Ako na vínne mušky v domácnosti


vínne mušky

Ako sa zbaviť vínnych mušiek

Ak ste niekedy dlhšie nechali zrelé ovocie na stole alebo špinavý riad v dreze, pravdepodobne ste sa už stretli s muškami poletujúcimi nad ovocím či zvyškami jedla. Ide o vínne mušky (Drosophila melanogaster), ktoré síce nie sú nebezpečné, no dokážu byť veľmi nepríjemné.

Vínne mušky známe tiež ako ovocné mušky sa do našich domácností dostávajú z vonku cez otvorené okná a dvere, no domov si ich môžeme priniesť vo forme neviditeľných vajíčok na ovocí, na zbytkoch v smetnom koši či vlhkej handre. Všade tam kde nájdu organickú hmotu a vlhkosť sa môžu rozmnožiť a rozšíriť sa po celej domácnosti. Vínna muška sa objavuje najmä na jar a počas leta, keď teploty stúpnu a v okolí je dostatok ovocia a zeleniny, ktoré sú ich primárnou potravou. V prirodzenom vonkajšom prostredí majú dostatok predátorov, ktoré ich počty udržujú pod kontrolou, no v interiéri musíme riešiť problém ako sa zbaviť vínnych mušiek sami.

ako sa zbavit vinnych musiekVínna muška (Drosophila melanogaster) je malý lietajúci hmyz dorastajúci do dĺžky 2 - 4 mm s hnedým telom a červenými očami. Vajíčka kladie do prezretého a fermentujúceho ovocia, ktoré pre ne predstavuje primárny zdroj potravy. Zhruba po troch dňoch sa z vajíčok vyliahnú larvy a v larválnom štádiu žijú približne 7 dní, počas ktorých sa živia ovocím. V podobe mušky sa dožívajú niekedy až dvoch mesiacov ak majú v okolí dostatok potravy. Počas tohto obdobia môže klásť ďalšie a ďalšie vajíčka, čo je príčinou populačnej explózie vínnych mušiek na miestach kde majú vhodné podmienky pre život.

I keď vínne mušky neštípu, sú vrcholne nepríjemné a ako každý hmyz môžu prenášať rôzne baktérie a patogény spôsobujúce alergickú reakciu, ak s nimi prídeme do styku.

Ako sa zbaviť vínnych mušiek

1. Prevenciou

Najúčinnejší a zároveň najjednoduchší spôsob ako sa zbaviť vínnych mušiek je zamedzenie prístupu mušiek k zrelému ovociu, zbytkom potravín a vlhkým miestam, kde môžu klásť svoje vajíčka. Funguje to ako prevencia no aj ako spoľahlivý spôsob na zbavenie sa vínnych mušiek ak sa už v domácnosti objavili. Medzi povrchy na ktoré môžu vínne mušky klásť vajíčka patria napríklad voľne položené ovocie, otvorené fľaše s vínom alebo pivom, nekryté odpadkové koše, špinavý riad, neumytý odtok v dreze a akékoľvek vlhké miesto v dome, kde sa nachádza organický materiál.

Kľúčom k prevencii no i k odstráneniu existujúceho zamorenia vínnymi muškami sú teda správne hygienické a skladovacie návyky medzi ktoré patria:

Ovocie v domácnosti zjedzte, odložte do chladničky alebo vyhoďte. Práve zrejúce ovocie je najväčším lákadlom pre mušky v kuchyni.

Kuchynské pracovné dosky udržujte čisté, bez zvyškov jedla. Šupky z ovocia a zbytky surovín alebo hotového jedla by mali ísť priamo do kompostu alebo do koša.

Pravideľne vynášajte smeti, v ktorých sa môže nachádzať jedlo a iný organický material.

Riady a drez udržujte čisté. Vínne musky totižto potrebujú na rozmnožovanie len male vlhké miesto s organickým materiálom. Postačí im akýkoľvek kúsok zabudnutého jedla.

2. Pascami na vínne mušky

vinna muskaRôzne pasce na vínne mušky dokážu značne zredukovať premnoženie vínnych mušiek no nezlikvidujú ich všetky. Bez hygieny a správnych skladovacích návykov sa teda nezaobídete.

Na redukciu počtu vínnych mušiek sa môžu použiť rône komerčne dostupné lepiace pásiky, prípadne si môžeme vyrobiť pascu na vínne mušky I sami:

a) zmiešajte v miske mlieko s cukrom a mletým korením a misku umiestnite blízko najväčšieho výskytu vínnych mušiek. Mušky sladkému mlieku neodolajú, pristanú na hladinu a utopia sa

b) Vytvorte si pascu zo zaváraninovej fľaše s trochou octu a papierom, ktorý vínne mušky vo fľaši uväzní. Na dno fľaše môžete umiestniť I kúsok prezretého ovocia a do octu kvapnúť kvapku saponátu na riad aby sa znížilo povrchové napätie hladiny octu (vínne mušky sa tak hneď ponoria pod hladinu a utopia sa).

3. Odpudzujúcimi vôňami

Vínne mušky neznášajú vôňu bazalky, levandule, gáforu, eukaliptu či citrónovej trávy. Tieto rastliny stačí umiestniť v blízkosti ovocnej misy a vínne mušky sa ovociu zďaleka vyhnú. Odpudzujúce vône majú však len obmedzený dosah, takže je to len doplnok a najdôležitejšia v boji proti vínnym muškám zostáva hygiena a správne skladovanie jedla.

 

Zdroj Foto: trustedtraders.which.co.uk



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

ako sadiť zeleninu vedľa seba

Partnerské pestovanie zeleniny alebo čo s čím sadiť

Čo je to Partnerské pestovanie zeleniny? Partnerské alebo spoločné pestovanie rastlín je spôsob vysádzania dvoch alebo viacerých rastlín v tesnej blízkosti tak aby z toho navzájom benefitovali. Zo skúseností vieme, že…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…

nakladanie kapusty

Ako naložiť kyslú kapustu

Kyslú kapustu je možné zakúpiť v každých potravinách, tá kupovaná však často neobsahuje to, čo by pravá poctivá kyslá kapusta mala obsahovať. Reč je najmä o mikroflóre kvasenej kapusty vďaka čomu je taká zdravá. Preto…

sušené paradajky recept

Ako si pripraviť domáce sušené paradajky

Aj vy máte tento rok bohatú úrodu paradajok a neviete čo s nimi? Existuje mnoho spôsobov ako rajčiny zužitkovať, no medzi tie najlepšie patrí príprava sušených paradajok. Spôsobov ako použiť sušené paradajky je…

rozmnožovanie rastlín odrezkami

Množenie rastlín odrezkami

Rozmnožovanie rastlín pomocou odrezkov je rýchly a jednoduchý spôsob ako zadarmo získať viac rastlín. Týmto spôsobom môžete značne znížiť vaše náklady vynaložené na záhradu. Jediná rastlina vám vie dať mnoho odrezkov…