Zakladanie a starostlivosť o trávnik


trávnik pestovanie

Ako založiť trávnik a ako sa oň starať

Trávnik je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou záhrady. Tvorí základ, prepája a necháva vyniknúť všetkým ostatným prvkom v záhrade. Trávnik je miestom pre hry, prechádzky alebo odpočinok, no aby mohol spĺňať všetky tieto funkcie a navyše byť pri tom krásny a hustý, vyžaduje si plánovanie a starostlivosť.

V tomto článku sa budeme venovať spôsobu ako založiť trávnik a ako sa oň následne starať aby ste si trávnik viac užívali ako sa oň starali. Starostlivosť o trávnik je jednou z časovo najnáročnejších činností v záhrade, no poradíme vám ako si ich uľahčiť a ako najefektívnejšie využiť váš čas strávený údržbou trávnika.

Všetko začína správnym plánovaním postupu ako založiť trávnik a pokračuje zabezpečením správneho prísunu vzduchu, slnka, živín a vody v tom správnom množstve a v správnom čase tak, aby trávnik z dlhodobého hľadiska prosperoval a prinášal nám radosť.

Ako založiť nový trávnik

Zakladanie trávnika je pomerne časovo náročné. Samotné sadenie trávy alebo pokládka kobercového trávnika nie je až taká komplikovaná, no ak chceme aby bol trávnik dlhodobo hustý a v dobrej kondícii, samotnému zakladaniu by mala predchádzať príprava pôdy a v ideálnom prípade inštalácia závlahy pre budúci trávnik.

Výsadba alebo pokládka trávnika

Existujú dva hlavné spôsoby ako založiť nový trávnik: sadenie trávy prostredníctvom trávneho osiva alebo pokládka trávnika pomocou kobercov (trávnej mačiny). Obe metódy zakladania trávnika majú svoje pre a proti, z ktorých sme vybrali tie najpodstatnejšie:

Výhody a nevýhody sadenia trávy

kedy sadiť trávu+ Cena - náklady na trávne osivo tvoria cca desatinu nákladov na trávny koberec

+ Na výber je viac druhov trávnikov (trávnik do tieňa, namáhaný trávnik, trávnik na slnko,…)

+ Vysiaty trávnik sa lepšie prispôsobí pôdnym a klimatickým podmienkam daného miesta

+ Veľmi jednoduchá výsadba ručne alebo pomocou rozsievacieho vozíka

+ Výsadba trávnika je omnoho rýchlejšia ako pokládka trávneho koberca

+ Trávne osivo sa ľahko prenáša, skladuje a uskladnené vydrží niekoľko rokov

+ Príprava pôdy pred výsadbou je rovnaká ako pri pokládke kobercového trávnika

+ Na opravy trávnika je dostupné totožné alebo podobné trávnikové osivo

- Trávniku trvá niekoľko mesiacov, pokým vyrastie a zhustne

- Silný dážď môže zmyť trávne semeno zo svahov a do priehlbín

- Trávnikové osivo môže lákať vtáctvo

- Prvý mesiac po výsadbe si vyžaduje väčšiu starostlivosť ako kobercový trávnik

Výhody a nevýhody pokládky trávneho koberca

pokladka travnika+ Vizuálny efekt trávnika je okamžitý hneď po pokládke

Po pokládke nie je trávnik ohrozený prudkým dažďom alebo vtákmi

Kobercový trávnik si počas prvých mesiacov nevyžaduje toľko závlahy ako vysiaty trávnik

+ Kobercový trávnik môžeme pokladať počas celej sezóny

- Cena – pre veľké plochy je to nákladná alternatíva

- Obmedzený výber druhov trávy

- Nutnosť čo najrýchlejšej pokládky po dodaní kobercového trávnika

Postup pri zakladaní trávnika

Či už si vyberiete sadenie trávy alebo pokládku trávnika, príprava plochy pre budúci trávnik je rovnaká.

zakladanie trávnikaKrok 1: Odstránenie starého porastu

Menšie plochy môžete zbaviť starého trávnika alebo iného porastu manuálne špicatým rýľom alebo lopatou. Pri veľkých plochách si môžete prácu uľahčiť trávnou frézou. Odstrániť je potrebné nadzemnú časť starého porastu aj spolu s min. 3 cm vrstvou pôdy.

sadenie travy

 

Krok 2: Zarovnanie terénu

Pred prípravou pôdy pre založenie trávnika je potrebné plochu zarovnať do požadovanej podoby. V tomto kroku môžeme odstrániť jamy, kopčeky, schody v teréne, prípadne vytvárať rôzne zakrivenia podľa plánovaného dizajnu zahrady.

Krok 3: Pridanie pôdy a hnojiva

V tejto fáze prípravy môžete do pôdy pridať hnojivo na trávnik, organickú zložku, piesok, vápenec prípadne iné zložky podľa typu vašej pôdy. V prípade ťažkej íľovitej pôdy pridáme piesok, v prípade kyslej pôdy pridáme vápenec. Následne vrchných 15 až 20 cm pôdy spolu so spomínanými prídavkami skultivujeme rotavátorom(kultivátorom). Výsledkom by mala byť poddajná, drobivá pôda bez veľkých hrúd.

kobercovy travnikKrok 4: Zarovnanie a spevnenie povrchu

Povrch je následne potrebné zarovnať do hladka hrabľami. Kamienky prípadne korene ktoré sa dostali kultiváciou pôdy na povrch odstránime. Následne pôdu dôkladne polejeme a necháme trochu vyschnúť. Vzniknuté priehlbiny ešte raz zarovnáme hrabľami.

Po zarovnaní pôdy povrch spevníme valcovaním, čím vytvoríme pevnejšiu plochu pripravenú na založenie trávnika. Po takomto spevnení by v pôde nemali ostávať stopy po topánkach hlbšie ako 1,5 cm. Posledným krokom by mala byť výdatná zálievka, ktorá sa dostane do hĺbky pôdy( povrch pôdy nechajte pred samotným sadením alebo pokládkou trávnika jeden deň vyschnúť).

Krok 5: Sadenie trávnika/pokládka trávnika

kedy sadiť trávuPri samotnom sadení trávnikového osiva dodržiavame:

a) rovnomerná distribúcia osiva

b) dobrý kontakt osiva s pôdou

c) udržiavanie vlhkosti

Trávu môžeme sadiť v podstate od jari do jesene, keď nehrozia mrazy. Osivo môžeme rozsievať aj rukou, no najrovnomernejšie rozloženie osiva dosiahneme pomocou rozsievacích vozíkov (rozmetačov). Osivo po rozmetaní na pripravenú plochu jemne zapracujeme do pôdy hrabľami a následne dôkladne uvalcujeme z dvoch smerov. Plochu trávnika dôkladne polejeme, pričom používame rozprašovač aby sme sa vyhli veľkým kvapkám, ktoré by mohli vyplaviť osivo. Prvý mesiac po výsadbe udržujeme pôdu vlhkú (Prvé dva týždne polievame 1 až 2 krát denne a následné dva týždne každý alebo každý druhý deň). Keď tráva vyrastie do výšky 7 cm, je ju potrebné pokosiť (skosíme však len max. 2,5 cm) a kosbu opakujeme 4 krát a až následne môžeme pokosiť trávnik aj na menšiu dĺžku. Nový trávnik môžeme začať používať po 3 mesiacoch od výsadby.

kobercovy travnikPokládka kobercového trávnika nie je zložitá no pri väčších plochách je časovo náročnejšia. Začnite od okraja plochy určenej pre trávnik, kde položíte prvé rolky kobercového trávnika a pokračujte s pokladaním trávnika po jednotlivých radoch. Rolky pokladáme a utláčame vedľa seba v striedavom (tehlovom) vzore tak aby medzi nimi neboli medzery ani aby sa vzájomne neprekrývali. Na vyrezávanie požadovaných tvarov trávnika používame ostrý nôž alebo záhradné nožnice. Po už položenom trávniku zbytočne nechodíme a na prácu si naň položíme dosku, ktorou zároveň trávnik pri práci spevníme. Po pokládke trávnik výdatne zalejeme a udržujeme vlhký po dobu dvoch týždňov. Ak sa objavia medzery (diery) v trávniku, zaplníme ich pôdou alebo zvyškami kobercového trávnika, pretože inak by hrozilo vysychanie okrajov trávnika. Nový kobercový trávnik môžeme začať používať po 4 týždňoch.

Ak je potrebné inštalovať vo vašej lokalite sieť proti krtom, je ju potrebné uložiť do hĺbky 5 až 10 cm pri vysievanom trávniku alebo priamo pod kobercový trávnik.

Starostlivosť o trávnik

Pravidelná starostlivosť o trávnik udržuje vaše trávnaté plochy zdravé a husté. Najdôležitejšími prvkami starostlivosti o trávnik sú polievanie, hnojenie, kosenie a iná údržba trávnika

Polievanie trávnika

trávnik závlahaNajčastejšou príčinou zlého stavu trávnika je jeho nedostatočné alebo nadmerné polievanie. Mali by sme na to myslieť už pri plánovaní trávnika a zvážiť inštaláciu automatickej závlahy, ktorá nás odbremení od časovo náročného ručného polievania a zabezpečí rovnomernú zálievku.

Polievanie trávnika by malo byť intenzívne aby voda prenikla aj k tým najspodnejším koreňom (15 cm). Nikdy však nepolievajte ak vrchných 5 cm pôdy ešte nevyschlo. V ideálnom prípade by mala byť zálievka nepravidelná, čím sa podporuje rast korienkov do hĺbky a tým zvyšovanie odolnosti trávy. Najlepším časom na polievanie je skoré ráno alebo neskorý večer, kedy sú teploty nižšie a vlhkosť vzduchu vyššia.

Jednotlivé odrody trávnika majú rôzne potreby čo sa týka množstva vody, na čo je potrebné myslieť už pri plánovaní trávnika. Ostatnými faktormi, ktoré ovplyvňujú potrebné množstvo a frekvenciu zálievky sú ročné obdobie, teplota a typ pôdy. Trávnik by sa mal poliať ak sa objavia prvé príznaky nedostatku vody (vädnutie, zmeny farby, stopy (odtlačky topánok) v trávniku, ktoré sú viditeľné viac ako 1 hodinu). To že sa takéto príznaky objavia nie je chybou, naopak, trávnik takýto dočasný nedostatok vody núti rozvíjať koreňovú sústavu, čím sa zvyšuje aj jeho odolnosť proti suchu a chorobám. Trávnik by však mal poliať ešte predtým ako sa začnú objavovať žlté a hnedé miesta.

Mimo vegetačného obdobia trávnik nepotrebuje také množstvo vody ako v období rastu a väčšinou si vystačí aj s vlahou zo zrážok.

Hnojivo na trávnik

hnojenie trávnikaTrávnik nikdy nebude vyzerať sviežo a zdravo bez pridania hnojiva. Trávnik potrebuje viac hnojiva ako všetky ostatné rastliny v záhrade pretože je neustále strihaný (cca. 20 a viac krát za sezónu) a namáhaný chôdzou, čo si vyžaduje veľa živín, ktoré sa z pôdy rýchlo spotrebujú. Tráva potrebuje základné prvky NPK (dusík (N), fosfor (P) a draslík (K)) a vedľajšie stopové prvky nato, aby mohol rásť a prosperovať. Ak trávnik nedostane potrebné hnojivo bude redší a náchylnejší na choroby, buriny a mach. Štandardný pomer NPK v trávnikových hnojivách je 3:1:2 alebo 4:1:2.

Ideálnym riešením je organické hnojivo s postupným uvoľňovaním minerálov, ktoré zásobuje živinami trávnik 2 až 6 mesiacov, takže trávnik má neustáli prísun živín a odbúrava sa tým potreba častého hnojenia. Ďalšou výhodou hnojív s postupným uvoľňovaním je že pri nich nehrozí spálenie trávnika, ktoré sa objavuje pri prehnojení okamžite účinkujúcimi hnojivami. Samotná aplikácia je veľmi jednoduchá a rýchla. To platí najmä ak rozhadzujeme hnojivo pomocou rozmetačov (rozsievacích vozíkov), ktoré zabezpečia rovnomernú aplikáciu hnojiva v potrebnom množstve na m2.

Na správnu absorpciu živín vplýva aj správne PH pôdy, ktoré sa častým hnojením znižuje, čo tráve neprospieva. Indikátorom kyslej pôdy môže byť nadmerný rast machov prípadne si môžete nechať pôdu otestovať aby ste zistili jej zloženie a PH. V prípade kyslej pôdy aplikujeme vápenec na jej neutralizáciu.

Kosenie trávnika

travnate koberceKosenie trávnika je časť starostlivosti, ktorá vám zaberie najviac času, no má aj veľký vplyv na hustotu a zdravotný stav trávnika. Platí tu pravidlo, že čím kratší zostrih pri kosení trávnika zvolíme, tým rýchlejšie bude rásť, bude menej odolný a tým viac starostlivosti si bude vyžadovať. Do veľkej miery závisí ideálna výška kosenia od druhu trávy, no vo všeobecnosti je pre zdravý trávnik, ktorý si nebude vyžadovať veľkú starostlivosť minimálnou výškou kosenia 5 cm. Zostrih môže byť aj nižší (až do 2 cm) no spôsobí to obmedzený rast koreňovej sústavy, väčšiu náchylnosť na buriny, mach, choroby a zvýši sa aj potrebná frekvencia kosenia. Ideálnym intervalom pre udržiavanie dĺžky trávy je rozsah 6 až 9 cm. Na konci sezóny, keď už tráva prestala rásť, môžeme trávnik pokosiť na výšku 2,5 cm, čo zamedzí tvorbe uležaných miest a plesní pod snehom.

V žiadnom prípade by sme nemali trávnik kosbou skrátiť o viac ako jednu tretinu jeho dĺžky, pretože by to poškodilo jeho zdravotný stav. Ak je trávnik príliš vysoký, na požadovanú dĺžku ho skráťte na viac krát s minimálne štvordňovým odstupom medzi koseniami.

Trávnik môžeme kosiť keď je chladný a suchý. Vyhnite sa koseniu trávnika počas horúcich denných teplôt alebo keď je tráva mokrá. Pri modernej starostlivosti o trávnik sa preferuje mulčovanie pred kosením, pretože pokosená tráva je mulčovačom rovnomerne rozdistribuovaná späť do trávnika kde slúži ako hnojivo. Či však trávu kosíte alebo mulčujete, dôležité je aby boli nože kosačky alebo mulčovača ostré. Tupé kosenie trávu rozstrapkáva a trhá, čo negatívne ovplyvňuje zdravotný stav trávnika.

Prevzdušnovanie trávnika

aerator travnikNa to aby mohol byť trávnik svieži a zdravý, mikróby a dážďovky v pôde pod ním musia odvádzať svoju prácu – rozkladať odumreté časti rastlín a prevzdušňovať pôdu. Intenzívnym používaním (utláčaním) a používaním syntetických hnojív, prípadne iných chemikálií sa ale môže organický život pod trávnikom narušiť, čo sa prejavuje utlačenou, zhutnenou pôdou a vytváraním vrstvy odumretého trávnika (ktorá by sa v zdravej pôde inak rozložila) pod rastúcou zelenou trávou. Aby sme sa takýmto príznakom vyhli, pomáhame trávniku, resp. pôde pod ním opäť dýchať pomocou prevzdušňovača trávnika, ktorý vytvára v pôde vertikálne diery. Cez tieto diery sa do pôdy opäť dostane vzduch, ktorý pomáha znovu naštartovať pôdne mikroorganizmy a aktivitu dážďoviek.

Pri domácich trávnikoch je potrebné len jedno prevzdušnenie ročne, pričom ideálnym obdobím na prevzdušnenie (aeráciu) trávnika je jeseň (september-október). Prevzdušňovač (aerátor) by mal vyberať valčeky (štuple) pôdy, ktoré sú 5-7 cm dlhé a 1-2 cm široké. Prevzdušňovačom je potrebné prejsť po trávniku jeden až dva krát (na 1m2 by malo byť vybraných 90-100 valčekov pôdy). Vybratú pôdu môžete prejsť mulčovačom (s mulčovaním počkajte pokým troche nepreschne) a nechať na trávniku kde sa pomaly rozloží, prípadne ju môžete dať do kompostéra (v prípade že nepoužívate pesticídy, herbicídy a syntetické hnojivá). Trávnik by mal byť tesne pred prevzdušňovaním pokosený aby ste si uľahčili manipuláciu s prevzdušňovačom vybranou pôdou.

Vertikutácia trávnika

vertikutátor trávnikVertikutátor pomocou nožov prerezáva pôdu čím nám pomáha zbaviť sa spodnej vrstvy suchej trávy alebo machu a zároveň vertikálne prerezáva korienky trávy, čo stimuluje nový rast a zahustenie trávnika. Na menšie plochy vám postačí ručný vertikutátor, no pri väčších plochách sa oplatí investovať do strojového vertikutátora. Ideálnym obdobím na vertikutáciu trávnika je September. Ak je však trávnik po väčšinu dňa v tieni, prípadne je zatienený stromami, nechajte vertikutáciu až na prelom marca a apríla, kedy bude mať trávnik dostatok svetla a času na regeneráciu. Trávnik by mal byť pred vertikutáciou pokosený a pôda by nemala byť ani príliš mokrá, ani suchá. Vertikutáciu trávnika robíme z dvoch smerov, aby sa mach a spodná vrstva suchej trávy dostatočne odstránila zo zdravého trávnika.

Po vertikutácii trávnika máme príležitosť dosiať do trávnika nové trávne osivo, čím zahustíme trávnik a predĺžime jeho životnosť. Je to aj ideálna príležitosť na zmenu druhu trávnika, kedy vysievame trávne osivo požadovaných vlastností.

Choroby trávnika

Najúčinnejšou obranou proti chorobám trávnika je prevencia v podobe udržiavania dobrého zdravotného stavu trávnika. Zdravý trávnik nie je náchylný na ochorenia, no ak sa choroby trávnika napriek tomu objavia, treba proti nim čo najrýchlejšie zakročiť aby sa nákaza nešírila. Dôležitá je identifikácia príčiny choroby trávnika a zvolenie správnej metódy na jej odstránenie. Téme choroby trávnika a jeho škodcom sa kvôli rozsiahlosti tejto problematiky budeme venovať v samostatnom článku.

Opravy a renovácia trávnika

choroby trávnikaNa opravy trávnika je vždy dobré mať odložené trávne osivo druhu totožného s trávnikom. Tráva môže na niektorých miestach odumrieť v dôsledku slnečného žiarenia, chorôb, škodcov, moču domácich zvierat, či v dôsledku nadmerného zaťaženia trávnika. V takýchto prípadoch ihneď odumretú trávu vyhrabte (väčšie plochy si budú vyžadovať vertikutáciu) a vysejte na odhalenú pôdu trávnikové osivo. Postup výsadby je totožný s postupom pri zakladaní nového trávnika. Čím rýchlejšie to spravíte, tým je menšia pravdepodobnosť, že sa na mieste uchytia semená burín. Ideálnym obdobím pre opravy je skorá jar (prelom marca a apríla).

Naše tipy:

Moč domácich zvierat a trávnik: Najmä moč psov je pre trávnik nebezpečný, pretože je koncentrovaný a navyše v dostatočnom množstve na to aby po ňom ostal v trávniku spálený fľak. Fenky sú z tohto pohľadu ešte nebezpečnejšie ako psy, pretože moč vylučujú jednorázovo na jedno miesto, zatiaľ čo psy ho vylučujú v menších dávkach na rôzne miesta. Ak miesto, ktoré psík ocikal dôkladne polejete, nič sa nestane, pretože koncentrácia moču sa zmierni a v takejto forme bude pre trávnik iba hnojivom. Z dlhodobého hľadiska je potrebné naučiť psíka vykonávať svoje potreby na iných miestach alebo mu zamedziť prístup na trávnik.

Listy na trávniku: Opadané listy zo stromov na tráve môžu pôsobiť pekne, no pre trávnik sú nebezpečné. V priebehu pár týždňov môžu zničiť, prípadne poškodiť trávnik a zvýšiť pravdepodobnosť ochorenia trávnika. Opadané listy priťahujú aj rôzny škodlivý hmyz a krtkov, takže počas jesene je potrebné lístie z trávnika odstrániť minimálne raz do týždňa.

Trávnik v tieni: Ak máte trávnik na miestach kde je po väčšinu dňa tieň, starostlivosť o takúto trávu má určité špecifiká. Frekvencia zalievania ako aj množstvo hnojenia by mali byť nižšie, zatiaľ čo výška kosenia by mala byť väčšia.

Buriny v trávniku: skôr ako siahnete po herbicídoch, zamerajte sa na prevenciu pred burinami. Semená burín sa na trávnik dostávajú vzduchom, vtákmi alebo sú dovlečené na zvieratách alebo na topánkach, no zdravý hustý trávnik tvorí prirodzenú bariéru medzi semenami a pôdou, takže udržiavanie trávnika v dobrom stave vám ušetrí aj námahu pri odstraňovaní burín.

Starostlivosť o trávnik počas zimy: Chodenie po trávniku počas mrazov obmedzte na minimum. Trávnik nechajte odpočívať bez akéhokoľvek hnojenia, polievania alebo inej údržby

 

Užitočné informácie:

1. Vyberte si najlepšiu kosačku na trávu: Porovnávací test a recenzie kosačiek

2. Nechajte sa inšpirovať dizajnom záhrad v rôznych štýloch: Inšpirácie na okrasné záhrady



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…