Zdravý rozum pri výžive psa


Krmivo pre psy

Tento príspevok som sa rozhodol napísať potom ako som hľadal informácie o správnej výžive psa, no nemohol nájsť žiadne dôveryhodné odporúčania týkajúce sa zdravej výživy psov.

Buď šlo len o odporúčania a skúsenosti jednotlivcov bez akejkoľvek relevantnej štúdie alebo o štúdie pripravené výrobcami krmív pre psov. Zistil som, že som bol dosť naivný keď som čakal, že existuje nejaká dlhodobá, nezávislá štúdia o výžive psov. Veď takéto komplexné štúdie takmer neexistujú ani pre ľudí a nie to ešte pre psov.

To čo som našiel boli len čiastkové informácie, a skúsenosti jednotlivcov – či už majiteľov alebo zverolekárov – často protichodné a bez akéhokoľvek testovania. V praxi to teda funguje tak, že ak majiteľovi psa záleží na kvalite potravy pre svojho hafana, musí sa spoliehať na “rady” iných majiteľov alebo “odborníkov”, ktoré nájde aj na internete a ktoré sú „zaručene” tie najlepšie. Nik však úplne presne nevie aká strava je najvhodnejšia pre jeho štvornohého zverenca.

A keďže sa nechcem riadiť subjektívnymi názormi, budem sa spoliehať len na fakty a nie domnienky.

Aké sú teda fakty o výžive psa?

Tráviaca sústava psa
Tráviaca sústava psa

1. Tráviaci trakt psa je v porovnaní s tým ľudským kratší a prispôsobený na trávenie prioritne živočíšnej potravy no na rozdiel od mačkovitých šeliem je to všežravec. V tráviacom trakte vlka (genetického predchodcu psa) sa našlo mäso rôznych zvierat, ryby, vajcia, kosti) no v menšej miere aj rastlinná potrava (tráva, semená, ovocie). Je otázne nakoľko sa počas evolúcie odlíšilo trávenie psa od toho vlčieho, no samotná anatómia tráviaceho traktu psa sa zmenila len minimálne, takže môžeme predpokladať že podobná strava je s menšími odchýlkami vhodná aj pre psy.

2. Orgány tráviacej sústavy psa produkujú účinnejšie tráviace enzýmy aj na väčšie kusy mäsa. Žalúdočná kyselina produkovaná psom je tiež silnejšia a tým prispieva k rýchlejšiemu tráveniu živočíšnej potravy ako aj ničeniu baktérií, takže pes je prispôsobený aj na konzumáciu kaziaceho sa mäsa. Pokusy dokázali že pes si vyberie radšej mierne zrejúce ako čerstvé mäso ak má na výber. Naopak pes nevie dobre tráviť škrob, takže energetická využiteľnosť a rýchlosť trávenia rastlinnej potravy je nižšia.        

3. Psie telo potrebuje na svoju stavbu a fungovanie energiu a látky ktoré si nedokáže samo vyrobiť. Energiu zabezpečujú prioritne tuky(v menšej miere sacharidy a bielkoviny). Medzi potrebné látky, ktoré si psie telo nedokáže vyprodukovať samo patria:

* 10 druhov aminokyselín (bielkoviny v psom tele sú poskladané z 20. druhov aminokyselín)

* mastné kyseliny (napr. omega 3,6)

* vitamíny (vitamín C si dokáže telo psa vyprodukovať aj samo)

* minerály

* vláknina

* voda

4. Pozorovaním sa zistilo, že pes nedokáže dlhodobo prežiť len na mäse a naopak dokáže prežiť výlučne na rastlinnej potrave ak má dostatok vhodných bielkovín a vitamínu D.   

Na základe týchto faktov môžem odhadnúť aká potrava  bude pre psov vhodná:

• najväčšou zložkou potravy psa by malo byť hlavne mäso (najlepšie v surovom stave) rôznych druhov doplnené rybami, vajcami a kosťami. Táto živočíšna časť potravy pokryje väčšinu energetických nárokov a obsahuje potrebné bielkoviny (všetkých 10 esenciálnych aminokyselín), niektoré vitamíny, minerály a špecifické mastné kyseliny spolu s vitamínom D(ryby). To aký by mal byť pomer živočíšnej zložky na celkovej strave nie je pevne dané a závisí to od aktivity psa a jeho preferencií.

• v prirodzenom prostredí mal vlk prístup aj k vitamínom obsiahnutým v čerstvých vnútornostiach (hlavne v pečeni) ulovených zvierat, ktoré sú vlkmi konzumované ako prvé. Súčasťou potravy psa by preto mala byť aj rastlinná zložka – rôzna listová a iná zelenina,  semená (napr. obilniny) a ovocie rôznych druhov. Rastlinná časť potravy obsahuje niektoré vitamíny, mastné kyseliny a minerály, ktoré živočíšna strava neobsahuje v dostatočnom množstve. Tepelnou úpravou sa ničí len vitamín C, ktorý si psy dokážu vyrobiť aj sami, takže rastlinná zložka môže byť kvôli lepšiemu tráveniu aj tepelne upravená.    

Môj názor na správnu výživu psa

To by teda boli vedecky overené fakty. Pre seba som si z toho zobral, že tak ako telo človeka, tak aj telo psa je veľmi prispôsobivé, takže ak bude mať v potrave dostatok energie a dostatok všetkých potrebných látok, bude prosperovať bez ohľadu na štruktúru stravy. Narážam hlavne na pomer mäsa k iným zložkám potravy. Pre hladký priebeh trávenia psa je vhodné aby mäso tvorilo prevažnú časť potravy no ak pes nemá problémy s trávením väčšieho množstva rastlinnej zložky, nebude mu škodiť.

Vo všeobecnosti platí, že čím je strava pestrejšia, tým lepšie a platí to aj pre psov. Ak budem dávať psovi pestrú stravu, dostane všetky potrebné živiny, bez toho aby som akokoľvek skúmal obsah vitamínov a minerálov v potrave. Stále však platí, že gro by malo tvoriť mäso – ideálne čerstvé.

Zámerne som nespomenul krmné dávky, priemyselne vyrábané krmivá pre psov (granule a konzervy) a ani iné témy, ktorým som sa nechcel venovať. Cieľom tohto príspevku bolo odhaliť podstatu štruktúry správnej výživy psa čo sa mi dúfam podarilo. Moje skúsenosti s kŕmením psa tieto predpoklady viac menej potvrdzujú, no budem rád ak sa so mnou podelíte o svoj názor a skúsenosti.



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

psie plemená

10 najobľúbenejších plemien psov na Slovensku

Na svete existujú stovky psích plemien rôznych veľkostí, tvarov, farieb a temperamentov, pričom každá rasa psov má svojich milovníkov a históriu. Niektoré plemená psov sú však natoľko obľúbené, že ďaleko prevyšujú počty…

psy maleho vzrastu

20 najobľúbenejších plemien malých psov

Malé plemená psov sú úžasné a chovateľsky veľmi obľúbené. Mnohé majú za sebou dlhú históriu šľachtenia, pričom ich diverzita je až zarážajúca. Malá výška a hmotnosť boli pri šľachtení žiadané najmä pri športových,…