Ako na vošky v záhrade efektívne


proti voškám

Účinné spôsoby ako sa zbaviť vošiek bez insekticídov a ako im predchádzať

Vošky (aphidoidea) sú početná skupina malého hmyzu s mäkkým telom prispôsobená na cicanie rastlinných štiav, ktorá vie v záhrade narobiť veľké škody. Je to veľmi prispôsobivý a úspešný hmyz, ktorý môžeme nájsť na celom svete a v takmer všetkých klimatických pásmach. Existuje viac ako 4 000 druhov vošiek rôznych tvarov a farieb (čierna, hnedá, zelená, žltá,…), z ktorých 250 zaraďujeme ku škodcom. Niektoré druhy sa špecializujú na určité druhy rastlín, zatiaľ čo iné nie sú také vyberavé. V našich záhradách vedia vošky napadnúť takmer akúkoľvek rastlinu vrátane ovocných a okrasných stromov a krov, zeleniny či okrasných rastlín. Najbežnejšie môžeme pozorovať vošky na jabloni, na paprike a pri okrasných rastlinách môžeme nájsť najčastejšie vošky na ružiach a ibišteku.

ruže voškyVošky bodavo-cicavými ústrojmi prepichujú stonky a listy prioritne mladých častí rastlín a vysávajú z nich rastlinné šťavy bohaté na živiny, čím ich oslabujú. Voška je tiež často prenášačom vírusov, ktoré prostredníctvom nej vnikajú do rastlín a spôsobujú rôzne ochorenia. Vošky vylučujú medovicu (hustú, sladkú kvapalinu), ktorá pokrýva listy rastlín a obmedzuje prechod svetla. Medovica tiež priťahuje mravce, ktoré s voškami žijú v symbióze a často sú príčinou zamorenia rastlín voškami.

Najväčšou zbraňou vošiek je ich neuveriteľne rýchla schopnosť reprodukcie. Rozmnožovanie začína, keď okrídlená voška nájde vhodnú časť rastliny, kde si založí svoju kolóniu. Za krátky čas dokáže naklásť stovky živých, bezkrídlych vošiek, ktoré vysávajú šťavy z hostiteľskej rastliny a v momente keď je kolónia dostatočne veľká, začne produkovať okrídlené vošky, ktoré si zakladajú svoje vlastné kolónie na iných rastlinách. V priebehu roka môžu mať vošky niekoľko generácií. Zamorenie voškami síce začína pomaly no rastie exponenciálne, takže za krátky čas dokážu vošky napadnúť celú rastlinu a zničiť ju. Dobrá správa však je, že existujú účinné spôsoby ako sa dá vošiek zbaviť:

Ako sa zbaviť vošiek             

1. Mechanické odstránenie vošiek

vošky na paprikeAchillovou pätou vošiek je ich malá pohyblivosť, takže ak ich odstránite z rastliny na zem, len veľmi ťažko vylezú späť. Najjednoduchšou cestou ako sa ich zbaviť je odstrániť ich rukou (s rukavicami alebo bez). Vošky majú mäkké telo, takže sa dajú už jemným dotykom zlikvidovať. Ručné odstránenie je však praktické len na malé množstvo vošiek. Na väčšie zamorenie voškami je vhodné odstránenie vodným prúdom. Stačí na to záhradná hadica s tryskou nastavenou na rozprašovať, s ktorou zmyjete vošky z napadnutých rastlín. Táto metóda je vhodná na stabilnejšie rastliny (nie na sadeničky), ktoré vydržia prúd vody.

2. Mydlová voda na vošky

postrek proti voškám na ovocných stromoch Áno, obyčajná mydlová voda je toxická pre vošky. Ako náhle príde do kontaktu s voškami, naruší povrch ich mäkkého tela a vošky sa zadusia. Na prípravu takéhoto insekticídneho mydla zmiešame pár lyžíc saponátu na umývanie riadu alebo rúk s vlažnou vodou (postačí malá nádoba 1-2 l), premiešame a pomocou rozprašovača alebo hubky na riad aplikujeme na časti rastlín napadnuté voškami. Ideálnou voľbou sú saponáty a tekuté mydlá bez farbív a arómy. Na efektívne pôsobenie insekticídneho mydla je potrebné dôkladne postriekať rastlinu z každej strany vrátane stočených listov.  Mydlová voda na vošky je účinná aj na iný škodlivý hmyz s mäkkým telom (roztoče, molice, červce a iné ) a nie je toxická pre cicavce, vtáky a ani pre užitočný hmyz. Ak aplikujete mydlovú vodu prvý krát, skúste ju aplikovať len na malú časť rastliny aby ste sa presvedčili o jej neškodnosti.  

3. Prírodné postreky proti voškám

postrek na voškyNiektoré rastliny si prirodzene vytvárajú látky, ktoré odpudzujú hmyz. Tieto prírodné insekticídy sa v telách rastlín nachádzajú najmä v podobe esenciálnych olejov a ich extrakciou dostaneme koncentrovaný biologický insekticíd, ktorý neškodí rastlinám ani živočíchom, okrem hmyzu. Medzi tieto rastliny patria žihľava dvojdomá, rozmarín, aksamietnica, mäta, zederach indický  (nimbový olej), dúška materina, púpava, papraď samčia a mnohé domáci postrek na voškyiné rastliny ktorým sa vošky vyhýbajú. Postrek proti voškám s esenciálnymi olejmi získame vylúhovaním (15 min vo vriacej vode) , macerovaním (24 h) čerstvých stoniek a listov týchto rastlín vo vode alebo kvasením čerstvých stoniek a listov vo vode (1-2 týždne). Na rastliny napadnuté voškami aplikujeme tento extrakt pomocou rozprašovača. Výhodou takéhoto typu postrekov proti voškám je, že ich odpudzuje dlhší čas a na rastliny pôsobí aj ako prírodné hnojivo. Jeho nevýhodou však je, že odpudzuje aj prirodzených nepriateľov vošiek.     

4. Biologický boj proti voškám ich prirodzenými predátormi

biologická ochrana proti voľkámÚčinnou formou boja proti voškám, ktorá má navyše dlhodobé účinky sú ich hmyzí predátori. V prvom rade ide o lienky (coccinella) a ich larvy, no aj iný hmyz ako napríklad Parazitická osička (aphidius colemani) či Zlatoočka (chrysopa). V súčasnosti je možné niektoré druhy užitočných hmyzích predátorov aj kúpiť v obchodoch špecializovaných na biologickú ochranu rastlín a aplikovať priamo na rastliny napadnuté voškami. Užitočný hmyz sa rozmnožuje pokiaľ má dostatok potravy vo forme vošiek a postupne tak dostáva škodcov pod kontrolu.   

5. Mravce a vošky

Vošky môžu v záhrade spôsobiť veľké škody najmä vďaka mravcom. Mravce a vošky totiž žijú v symbiotickom vzťahu – mravce si pochutnávajú na medovici, ktorú vošky vylučujú a voškám zato poskytujú nepretržitú ochranu pred prirodzenými predátormi. Mravce si vošky takpovediac pestujú, chránia a roznášajú po rastlinách a tým im umožňujú nekontrolované množenie. Väčšinou môžeme spoluprácu vošiek a mravcov vidieť na ovocných stromoch a kroch, no i na rôznych druhoch zeleniny.

vošky a mravce na stromoch

Ohrozené sú najmä malé rastliny a stromčeky, ktoré môžu následkom napadnutia voškami zahynúť. Pri boji s voškami si preto najskôr musíme poradiť s mravcami. V prípade ovocných stromov a krov na kmienku sú proti mravcom veľmi efektívne obojstranné lepové pásy, ktoré zamedzia ich prístup na strom alebo ker. Bez mravčej ochrany budú vošky prirodzene redukované predátormi (vtáky, lienky, pavúky, osičky a iný hmyz), ktoré sa prirodzene vyskytujú v záhrade.   

Prevencia proti voškám v záhrade

Ako v každom ekosystéme, aj v záhrade existuje rovnováha medzi rastlinami, živočíchmi a mikrobiálnym životom a ak je táto rovnováha narušená, prejavuje sa to aj rôznymi chorobami či škodcami vrátane vošiek. Záhrada s dostatočnou diverzitou rastlín a predátorov škodlivého hmyzu prirodzene zabraňuje jeho premnoženiu, takže vytvorením podmienok pre vyvážené fungovanie ekosystému v záhrade je možné predchádzať aj voškám:

1. Prilákanie predátorov vošiek do záhrady

ochrana pred voškamiVtáky, lienky, pavúky, osičky a iný dravý hmyz predstavujú pre vošky prirodzených predátorov.  Stromy a husté porasty ako aj vtáčie búdky na bezpečných miestach či prikrmovanie v zime, to všetko priťahuje užitočné vtáctvo, ktoré tvorí prvú líniu v boji proti hmyzu.

Na prilákanie lienok a iných hmyzích predátorov vošiek si môžeme pomôcť vytvorením habitatu pre užitočný hmyz ( napr. hotel pre hmyz v podobe starých tehál, šišiek, vetiev,...) ako aj vysádzanie rastlín, ktoré týchto predátorov lákajú. Lienky priťahuje kôpor, fenikel, koriander, krásnoočko či rebríček. Osičky a iný užitočný hmyz láka napríklad kocúrnik, echinacea, mäta, borák, cesnak či oregano.

2. Vysádzanie užitočných rastlín

Pri vysádzaní užitočných rastlín sú na výber dve stratégie, ktoré sa môžu kombinovať. Tou prvou je vysádzanie rastlín, ktoré vošky odpudzujú a tou druhou rastlín, ktoré naopak vošky priťahujú, takže si prípadný útok vošiek odnesú ako prvé a ušetria tak úžitkové rastliny.

Medzi rastliny, ktoré odpudzujú vošky a iný škodlivý hmyz patria aksamietnica, cesnak, pažítka, pór, kocúrnik, kôpor, fenikel, koriander a mnohé iné. Vysadením týchto rastlín po záhrade a najmä v blízkosti rastlín, ktoré chcete od vošiek ušetriť, prispejete k prirodzenej ochrane záhrady.

rovnováha v záhrade

K rastlinám, ktoré naopak vošky priťahujú patria cínie, kapucínky, georgíny, krasuľky či astry. Okrem toho že tieto kvety priťahujú opeľovačov, priťahujú aj vošky a tým aj predátorov vošiek, čím len posilňujú prirodzenú obranyschopnosť záhrady. Obe tieto stratégie vysádzania užitočných rastlín síce fungujú len na druhy vošiek, ktoré nie sú špecializované na určitý typ rastlín, no obmedzia ich veľkú väčšinu.

3. Hnojenie

Naozaj vážne premnoženie vošiek majú vo väčšine prípadov na svedomí mravce alebo nadmerné hnojenie pôdy. Rastliny, ktoré rastú v pôde bohatej na dusík priťahujú vošky viac ako rastliny rovnakého druhu rastúce v pôde s nižším obsahom dusíka. Preto je dôležité pôdu neprehnojovať a spoliehať sa skôr na prírodný kompost, ktorý uvoľňuje živiny postupne ako na syntetické hnojivá s okamžitým účinkom.

Rovnováhou v záhrade proti voškám

Vyriešenie problému s voškami nemusí nevyhnutne znamenať ich úplné vyhubenie v záhrade. Ak by sa tak stalo, zo záhrady by zmizli aj ich prirodzení predátori, čo by nebolo prospešné. Namiesto úplného zničenia vošiek by sme sa mali snažiť o pestovanie zdravých rastlín, ktoré prežijú aj zopár vošiek, vyvážené hnojenie a vytváranie rovnováhy v záhrade veľkou diverzitou rastlín, prilákaním predátorov a udržiavaním zdravej  pôdy. To umožní rastlinám silný rast a odolnosť proti malému počtu vošiek. Pokiaľ takáto rovnováha v záhrade naozaj funguje, nemusíte sa už premnoženia vošiek obávať.

Ak máte svoje vlastné skúsenosti a tipy ako sa účinne zbaviť vošiek, dajte nám o nich vedieť nižšie v komentároch.  

 

Použité zdroje: www.gardeningknowhow.com, www.almanac.com, www.planetnatural.com



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…