Ako si vybrať pelech pre psa


psie pelechy

Pelechy pre psov, ich druhy a vlastnosti

Aj keď si psy nemajú problém ľahnúť kdekoľvek v domácnosti, vrátane gauča či vašej postele, je dôležité aby mali svoj vlastný priestor pre oddych a spánok.  Týmto priestorom je pri chove psa v domácnosti zvyčajne pelech pre psa, ktorý okrem oddychu a spánku plní aj iné funkcie. Pre psa je pelech miestom, kam môže uniknúť pred ruchom, stresom či pred chladom. Je to “jeho miesto” v domácnosti, kam sa môže neustále vracať a kde môže vždy nájsť útočisko.

Možností výberu pelechov pre psov je mnoho a predtým ako si vyberiete ten správny pelech pre psa, je dôležité zvážiť veľkosť, zvyky a potreby vášho zverenca ako aj vaše nároky na hygienu, umiestnenie a samozrejme rozpočet. Zamyslite sa aj nad tým, že pes strávi spánkom a odpočinkom ešte dlhší čas ako človek, takže výber vhodného pelechu je podstatný:

Druhy psích pelechov

Psie pelechy sú dostupné v rôznych tvaroch a veľkostiach, pričom výber toho správneho typu závisí najmä od správania samotného psa počas spánku či odpočinku. Pozorujte preto ako váš pes spí. Ak sa psík rád pri oddychu a počas spánku rozťahuje, budú mu vyhovovať skôr rovnejšie pelechy ako sú napríklad postele pre psov (psie matrace) alebo vankúše a deky pre psov. Ak má naopak pes pri spánku vo zvyku schúliť sa do klbka, vhodnejšou alternatívou budú  pre neho psie pelechy s vyvýšenými okrajmi, o ktoré sa bude môcť oprieť.  

psia deka1. Deka pre psov

Je tou najjednoduchšou a najdostupnejšou alternatívou pelechu pre psov. Deka pre psa je vhodnou alternatívou aj v prípade šteniatok, pre ktoré by bol iný typ pelechu ešte príliš veľký. Výhodou deky je jednoduché čistenie formou vypratia v práčke, jednoduchá manipulácia a malé priestorové nároky, takže ju kedykoľvek môžete pri cestovaní vziať so sebou.

psí vankúš2. Vankúš pre psov

Vankúše pre psy majú podobný formát ako deky, no obsahujú aj mäkkú výplň, pre komfortnejšie ležanie a lepšiu tepelnú izoláciou od podlahy. Poťahy niektorých psích vankúšov sa dajú aj vyprať čo vám uľahčí údržbu.

matrac pre psa

 

3. Posteľ pre psa (matrace pre psov)

Matrac pre psa zabezpečuje pre našich štvornohých zverencov vysoký komfort a možnosť maximálne sa natiahnuť. Výhodou je, ak je poťah matraca zvliekateľný a vhodný na pranie. Nevýhodou sú väčšie rozmery matraca. Najme veľké psy sa radi na pelechu rozťahujú takže vankúše a matrace slúžia väčšinou ako pelech pre veľkého psa.

peliešok pre psa 4. Pelech pre psa s okrajmi

Vyvýšené okraje psích pelechov zvyšujú útulnosť a vyhovujú najmä psom, ktoré sa pri odpočinku schúlia do klbka, oprú sa o okraje, prípadne si radi pokladajú hlavu na vyvýšený okraj pelechu. Tento typ pelechov pre psa je vďaka svojmu komfortu najrozšírenejší pričom je dostupný v rôznych tvarových, materiálových a farebných variáciách. Nevýhodou takéhoto typu pelechu je náročnejšie čistenie, keďže oprať je možné väčšinou len strednú, vyberateľnú časť pelechu.

pelechy pre malych psov 5. Domček pre psa

Tento špeciálny peliešok pre psa so strieškou je určený najmä pre malé plemená psov. Okrem komfortu poskytuje aj súkromie, čo niektorým psíkom vyhovuje. Jeho nevýhodou je náročnejšie čistenie a komplikovanejšia manipulácia. Pri výbere tohto typu pelechu je preto dôležitý výber ľahko udržiavateľného materiálu.  

Veľkosť pelechu pre psa

Pelech pre veľkého psa musí byť samozrejme väčší ako pelechy pre malých psov. Ak chcete vybrať ideálnu veľkosť pelechu pre psa, zmerajte ho počas spánku a to od ňufáka až po chvost. Následne pripočítajte 25 cm a výsledok predstavuje potrebnú dĺžku/priemer psieho pelechu. Takto postupujeme ak je pes už dospelý. V prípade šteniat odhadneme veľkosť psa v dospelosti.

kvalitné pelechy pre psov

Materiál na pelechy

Výber vhodného materiálu, z ktorého sú vyrobené psie pelechy vám ušetrí problémy s hygienou, zápachom, prípadne s alergiami. Vodeodolné povrchy pelechov pomáhajú najmä ak sú psy staršie a trpia inkontinenciou, alebo v prípade šteniatok. V každom prípade by mali byť poťahy vhodné aj do práčky a dostatočne odolné proti pazúrom. 

pelechy pre veľkých psovŠpeciálne potreby psov

• V prípade starších psov s artritídou alebo dyspláziou kĺbov je vhodnou alternatívou pelech s pamäťovou penou, ktorá poskytuje dodatočný komfort.

• Pre dlhosrsté psy a psy s hustou srsťou sú dostupné aj pelechy s chladením, ktoré psa schladia počas horúcich letných dní

Nezabudnite ani na vaše preferencie

• Vyberte pelech, ktorý sa bude ľahko udržiavať čistý. Psie pelechy sa musia často čistiť kvôli zápachu, špine či parazitom a preto by sta na to mali myslieť už pri kúpe pelechu.

• Nájdite si pelech, ktorý bude ladiť s vašim interiérom. Pelech by mal byť umiestnený v tichej časti domu bez veľkého ruchu, kde pes nájde pokoj. Pelech kupujte až po rozhodnutí, v akej miestnosti bude umiestnený.

• Určite si rozpočet a podľa toho si vyberte tú najlepšiu alternatívu. Pelechy pre psov sa podľa typu a materiálu pohybujú od 5 do 100 EUR a ich ponuka je v chovateľských potrebách a v e-shopoch naozaj bohatá, takže si vyberie každý. Ak má váš pes tendenciu hrýzť a ničiť predmety v jeho blízkosti zvoľte skôr jednoduchší a cenovo dostupnejší pelech, ktorý môžete jednoducho nahradiť.    

Užite si výber.

 

Použité zdroje: dogtime.com, vetstreet.com, puplife.com

 



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

psie plemená

10 najobľúbenejších plemien psov na Slovensku

Na svete existujú stovky psích plemien rôznych veľkostí, tvarov, farieb a temperamentov, pričom každá rasa psov má svojich milovníkov a históriu. Niektoré plemená psov sú však natoľko obľúbené, že ďaleko prevyšujú počty…

psy maleho vzrastu

20 najobľúbenejších plemien malých psov

Malé plemená psov sú úžasné a chovateľsky veľmi obľúbené. Mnohé majú za sebou dlhú históriu šľachtenia, pričom ich diverzita je až zarážajúca. Malá výška a hmotnosť boli pri šľachtení žiadané najmä pri športových,…