10 Najobľúbenejších plemien mačiek


mačky plemená

Výber najobľúbenejších plemien mačky domácej

Mačka domáca žije v prítomnosti ľudí už tisíce rokov a za ten čas sa vyvinula do rôznych veľkostí a podôb. Tak ako u iných domácich zvierat aj u mačiek domácich chovatelia ovplyvňovali šľachtením ich vývoj a utvárali tak požadované povahové a exteriérové vlastnosti jednotlivých plemien.

Najväčšia medzinárodná organizácia zastrešujúca chov mačiek, asociácia chovateľov mačiek (CFA) rozoznáva 45 plemien mačky domácej, z ktorých sa niektoré chovajú tisíce rokov, zatiaľ čo iné vznikli len nedávno a ešte si len hľadajú svojich priaznivcov.  Každé z týchto plemien má svoje prednosti, takže každý chovateľ si môže vybrať plemeno, ktoré najviac vyhovvuje jeho životnému štýlu.

Spomedzi plemien mačky domácej sme vybrali tie najobľúbenejšie a v najväčšej miere chované plemená. V našom výbere nájdete staršie aj moderné plemená rôznych tvarov, veľkostí a povahových vlastností. Ak si vyberáte mačku do vašej domácnosti, tieto plemená by nemali uniknúť vašej pozornosti:

mačičkaPerzská mačka

Váha a výška: 3 - 5 kg a 20 - 25 cm

Dĺžka srsti: dlhá

Vek dožitia: 10 – 15 rokov

Vzťah k deťom: nie je ideálnou voľbou pre deti

Perzské mačky sú ľahko odlíšiteľné od iných plemien podľa malého, splošteného nosa a huňatej, dlhej srsti. Tieto mačky pochádzajúce z Iránu majú pokojnú, milú a prítulnú povahu, radi leňošia a sú tak ideálnymi spoločníkmi pre milujúcu rodinu. Perzské mačky sa nielen že považujú za najobľúbenejšie plemeno na svete, okrem toho sú aj najstaršie známe plemeno, ktoré ho prvé zmienky siahajú až do roku 1684 p.n.l..

Dlhé, huňaté kožuchy perzských mačiek môžu mať takmer akúkoľvek farbu, no vyžadujú si každodenné česanie, ktoré zabráni zauzleniu a rohovateniu srsti. Aj z tohto dôvodu vznikla bezsrstá obdoba perzskej mačky – plemeno exotik alebo exotická mačka, ktorá sa od peržaniek líši len krátkou srsťou.    

britská modrá mačkaBritská mačka

Váha a výška: 4 - 9 kg a 30 - 38 cm

Dĺžka srsti: krátka

Vek dožitia: 12 – 17 rokov

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Britská mačka je svojím zaobleným, jemným výzorom a pokojnou povahou známa po celom svete. Toto plemeno sa často označuje ako plyšový medvedík mačacieho sveta a svojim zovňajškom a povahou priťahuje mnoho chovateľov. Britská mačka sa tiež často objavuje v rôznych reklamách a filmoch.

V rodokmeni tohto plemena môžeme nájsť mačky zo starovekého Ríma, pôvodné mačky Britských ostrovov, no i perzské mačky, po ktorých britská mačka zdedila hustý kožuch. Britské mačky sú šľachtené v mnohých farebných kombináciách pričom najznámejšie sú britská modrá (sivý kožuch a oranžové oči)  a iné jednofarebné sfarbenia srsti (tzv. british self). Jej výhodou je aj dobrý zdravotný stav a malé nároky na starostlivosť

mačkaMainská mývalia mačka

Váha a výška: 5 - 12 kg a 25 - 42 cm

Dĺžka srsti: polo-dlhá

Vek dožitia: 9 – 15 rokov

Vzťah k deťom: výborný

Tieto mohutné mačky sú jedným z najväčších plemien na svete. Predkovia tohto plemena pochádzajú zo severovýchodu spojených štátov a napriek tomu, že je to veľmi mladé plemeno, je známe a obľúbené po celom svete.  Mainské mývalie mačky sú hravé, aktívne, prítulné a majú rady deti. Týto nežní obri sú výbornými lovcami a ich strapaté, huňaté kožuchy ich vedia  dobre ochrániť pred nepriaznivým počasím.  

Mainské mývalie mačky sú veľmi inteligentné a svojim správaním pripomínajú správanie psov (sú ľahšie cvičiteľné, počúvajú na privolanie a iné povely). Mainské mačky môžu mať takmer akúkoľvek farbu, no  najbežnejšia je hnedo-strakatá kombinácia.

európska mačka domácaEurópska krátkosrstá mačka

Váha a výška: 3,5 - 7 kg a 28 - 35 cm

Dĺžka srsti: krátka

Priemerný vek dožitia: 15 - 20 rokov

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Toto plemeno sa najviac podobá mačke domácej, prirodzene sa vyskytujúcej v celej Európe vrátane Slovenska. Plemeno európska krátkosrstá mačka bolo uznané až v osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, pričom štandard plemena bol vytvorený škandinávskymi chovateľmi na základe prirodzených vlastností mačky domácej vyskytujúcej sa najmä vo Fínsku.   

Európska krátkosrstá mačka je aktívna, hravá a zároveň má tichú a jemnú povahu. Voči cudzím ľuďom je plachá a nedôverčivá. Tieto inteligentné, nezávislé mačky sú výbornými lovcami a dokážu prežiť aj celoročne v exteriéri bez akejkoľvek starostlivosti majiteľa. Keďže vznikli prirodzeným spôsobom, nie sú náchylné na žiadne choroby a ich imunitný systém je veľmi odolný. 

ázijská mačkabengálska mačka

Váha a výška: 4 - 7 kg a 20 - 25 cm

Dĺžka srsti: krátka

Priemerný vek dožitia: 10 - 16 rokov

Vzťah k deťom: výborný

Plemeno bengálska mačka vznikla krížením mačky domácej s divokou bengálskou mačkou (Prionailurus bengalensis) z juhovýchodnej Ázie, po ktorej zdedila divoký vzhľad s výraznými leopardími vzormi. I keď táto mačka vyzerá skôr ako obyvateľ džungle, je to domestikovaná mačka vhodná aj do rodiny.

Bengálske mačky sú veľmi zvedavé,  aktívne, milujú lov, no zároveň sú to prítulní členovia rodiny s citlivou a miernou povahou, ktoré sa dobre znášajú s deťmi, či inými zvieratami.  U bengálskych mačiek je povolených viacero farieb no vzory na kožuchu môžu byť len vo tvare roziet alebo bodiek.

ruská sibírska mačkaSibírska mačka

Váha a výška: 5 - 9 kg a 25 – 36 cm

Dĺžka srsti: dlhá

Priemerný vek dožitia: 11 - 15 rokov

Vzťah k deťom: výborný             

Sibírska mačka je druh mačky domácej pochádzajúcej zo sibírskej tajgy, kde po stáročia prirodzene odolávala tamojším nehostinným podmienkam. Je to lesná mačka, ktorú pred chladom chráni trojvrstvová srsť. Sibírska mačka sa na sibíri prirodzene vyskytovala ako krajová obdoba mačky domácej a šľachtená začala byť až nedávno (plemeno je uznané od 80. rokov 20. str.).

Je to silná, aktívna mačka s dlhšími zadnými nohami, ktoré ju predurčujú na šplhanie a agilný pohyb. Napriek svojej hustote, vodeodolnosti a mrazuvrdornosti je starostlivosť o srsť u sibírskej mačky menej náročná, pretože nemá tendenciu zauzlovať a zhlukovať sa. Tieto mačky sú veľmi inteligentné a majú priateľskú, hravú a prítulnú povahu, vďaka čomu dobre vychádzajú s deťmi či inými domácimi zvieratami.    

thajská mačkaSiamská mačka

Váha a výška: 3,5 – 4,5 kg a 20 – 25 cm

Dĺžka srsti: krátka

Priemerný vek dožitia: 11 - 15 rokov

Vzťah k deťom: veľmi dobrý        

Pôvod tohto plemena môžeme hľadať v Thajsku (pôvodne známe ako Siam), odkiaľ sa dostalo do celého sveta a stalo sa základom mnohých iných plemien mačiek (birman, himalájska mačka, orientálna, bengálska a iné). Plemeno siamských mačiek sa v Európe a Severnej Amerike stalo populárne v 19. storočí aj vďaka exotickému zovňajšku ( výrazne modré, šikmé oči, trojuholníková hlava, veľké uši a typické tmavšie fľaky na tvári, ušiach, labkách a chvoste).

Dnešné siamské mačky majú prítulnú povahu, sú inteligentné, hravé, pričom vyhľadávajú spoločnosť ľudí či iných mačiek. Siamky sú spoločenské zvieratá a preto by nemali ostávať sami v domácnosti.

veľké plemená mačiek domácichRagdoll

Váha a výška: 5 - 10 kg a 30 - 40 cm

Dĺžka srsti: polo-dlhá

Priemerný vek dožitia: 12 - 17 rokov

Vzťah k deťom: výborný

Ragdoll je spolu s mianskou mývaliou mačkou jedným z najväčších plemien mačiek na svete. Svoje meno (v preklade ‘handrová bábika’) získala ragdoll vďaka svojej  miernej povahe, poddajnosti a prítulnosti (majú tendenciu relaxovať ak ich zoberiete do rúk).

Mačky ragdoll sú vhodné do rodiny, pričom si obzvlášť dobre rozumejú s deťmi či inými domácimi zvieratami. Svojim správaním pripomínajú psov. Vyhľadávajú ľudskú spoločnosť, nasledujú svojich majiteľov po domácnosti, rady sa hrajú a ľahko sa cvičia aj náročnejšie cviky. Mačky plemena ragdoll majú polodlhú srsť s podsadou, takže si vyžadujú viac starostlivosti vo forme česania.

africké plemená mačiekAbesínska mačka

Váha a výška: 3 - 5 kg a 20 – 25 cm

Dĺžka srsti: krátka

Priemerný vek dožitia: 9 - 15 rokov

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Abesínska mačka pochádza z Etiópie. Sfarbenie jej hnedo oranžového kožuchu splýva s tamojším prostredím a pripomína tak srsť levov a iných dravcov. Ich atletické telo je ako stvorené pre hry a aktivitu – dobré osvalenie, dlhé zadné nohy a veľké uši z nich robia výborných lovcov, pričom vzhľadom pripomínajú skôr malé, divoké mačkovité šelmy ako domáce zvieratá.

Abesínske mačky nie sú stvorené na maznanie, no napriek tomu sú priateľské, verné a vhodné aj do rodín s deťmi a inými domácimi zvieratami. Abesínky sú inteligentné, zvedavé, hravé a radi objavujú svoje okolie. Vyhľadávajú skákanie, šplhanie a prekonávanie prekážok, takže sú skôr určené pre aktívnych ľudí. 

horská severská mačkaNórska lesná mačka

Váha a výška: 4 - 10 kg a 30 – 40 cm

Dĺžka srsti: dlhá

Priemerný vek dožitia: 12 - 16 rokov

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Toto veľké, majestátne plemeno mačiek má mohutnú postavu s dlhými zadnými nohami stvorenými pre lov a šplhanie. Ako vyplýva aj z názvu, plemeno pochádza z Nórska, kde má dlhú históriu. Po stáročia sa nórske mačky starali o likvidáciu hlodavcov v blízkostí domov a fariem výmenou za nocľah v stodolách, pričom museli odolávať neľútostnému arktickému počasiu.

Nórske lesné mačky sú nezávislí lovci a prieskumníci, no radi trávia čas aj v ľudskej spoločnosti. Nie sú to veľkí maznáčikovia, no vďaka pokojnej a priateľskej povahe sú ideálne do rodín s deťmi aj s inými domácimi zvieratami. Vo svojej podstate sú to lovci, takže žiadne akvárium, jazierko s rybkami či myš nezostanú “nepovšimnuté”. Vode odolná srsť nórskych lesných mačiek si v prípade interiérového chovu vyžaduje pravidelnú starostlivosť.     

 

Mnohé plemená mačiek sa do nášho výberu nedostali i keď majú na svete mnoho priaznivcov. Za zmienku stoja napríklad barmská mačka, birman, sphynx, orientálna mačka, ruská modrá mačka, americký bobtail, egyptská mačka a mnohé iné. Ak máte obľúbené plemeno mačiek, ktoré by nemalo v našom výbere chýbať dajte nám o tom vedieť v komentároch tohto článku.  

 

Použité zdroje: cfa.org , cattime.com, thesprucepets.com



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…