Chov a starostlivosť o chameleóny


chameleón

Chameleón môže byť fascinujúcim a jedinečným domácim zvieraťom, no nie je pre každého.

Z pohľadu starostlivosti a vytvorenia vhodných podmienok pre život je chameleón chovateľsky náročnejšie domáce zviera, čo by si mal každý jeho budúci majiteľ uvedomiť. Zároveň to nie je zvieratko na maznanie. To však neznamená, že tieto krásne stvorenia nemôžu byť aj zábavné. Pozorovať chameleóna pri lezení alebo kŕmení je jednoducho zážitok, ktorý sa nikdy neopozerá.

chameleón potravaChameleóny sú výnimočné plazy žijúce vo viacerých oblastiach a klimatických podmienkach sveta. Polovica druhov chameleónov pochádza z Madagaskaru a ostatné môžeme nájsť vo voľnej prírode Afriky, Ázie a dokonca aj Európy. Prirodzeným prostredím pre chameleóny sú stromy, na ktoré sú výborne prispôsobené. Chameleóny sú mäsožravce živiace sa prevažne hmyzom, no potravou väčších chameleónov sa môžu stať i menšie stavovce vrátane malých plazov a cicavcov.

Evolúcia obdarovala chameleóny veľmi zaujímavou stavbou tela a schopnosťami. Či už ide o vypuklé, nezávisle sa pohybujúce oči schopné takmer 360° videnia, kliešťovité zakončenia nôh a prichytávací chvost, ktoré sú prispôsobené na uchopovanie konárov alebo vystreľovací jazyk, ktorý môže chameleón vysunúť až do dvojnásobnej dĺžky tela, všetky tieto prednosti robia z chameleóna mimoriadne zaujímavé stvorenie.

Vzhľad chameleónov sa môže značne líšiť v závislosti od prostredia v ktorom žijú. Rozlišujú sa vo veľkosti i tvare tela, farbe (odtiene zelenej, modrej, žltej, oranžovej, hnedej a čiernej), správaní i v dĺžke života. Niektoré druhy chameleónov dokážu meniť svoje sfarbenie aby splynuli s prostredím, regulovali si teplotu alebo ako prejav emócií ako sú strach alebo hnev. Najmenšie druhy nedosahujú dĺžku ani 5 cm, zatiaľ čo najväčšie chameleóny merajú až 75 cm. Ich dĺžka života sa v závislosti od druhu pohybuje od 3 do 12 rokov.

Druhy chameleónov

Na zemi sa vyskytuje 180 známych druhov chameleónov rôznych tvarov, veľkostí a farieb. Len niekoľko druhov chameleónov je však vhodných na domáci chov, pričom sa dosť odlišujú v nárokoch na starostlivosť a prostredie v ktorom žijú. Nižšie nájdete niektoré z druhov chameleónov vhodných na domáci chov. Pre začiatočníkov sú menšou náročnosťou vhodné najmä prvé dva druhy – chameleón jemenský a chameleón leopardí. V každom prípade by sa mali v domácom prostredí chovať len chameleóny narodené v zajatí aby sme sa vyhli problémom so stresom, chorobami a parazitmi.

Chameleón jemenský Chamaeleo calyptratus

chov chameleón jemenskýVo voľnej prírode sa chameleón jemenský vyskytuje v Jemene a Saudskej Arábii. Samce dorastajú do dĺžky 60 cm a dožívajú sa 5. rokov. V domácom chove im vyhovuje priemerná denná teplota cca. 27°C a relatívna vlhkosť vzduchu na úrovni 70%. Ich potravu by mal v prevažnej miere tvoriť hmyz doplnený o rastlinnú zložku. Chameleón jemenský je chovateľsky azda najpopulárnejším druhom chameleóna, vhodným i pre začiatočníkov.

Chameleón leopardí Furcifer pardalis

chov Chameleón leopardí Furcifer pardalisChameleón leopardí pochádza zo severnej časti ostrova Madagaskar. Samce dosahujú v dospelosti dĺžku 50 cm a dožívajú sa 5 až 7 rokov. Tvarom i sfarbením sú veľmi atraktívne a ľahko si privyknú na ľudskú spoločnosť. Preto sú chovateľmi často vyhľadávané. Tak ako chameleón jemenský i chameleón leopardí si vyžaduje denné teploty cca 27°C a 70%-nú vlhkosť vzduchu.

Chameleón kobercový Furcifer lateralis

chov chameleónChameleón kobercový patrí k menším druhom a pochádza z Madagaskaru. Dorastá do 23 cm a dožíva sa 2-3 rokov. Vyhovuje im denná teplota cca. 24°C a 65%-ná vlhkosť vzduchu. Sú to odolné a aktívne chameleóny, ktoré sú taktiež vyhľadávané chovateľmi

 

 

Chameleón fischereov Kinyongia fischeri

starostlivosť chameleón fisherov Kinyongia fischeriPrirodzeným prostredím pre chameleóna fischerovho sú lesy Kene a Tanzánie. Tieto stredne veľké chameleóny dorastajú v dospelosti do 38 cm a dožívajú sa 3 rokov. Vyhovuje im priemerná denná teplota okolo 24°C a vlhkosť vzduchu na úrovni 75 až 85%. Chameleón fischerov je vhodný skôr pre skúsenejších chovateľov.

 

Chamaeleo dilepis

chameleón Chamaeleo dilepisTento chameleón ešte nemá v slovenčine svoj vlastný názov. Najčastejšie sa označuje ako chameleón s klapkovým krkom, vďaka kožovitému závoju na krku. Tento druh sa prirodzene vyskytuje vo východnej a južnej Afrike. Dorastá do 33 cm a dožíva sa 2 až 3 rokov. Vyhovuje im denná teplota cca. 24°C a vlhkosť vzduchu 75%. Sú to odolné chameleóny, ktorým sa v domácom chove darí.

 

Chameleón štvorrohý Trioceros quadricornis

chameleón strava Trioceros quadricornisChameleón štvrorrohý pochádza z Kamerunu. Dorastá do dĺžky 36 cm a dožíva sa 5. rokov. Vyhovuje mu denná teplota 24°C a relatívna vlhkosť vzduchu minimálne 85%. Aj tomuto druhu sa darí v domácom chove ak má zabezpečené vhodné životné podmienky.

 

 

Chameleón Jacksonov Trioceros jacksonii

chov chameleón jacksonovVo voľnej prírode môžeme nájsť chameleóna jacksonovho vo východnej Afrike. Dorastajú do dĺžky 33 cm a dožívajú sa až 8 rokov. Vyhovuje im teplota okolo 25°C a 65%-ná vlhkosť vzduchu. Chameleón Jacksonov je chovateľsky tiež veľmi obľúbený.

 

 

Chameleón Mellerov Trioceros melleri

potrava chameleón mellerovAj chameleón mellerov pochádza z východnej Afriky. Dorastá do dĺžky 60 cm a dožíva sa až 12. Rokov. Vyhovuje im denná teplota 27°C a 70%-ná vlhkosť vzduchu. Sú to však agresívnejšie a chovateľsky náročné chameleóny určené skúsenejším chovateľom.

 

 

Chameleón obrovský Furcifer oustaleti

starostlivosť o chameleóna Furcifer oustaletiChameleón obrovský pochádza z Madagaskaru. Sú to veľké chameleóny dorastajúce do dĺžky 75 cm, ktoré sa dožívajú až 12. rokov. Vyžadujú si dennú teplotu okolo 27°C a 70%-nú vlhkosť vzduchu. Chameleón obrovský je tiež vhodný na domáci chov, no vzhľadom na svoju veľkosť si vyžaduje veľký životný priestor.

 

Chov a Starostlivosť chameleóna

Vytvorenie vhodného prostredia pre chameleóna zabezpečí jeho dlhý a zdravý život. Preto je dôležité aby sme mali vytvorené správne podmienky ešte predtým ako si chameleóna prinesieme domov. Chameleónom sa najlepšie darí ak žijú osamote, teda bez ďalšieho chameleóna. Predídeme tak zraneniam prameniacim z teritoriálnych konfliktov. Výnimkou je chov viacerých samičiek spolu, no podmienkou je dostatočne veľké terárium. Samičky chameleónov majú kratšiu dobu dožitia a preto sú samci chovateľmi preferované.

Základnými predpokladmi pre chov chameleóna sú dostatočne veľké terárium s vhodnou teplotou a osvetlením, správne zloženie stravy a starostlivosť o zdravotný stav chameleóna.

Terárium pre chameleóny

Chameleón potrebuje v našich klimatických podmienkach svoj životný priestor so správnou teplotou, vlhkosťou a vhodným prostredím nato aby bol zdravý a šťastný. Takto bude aj viac aktívny a zábavný.

terária pre chameleónyKvôli vyššej vlhkosti vzduchu sú vhodné sklenené teráriá s dostatočnou veľkosťou a orienované na výšku. Pre chameleóny s dĺžkou do 30 cm je vhodné terárium s minimálnymi rozmermi 60d x 90š x 90v, no platí, že čím väčšie, tým lepšie. Ideálne je ak je terárium na vyvýšenom mieste, v kľudnej časti domu. Ako substrát na dno terária môžete využiť špecializované terárijné substráty, no postačí i bežný záhradný substrát či noviny. Dôležitý je však dobrý prístup, pre jeho ľahké čistenie. Vyhnúť by sme sa mali najme materiálom ktoré môže chameleón omylom zhltnúť pri kŕmení (štrk, kôra, piesok).

Keďže prirodzeným prostredím chameleónov sú stromy, do terária je vhodné umiestniť živú rastlinu (ideálny je napr. fikus), po ktorej môže chameleón liezť a odpočívať na vetvách. Dôležité sú preto horizontálne rastúce konáre. Alternatívou môžu byť suché konáre, no do terária musíme umiestniť i listy (živé alebo umelé), z ktorých chameleón pije kvapky vody. Miska na jedlo by mala byť umiestnená na mieste kde sa chameleón obvykle zdržuje a pripevnená tak aby sa nedala ľahko prevrhnúť.

Svetlo a teplo

Chameleóny potrebujú na správne fungovanie ich metabolizmu slnečné UVB žiarenie, ktoré môžeme nahradiť fluorescenčnými UVA/UVB výbojkami (60 až 300W podľa veľkosti terária, zapnuté cca. 12 hodín denne). Tieto svetelné zdroje by mali byť umiestnené tak aby sa k nim chameleón nemohol dostať príliš blízko a nepopálil sa.

Okrem Zdroja UVB žiarenia je potrebné denné osvetlenie umiestnené na vrchu terária a tepelný zdroj (bodové svetlo 40 až 60 W) s regulátorom teploty. Tepelný zdroj by mal byť nasmerovaný len na malú časť terária aby si chameleón mohol vzdialenosťou od zdroja regulovať telesnú teplotu. Tepelné zdroje by mali byť okrem regulátora teploty vybavené i časovačom, aby sa mohli na noc vypnúť. Počas noci je ideálna teplota pre chameleóny v rozmedzí 18 až 21 °C.

Vlhkosť vzduchu a voda

Chameleóny preferujú piť kvapky vody z listov a nie z misky na vodu. Udržiavanie vlhkosti vzduchu a zásobu pitnej vody pre chameleóna preto môžeme zabezpečiť jediným zariadením – zvlhčovačom s časovačom a s regulátorom vlhkosti. Zvlhčovač bude okrem udržiavania vhodnej relatívnej vlhkosti vzduchu poprašovať listy živej či umelej rastliny vodou a vzniknuté kvapky na listoch budú vhodným zdrojom vody pre chameleóna. Tatko bude postarané aj o zálievku samotnej rastliny.

Manipulácia s chameleónom

chameleón manipuláciaChameleónom väčšinou spôsobuje stres aj narábanie s nimi a preto sa priamy ľudský kontakt neodporúča. Ak však chameleón vyrastá v známom prostredí a je na chovateľa zvyknutý, môže sám vyliezť na vašu ruku a ľudský kontakt mu nerobí problémy. Nikdy ho však nenútime – neberieme ho rukou, ale podložíme mu ruku aby na ňu vyliezol. Chameleón nemá rád ak sa približujeme zhora, rýchle pohyby a tiež väčšinou nemá rád hladkanie, takže ľudský kontakt obmedzujeme na minimum. Chameleón by nemal byť preč z terária, kde má vytvorené vhodné teplotné podmienky a vlhkosť, viac ako hodinu.

Chameleón a strava

Hlavnou zložkou potravy pre chameleóny je hmyz. Niektoré väčšie chameleóny sa živia i menšími plazmi alebo cicavcami a napríklad chameleón jemenský zožerie i niektoré rastliny. Základom stravy by mal byť hmyz rôznych druhov (ideálne živý). Chameleón zožerie takmer akýkoľvek hmyz. Čím bude výber pestrejší, tým lepšie, no hmyz by mal byť menší ako hlava chameleóna. Výborné sú svrčky, lúčne koníky, kobylky, šváby, nočné mory, muchy, pavúky a rôzne chrobáky (všetko okrem bodavého hmyzu). V ideálnom prípade si ich môžeme nachytať na lúke alebo v dome, keďže takýto hmyz obsahuje najviac živín a prospešných látok. V zimnom období môžeme siahnuť po hmyze dostupnom v chovateľských potrebách pre teraristov (svrčky, kobylky, šváby).

chameleón strava

Denná krmná dávka by mala podľa veľkosti chameleóna predstavovať 5 až desať svrčkov alebo ekvivalent iného hmyzu. Potrava chameleóna môže byť občas doplnená aj o larvy hmyzu (múčne červy, larvy priadky morušovej, a iné), no len vo veľmi malom množstve pretože obsahujú veľa tukov, ktoré by mohli spôsobiť problémy s trávením. Niektoré chameleóny budú pravidelne jesť i rastlinnú zložku a niektoré len občas. Môžete im ponúknuť kel, listy horčice, šalát, lúčne kvety a iné rastliny, zeleninu a ovocie nasekané na menšie kúsky.

Potrava pre chameleóny by sa mala podávať raz denne, prípadne každý druhý deň. Chameleóny, tak ako veľa iných skupín plazov, často dlhší čas neprijímajú potravu (najme pri veľkých zmenách počasia), takže nemusíte panikáriť ak potrava zostane nedotknutá.

Doplnky stravy pre chameleóny

Pre chameleóny je najdôležitejší vápnik a vitamíny D3, A, E. V špecializovaných terarijných obchodoch sa dajú zakúpiť tieto doplnky stravy vo forme prášku, ktorým raz týždenne posypeme hmyz pred tým ako ho dáme chameleónovi. Je však potrebné sledovať dávkovanie, pretože nadmerné množstvo môže chameleónovi uškodiť (predávkovanie sa môže prejaviť rôznymi opuchmi na tele).

Párenie a kladenie vajíčok chameleónov

Chameleóny jemenské sexuálne dospievajú do jedného roka ich života. Ak pripustíme samčeka chameleóna k samičke, mali by byť pod dohľadom ak by sa náhodou správali agresívne. Samček sa väčšinou najskôr pred samičkou predvádza a následne sa s ňou spári ak je pripravená. Spáriť sa môžu viac krát až kým samička nezačne ukazovať tmavšie a farebnejšie vzory, signalizujúce že je gravidná a nedostupná pre ďalšie párenie. Počas gravidity si samička vyžaduje zvýšenú dávku vápnika a živín. Pár dní pred kladením prestane prijímať potravu.

chameleón ochorenia

Po zhruba mesačnom tehotenstve, začne samička vyhľadávať miesto kam zahrabe vajíčka. Poslúži na to vlhký substrát z mixu piesku a záhradného substrátu alebo jemný riečny štrk vo vrstve 20cm. Môžeme na to použiť i nádobu so substrátom ktorú vložíme do terária. Vajíčka sa budú vyvíjať pri izbovej teplote 22-29 stupňov 5 až 10 mesiacov a následne sa vyliahnú malé chameleóny. Starostlivosť o malé chameleóny je podobná ako pri dospelých jedincoch, no potravu im dávame častejšie (1-2 krát denne).

Zdravie a ochorenia chameleónov

chameleón druhyAk sa o chameleóna budete starať, bude si žiť dlhý a zdravý život. Poskytnutím priestranného a čistého terária s vhodnými podmienkami a výživnej stravy pomôžete chameleónom aby zostali zdraví. Ak nemá chameleón dostatok priestoru alebo nie je terárium vhodne umiestnené, chameleón bude často v strese čo sa odrazí na jeho zdravotnom stave. Vo všeobecnosti môžeme pozorovať stresové stavy i zmenou sfarbenia, kedy hnedá a čierna farba signalizuje, že chameleón je v strese, zatiaľ čo jasnejšie a pestrejšie farby znamenajú dobrú náladu chameleóna. Najväčším problémom býva zabezpečenie pestrej a výživnej stravy, ktorú majú chameleóny vo voľnej prírode k dispozícii. Toto je najväčší problém pri chove všetkých plazov, ktoré sú na nevhodné zloženie potravy obzvlášť citlivé. Výživná a pestrá strava je preto najlepšou prevenciou pre väčšinu chorôb ktoré sa u chameleónov vyskytujú:

Nedostatok vápnika

Pri nedostatku vápnika, vitamínu D3 alebo pri nadmerných dávkach fosforu sa môžu u chameleóna objaviť deformácie kostry (nohy, chrbtica, hlava), nechutenstvo, strata váhy a nízka aktivita. Tomuto ochoreniu však môžeme predchádzať vhodnou stravou, UVB žiarením a doplnkami stravy.

Zápaly

K zápalom môže dochádzať napríklad pri nedostatočnej vlhkosti vzduchu a nedostatku pitnej vody. Prejavuje sa zápalmi kĺbov nôh a chrbta.

Zranenia
Drobným zraneniam sa pri chove chameleónov nevyhneme, no dajú sa jednoducho ošetriť mydlovou vodou a antiseptickou masťou. Pri zlomeninách končatín alebo chvosta navštívte veterinára.

Problémy s pokožkou

Občas sa môže objaviť šupenie pokožky spôsobené dehydratáciou či nedostatkom vitamínov. Tento problém môžeme zmierniť občasným poprašovaním pokožky vodou.

Poranenia jazyka

Občas si môže chameleón poraniť jazyk tak, že ho nebude schopný zvinúť späť do tlamy. Pokiaľ sa to stane, je potrebné jazyk pravidelne poprašovať vodou aby nevyschol až pokým sa nezahojí. Jazyk je háklivý i na možné infekcie, ktoré je už potrebné liečiť antibiotikami.

Na záver

Plazy potrebujú pri domácom chove vhodné podmienky na život a špeciálne to platí pri chameleónoch. Preto sa pred jej kúpou ubezpečte, že ich dokážete vytvoriť a udržiavať dlhší čas. Chameleón nie je náročný na financie no na čas a vašu starostlivosť určite áno. Ak sa rozhodnete pre chov tohto nádherného, fascinujúceho zvieraťa, prajeme vám veľa úspechov.

Zdroje:

reptilesmagazine.com

chameleoncare.net

Užitočné odkazy:

•  recenzie terárií - vsetko-pre-zvierata.sk



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…