Ako si vybrať vhodné škrabadlo a škrabací strom pre mačky


škrabací strom pre mačky

Škrabadlá pre mačky a mačacie stromy sú dostupné v rôznych veľkostiach, tvaroch a materiáloch. Poradíme vám, ktoré z nich sú pre mačky najvhodnejšie.

Mačky inštinktívne škriabu drsné povrchy. Škriabaním si odstraňujú z pazúrov starú vonkajšiu vrstvu, ktorá sa časom na pazúroch vytvára a tiež si takto značkujú svoje  teritórium. Pri interiérovom chove mačiek však toto inštinktívne správanie zanecháva stopy na vašej domácnosti a preto ak nechcete aby mačka škriabala váš nábytok, je jej potrebné zabezpečiť vhodné škrabadlo, ktoré ju bude priťahovať viac ako vaša pohovka. Škrabadlo pre mačky je akýkoľvek predmet alebo konštrukcia, na ktorom si mačka môže brúsiť pazúry, naťahovať sa a pokiaľ sa jedná o mačací strom, tak aj odpočívať na vyvýšenom stanovisku.

Aby bolo škrabadlo pre mačky atraktívne, musí v prvom rade vyhovovať ich “škriabacím” potrebám. V opačnom prípade si mačka vyberie pre tieto účely gauč alebo iný predmet vo vašej domácnosti. Škrabadlo môže byť síce pekné, no ak svoj účel nespĺňa z mačacieho pohľadu, mačky ho budú ignorovať.

Každé škrabadlo by malo spĺňať tri základné podmienky:

1. Škrabadlo musí byť vyrobené z vhodného materiálu

škrabadloNiektoré mačacie škrabadlá sú pokryté kobercom alebo kobercovou látkou, čo síce vyzerá pekne a je príjemné na dotyk, no vôbec nevyhovuje ako materiál na škrabanie. Škrabadlá by mali mať drsnú textúru, ktorá bude pri škrabaní vytvárať odpor a mačka bude môcť tento povrch do hĺbky škriabať bez toho aby sa jej pazúry v tomto materiály zasekávali. Ak je škrabadlo pokryté kobercom, pazúry sa budú na kobercových stehoch zachytávať a mačka tak môže uprednostniť na škrabanie nábytok.

macaci stromZ týchto dôvodov preferujte pri výbere drsné odolné povrchy. Ideálnym materiálom na škrabanie sú drsné prírodné laná, ktoré sú efektívne a odolné. Najčastejšie sa na škrabadlá a škriabacie stromy pre mačky používajú konopné, kokosové, prípadne sisalové laná.

Väčšine mačiek budú prírodné laná na škriabanie vyhovovať, no každá mačka má iné preferencie a niektoré na škriabanie uprednostňujú neošetrené drevo. Platí to najmä o mačkách, ktoré sú zvyknuté na exteriér a obľubujú škriabanie kmeňov stromov. V takomto prípade môžete zvoliť škrabadlo z dreva, ktoré si tí šikovnejší dokážu vyrobiť aj sami, no musíte rátať s neporiadkom, keďže drevo sa škriabaním postupne drobí. Aj obyčajný kartón môže poslúžiť ako horizontálne škrabadlo, no jeho nevýhodou je krátka životnosť.

2. Mačacie škrabadlá a stromy musia byť dostatočne vysoké a stabilné

škrabadlá pre mačkyPokiaľ bude škrabadlo pre mačku nestabilné, na škriabanie si vyberie radšej pohovku alebo iný  nábytok. Škrabadlo alebo mačací strom by sa nemali pohnúť ani ak sa do nich mačka oprie plnou váhou. Výška škrabadla je tiež dôležitá, pretože účelom škriabania je okrem brúsenia pazúrov aj pretiahnutie tela. Škrabadlo by malo byť teda vyššie ako je dĺžka tela mačky v natiahnutej polohe. Pri mačacích stromoch dbajte na to, aby boli dostatočne vysoké jednotlivé stupne stromu. Voľte skôr menej poschodí, ktoré budú dostatočne vysoké na natiahnutie tela mačky. Platí tu samozrejme pravidlo: čím vyššia konštrukcia, tým širšia a ťažšia základňa na zabezpečenie stability.

3. Poloha škrabadla a mačacieho stromu

strom pre mačkyŠkrabadlo by malo byť umiestnené tam, kde sa mačka rada hrá a kde zvykne škriabať. Ak chcete mačku odnaučiť škriabať nábytok, škrabadlo by ste mali umiestniť čo najbližšie k tomuto nábytku aby si mačka prirodzene vybrala lepší objekt na škrabanie. Neskôr môžete škrabadlo umiestniť na vhodnejšie miesto, ktoré by však nemalo byť v kútoch alebo na miestach, ktoré pre mačku nie sú atraktívne. Strom pre mačky by mal byť umiestnený na mieste, odkiaľ bude mať mačka prehľad o okolitom dianí.

Pre výber správneho miesta na škrabadlo alebo mačací strom je potrebné sledovať ako a kde v domácnosti mačky trávia čas. Niektoré mačky sa radi naťahujú a škriabu po spánku alebo po jedle, zatiaľ čo ostatné si tak vybíjajú energiu alebo je to pre ne forma hry. Škrabadlo alebo strom pre mačky podľa toho umiestnite tam, kde to mačky najviac ocenia. Mačacích škrabadiel a mačacích stromov môže byť v domácnosti aj viac a platí to najmä ak máte viac ako jednu mačku. Mačky tak budú mať k dispozícii vhodné alternatívy na hru i odpočinok a nebudú si navzájom prekážať. 

 

mačka inštinktívne škriabe

                                

Každá mačka je jedinečná a okrem rôznych fyzických daností ma ja rozdielne zvyky a záujmy. Povahu mačky by ste mali preto zvážiť aj pri výbere škrabadla alebo stromu pre mačky. Odmenou vám bude jej spokojnejší život.

 

Zdroje: www.bestcatinfo.com, www.catbehaviorassociates.com, www.wikihow.com



Podobné témy

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

mačky plemená

10 Najobľúbenejších plemien mačiek

Mačka domáca žije v prítomnosti ľudí už tisíce rokov a za ten čas sa vyvinula do rôznych veľkostí a podôb. Tak ako u iných domácich zvierat aj u mačiek domácich chovatelia ovplyvňovali šľachtením ich vývoj a utvárali…

mačka

Mačka domáca a jej chov

Mačka domáca (felis catus) je malý domestikovaný mäsožravý cicavec patriaci do čeľade mačkovité. Mačky domáce sa zvyčajne chovajú ako interiérové domáce zvieratá bez možnosti výbehu alebo formou voľného chovu, pri…

mačacie roky

Ako zistiť vek mačky

Vek mačky sa tradične počíta spôsobom: jeden mačací rok je ekvivalentom 6 až 7 ľudských rokov, no určenie skutočného veku mačky je trocha zložitejšie. Každá mačka či kocúr sú jedineční a tak ako u ľudí, aj u mačiek je…

blcha psia, mačacia a ľudská

Blchy - ako sa ich zbaviť?

Blcha je malý, bezkrídly hmyz, ktorý parazituje na pokožke psov, mačiek, iných domácich a divých zvierat a niekedy aj na človeku. Blchami označujeme parazitický hmyz radu siphonaptera, v ktorom môžeme nájsť viac ako 2…

ako sa zbaviť parazitov

Parazity u psov a mačiek

Či už sa nám to páči, alebo nie, parazity sú bežnou súčasťou života psov a mačiek a je len na ich chovateľoch ako si s nimi poradia. Vonkajšie a vnútorné parazity psov a mačiek sa často dokážu veľmi rýchlo šíriť a…