Baza čierna - účinky a použitie


baza

Účinky a použitie liečivej rastliny baza čierna (Sambucus nigra)

Odborný názov: Sambucus nigra             Zaradenie: parí do čeľade pižmovkovité

Iné názvy: čierna baza, psia baza, biedza

baza čierna Sambucus nigraBaza čierna sa už od antických čias používa ako liečivá rastlina, no i na prípravu džemov, rôznych nápojov a vína. Okrem bazového čaju a šťavy z plodov bazy sú veľmi obľúbené i bazový sirup, bazová limonáda, bazové víno a mnoho iných využití kvetov a plodov bazy v kuchyni. Svojej popularite vďačí nie len jej účinkom ale aj nádhernej vôni a vynikajúcej chuti jej kvetov a plodov.

Baza čierna rastie zvyčajne na okrajoch lesov a ciest. Je to ker alebo malý strom dorastajúci až do 6 metrov výšky aj šírky. Baza čierna je charakteristická perovitými listami a výraznými bielo-žltými súkvetiami, ktoré kvitnú na prelome mája a júna. Po opelení sa z kvetov vytvoria čierne strapce čiernych, lesklých plodov (bobúľ). Baza čierna sa bežne vyskytuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii.

Baza čierna a jej účinky

Antiseptické, protízápalové, močopudné a laxatívne účinky, podporuje potenie, znižuje vysokú horúčku, podoruje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, antioxidant

Baza čierna obsahuje

esenciálne oleje, flavonoidy (kemferol, quercetin, antogyány), glikozidy (rutín, hyperozid, isoquercitrin), triterpény, steroly, kyselina chlorogénová, kyselina kofeínová, taníny, pektíny, cukry, vitamin C (plody aj vitamíny skupiny B, Vitamín A a carotenoid), nenasýtené mastné kyseliny, alkány a rôzne minerály (železo, horčík, draslík, vápnik, zinok, sodík, fosfor, meď a iné)

Použitie Bazy

Baza čierna sa používa pri chrípke, nachladnutí, kašli, bakteriálnych infekciách najmä dýchacích ciest, ako prevencia proti srdcovocievnym ochoreniam (zníženie hladiny cholesterolu v krvi), na detoxikáciu organizmu a na podporu fungovania imunitného systému

Chrípka, nachladnutie a zápaly dýchacích ciest

Baza čierna sa v tradičnej medicíne po celom svete používa vďaka jej antiseptickým (antibakteriálnym, protivírusovým) a protizápalovým účinkom. Tieto účinky spôsobujú najmä antokyány obsiahnuté v baze, ktoré posilňujú imunitný systém tým, že zvyšujú produkciu cytokínov zodpovedných za komunikáciu s imunokompetentnými bunkami pri imunitnej reakcii. Baza tak podporuje a urýchľuje odpoveď imunitného systému na výrusové či bakteriálne infekcie, vďaka čomu ľudský organizmus prekoná ochorenie ľahšie a rýchlejšie. Najbežnejšie sa užíva vo forme čaju pri chrípke, nachladnutí a zápalových (bakteriálnych) ochoreniach dýchacích ciest. Baza navyše zvyšuje mieru potenia organizmu, čím znižuje horúčku. Baza čierna tiež zmierňuje príznaky astmy a niektorých alergií.

Znižuje cholesterol

Plody bazy čiernej preukázateľne znižujú hladinu LDL(zlého) cholesterolu v krvi. Extrakt (šťava) z plodov bazy znižuje aj mieru oxidácie LDL cholesterolu, ktorá spôsobuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Baza čierna takto pomáha predchádzať srdcovocievnym ochoreniam.

Podpora funkcie obličiek a imunitného systému

Baza čierna (najmä jej plody) má mierne močopudné účinky čím podporuje čistiacu funkciu obličiek a tým pomáha pri artritíde, reume a dne. Močopudné účinky majú za následok zvýšenú detoxikáciu a podporenie imunitného systému. Mierne laxatívne účinky pomáhajú prekonať zápchu. Antokyány obsiahnuté v baze majú okrem priaznivého vplyvu na imunitnú reakciu proti vírusovým a bakteriálnym ochoreniam i vynikajúce antioxidačné vlastnosti. Sú účinnejším antioxidantom ako vitamín E alebo vitamín C.

Ako používať bazu čiernu

Z bazy čiernej používame najmä kvety a plody. Čerstné alebo sušené kvety užívame vo forme čaju pri nachladnutí, chrípke, zápalových ochoreniach dýchacích ciest (angína, bronchitída, laryngitída, atď.), na zmiernenie prejavov astmy a alergie. Šťava z plodov bazy v surovom stave sa užíva na zníženie hladiny LDL cholesterolu v krvi a kvôli močopudným a laxatívnym účinkom.

Čaj z bazy čiernej

Príprava bazového čaju je jednoduchá. Do šálky vložíme 3 až 5 g sušenej bazy čiernej, zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 10 minút a bazový čaj je hotový. Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé kvety bazy. Čaj môžeme piť 3 až 4 krát denne. Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu a môžeme zalievať viacero krát. Takto môžeme popíjať čaj z jednej dávky po celý deň.

Šťava z plodov bazy

plody baza čiernaBazovú šťavu by sme mali po odšťavení plodov bazy užívať v objeme 5 ml (deti) a 10 ml(dospelí), dvakrát denne a môžeme ju zmiešať s inými ovocnými šťavami.

Baza čierna a jej nežiaduce účinky

Kôra, korene a listy bazy obsahujú toxické alkaloidy a kyanidové glykozidy, ktoré môžu vo väčších dávkach spôsobovať nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Tieto časti bazy by sa preto nemali užívať vo väčšom množstve. Konzumácia plodov bazy môže tiež spôsobovať zvracanie a hnačku, keďže semená v plodoch tiež obsahujú malé množstvá týchto látok. Kvety a šťava z plodov by nemali spôsobovať žiadne nežiaduce účinky.

Zber a sušenie bazy čiernej

baza čierna čajNa jar zberáme kvety a na jeseň zasa plody bazy. Kvety bazyzbierame počas slnečných dní, v období ich plného kvetu (máj-jún), pričom trháme celé súkvetia aj so stopkou. Pri zbere a sušení postupujeme tak ako pri iných liečivých rastlinách. Plody bazy zberáme až po ich dozretí na jeseň. Čerstvé plody môžeme odšťaviť, prípadne použiť na prípravu džemov, lekvárov a na iné recepty. Aj plody môžeme vysušiť a používať ako čaj.

Baza čierna a jej pestovanie

Bazu čiernu môžeme pestovať ako súčasť okrasných či úžitkových záhrad. Baza nie je náročná na pestovanie a bude rásť takmer kdekoľvek, no najviac jej bude vyhovovať bohatá, vlhká no nie premočená pôda s ph od 5,5 do 6,5. Najviac jej vyhovuje polotienisté až slnečné stanovište. Bazu čiernu môžeme vysadiť zo semienka, koreňového odrezku, konárového odrezku, prípadne si môžeme kúpiť sadenicu bazy v záhradníctve.

Starostlivosť o bazu spočíva len v jej strihaní do požadovaného tvaru a v odstraňovaní starých a poškodených častí rastliny. Strihanie koncových vetiev v predjarnom období tiež podporuje kvitnutie, keďže kvety rastú na mladých výhonkoch bazy. Najväčším škodcom pre bazu čiernu sú vtáky, ktoré si pochutnávajú na jej plodoch. Najúčinnejšia ochrana proti nim je natiahnutie siete cez rastlinu.

Na záver

baza čierna by nemala chýbať v žiadnej domácej prírodnej lekárničke. Jej účinky oceníme pri každej chrípke, nachladnutí, ochoreniach dýchacích ciest, no i ako prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a ako podporu imunitného systému. Vôňa a chuť bazy je navyše veľmi príjemná, takže je predurčená na použitie v rôznych nápojoch a jedlách. Kedykoľvek si k nej privoniate, zacítite vôňu skorého leta.



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…