Aké je najlepšie krmivo pre psov?


ake krmivo pre psa

Druhy psích krmív a ich vplyv na výživu

Mnoho majiteľov psov si kladie otázku, aké krmivo pre psa je pre jeho výživu a zdravie najlepšie a zároveň aká strava pre psov je ekonomicky výhodná a praktická na podávanie. Je to pritom dôležitá otázka, pretože zloženie a kvalita krmiva má zásadný vplyv na zdravie a vitalitu psov.

V množstve názorov a skúseností s rôznymi druhmi krmív sa dá ľahko stratiť a to aj kvôli tomu, že relevantné, dlhodobé štúdie vplyvu zloženia krmiva na zdravie psov prakticky neexistujú. Môžeme sa však oprieť o fakty, ktoré vieme o tráviacej sústave a prirodzenej strave psa a jeho evolučného predka - vlka.

Zloženie psieho krmiva

psie jedloKaždý pes je jedinečný a môže mať rôzne preferencie stravy. Niektoré psy zeleninu a ovocie zbožňujú, zatiaľ čo iné sa na takéto potraviny ani nepozrú. Napriek tomu však vieme, ktoré živiny a v akom množstve sú pre psov nevyhnutné a na aký typ potravy je prispôsobené trávenie psa.

Tráviaca sústava psa je výrazne kratšia ako tá ľudská a je prispôsobená najmä na trávenie živočíšnej potravy. Na rozdiel od mačiek sú však psy všežravci, čo dokazujú aj nálezy v tráviacom trakte vlka, v ktorom sa bežne vyskytuje mäso z rôznych zvierat, ryby, vajcia, kosti, no v menšej miere aj rastlinná potrava (tráva, semená, ovocie). Tráviace enzýmy a žalúdočná kyselina psov sú silnejšie a účinnejšie čo im umožňuje tráviť aj väčšie kusy mäsa, vrátane zrejúceho (kaziaceho) sa mäsa. Na druhej strane nevie krátky tráviaci trakt psa dobre tráviť škrob, takže energetická využiteľnosť a rýchlosť trávenia tepelne neupravenej rastlinnej potravy bohatej na škrob je nižšia.

Krmivo pre psov by preto mala tvoriť prevažne živočíšna zložka (mäso, vnútornosti, kosti, ryby, vajcia) doplnená o rastlinnú potravu (zelenina, ovocie, semená). Krmivo, ktoré je prevažne živočíšneho pôvodu je pre psa ľahšie stráviteľné, takže z neho ľahšie získa potrebné živiny: bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály, vlákninu a vodu.

Druhy psích krmív

kvalitné krmivo pre psovGranule pre psov

V ideálnom prípade by malo byť krmivo pre psov z čerstvých surovín, no nie vždy máme čas a prostriedky na každodenné zabezpečenie čerstvej stravy. Ani ľudská strava nie je tvorená len čerstvými potravinami, čo je v poriadku ak je strava dostatočne pestrá.

Vhodnou alternatívou sú preto aj granule pre psov, ktorých výhodou je vyvážený pomer živín a veľmi praktické skladovanie, manipulácia a dávkovanie takéhoto krmiva. Chovateľ tak nemusí zháňať, skladovať a pripravovať mäso pre psov, čo šetrí čas aj finančné prostriedky.

Aj v prípade granúl pre psov si je však potrebné všímať, čo takéto krmivo obsahuje a akým spôsobom bolo vyrobené. V prvom rade by mala jeho obsah tvoriť najmä živočíšna zložka (mäso, vnútornosti, tuk, kosti,) a vyhýbať by sme sa mali sójovým a obilninovým náhradám, bohatým na škrob. Zároveň by zdrojom živočíšnej zložky nemala byť mäsokostná múčka, ktorá je vedľajším produktom spaľovania uhynutých zvierat v kafilériách a je často pridávaná do lacných psích granúl.

Nevýhodou granúl pre psov je, že sú sterilné, dehydrované a neobsahujú prakticky žiadne baktérie, ktoré sú tak ako v prípade človeka, aj v prípade psov prospešné pre trávenie, imunitný systém  a tým  pádom aj pre celkový zdravotný stav psa. Granule pre psov by preto nemali byť jedinou zložkou potravy psov a minimálne by sa mali dopĺňať mäsom a inými potravinami v čerstvom stave.

psie konzervyKonzervy pre psov

Ďalšou možnosťou priemyselne vyrábaných krmív sú konzervy pre psov. Ich výhodou oproti granuliam je, že sú hydratované a ľahšie môžeme identifikovať ich obsah. Aj konzervy pre psov obsahujú, tak ako granule, vyvážený pomer bielkovín, tukov, cukrov a iných potrebných živín, ktoré sú navyše v o čosi  prirodzenejšej forme. Ich výroba, skladovanie a preprava sú však náročnejšie a preto sú v porovnaní s granulami aj drahšie. 

Aj psie konzervy sú sterilné a neobsahujú prospešnú mikroflóru, ktorá je prítomná v čerstvých potravinách a preto by mali byť pravidelne dopĺňané o čerstvé a zrejúce mäso ako aj o čerstvú rastlinnú zložku.

kŕmenie psa zvyškamiKrmivo pre psov z potravín v domácnosti

Mnohí chovatelia pravidelne kŕmia psov aj bežnými potravinami v domácnosti, či zvyškami zo stola čo nemusí byť pre zdravie psa ideálna voľba. V prvom rade ide o to, že ľudské jedlo obsahuje veľa korenín a soli, ktoré dráždia tráviaci trakt psa a niektoré potraviny môžu byť pre psa dokonca toxické.  Zároveň je potrebné zabezpečiť pre psa krmivo prevažne živočíšneho pôvodu a ľudské pokrmy tvoria z veľkej časti potraviny rastlinného pôvodu bohaté na škrob, ktorý je psami ťažko stráviteľný. Bežne sa psom podávajú aj kosti, ktoré sú však uvarené alebo pečené a tým pádom stvrdnuté, čo znamená, že sú ťažšie stráviteľné a môžu poškriabať tráviaci trakt psa.  Z týchto dôvodov sa väčšinou neodporúča kŕmiť psov potravinami určenými pre ľudí alebo zvyškami z kuchyne.    

surová strava pre psovBARF Surová strava pre psov

Najprirodzenejšou formou krmiva pre psov je surová strava známa tiež pod označením BARF ( Biologically Appropriate Raw Foods ). Jej podstatou je krmivo zložené v prevažnej miere zo surového mäsa, vnútorností, a kostí rôznych zvierat, z vajec a rýb, doplnené o zeleninu, ovocie a semená taktiež v surovom stave (s výnimkou surovín s vyšším obsahom škrobu, ktoré musia byť tepelne upravené pre ľahšie trávenie).

Okrem potrebných živín v prirodzenejšej a chutnejšej forme ponúka BARF navyše aj mikroflóru, prirodzene sa vyskytujúcu v čerstvých potravinách, ktorá pozitívne vplýva na zdravotný stav psa. Pri surovej strave má chovateľ pod kontrolou kvalitu a pomer všetkých zložiek krmiva, takže presne vie akú stravu jeho zverenec dostáva. Výhodou je aj veľká pestrosť surovín a ich možné obmieňanie tak, aby mal pes každý deň iné krmivo.

Nevýhodou BARF sú vyššie náklady na krmivo, ktoré nie je tak dostupné ako priemyselne vyrábané krmivá. Zvýšené nároky sú tiež na manipuláciu, skladovanie (mrazenie) mäsa a iných surovín ako aj na samotnú prácnosť prípravy vyvážených dávok krmiva.  

Dávkovanie krmiva pre psov

Denná dávka krmiva pre psov závisí od ich veľkosti, veku, aktivity a zdravotného stavu. Väčšiu kŕmnu dávku si vyžadujú mladšie psy, psy s veľkou aktivitou a dobrým zdravotným stavom. Najdôležitejšími živinami, ktoré je pri výžive psa potrebné sledovať sú bielkoviny a tuky. V nasledujúcej tabuľke uvádzame odporúčanú dennú dávku bielkovín a tukov na 1 kg váhy psa, takže tieto údaje môžete jednoducho vynásobiť váhou vášho psa a dostanete potrebné množstvo bielkovín a tukov na deň.

proteíny a tuky v krmive pre psov
Zdroj: Nutrient Requirements of Dogs and Cats - National Academy of Sciences

Bielkoviny (proteíny) sú základnými stavebnými prvkami tela všetkých organizmov a preto sú také dôležité najmä pri raste a vývoji psov, zatiaľ čo tuky sú primárnym zdrojom energie psa.  

Ďalšie dôležité látky ako sú sacharidy, vitamíny, minerály, vláknina a voda sú v dostatočnom množstve obsiahnuté v zelenine, ovocí, semenách, vnútornostiach a iných potravinách a preto ak je strava psa dostatočne pestrá, ich nie je ich potrebné za normálnych okolností sledovať.  Odporúčaná frekvencia kŕmenia psov je 2 krát denne. 

Pri zostavovaní kŕmnej dávky je potrebné aby obsahovala potrebné množstvo bielkovín a tukov a aby bola dostatočne pestrá. Množstvo a energetická hodnota kŕmnej dávky sa dajú dlhodobo regulovať aj na základe  vzhľadu psa – ak je pes obéznejší, stačí znížiť dennú dávku (prípadne zvýšiť aktivitu) a v dlhodobom horizonte sa jeho váha upraví.

Ako kŕmiť šteňa?

Kvalita krmiva je najdôležitejšia práve v období rastu a vývoja šteniatok. Počas rastu spotrebuje telo šteniatka najviac stavebných látok, ktorými sú bielkoviny (proteíny), takže krmivo by malo okrem energie (tuky, sacharidy), vitamínov a minerálov obsahovať najmä potrebné proteíny (vid. tabuľku vyššie).

krmivo pre šteňatá

Počas prvých týždňov (3 až 7 týždňov) dostávajú šteniatka tieto živiny prostredníctvom materského mlieka, ktoré navyše obsahuje protilátky stimulujúce imunitný systém šteniat. V tomto období sa kladú zvýšené nároky na kvalitu a množstvo krmiva pre dojčiacu suku. Po odstavení, ktoré prebieha postupne si šteňatá zvykajú na inú stravu. Chovatelia by v tomto štádiu vývoja psov mali zabezpečiť aby v krmive pre šteňatá (granule pre šteňatá, surová alebo domáca strava pre šteňatá) boli obsiahnuté kvalitné živočíšne bielkoviny, tuky,  ostatné potrebné živiny a aby bola strava pestrá. Obzvlášť to platí pre veľké plemená psov vo veku od 3 do 7 mesiacov, kedy šteňatá zaznamenávajú prudký rast. Frekvencia kŕmenia šteniat by mala byť 3 až 6 krát denne v menších dávkach – častejšie a v menších dávkach je potrebné kŕmiť mladšie šteňatá ako aj menšie plemená psov.   

Aké je teda najlepšie krmivo pre psov?

Neexistuje len jediné správne zloženie krmiva. Psy sú prispôsobivé zvieratá, takže ak budú mať v strave dostatok živín a energie a nebudú mať problémy s jej trávením, zvyknú si na ktorýkoľvek typ potravy. Nech sa už ale rozhodnete pre akékoľvek krmivo, dôležitá je pestrosť stravy, vďaka ktorej máte záruku, že pes dostane všetky živiny ktoré potrebuje. 

Rozhodnutie o voľbe krmiva pre psov je na ich chovateľoch. Tí vedia najlepšie aké krmivo ich psy preferujú, ktoré potraviny im spôsobujú tráviace ťažkosti a ako sa odráža ich strava na zdraví a vitalite ich zverencov. Preto je potrebné skúsiť rôzne druhy stravy pre psov, pretože len tak chovateľ zistí čo jeho štvornohému zverencovi vyhovuje najviac.

 

Ak máte svoje vlastné skúsenosti s výživou psov a rôznymi typmi krmív, neváhajte nám o nich napísať nižšie v komentároch.

 

Použité zdroje:  Nutrient Requirements of Dogs and Cats - National Academy of Sciences, www.dels.nas.edu, www.nap.edu,  www.vettimes.co.uk



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…