Ako odnaučiť psa zbytočne štekať


pes neprestane štekať

Techniky, ktoré odnaučia psa nadmerne štekať v rôznych situáciách

Štekanie je pre psov prirodzené. Niektoré psy však štekajú i vtedy, keď na to nie je dôvod a je nám to nepríjemné. Takéto nadmerné štekanie sa dá odnaučiť prípadne zmierniť ak použijete tie správne výcvikové techniky. Niektoré plemená psov štekajú viac ako iné, no princíp výcviku je pre všetky rovnaký.

Cieľom nie je odnaučiť psa štekať úplne, najmä nie ak nás má štekanie upozorniť na nebezpečenstvo, nechcené osoby na našom pozemku, alebo ak je to spôsob akým s nami psy komunikujú. Ak je však štekanie bezdôvodné a zbytočné, mali by sme začať s výcvikom.

Odnaučte psa štekať

Predtým ako začnete, musíte určiť príčinu štekania. Psy štekajú z najrôznejších príčin a pri každom druhu štekania musíme postupovať inak. Najčastejšie sa stretávame s nežiaducim štekaním pri nasledovných situáciách:

• Výstražné a teritoriálne štekanie

Štekanie na prilákanie pozornosti

Štekanie z osamelosti

Štekanie na okoloidúcich

Prvým krokom pri odnaučení nadmerného štekania je tréning povelu “štekaj“ a “ticho“. Tieto dva povely sú kľúčové, aby pes pochopil, kedy vnímame jeho štekanie ako potrebné a kedy nie. Často sa stáva, že majitelia návyk nechceného štekania svojim správaním iba posilňujú. Tieto situácie nastávajú keď majiteľ na psa kričí aby prestal so štekaním a pes to vníma tak, že sa k štekaniu iba pridal. Prípadne sa majitelia snažia psa pri štekaní umlčať miernou rečou a pohladkaním. Pes si tieto signály vysvetlí tak, že sa nám jeho štekanie páči a bude v tom pokračovať.

Začneme s nácvikom štekania na povel “štekaj”, tak že psa po zaštekaní okamžite odmeníme pamlskom alebo pochvalou. Ak sa pes naučí, že odmenu za štekanie dostane len vtedy keď chceme aby štekal, prirodzene sa tým zmierni štekanie v iných situáciách.

Po zvládnutí povelu “štekaj” môžeme zapracovať do tréningu i povel “ticho” tak, že psovi navodíme situáciu pri ktorej zvyčajne šteká (miska so žrádlom, zdvihnutie vôdzky, ..). Ak pes začne štekať, pokojným no razantným hlasom vyslovíme “Ticho” a ako náhle pes prestane štekať, odmeníme ho maškrtou a pochvalou. Povel Ticho môže v začiatkoch výcviku doprevádzať signál ukazováka pred ústami (prípadne iné gesto), keďže psy vnímajú lepšie vizuálne povely. Po zvládnutí oboch povelov pokračuje tréning ich kombinovaním – striedanie “štekaj” a “ticho” za sebou.

Dobré zvládnutie povelov “štekaj” a “ticho” môže trvať dni no niekedy aj týždne, takže buďte trpezliví. Tento tréning sa však vyplatí, pretože povel ticho budete používať pri ďalšom výcviku v rôznych situáciách a je dôležité aby psík pochopil čo od neho týmto povelom chceme. V ideálnom prípade sa s týmto výcvikom začne ešte pri šteniatku, kedy sa tvoria návyky a výcvik je jednoduchší.

Výstražné a teritoriálne štekanie

Niektoré psy inštinktívne upozorňujú majiteľov na prichádzajúcich do domu alebo iné podnety, ktoré vnímajú ako ohrozenie. Nechceme však aby pes štekal pri každej návšteve a každom zazvonení zvončeka.

Ak teda pes začne štekať na dvere/bránu pri zazvonení zvončeka, prikážeme mu ísť na miesto ďalej od dverí (no stále s výhľadom na dvere) a vyslovíme povel “ticho”. Ako náhle pes prestane štekať, odmeníme ho maškrtou alebo pochvalou a až potom dvere otvoríme. Psík takto bude motivovaný prestať štekať, pretože je zvedavý a neuvidí kto je za dverami skôr ako prestane štekať. Tento výcvik si vyžaduje v najmä v začiatkoch konzistenciu no postupne sa z tichého správania bez štekania vytvorí návyk.

Štekanie na prilákanie pozornosti

Štekanie na prilákanie pozornosti sa vyskytuje u psov ktorí sa nudia alebo sú naopak príliš vzrušení a niečo od vás chcú.

Aj v tomto prípade väčšinou postupujú majitelia nesprávne: Keď ich pes začne štekať v momente keď mu pripravujú žrádlo, alebo sa chystajú na prechádzku, rozprávajú sa so známym, prípadne pracujú a pes si štekaním pýta jedlo, prechádzku alebo ich pozornosť, nesprávne im dajú to čo chcú a pes je tak za nechcené štekanie odmenený, čo len upevní takéto správanie do budúcnosti. Je to napokon princíp behaviorálneho správania a základ každého výcviku psov. V tomto prípade má však nechcený účinok.

Majitelia si väčšinou neuvedomujú, že už len oslovenie psa v reakcii na nechcené štekanie na prilákanie pozornosti je pre ich zverenca formou odmeny a problém sa tak len zhoršuje. Čokoľvek, čo je pre psa príjemné, bude vnímať ako odmenu. V takýchto prípadoch je potrebné psa úplne ignorovať (v začiatkoch, to môže byť náročné, najmä ak je už pes zvyknutý získať čo chce štekaním). Skôr či neskôr však pes prestane štekať a vtedy ho musíte pochváliť a dať mu odmenu (jedlo, prechádzku, pozornosť). Pes si dá jeho neštekanie do súvislosti s odmenou a postupne si vybuduje vzorec správania bez štekania. Dôležité je však aby bol majiteľ a všetci členovia rodiny v tomto výcviku dôslední.

Štekanie z osamelosti

Ak je pes osamelý keď ostane sám doma, alebo nemá pri sebe svojho pána, môže na to reagovať neustálim štekaním, čo môže mať za následok i sťažnosť na štekanie psa od susedov. Táto forma štekania je podobná zavíjaniu ako prejavu úzkosti z odlúčenia a odnaučenie oboch týchto zlozvykov má rovnaký princíp. Cieľom je zmierniť pocit osamelosti spoločnými aktivitami, vybitím energie a zabavenie psa hračkami vo vašej neprítomnosti. Viac o tom ako odnaučiť psa štekať keď je sám doma nájdete tu: ako odnaučiť psa zavýjať.

Štekanie na okoloidúcich

štekajúci pes a práva susedovVšetci dobre poznáme typické správanie psov behajúcich okolo plota a štekajúcich až im ide hrdlo roztrhnúť. Je to spôsobené z časti prirodzeným teritoriálnym inštinktom psov a sčasti tým ako sa u psov vytvárajú vzorce správania. Psy sa učia novému správaniu veľmi špecifickým spôsobom, kedy každé správanie, ktoré je odmenené (v priebehu pár sekúnd), bude posilňované a v budúcnosti preferované.

Ak pes zbadá okoloidúceho (potenciálneho narušiteľa), začne štekať a okoloidúci o chvíľu zmizne, čo je pre psa okamžitá odmena, ktorou sa toto správanie len upevňuje. Preto je tak ťažké psov od tohto zlozvyku odnaučiť.

Ako teda odnaučiť psa štekať na ľudí? Predpokladom odstránenia tohto správania je dobré zvládnutie povelu “ticho” a veľa trpezlivosti. Pri prechode okoloidúcich na ktorých začne pes štekať, prikážete psovi ostať na mieste s dobrým výhľadom na okoloidúceho a vydáte pokojným hlasom povel “ticho”. Ak pes prestane štekať, okamžite ho odmeníte pamlskom. Čas počas ktorého je pes ticho postupne predlžujte až sa dostanete na čas potrebný na to, aby sa okoloidúci stratil z dohľadu a až potom psa odmeňte. Počas tohto tréningu sa správajte pokojne, aby pes videl, že okoloidúci nie sú pre vás hrozba.

Zlozvyk štekania na okoloidúcich môže byť posilňovaný aj tým ak je psia búda/koterec blízko pri plote, takže pes vníma okoloidúcich ešte viac ako narušiteľov ich osobného priestoru. Ak je to možné, psie stanovište umiestnite viac do ústrania, aby odtiaľ nebol priamy výhľad na okoloidúcich.

 

Budeme radi ak sa s nami podelíte o svoje skúsenosti na tému ako odnaučiť psa štekať nižšie v komentároch.

 



Podobné témy

pes hryzie ruky

Moje šteniatko hryzie. Čo s tým?

Prečo šteniatka hryzú? Používanie zubov pri hre, skúmaní prostredia, pri uľavovaní si od bolesti počas výmeny zubov je pre šteniatka, ako aj iné psovité šelmy úplne prirodzené. Žuvanie a hryzenie je pre ne príjemné,…

ako naučiť psa cikať vonku

Ako naučiť šteniatko pýtať sa von na potrebu

Otázku ako naučiť šteniatko cikať vonku si kladie každý začínajúci chovateľ, no proces tohto tréningu nemusí byť stresujúci pre vás ani pre vášho zverenca. Pri šteniatku nám hrá pri tomto výcviku do karát matka príroda…

šteniatko

Starostlivosť o šteniatka: výživa, rast, výchova a zdravie

Šteniatka sú veľká radosť, no zároveň aj veľká zodpovednosť. Prírastok do rodiny v podobe šteniatka si vyžaduje veľa lásky, znalostí, starostlivosti a potrebného krmiva či vybavenia. A keďže učiť sa na vlastných chybách…

pes neprestane štekať

Ako odnaučiť psa zbytočne štekať

Štekanie je pre psov prirodzené. Niektoré psy však štekajú i vtedy, keď na to nie je dôvod a je nám to nepríjemné. Takéto nadmerné štekanie sa dá odnaučiť prípadne zmierniť ak použijete tie správne výcvikové techniky.…

pes vyje

Čo robiť ak pes zavýja?

Zavýjanie je jedna z mnohých foriem hlasovej komunikácie používanej psami. Psy zavýjajú na  prilákanie pozornosti, na kontaktovanie iných psov alebo na upozornenie na ich prítomnosť. Niektoré psy tiež zavýjajú v reakcii…

pes skáče

Ako odnaučiť psa skákať

Šteniatka, no i dospelé psy prirodzene skáču na ľudí keď ich chcú pozdraviť. Je to jednoducho preto, lebo ľudia sú vyšší. Keď sa stretnú psy, oňuchajú si tváre a presne to chcú spraviť, keď sa chcú s nami pozdraviť.…