Dieťa a mačka


mačka s deťmi

Vzťah dieťaťa a mačky v domácnosti môže byť pekný a prospešný ak ich k tomu budete správne viesť

     Dnes už nemožno spochybniť význam mačky pri výchove dieťaťa. Deti sa môžu vďaka nej veľa naučiť, napríklad získať schopnosť pochopiť inú živú bytosť. Mačka má právo na vlastný život a nemožno jej nič vnucovať. Nielenže je verná kamarátka a partnerka v hrách, ale treba sa o ňu aj starať. Samostatne sa postarať o mačku je dieťa schopné až v školskom veku. Skôr od neho ešte nemožno žiadať takú zodpovednosť. Aj mačka sa učí zbližovať s dieťaťom. Mnohé zvieratá vycítia, keď je dieťa smutné a potrebuje niečiu blízkosť.

Pripravte svoje dieťa!

     Či je dieťa malé, alebo staršie, bezpodmienečne ho treba na mačku vopred pripraviť. Poučte ho, ako sa má správať, pretože deti bývajú v prejavoch lásky často priveľmi hlučné a neviazané! Mačky neznášajú hluk a zhon. Vysvetlite svojmu dieťaťu, že musí mať trpezlivosť a na priazeň svojej mačičky si musí počkať! Malo by ju pozorovať a pokúsiť sa porozumieť jej reči, aby vedelo správne reagovať.

Mačka poskytuje veľa nehy

   mačka a dieťa  Keď má dieťa v dome mačku, získava dôležitú a cennú skúsenosť, a to, že za porozumenie a trpezlivosť sa mu zvieratko odmení nehou a prítulnosťou. Mačky opätujú lásku, ale len vtedy, keď ony chcú. Dieťa sa musí naučiť rešpektovať svojvoľnosť mačky a fakt, že zviera potrebuje na skamarátenie určitý čas.

Pozorujte ju spolu s dieťaťom!

     Spočiatku  by ste mali mačku pozorovať spolu so svojim dieťaťom, aby pochopilo rozličné prejavy jej nálad. Ak si mačka ľahne na chrbát alebo vyskakuje hore, znamená to, že sa chce hrať. Ak pradie a obtiera sa človeku o nohy, chce, aby ju hladkal. Ak však uteká preč a niekam zalezie, dieťa ju nesmie naháňať ani sa pokúšať vytiahnuť ju z úkrytu. Mačka deťom všeličo dovolí, ale určité pravidlá treba zachovávať. Zle je, ak ju dieťa ťahá za chvost alebo náhle, prekvapujúco ju zoberie na ruky. Keďže však deti majú napospol dobrý pozorovací talent, včas zbadajú, kedy izbový tiger vystrčí pazúry.

Upokojujúci účinok mačky

     Časom postrehnete, že mačka pôsobí upokojujúco na psychiku dieťaťa, Deti, ktoré boli nervózne a neposedné, sú vďaka mačke pokojnejšie a vyrovnanejšie.

Dvíhate mačku správne?

   Nikdy nedvíhajte mačku za kožu na šiji, to si mohla dovoliť iba jej matka. Bolí ju to a je jej to nepríjemné. Nesmiete ju dvíhať a vliecť ani za predné nohy, mohli by ste jej ich vykĺbiť. Vysvetlite svojmu dieťaťu, ako treba mačku správne zodvihnúť a nosiť!

     Ľavou rukou ju chytíme na prsiach medzi prednými nohami a zároveň jej dáme pravú ruku pod zadok. Zodvihneme ju hore a pritisneme si ju k sebe. Keď si vaša mačka privykne, že ju nosíte, bude určite spokojná, lebo pohľad zhora si cení. Pozor však, aby ju dieťa nedvíhalo proti jej vôli! Z vlastnej skúsenosti vieme, že môžu nasledovať aj bolestivé škrabance.

Mačka reaguje citlivo

     Mačky majú na celom tele nervové bunky a hmatové body. Preto sú také vnímavé na nehu. Rovnako citlivé sú však aj na to, keď sa ich niekto nesprávne dotýka.

Čakáte dieťa?

Mačka vycíti každú zmenu v rodine. Keď čakáte dieťa, môže prejaviť žiarlivosť. Rešpektujte preto nasledujúce rady:

  • Tehotné ženy sa často boja, aby na ne mačka nepreniesla nejakú chorobu. Na to však nie je dôvod. Ak poznáte správanie mačky a zachovávate určité hygienické zásady, je to takmer vylúčené. Nebezpečenstvo nákazy od mačky je podstatne menšie ako od človeka
  • Nezanedbávajte svoju mačku, venujte jej počas gravidity a o pôrode rovnakú pozornosť ako predtým! V takom prípade nebude mať pocit, že dieťa ohrozuje jej postavenie a bude ho rešpektovať ako stredobod rodinného záujmu.
  • Naučte mačku, čo nesmie pri dieťati robiť, a to, že postieľka, hračky a detské oblečenie sú pre ňu absolútne tabu! Aby ste však celkom vylúčili akúkoľvek nehodu, nikdy nenechávajte mačku s dieťatkom bez dozoru.

Mačka a malé dieťa

4-5 ročné dieťa sa už môže s mačkou samostatne hrať, skôr však, prosím, iba v prítomnosti rodiča alebo staršieho súrodenca. Keď je mačka mladá, dávajte pozor, aby ju dieťa v zápale hry nepreťažovalo. Samo to nevie odhadnúť a mladé mačky si nevšímajú, kedy je toho na ne priveľa.

Kedy sa dieťa môže o mačku starať

Keď dieťa začne chodiť do školy, je schopné prevziať na seba zodpovednosť o zviera. Môže mačku česať, dávať jej potravu, čistiť mačací záchod.

Aká mačka je vhodná pre vaše dieťa?

Ak ešte nemáte mačku a chceli by ste ju svojmu dieťaťu darovať, je najlepšie rozhodnúť sa pre mladú, ale už odrastenú mačku. Mala by si na dieťa zvyknúť a byť k nemu milá. Spýtajte sa útulku, mnohé mačky tam čakajú na dobré nové miesto.



Podobné témy

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

mačky plemená

10 Najobľúbenejších plemien mačiek

Mačka domáca žije v prítomnosti ľudí už tisíce rokov a za ten čas sa vyvinula do rôznych veľkostí a podôb. Tak ako u iných domácich zvierat aj u mačiek domácich chovatelia ovplyvňovali šľachtením ich vývoj a utvárali…

mačka

Mačka domáca a jej chov

Mačka domáca (felis catus) je malý domestikovaný mäsožravý cicavec patriaci do čeľade mačkovité. Mačky domáce sa zvyčajne chovajú ako interiérové domáce zvieratá bez možnosti výbehu alebo formou voľného chovu, pri…

mačacie roky

Ako zistiť vek mačky

Vek mačky sa tradične počíta spôsobom: jeden mačací rok je ekvivalentom 6 až 7 ľudských rokov, no určenie skutočného veku mačky je trocha zložitejšie. Každá mačka či kocúr sú jedineční a tak ako u ľudí, aj u mačiek je…

blcha psia, mačacia a ľudská

Blchy - ako sa ich zbaviť?

Blcha je malý, bezkrídly hmyz, ktorý parazituje na pokožke psov, mačiek, iných domácich a divých zvierat a niekedy aj na človeku. Blchami označujeme parazitický hmyz radu siphonaptera, v ktorom môžeme nájsť viac ako 2…

ako sa zbaviť parazitov

Parazity u psov a mačiek

Či už sa nám to páči, alebo nie, parazity sú bežnou súčasťou života psov a mačiek a je len na ich chovateľoch ako si s nimi poradia. Vonkajšie a vnútorné parazity psov a mačiek sa často dokážu veľmi rýchlo šíriť a…