Repík lekársky - účinky a použitie


repik

Zber, použitie a účinky liečivej rastliny repík lekársky (Agrimonia eupatoria )

Repík lekársky je jedna z najznámejších liečivých byliniek i vďaka jeho nezameniteľnému vzhľadu no najmä pre jeho účinky na organizmus. Poznáme viac ako 12 rozličných druhov repíka, ktorý sa vyskytuje po celej Európe, Ázii a Severnej Amerike. V Európe je najznámejší práve repík lekársky (Agrimonia eupatoria), ktorý sa využíva na medicínske účely už od staroveku.

V antickom Grécku sa používal ako liek na choroby očí, odkiaľ pramení aj jeho názov (agrimonia – rastlina liečiaca oči), zatiaľ čo v iných častiach sveta sa repík používal na liečbu rán a jaziev, pri problémoch s pokožkou, kašli a boľavom hrdle pri menštruačných problémoch a hnačke. Repík sa od nepamäti používa tiež ako prírodné žlté farbivo.

Túto odolnú trvalku môžeme nájsť na okrajoch lesov a na lúkach, kde jej vyhovujú slnečné až polotienisté stanovištia so suchšou, zásaditou pôdou. Väčšinou dorastá do 0,5 až 1 m a vďaka jeho dlhým stonkám so žltými kvetmi sa dá len ťažko zameniť s inou rastlinou. Repík lekársky kvitne od júna do augusta.

Odborný názov: Agrimonia eupatoria                                          

Zaradenie: parí do čeľade ružovité

Iné názvy: repík, konopec, arček, boží bič, hrebíček

Repík lekársky a jeho zber

repik lekarskyZberáme kvety, stonky a listy za slnečného počasia a plného kvetu repíka (Jún - August). Stonky hrubšie ako 0,5 cm, ako aj nižšie časti rastliny nezberáme aby mohla rastlina opäť vyrásť. Repík lekársky sušíme pri teplote 35 °C, v dobre vetranej, tmavej miestnosti alebo v sušičke. Správny zber a sušenie repíka zachová jeho jemne aromatickú vôňu a charakteristickú horkastú chuť.

Repík lekársky obsahuje účinné látky:

Esenciálne oleje, flavonoidy, apigenín, luteolín, katechín, quercitín, kaempferol, tilirozid, triterpenove glykozidy, kyseliny (palmitová, kremičitá, ursolová, tormentic a euscapic), fenolové kyseliny, taníny (5% - 20%), vitamín B1 (Tiamín), vitamín K a minerály

Repík lekársky a jeho účinky

Medicínske účinky repíka lekárskeho: protizápalový, močopudný, analgetický, antihemoragický, sťahuje tkanivá, zastavuje krvácanie, detoxikačný, antiseptický

Vďaka svojim močopudným vlastnostiam pomáha repík obličkám čistiť krv a detoxikovať organizmus zbavovaním sa nahromadených toxínov.

Repík lekársky obsahuje tiež taníny (triesloviny), ktoré pomáhajú pri trávení a problémoch s hnačkou, no aj na kašeľ, boľavé hrdlo a zápalové ochorenia slizníc, žalúdka a čriev.

Repík sa často používa aj na vonkajšiu aplikáciu vo forme oleja alebo tinktúry na problémy s podráždenou pokožkou, akné a na rôzne ekzémy bez vedľajších účinkov.

Silice v repíku sťahujú tkanivo a tým napomáhajú zastaviť krvácanie a urýchliť proces hojenia. Repík lekársky sa preto už od staroveku používa na urýchlenie hojenia rôznych rezných rán a odrenín. Tieto účinky repíka pomáhajú tiež ženám zmierniť menštruačné krvácanie a zamedziť močovým infekciám.

Ako užívať repík lekársky

Vo forme čaju sa repík užíva na detoxikáciu organizmu, pri problémoch s hnačkou, na boľavé hrdlo a kašeľ a zmiernenie menštruačného krvácania. Vonkajšie použitie vo forme odvaru, tinktúry, oleja alebo masti je vhodné pri problémoch s pokožkou (vyrážky, ekzém, akné) a na urýchlenie hojenia rán a jaziev.

Repíkový čaj

Príprava repíkového čaju je jednoduchá. Do šálky vložíme 4 g sušených kvetov, stoniek alebo listov repíka, zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút lúhovať a repíkový čaj je hotový. Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé stonky a kvety repíka (v plnom kvete). Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu a môžeme zalievať viacero krát. Takto môžeme popíjať čaj z jednej dávky po celý deň. Čaj môžeme piť 3 až 6 krát denne.

Repíkový odvar

Repíkový odvar na vonkajšie použitie pripravíme lúhovaním repíka (čo najväčšie množstvo) vo vriacej vode na miernom ohni 15 až 20 minút. Nevýhodou repíkového odvaru je, že by sa mal použiť do niekoľkých dní aby sa nepokazil. Na dlhodobejšie uskladnenie sú vhodnejšie tinktúry a oleje.

Repíková tinktúra

Repíkovú tinktúru pripravíme tak, že rozdrobíme 40 g sušených alebo 200 g čerstvých listov, dáme ich do fľaše a nalejeme na ne 0,4 litra 70 % alkoholu. Fľašu uzatvoríme a obsah necháme dva týždne lúhovať, pričom ho denne pretrepávame. Potom obsah precedíme cez gázu a získaná tinktúra sa podľa potreby ešte môže zriediť zmiešaním so 135 ml destilovanej vody a 55 ml 70 % alkoholu. V tejto forme môžeme používať repík na ekzém a akné alebo jazvy a rany.

Repíkový olej a repíková masť

Repíkový olej si pripravíme rozdrobením a vložením repíka lekárskeho (kvety, stonky a listy) do tmavej sklenenej fľaše, ktoré zalejeme rastlinným olejom. Čim viac rastlín do fľaše zmestíme, tým lepšie, no musia byť úplne zaliate olejom. Môžeme použiť akýkoľvek panenský olej lisovaný za studena, pričom ideálne sú oleje bez výraznej arómy ako je napríklad ricínový olej. Fľašu následne zazádkujeme a umiestnime do chladnej, tmavej miestnosti, kde sa bude repík minimálne mesiac lúhovať. Po vylúhovaní olej precedíme cez plátno a môžeme ho začať používať. Repíkový olej je ideálny na ekzém, pretože nevysušuje pokožku tak ako tinktúra. Alternatívou oleja je repíková masť, ktorú si pripravíme zahriatím bravčovej masti a vylúhovaním čo najväčšieho množstva repíka v nej. Masť by mala pomaly tuhnúť pri izbovej teplote aby mal repík možnosť dobre sa vylúhovať. Po stuhnutí masť opäť zahrejeme aby sme ju mohli precediť a masť je pripravená na použitie.

Repík lekársky a jeho možné nežiaduce účinky

Repík lekársky má vysoký obsah tanínov, takže by sa mal užívať s mierou. Pri vysokých dávkach hrozí podráždenie tráviaceho systému. Ľudia s nadmerným krvácaním a zlým zrážaním krvi by mali užívať menšie dávky repíka.

Repík lekársky by sa v tehotenstve a pri kojení nemal užívať, keďže možné riziká pre vývoj dieťaťa ešte nie sú známe.

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…