10 Najkrajších rastlín, ktoré môžete pestovať ako živý plot


vzdyzelene zive ploty

Rastliny na živý plot sú známe svojou odolnosťou a prispôsobivosťou. Tu sú tie najkrajšie:

Či už chcete oddeliť záhradu od hluku, zvierat alebo chcete mať len viac súkromia, živý plot má oproti tomu klasickému viacero výhod. Nevýhodou je, že živý plot nie je okamžité riešenie. Budete si musieť počkať kým dorastie do požadovanej výšky, no čakanie sa vyplatí. Živý plot je trvácnejší ako napríklad ten drevený. Jeho najväčšou prednosťou je však jeho krása.

Okrem toho, že živý plot vymedzuje hranice pre pohyb a naše súkromie, je tiež bezpečnostným prvkom pre deti a zvieratá, no slúžia aj ako vetrolamy na exponovanejších pozemkoch. Živé ploty sa dajú využiť i na vytvorenie ideálnej mikroklímy v záhrade a teda chrániť rastliny pred chladom zo severu alebo poskytovať tieň rastlinám, ktoré ho obľubujú. Keď začneme o živých plotoch takto premýšľať, stanú sa reálnou alternatívou a dizajnovým prvkom v záhrade.  

Pri výbere vhodnej rastliny na živý plot je dôležité aký účel má plniť. Zohľadnite to aj pri výbere a môžete sadiť:

živý plot z vtáčieho zobu1. Vtáčí zob (Ligustrum)

Vtáčí zob môže poslúžiť ako účinný a cenovo dostupný plot. Rastie veľmi rýchlo (až 1m ročne) a čoskoro oddelí vašu záhradu od okolitého sveta. Vyberte si správnu varietu vtáčieho zobu, ktorá bude zodpovedať vašim priestorovým podmienkam, keďže niektoré variety dokážu vyrásť bez strihania viac ako 3 metre.

2. Bršlen (Euonymus)

živý plot z bršlenuBršlen je dostupný vo viacerých varietách (od zelenej až po zlatú) a veľmi ľahko sa pestuje. Táto stálozelená rastlina toleruje aj pôdu chudobnú na živiny a rôzne klimatické podmienky, takže sa môže používať do živých plotov takmer všade.

 

 

 

živý plot z krušpánu buxus3. Krušpán (Buxus)

Vždyzelený krušpán je klasickou voľbou pre živý plot. Ak ho necháte voľne rásť, dorastie až do výšky 6 metrov no rezom sa dá udržiavať v požadovanej výške a dajú sa z neho vyrezávať rôzne skulptúry a tvary. V posledných rokoch predstavuje problem pre túto rastlinu škodca vijačka krušpánová, takže v prípade výberu krušpánu sa chemickej ochrane zrejme nevyhnete.

4. Cezmína (Ilex)

živý plot z cezmínyAj vždyzelená cezmína je veľmi prispôsobivá rôznym podmienkam. Vďaka tŕňom na svojich listoch poslúži aj ako zábrana proti divej zvery. Cezmínu na jeseň a cez zimu zdobia červené plody a na jar biele kvety.

 

 

 

 

živý plot z červienky5. Červienka (Photinia)

Červienka je nádherná alternatíva pre použitie do živého plota. Táto stálozelená rastlina s lesklými listami zabezpečí vynikajúce krytie a v rôznych varietách ponúka aj rôzne sfarbenie počas roka. Aj Červienka rastie do veľkej výšky a jej konáriky majú ostne takže spoľahlivo plní úlohu plota. Na to aby bola hustá a zdravá si vyžaduje pravidelný rez.

6. Cyprus (Cupressus)

živý plot z cyprusu

Cyprusy rastú vzpriamene nahor a veľmi rýchlo (viac ako 50 cm ročne) a rezom sa z nich dá vytvarovať krásny a elegantný plot.

 

 

 

 

živý plot z vavrínovca7. Vavrínovec lekársky (Prunus laurocerasus)

Vavrínovce sú extrémne trvácne. Prosperujú aj v tých najťažších podmienkach a preto sú obľúbenou rastlinou používanou v živých plotoch. Vyrastú až do troch metrov a na mieste s priepustnou pôdou a slnečným stanovištom skrášlia záhradu jarným kvitnutím.

8.Tuja (Arborvitae)

živý plot z tujíTuja je snáď najčastejšie používaná rastlina na živé ploty a to najmä vďaka jej rýchlemu a hustému rastu. Je takmer bezúdržbová a prosperuje v najrôznejších pôdnych I klimatických podmienkach.

 

 

 

živý plot z bambusu9. Bambus (Bambuseae)

Bambus je jedna z najrýchlejšie stálozelených rastúcich rasltín na svete. Je to druh trávy a takmer vôbec sa o bambus nemusíte starať. Niektoré variety dorastajú do veľkých výšok a sú invazívne, takže si vyberte správnu varietu, ktorá bude vhodná aj do našich klimatických podmienok.

10. Borievka (Juniperus)

živý plot z borievkyBorievka je veľmi odolný stálozelený ihličnan. Jednotlivé variety majú rozdielnu veľkosť I tvar od trpasličích až po 10 metrové rastliny. Dožíva sa stoviek rokov a pri správnom reze vytvára nádherné dlhoveké živé ploty.

 

 

 

Tento zoznam rastlín pre živý plot sme zostavovali výlučne zo vždyzelených druhov. Existuje mnoho ďalších odolných vždyzelených no aj opadavých rastlín, ktoré sme v tomto článku nespomenuli. Budeme radi ak sa aj vy podelíte o svoje skúsenosti s vašimi obľúbenými rastlinami na živý plot v komentári tohto článku.

Zdroje: www.themysteriousworld.com, www.naturallivingideas.com, www.bhg.com

 



Podobné témy

vzdyzelene zive ploty

10 Najkrajších rastlín, ktoré môžete pestovať ako živý plot

Či už chcete oddeliť záhradu od hluku, zvierat alebo chcete mať len viac súkromia, živý plot má oproti tomu klasickému viacero výhod. Nevýhodou je, že živý plot nie je okamžité riešenie. Budete si musieť počkať kým…

okrasné kry

10 Najkrajších okrasných drevín do záhrady

Okrasné dreviny sú neoddeliteľnou súčasťou zahrady. S ich obrovskou diverzitou tvarov, veľkostí, farieb a kvetov dokážu okrasné kry a okrasné stromy pozdvihnúť záhradu na vyššiu úroveň. V tomto výbere okrasných drevín…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

skalničky

12 najkrajších skalničiek do skalky

Okrasné skalky sú nádhernou súčasťou mnohých záhrad a zakladajú sa najmä na miestach vystavených celodennému slnku a s chudobnou pôdou. Rastliny ktoré v skalkách prosperujú musia zniesť celodenné slnko, málo vody a…

okrasný strom

10 najkrajších okrasných stromov do záhrady

Záhrada, i keď malá, potrebuje strom. Okrasné stromy poskytujú záhrade tieň, súkromie, farby a pozdvihujú ju na vyššiu úroveň. Mnohé okrasné dreviny na jar kvitnú, na jeseň vyrážajú dych úžasnými farbami svojich listov…