Britská mačka, šťastie v striebornom kožuchu!


plemeno britská mačka

Britská mačka je elegantná aristokratka, ktorá premení Váš príbytok na domov

Pôvod britskej mačky a jej farebné variety

Dnes azda už každý pozná spojenie "britská modrá", pod ktorým si predstaví veľkú sivú mačku s masívnym telom, guľatou hlavou, krátkou plyšovou srsťou a obrovskými oranžovými očami. Britská mačka pochádza z Anglicka, kde sa začala chovať po roku 1900, preto je v skratke prezývaná i "britka". K predkom britských mačiek patria perzské mačky a domáce mačky s mohutnou stavbou tela. Ide o jedno z najpopulárnejších plemien súčasnosti.

Títo plyšoví medvedíci sa dnes chovajú vo viacerých farebných varietách. A škála je to skutočne pestrá. Či už ide o plnofarebné britské mačky práve v spomínanej modrej farbe, ale i lilavej, čokoládovej, červenej ako Garfield, krémovej, čiernej, modernej škoricovej i plavej, variety s bielou, ďalej sú to modrooké britské mačky v siamskom sfarbení tzv. colorpoint, zelenooké "whiskasky" z reklamy, dnes veľmi populárne zlaté tieňované a v neposlednom rade taktiež strieborné tieňované a závojové polárne líštičky s obrovskými zelenými očami, ktorým sa venujem ja vo svojej chovateľskej stanici. Toto sfarbenie si získava sympatie svojich obdivovateľov najmä elegantnou a rafinovanou farbou svojho kožuchu, v ktorom sa spájajú tóny snehu a striebra a je zakončený čiernym (prípadne iným) tippingom - len konce chĺpkov sú sfarbené do čierna (v prípade strieborných tieňovaných mačiek, tvorí tipping 1/3 farby chlpu, v prípade strieborných závojových mačiek 1/8 chlpu) . V kombinácií so smaragdovými očami pôsobí toto nádherné stvorenie luxusne.

Môj príbeh s britskou mačkou

Moja cesta k strieborným tieňovaným britkám nebola vôbec jednoduchá. Vysnívala som si mačičku silver point s modrými očami, ale ako to už býva, človek mieni...pán Boh mení. Internet je svetom neobmedzených možností a ja som jedného dňa v ďalekom Rusku vo vychýrenej chovateľskej stanici objavila vrh strieborných tieňovaných mačiatok a zamilovala som sa na prvý pohľad. V tejto chvíli začalo to pravé dobrodružstvo. Vybavila som si pas, víza, kúpila letenku, nasadla na lietadlo a vyrazila za svojím snom do Moskvy.

britska mackaChovateľka súhlasila, že mi moje utešené žiarivé klbko radosti prinesie na letisko. Netrpezlivo som čakala na moment, kedy ich zazriem, no chodili mi len sms-ky, že v Moskve kolabuje doprava a nevie, či to stihnú. Napätie i adrenalín stúpal, čas sa krátil, až sa napokon objavili. Nezabudnem na ten moment, keď som Isleen prvýkrát videla naživo. Z prepravky na mňa pozerali len tie veľké zelené oči :-) okamžite sme vybavili náležitosti, aby mohla Isleen cestovať so mnou na palube lietadla. Tam hore sa spojil celý vesmír a my sme svoje lietadlo domov stihli.

Isleen zničená z dlhej cesty zo Saratova do Moskvy, prespala takmer celý let do svojho nového domova. Takto sa začal písať príbeh strieborných tieňovaných britiek v mojej chovateľskej stanici Special Edition, SK, ktorá je registrovaná vo FIFe od roku 2009 a vo WCF od roku 2016. A prečo tento názov? Zrejme preto, že každá z mojich mačiek má v mojom srdci špeciálne miesto a verím, že i mačiatka, ktoré od nás odchádzajú, sú pre svojich nových majiteľov takými výnimočnými bytosťami, akými sú pre mňa.

Povaha plemena britská mačka

Ak vás britská mačka očarila rovnako ako mňa a túžite po mačiatku, uistite sa, že Vám vyhovujú najmä povahové vlastnosti plemena, aby ste s ňou boli stotožnení. Pri výbere Vášho domáceho miláčika buďte dôslední. Zistite si, z akých podmienok pochádza mačiatko, do ktorého ste sa zamilovali, akú starostlivosť majú jeho rodičia a v akom prostredí žijú. Veď si vyberáte člena rodiny približne na 15 rokov. Britky sú vďaka svojej nenáročnej povahe vhodné pre všetky vekové kategórie a veľmi dobre sa znášajú s inými domácimi zvieratami.

britská mačka správanie

Platí však staré známe pravidlo: „Mačka nie je pes“, preto nepribehne na zavolanie, ani Vás nebude poslúchať na slovo. Každá z nich je osobnosť. Ale ak ste veľmi vytrvalý, môže sa Vám podariť naučiť i mačku rôznym kúskom. V mojej chovateľskej stanici žije 5 britských mačiek, a každá z nich má inú povahu. Niektoré sú viac individualistky, ktoré prídu len ak oni sami chcú, na druhej strane sú veľmi hravé a radi sa zdržiavajú v prítomnosti človeka, iné sú zase prítulné až vtieravé typy, ktoré by Vás mali najradšej len sami pre seba a vyžadujú si maznanie i keď sa Vám už nechce :-)).

Ak by som to mala zovšeobecniť, britské mačky sú vyrovnané, pokojné, hravé, priateľské, inteligentné, múdre, komunikatívne, prispôsobivé, absolútne neagresívne, elegantné a rozvážne aristokratky.

Vo veku mačiatok sú veľmi hravé a časom sa upokojujú a dokážu si pôžitok z leňošenia a spánku vychutnávať aj 16 hodín denne, čím si krátia čas čakania na svojich otváračov konzervičiek.

Starostlivosť o britskú mačku

Starostlivosť o mačičku, ktorú si prinesiete domov z chovateľskej stanice je v podstate jednoduchá. Takmer všetku prácu za Vás spravila mama mačka a chovateľ. Do rúk sa Vám dostáva mačiatko, ktoré je plne socializované a zvyknuté na život s človekom. Pre jeho ďalší život je najdôležitejšie zabezpečenie kvalitnej stravy, ku ktorej patrí i surové mäso (hovädzie, králičie, hydina), vždy čerstvá voda - britské mačky obľubujú pitie tečúcej vody z mačacej fontánky, vždy čistá toaleta, veterinárna starostlivosť spočívajúca najmä v pravidelnom očkovaní a predovšetkým láskavé ruky nových majiteľov. Energia, ktorú investujete do mačičky sa Vám niekoľkonásobne vráti. Plne platí, že mačky sú naši malí terapeuti a náš príbytok dokážu premeniť na domov.

mačiatko britská mačkaMačacie pradenie Vás dokáže zbaviť stresu, podľa vedeckých štúdií dokonca upravuje krvný tlak a vyčarí na Vašej tvári úsmev i po náročnom dni.

K najväčším benefitom mačacieho domáceho miláčika patrí fakt, že ho netreba venčiť. Čo v dnešnej rýchlej dobe ocenia mnohí pracujúci. Aj preto sa mačka stáva vyhľadávaným domácim miláčikom. Pozor však na to, aby Vaša mačička netrpela prílišným nedostatkom pozornosti počas Vašej neprítomnosti. Preto odporúčam zaobstarať si hneď šelmičky dve. Ideálne súrodencov. Predídete tak výčitkám svedomia z opustenosti Vášho miláčika, keď ste dlho v práci i občasnej nepleche, ktorou dávajú najavo svoju nespokojnosť, keď nie ste doma. Ak si zaobstaráte súrodencov, predídete tak stresu zo zoznamovania dvoch cudzincov v neskoršom období. Zo skúsenosti môžem povedať, že väčšina rodín sa rozhodne pre 2 mačičky, či už naraz alebo postupne. Takmer vždy platí pravidlo, že mačky sú ako oriešky, pri jednej to nikdy nekončí :-)

Môj chov britských mačiek

Odchov mačiatok je pomerne zložitá a finančne náročná záležitosť. Vyžaduje si veľa obety zo strany chovateľa, najmä jeho času. Našou prioritou je privádzať na svet zdravé mačiatka a tak každého jedinca pred zaradením do chovu i počas jeho pôsobenia v chove pravidelne testujeme na vírusové i genetické ochorenia (FIV, FeLV, HCM, PKD), ktorými sú niektoré línie britských mačiek zaťažené.

maciatka britska macka

Pri odchove jedného vrhu sa prakticky nepohneme z domu pol roka. Počínajúc starostlivosťou o brezivú mačku (63 - 70 dní) najmä zabezpečením kvalitnej stravy, veterinárneho dohľadu, zvládnutie pôrodu a starostlivosti o novorodencov. Ak máme šťastie, mama mačka privedie na svet mláďatá prirodzene v riadnom termíne. Po pôrode potrebuje chvíľu čas, aby sa bábätká s mamou zladili, hlavne ak ide o prvorodičku. Sama často nevie čo má robiť a vyžaduje prítomnosť chovateľa, aby jej s malými uzlíkmi šťastia pomohol a ukázal, ako na ne. Pri ďalších vrhoch je to už o poznanie jednoduchšie. Mačiatka sa postupne učia sať, mama ich s láskou kŕmi, čistí a zohrieva a sotva sa od nich pohne. Z pôrodnice odbieha len, aby sa rýchlo najedla, použila toaletu a zase sa vracia späť. Takto strávi približne 4 týždne po pôrode, kým mačiatka rozlepia očká, postavia sa na vlastné, v začiatkoch roztrasené nôžky a začnú obdivovať veľký svet. V tomto okamihu začína ta pravá zábava :-) Mačiatka sa medzi sebou začínajú hrať, klbčiť, objavovať všetky najtajnejšie bristká mačka chorobyzákutia domova a užívajú si bezstarostné detstvo pod ochrannými krídlami svojej mamy. U chovateľa zostávajú mačiatka minimálne 13 týždňov, je to doba počas ktorej sa všetko učia od svojej mamy, počínajúc používaním toalety, čistením kožúška, prechádzajú na tuhú stravu, lozia po škrabadlách, brúsia si pazúriky len na miestach na to určených a učia sa ako sa správať k človeku. V neposlednom rade si zvykajú na česanie a strihanie pazúrikov. Počas tohto obdobia absolvujú 3x odčervenie, 2x očkovanie a až získajú dostatočnú imunitu, môžu sa presťahovať do svojho nového domova.

A moja rada na záver? Keď ste sa rozhodli pre britské mačiatko a vytipovali ste si chovateľské stanice, ktoré sú Vám sympatické, nechajte rozhodovať nielen rozum, ale i svoje srdce. Musí to byť láska na prvý pohľad, prosto sa na seba pozriete a viete, že patríte k sebe. Síce sa hovorí, že šťastie si za peniaze nekúpite, ale pri striebornom kožúšku to tak celkom neplatí.

Prajem Vám s Vašim novým členom rodiny veľa nezabudnuteľných zážitkov.



Podobné témy

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

mačky plemená

10 Najobľúbenejších plemien mačiek

Mačka domáca žije v prítomnosti ľudí už tisíce rokov a za ten čas sa vyvinula do rôznych veľkostí a podôb. Tak ako u iných domácich zvierat aj u mačiek domácich chovatelia ovplyvňovali šľachtením ich vývoj a utvárali…

mačka

Mačka domáca a jej chov

Mačka domáca (felis catus) je malý domestikovaný mäsožravý cicavec patriaci do čeľade mačkovité. Mačky domáce sa zvyčajne chovajú ako interiérové domáce zvieratá bez možnosti výbehu alebo formou voľného chovu, pri…

mačacie roky

Ako zistiť vek mačky

Vek mačky sa tradične počíta spôsobom: jeden mačací rok je ekvivalentom 6 až 7 ľudských rokov, no určenie skutočného veku mačky je trocha zložitejšie. Každá mačka či kocúr sú jedineční a tak ako u ľudí, aj u mačiek je…

blcha psia, mačacia a ľudská

Blchy - ako sa ich zbaviť?

Blcha je malý, bezkrídly hmyz, ktorý parazituje na pokožke psov, mačiek, iných domácich a divých zvierat a niekedy aj na človeku. Blchami označujeme parazitický hmyz radu siphonaptera, v ktorom môžeme nájsť viac ako 2…

ako sa zbaviť parazitov

Parazity u psov a mačiek

Či už sa nám to páči, alebo nie, parazity sú bežnou súčasťou života psov a mačiek a je len na ich chovateľoch ako si s nimi poradia. Vonkajšie a vnútorné parazity psov a mačiek sa často dokážu veľmi rýchlo šíriť a…