5 Tajomstiev produktívnejšej zeleninovej záhrady


úrodná záhrada

Ako dosiahnuť väčšiu úrodu zeleniny na rovnakej ploche? Pomôže vám v tom 5 jednoduchých techník:

Či už ste začínajúci alebo skúsený záhradkár, všetci sa zhodneme na tom, že bohatá úroda zeleniny vie potešiť každého. Ak do záhrady vložíte trochu úsilia a využijete tie správne techniky, úroda a vaša radosť bude tento rok ešte väčšia:

1. Založte si vyvýšené záhony na intenzívne pestovanie

Vyvýšené záhonyNajspoľahlivejšou cestou ako zvýšiť a skvalitniť úrodu v zeleninovej záhrade je redukcia priestoru medzi rastlinami. Bude to však fungovať len vtedy ak si zriadite trvalo vyvýšené záhony/hriadky, ktoré sú úrodnejšie. Tajomstvom ich vyššej úrodnosti je fakt, že sa každoročne nepreorávajú a ich kultivácia je minimálna, takže sa nenaruší biologická aktivita v pôde (mikróby, dážďovky), ktorá robí pôdu úrodnejšou a priepustnejšou pre korene rastlín.  

Ďalšou výhodou vyvýšených záhonov je ich praktickosť – pôda sa nepresúva von z hriadok, záhrada je usporiadanejšia, máme viac priestoru na prácu a šetria aj naše chrbty. Trvalo vyvýšené záhony si môžeme zhotoviť z ľubovoľných materiálov(drevo, tehly, betónové tvárnice atď.) v ľubovoľnej výške podľa preferencií. Šírka záhonov by mala byť taká aby ste pohodlne dosiahli do stredu záhonu z každej strany(cca. 75cm).

Veľa ľudí váha so založením trvalo vyvýšených záhonov, z obavy, že takéto záhony im zaberú viac miesta a nebudú môcť využiť celú plochu na sadenie. Opak je však pravdou, pretože takéto záhony zvýšia produktivitu vašej záhrady.    

2. Choďte do výšky

Vertikálna zeleninová záhradaNiektoré druhy zeleniny rastú lepšie s oporou. Vyhovujú im ploty, palice, mriežky a iné štruktúry. Rastom do výšky a nie do šírky vyprodukujú rastliny väčšiu úrodu na štvorcový meter a taktiež budú menej trpieť chorobami. Rastliny ktoré majú radi oporu:

• Paradajky - zvoľte si variety, ktoré budú rásť a produkovať plody, niekedy aj do prvých mrazov. Pestujte ich na drôtených klietkach alebo na dvojmetrových paliciach.

• Ťahavá fazuľa a hrach - i keď oproti kríkovým formám im trvá dlhšie kým dozrejú, úrodu produkujú dlhšie, niekedy až do prvých mrazov.

• Uhorky - ťahavým varietám sa dobre darí na plotoch a mriežkach. Ich plody sú rovnejšie a uniformnejšie.

• Tekvice, cukety a melóny – Tieto dlhosezónne rastliny potrebujú oporu prispôsobenú na ťažkú váhu. Väčšie plody budú tiež potrebovať látkové závesy aby mali oporu.

3. Rozvrhnite si úrodu na dlhšie obdobie

žltá cuketaAk si sezónu nenaplánujeme, budeme mať v určitom období zeleniny nedostatok a inokedy zasa prebytok, ktorý nebudeme schopní využiť. Na rozvrhnutie úrody existujú  dva spôsoby – oba sú veľmi jednoduché.:

Postupné sadenie rovnakej variety zeleniny napríklad v týždňových intervaloch, alebo sadenie skorších, stredných a neskorých variet v rovnakom čase. Takto si úrodu rozvrhneme na dlhšie časové obdobie.  

4. Nahraďte vyčerpané rastliny

Keď už rastlina dorodila, nahraďte ju inou. Napríklad po dozretí jarného šalátu, nasaďte na rovnaké miesto kríčkovú fazuľu a po odrodení môžete na rovnaké miesto opäť zasadiť zeleninu ktorá znáša chladnejšiu klímu(šalát, špenát, reďkovka).  

5. Začnite sadiť spoločne rôzne druhy zeleniny

Spoločné pestovanie zeleninyNiektoré rastliny rastú rýchlejšie ako iné a navyše môžu benefitovať zo vzájomnej spoločnosti (môžu si poskytovať tieň, odpudzovať škodcov, hnojiť pôdu, prípadne poskytovať oporu).  Napríklad ak vysadíte reďkovky a mrkvu na rovnaké miesto, reďkovky dozrejú za približne 30 dní, vtedy bude mrkva ešte maličká. Ďalšou možnosťou je kombinovať ťahavé formy zeleniny (napríklad paradajky) s prízemnými rastlinami (tekvica/cuketa). Takýchto spoločných foriem pestovania je niekoľko druhov. Medzi najznámejšie patria: Kukurica spolu s hrachom/fazuľou a tekvicou/reďkovkou, alebo kombinácia rýchlo a pomaly dozrievajúcej  zeleniny ako šalát s paradajkami alebo reďkovka s kukuricou.

Ďalšie tipy na zvýšenie produktivity zeleninovej záhrady:

• Používajte skleník – skleník je rokmi overená metóda ako zvýšiť produktivitu v záhrade a predĺžiť si sezónu. Môžu sa v ňom pestovať aj teplomilnejšie druhy a na jar nám môže poslúžiť aj na pestovanie priesad. Postavte si ho dostatočne vysoký pre ťahavé rastliny ako sú paradajky a uhorky.

• Používajte priesady – doma alebo v skleníku predpestované priesady vám ušetria čas potrebný na vzklíčenie rastlín

Pripravte si pôdu – dobre pripravená a úrodná pôda vám zabezpečí bohatú úrodu

Proti burinám bojujte efektívne

• Hnojte kompostom

 

Zdroj: bhg.com

Autor: Jakub Durdík



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…