Vŕby na včelnici


včely na vŕbe

Myslím, že na každej včelnici dobrého hospodára, by nemali chýbať. Rýchlo rastú, ľahko sa množia. Poskytujú tieň, lámu a tíšia vietor, spevňujú a zlepšujú pôdu.

Ako každý strom recyklujú živú hmotu, dodávajú kyslík, sú príbytkom pre malé tvory. Majú pekné, ozdobné jahňady. Prúty sa dajú využiť na košíky alebo výplet pekného plôtiku.

Viete, že včelami spracovaný peľ v plástoch sa volá Perga - včelí chlieb? Kŕmia ním hlavne larvy, ktoré potrebujú veľa bielkovín - výživy na rast.

Vŕby na včelnici poskytujú kvalitný peľ a nektár skoro na jar, tak prepotrebný na rozvoj včiel ku dobrej sile a znáške. Dokonca kvitnú aj koncom leta, po žatve, kde v niektorých oblastiach Slovenska už skoro žiadna rastlina nepeľuje. Včely určite uvítajú takýto prínos peľu z vŕby na včelnici.

Pracoval som u včelára, ktorý mal včely umiestené v intenzívne obhospodarovanej krajine. Včely tam mali problémy s peľom. Nemali ho kde nájsť, keď všade navôkol bola pšenica či jačmeň, odkvitnutá repka alebo trávniky.

Peľ z vŕby
Peľ z vŕby

Využitie vŕby

Lúky už nie sú lúkami, iba zatrávnená plocha. Ak repka odkvitne čo ďalej? Čo ak v blízkosti včelnice, nie je ani tá repka? Kríky ako trnky, hloh, liesky a vŕby sa vypiľujú kvôli dotáciám a štiepke. Ani tie záhradky nie sú čo bývali a pomaly sa menia na anglický trávnik s tujkami. Pekné, ale pre včely potravinová púšť. Včely často trpia nedostatkom peľu pre svoje mladé.

Ako aspoň trochu pomôcť?

Ak nekočujem za nektárom a peľom, situácia sa dá zlepšiť vysadením paše na včelnici. Vždy sa dá, aj ak je pozemok malý, vysadiť nejaký krík, či kvet. Malá kvapka v mori. Bez ktorej by more nebolo. Jednou z možností ja vŕba.

Sú rôzne odrody. Skoro na jar kvitnúce, ale aj neskôr. Dokonca vŕba Trojmužná kvitne dva krát do roka. Na jar v polovici Apríla až začiatkom Mája a druhý krát Júl-August-September. Po vysadení odrezkov, budú vŕby kvitnúť už na druhý-tretí rok. Majú pekné veľké jahňady s množstvom peľu na ktorom si pochutia nie len včely. Môžete ich nechať tak či tvarovať na krík alebo na kmeň. Záleží podľa odrody.

A čo tak živý plot, napríklad okolo včelnice? Na jar postupne žltý od rozkvitnutých jahňad a v lete zelený, poskytujúci tieň cez rozpálený deň.

Vŕba Rakyta
Vŕba Rakyta, koncom Marca - začiatkom Apríla

Pestovanie vŕby

Množiť a pestovať sa dajú rôzne. Napichať metrové prúty rovno do zeme, hrúbky približne ako palec. Takto som pozapichoval množstvo okolo potoku a krajom lesa. A prijali sa. Najistejšie je pestovať vŕby z odrezkov. Na jeseň si treba pripraviť pôdu. Cez zimu premrzne a bude sypká. Akurát na prijatie odrezkov. Ja si koncom zimy, Február-Marec, zostrihám odrezky asi meter dlhé, hrubé asi ako prst. Bočné výhonky odrežem. Teploty by mali byť
mierne nad nulou. Odložím do tmavej, chladnej miestnosti. Mám na to čierny igelitový sáčok. Odrezky mierne navlhčím. Niekedy už v sáčku vypustia korienky. Ale pozor na prevlhčenie, mohli by splesnivieť. Taktiež sa môžu zasypať do piesku. Týmto sa predĺži ich vegetačný kľud.

Ako sa oteplí, skoro na Jar začiatkom Apríla ( podľa polohy a nadmorskej výšky ), odrezky zostrihám na 15-20 cm dĺžku. V kyprej pôde urobím motykou jarček hlboký ako sú odrezky. Doň napichám odložené odrezky, vzdialené tak 10-20 cm od seba. Celé zahrniem. Jemne okolo postúpam aby sa zemina utlačila a potom ešte raz prihrniem sypkou zeminou bez utlačovania. Nechám maximálne jedno očko nad zemou. Pravidelne polievať a kypriť. Dajú
sa aj priamo zo stromu nastrihať a vysádzať, len pozor aby už neboli moc napučané. Mohli by vyschnúť. Mladé kríčky treba chrániť pred okusom zverou.

Sadenie vŕby
Odrezky                                                       Odrezky v pôde                                         Prisipané odrezky                       

Ťažko zakoreňujúce vŕby ako Rakyta sa dajú zaštepiť do už rastúcich iných odrôd. Alebo na odrezky dobre zakoreňujúcej sa vŕby. Zaštepené odrezky zasadíme rovnako ako predošlé. Po asi dvoch mesiacoch, bude odrezok zakorenený a mal by už pekne vypučať. Vtedy odstránime pásku zo spojov.

Dobre zakorenené odrezky môžme na jeseň, po opade listov či v skorú Jar pred pučaním, rozsádzať na požadované miesto. Sadíme ich hlboko asi tak ako boli predtým. Do jamky je vhodné zmiešať kompost či starší hnoj zo zeminou. Prihrnutú zeminu jemne utľapčíme nohou. Na vrch prisypeme sypkej zeminy. Polievame a zbavujeme buriny. Za začiatku je ich dobré chrániť napr. zajačím pletivom pred zvieratami. Na niektorých odrodách vŕby si radi pochutnajú.

Vŕby sme sadili aj u kolegu včelára v Čechách. Väčšie množstvo, len prišlo veľké sucho, polievať nebolo kedy. Odrezky sa moc neprijali. Preto si treba dávať pozor na presušenie. Nezabudnite polievať, pri veľkých horúčavách radšej skoro ráno alebo v podvečer. Ale na Orave, kde je vlhka až moc, sa mi prijali pekne, skoro všetky.

Kde môžete odrezky vŕby zohnať?

Odrezky vŕby Vám môžem poskytnúť ja, alebo sa dajú zohnať na Českej stránke Vrbovna. Vo vrbovni máte na výber sortiment 13 vŕb, vyselektovaných z množstva odrôd. Vhodné pre včelárov, kvitnúce postupne od skorej do neskorej Jari. Tiež som si z nich vybral, aj do našich vyšších polôh. Vŕby sa dobre prijali. Asi najsilnejšie rastúca je vŕba Smithova s veľmi veľkými jahňadami. Ale dajú sa vybrať aj pomaly a nie dovysoka rastúce. Veľmi zaujímavá je
vŕba Trojmužná, kvintúca aj v lete. Taktiež vŕbu Rakytovú, ktorá sa ťažko príma, ponúkajú skríženú s vŕbou Mechovitou. Tá sa mi tiež pekne prijala.

Vŕba trojmužná
Vŕba Trojmužná, dva krát kvitnúca

Skúste si okrem iných rastlín, vysadiť aj vŕby na svoju včelnicu. Určite prinesú úžitok, ale aj potešenie z pestovania.
Rozmýšľam si časom urobiť prístrešok zo živých vŕb. Určite sa podelím s výsledkom :-)

motýľ na kvitnúcej vŕbe
Aj pre iné bytosti je vŕba zaujímavá - Motýľ na kvitnúcej vŕbe

 



Podobné témy

liečivé bylinky

Liečivé rastliny a ich účinky

Naši predkovia využívali liečivé rastliny a ich priaznivé účinky na zdravie už po tisícročia. Aj dnes sú liečivé bylinky vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb, pretože na rozdiel od syntetických liečiv…

trezalka bylinka

Ľubovník bodkovaný, prírodný liek nielen na nervy

Trezalka, čarovník, svätojánska bylina – to všetko sú ľudové názvy pre ľubovník bodkovaný. Na svete existuje viac ako 400 variet ľubovníka a je rozšírený takmer po celej planéte. Od nepamäti ho ľudia používali ako liek,…

bazová limonáda

Recept na domáci bazový sirup

Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s…

repik

Repík lekársky - účinky a použitie

Repík lekársky je jedna z najznámejších liečivých byliniek i vďaka jeho nezameniteľnému vzhľadu no najmä pre jeho účinky na organizmus. Poznáme viac ako 12 rozličných druhov repíka, ktorý sa vyskytuje po celej Európe,…

štúdijné odbory stredných škôl zamerané na prírodu

Zoznam stredných škôl zameraných na prírodu

Aktualizované: 20.11.2023 Veterinárstvo, lesníctvo, záhradníctvo, včelárstvo, rybárstvo, vinohradníctvo, poľnohospodárstvo, agropodnikanie a životné prostredie majú jedno spoločné – blízky vzťah k prírode. Tu je…

alchemilka účinky

Alchemilka obyčajná - účinky a použitie

Svoj názov dosala alchemilka podľa slova alchýmia a vzťahuje sa na stredoveké povery o schopnosti kvapiek vody na listoch tejto rastliny premieňať kovy na zlato. Alchymisti verili v magickú silu týchto kvapiek, ktoré…