Alchemilka obyčajná - účinky a použitie


alchemilka účinky

Zber, použitie a účinky liečivej rastliny alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)

Svoj názov dosala alchemilka podľa slova alchýmia a vzťahuje sa na stredoveké povery o schopnosti kvapiek vody na listoch tejto rastliny premieňať kovy na zlato. Alchymisti verili v magickú silu týchto kvapiek, ktoré mali mať tiež schopnosť prinavrátenia mladosti. 

alchemilka v tehotenstveOdborný názov: alchemilla vulgaris

Zaradenie: parí do čeľade ružovité

Iné názvy: alchemilka, alchemilka žltozelená, husia nôžka , ženský plášť , nebeská rosa, levia laba

 

Alchemilka obyčajná je elegantná trvalka, charakteristická okrúhlymi našuchorenými listami modrozelenej farby, pokrytými drobnými chĺpkami a jemnou, voskovou vrstvičkou, ktoré umožňujú rastline zachytávať rosu na listoch a udržiavať ju tam po dlhú dobu. Alchemilka je ľahko rozlíšiteľná aj podľa jemných hviezdicovitých, žltozelených súkvetí kvitnúcich na dlhých stonkách.

Alchemilka pôvodne pochádza zo severnejších častí strednej a západnej Európy a môžeme ju nájsť na lúkach, pri okrajoch lesov, ciest a potokov a na úpätiach hôr, kde kvitne od júna až do septembra. Obľubuje vlhké pôdy, polotieň a pri vhodných podmienkach dokáže byť mierne invazívna.

Alchemilka obyčajná obsahuje účinné látky: triesloviny, kyselina salicylová, horčiny, esenciálne oleje, fytosteroly, vitamín C a minerály

Alchemilka obyčajná a jej účinky

Účinky alchemilky: astringentný (sťahuje tkanivo), analgetický (zmierňuje bolesť),  posilňujúci maternicu, protizápalový, močopudný, hojivý, ukľudňujúci, zastavuje krvácanie

Regulácia menštruácie a zmiernenie bolestí pri menštruácii

Alchemilka je najznámejšia práve vďaka schopnosti zmierňovať menštruačné bolesti a regulovať menštruačný cyklus. Táto liečivá rastlina pôsobí zvieravo na maternicu a tým pomáha pri silnom menštruačnom krvácaní, pri predĺženom menštruačnom krvácaní alebo pri krvácaní mimo menštruačnej periódy.

Liečivé účinky alchemilky na menštruačný cyklus boli preverené aj klinickými štúdiami, kde bola preukázaná jej schopnosť redukovať krvácanie a trvanie menštruácie u dievčat, ktoré trpeli nepravidelným a silným menštruačným krvácaním. Vnútorným užívaním liečivej rastliny alchemilka boli zaznamenané priaznivé účinky do troch až piatich dní a taktiež boli sledované preventívne účinky alchemilky ak bola užívaná 10 až 15 dní pred menštruáciou.

Alchemilka je prospešná aj prostredníctvom vonkajšieho použitia formou odvaru pri rôznych gynekologických problémoch ako sú napríklad vaginálne zápaly a výtoky.

Alchemilka v tehotenstve

Účinné látky alchemilky a najmä triesloviny a horčiny majú priaznivý účinok na reguláciu a rovnováhu ženských rozmnožovacích orgánov. I keď kvôli stimulačnému pôsobeniu na maternicu sa neodporúča užívanie alchemilky v skorých štádiách tehotenstva, bylinkári ju považujú za ideálnu liečivú rastlinu na užívanie počas gravidity. Formou čaju sa užíva na posilnenie maternice a pre ľahší pôrod. Po pôrode alchemilka napomáha na stiahnutie maternice do jej pôvodného stavu a na urýchlenie jej regenerácie.

Liečenie rán

Tak ako iné rastliny s vysokým obsahom tanínov (trieslovín), aj alchemilka urýchľuje proces hojenia povrchových rán a utlmuje ich bolestivosť.  Na liečenie menších zranení (rezných rán, oterov, modrín) pomáha priama aplikácia rozdrvených listov na miesto poranenia, prípadne vonkajšia aplikácia formou odvaru alebo tinktúry.

Ďalšie účinky alchemilky

• Alchemilka sa často používa ako jedna zo zložiek krémov proti ekzémom, akné, začervenaniu pokožky a na zjemnenie suchej a drsnej pokožky.

• Môže sa použiť ako kloktadlo pri krvácajúcich ďasnách, ústnych vredoch a boľavom hrdle.

• Sťahovací účinok alchemilky môže byť využitý aj pri poruchách funkcie čriev, pri krvavej stolici a hnačke.

Ako užívať alchemilku

alchemilkový čaj účinkyNa medicínske účely sa môžu využiť všetky nadzemné časti (listy, stonky, kvety) liečivej rastliny alchemilka obyčajná. Zber alchemilky je najlepšie načasovať na letné mesiace počas slnečných dní, kedy rastlina obsahuje najviac účinných látok.

Alchemilka sa môže užívať vnútorne formou čaju proti menštruačným ťažkostiam, na reguláciu reprodukčných orgánov žien a pri črevných problémoch, prípadne ako kloktadlo pri liečbe ústnej dutiny a hrdla. Vonkajšie použitie formou odvarov, tinktúr a alchemilkového oleja sa odporúča pri menších povrchových ranách, problémoch s pokožkou a vaginálnych zápaloch.

Alchemilkový čaj

Čaj z rastliny alchemilka obyčajná sa pripravuje veľmi jednoducho. Do šálky vložíme 5 g sušených listov alchemilky, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 až 10 minút lúhovať a alchemilkový čaj je hotový. Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé listy alchemilky. Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji a jeho liečebné účinky, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu (25 sekúnd) a môžeme zalievať viacero krát. Takto môžeme popíjať alchemilkový čaj z jednej dávky po celý deň a čaj bude mať vďaka kratšiemu lúhovaniu sviežu a plnú chuť. Čaj môžeme piť 5 až 10 krát denne.

Alchemilková tinktúra

Tinktúru z liečivej bylinky alchemilka pripravíme tak, že rozdrobíme 40 g sušených alebo 200 g čerstvých listov, stoniek a kvetov alchemilky, dáme ich do fľaše a nalejeme na ne 0,4 litra 70 % alkoholu. Fľašu uzatvoríme a obsah necháme dva týždne lúhovať, pričom ju denne pretrepávame. Potom obsah precedíme cez gázu a získaná tinktúra sa podľa potreby ešte môže zriediť zmiešaním so 135 ml destilovanej vody a 55 ml 70 % alkoholu. V tejto forme môžeme používať alchemilku obyčajnú na rany a problémy s pokožkou.

Alchemilkový olej

Olej s extraktom alchemilky si pripravíme rozdrobením a vložením listov alchemilky obyčajnej do tmavej sklenenej fľaše, ktoré zalejeme rastlinným olejom. Čim viac rastlín do fľaše zmestíme, tým lepšie, no musia byť úplne zaliate olejom. Môžeme použiť akýkoľvek panenský olej lisovaný za studena, pričom ideálne sú oleje bez výraznej arómy ako je napríklad ricínový olej. Fľašu následne uzatvoríme a umiestnime do chladnej, tmavej miestnosti, kde sa bude alchemilka minimálne mesiac lúhovať. Po vylúhovaní olej precedíme cez gázu a môžeme ho začať používať.

Ďalšie využitie alchemilky

Kvety alchemilky sa v minulosti využívali aj ako svetložlté farbivo

Listy alchemilky sa môžu konzumovať a pridávať do šalátov. Do pokrmov pridávajú horkosť spôsobenú trieslovinami, takže ju do jedál pridávame s mierou.

Alchemilka obyčajná a jej možné nežiaduce účinky

Pri užívaní alchemilky obyčajnej neboli zaznamenané žiadne väčšie nežiaduce účinky, no tak ako je to pri všetkých liečivých rastlinách s vysokým obsahom trieslovín, neodporúča sa jej dlhodobé užívanie. Alchemilka by sa tiež nemala užívať počas skorých fázach tehotenstva.



Podobné témy

liečivé bylinky

Liečivé rastliny a ich účinky

Naši predkovia využívali liečivé rastliny a ich priaznivé účinky na zdravie už po tisícročia. Aj dnes sú liečivé bylinky vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb, pretože na rozdiel od syntetických liečiv…

trezalka bylinka

Ľubovník bodkovaný, prírodný liek nielen na nervy

Trezalka, čarovník, svätojánska bylina – to všetko sú ľudové názvy pre ľubovník bodkovaný. Na svete existuje viac ako 400 variet ľubovníka a je rozšírený takmer po celej planéte. Od nepamäti ho ľudia používali ako liek,…

bazová limonáda

Recept na domáci bazový sirup

Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s…

repik

Repík lekársky - účinky a použitie

Repík lekársky je jedna z najznámejších liečivých byliniek i vďaka jeho nezameniteľnému vzhľadu no najmä pre jeho účinky na organizmus. Poznáme viac ako 12 rozličných druhov repíka, ktorý sa vyskytuje po celej Európe,…

štúdijné odbory stredných škôl zamerané na prírodu

Zoznam stredných škôl zameraných na prírodu

Aktualizované: 20.11.2023 Veterinárstvo, lesníctvo, záhradníctvo, včelárstvo, rybárstvo, vinohradníctvo, poľnohospodárstvo, agropodnikanie a životné prostredie majú jedno spoločné – blízky vzťah k prírode. Tu je…

alchemilka účinky

Alchemilka obyčajná - účinky a použitie

Svoj názov dosala alchemilka podľa slova alchýmia a vzťahuje sa na stredoveké povery o schopnosti kvapiek vody na listoch tejto rastliny premieňať kovy na zlato. Alchymisti verili v magickú silu týchto kvapiek, ktoré…