelivá odroda. Pre kvalitné veľké plody je potrebná prebierka.

Yakumo

Pôvod z Japonska. Malé, žltkasto zelené plody so strednou sladkosťou aj kyslosťou a vynikajúcou chuťou. Dozrieva tesne po Shinseiki. Plody sa nedajú dlho skladovať. Opeľovačmi môžu byť napr. Hakko, Shinseiki.

Stredne skoré odrody

Hosui “Sladká voda“

Pôvodom z japonska. Stredné až veľké okrúhle plody so zlato-hnedou pokožkou s nápadnými bielymi lenticelami. Textúra plodov je chrumkavá a chuť jemná, sladká so slabou kyslosťou a arómou brandy. Dozrievajú začiatkom augusta a môžu sa skladovať 2 mesiace. Opeľovačmi môžu byť napr. Shinsui, Nijisseiki, Kosui.

Kikusui „Plávajúca Chrizantéma“

Pôvodom z Japonska. Veľké, sploštené, žlto-zelené plody. Sú chrumkavé, sladké s jemnou ostrosťou. Dozrieva v polovici augusta a plody sa môžu skladovať až 7 mesiacov. Je čiastočne samoopelivá. Opeľovačmi môžu byť napr. Chojuro, Hosui.

Yoinashi

Pochádza z Japonska. Má veľké svetlo-hnedé plody s vynikajúcou chrumkavou, šťavnatou a sladkou chuťou. Dozrieva v polovici augusta. Opeľovačom môžu byť napr. Nijisseiki, Tsu Li.

Nijisseiki ”20. storočie”

Pochádza z Japonska a vďaka svojej chuti a vlastnostiam je jednou z najobľúbenejších a najpestovanejších odrôd nashi. Jej okrúhle plody sú malé až stredné so zlato-žltou pokožkou. Majú chrumkavú textúru so sladkou, šťavnatou a jemnou chuťou. Dozrievajú v polivici augusta a môžu sa skladovať až 6 mesiacov, no sú náchylné na otlačenie. Nijisseiki sa používa ako veľmi dobrý opeľovač iných odrôd. Opeľovačmi môžu byť napr. Hosui, Shinsui (nie Kikusui).

Chojuro

Pôvodom z Japonska. Má sploštené, stredne veľké plody hnedej až oranžovej farby. Chuť je sladká, menej kyslá, no nie je taká šťavnatá a plody nie sú také kvalitné ako iné novšie odrody. Začínajú dozrievať v polovici augusta a môžu sa skladovať 5 mesiacov. Je čiastočne samoopelivá. Opeľovačmi môžu byť napr. Shinsui, Kosui, Nijisseiki, Hosui.

Shinsei

Pôvodom z Japonska. Má Zlatohnedé stredne veľké plody výbornej kvality s vysokou sladkosťou a nízkou kyslosťou. Dozrieva po Hosui a pred ShinKo. Plody majú dlhú skladovaťeľnosť. Kvitne veľmi skoro – opeľovačom môže byť napr. Ya li.

Shinko “Nový úspech“

Pôvodom z Japonska. Má stredné až veľké plody zlatohnedej farby. Majú hrubšiu pokožku, výbornú textúru a chuť. Má bohatú a pravideľnú úrodu a je výborným opeľovačom. Plody dozrievajú začiatkom septembra a dajú sa skladovať 4 mesiace.

Neskoré odrody

Niitaka

Pôvodom z Japonska. Má veľké Hrdzavohnedé kvalitné plody so stredne sladkokyslou chuťou. Dozrievajú začiatkom septembra a dajú sa skladovať 4 až 5 mesiacov. Kvitne skoro a preto može byť opeľovačom napr. Ya Li. Nie je dobrým opeľovačom.

Dan Bae

Pôvodom z Kórey. Veľké zelenkavo-žlté až oranžové plody majú bielu dužinu, pevnú chrumkavú a zrnitú štruktúru a vynikajúcu šťavnatú a sladkú chuť. Dozrieva hneď po odrode Niitaka a plody sa dajú skladovať až 5 mesiacov. Opeľovačom môže byť napr. Hosui.

Ya Li

Pôvodom z Číny, má žltozelené, leské a atraktívne plody veľmi dobrej kvality no ľahko sa otlačia. Ich Chuť je jemná, sladko-kyslá. Táto skoro kvitnúca odroda potrebuje daľšieho skorého opeľovača (napr. SUERI, Tsu Li, Chojuro). Stromy sú silné a rodivé. Dozrieva začiatkom Septembra a plody vydržia až 5 mesiacov.

Tsu Li

Táto veľmi stará odroda pochádza z Číny. Jej zeleno žlté veľké plody majú na povrchu viditeľné lenticely a mierne mastný povlak vďaka ktorému majú extrémne dlhú skladovateľnosť 6 a viac mesiacov. Čím dlhšie sa skladujú tým majú lepšiu vyzretejšiu chuť. Kvitne tesne po Ya Li a dozrieva až od polovice septembra. Opeľovačom je Ya Li.

Shin Li

Pôvodom z Číny. Stredné až veľké plody majú zelenožltú až zlatožltú farbu. Pevná biela dužina je extrémne chutná, má sladkú škoricovú arómu a dozrieva začiatkom októbra. Plody sa dajú skladovať cca. 4 mesiace. Opeľovačmi môžu byť Ya Li, Tsu Li.

Okusankichi

Stará japonská odroda. Má veľmi veľké zelenohnedé až tmavo hnedé plody. Chuť je sladkokyslá. Dozrieva v polovici októbra a plody sa dajú skladovať až 6 mesiacov. Opeľovačmi môžu byť napr. Chojuro, Nijisseiki, Hosui.

Kumoi

Neskorá odroda s veľkými zlatohnedými plodmi. Má jemnú sladkú chuť a dozrieva až v druhej polovici októbra. Plody sa dajú skladovať cca 2 mesiace.

Prehľad obdobia kvitnutia niektorých odrôd Nashi v týždňoch: 

Prehľad obdobia dozrievania niektorých odrôd Nashi v týždňoch: 

Zdroj: dpi.nsw.gov.au

Sledujte nás