Hnačka u psa - príčiny, symptómy a liečba


pes hnačka

Čo robiť ak má pes hnačku?

Hnačka u psov je veľmi častý problém aj preto, že psy skonzumujú alebo obliznú takmer všetko čo im príde do cesty. Väčšinou ide len o dočasné podráždenie čriev, ktoré odznie do pár hodín až dní, no hnačka môže byť aj prejav závažnejších zdravotných porúch. Preto si tento stav vyžaduje pozornosť a to najmä ak má hnačka ťažký priebeh alebo sa opakuje pravidelne. Čo teda máte robiť ak pes hnačkuje a kedy je potrebné vyhľadať veterinára?

Hnačka u psa a jej symptómy

Samotná hnačka nie je choroba, ale skôr príznak nefungujúceho tráviaceho traktu. Jej hlavným prejavom je samozrejme riedka stolica, no hnačka je často sprevádzaná aj zvracaním, stratou chute do jedla, stratou hmotnosti a objavujú sa aj bolesti brucha u psa či malátnosť.

Príčiny hnačky u psov

Hnačka, ktorá sa prejaví náhle pri inak zdravom psovi je najčastejšie spôsobená konzumáciou nevhodnej potravy, zmenou krmiva, stresom či vírusovou, bakteriálnou alebo parazitárnou infekciou.

Chronická, opakujúca sa hnačka môže byť u psov spôsobená rôznymi alergiami a intoleranciami na jedlo, stresom,  parazitmi ( vlasovec, giardia, mechovec, hlísty a iné ), bakteriálnymi infekciami, zápalovými ochoreniami čriev, liekmi,  poruchami metabolizmu (problémy s pečeňou, pankreasom alebo štítnou žľazou), či inými zdravotnými poruchami. Ak má pes dlhotrvajúcu, chronickú hnačku, je to potrebné konzultovať s veterinárnym lekárom, ktorý stanoví vhodnú liečbu.

Čo pomáha na hnačku?

Ak je pes inak zdravý, vitálny a dostane hnačku nemusíte hneď utekať k veterinárovi. V prípade konzumácie pokazeného alebo škodlivého jedla je hnačka dokonca spôsobom ako sa telo rýchlo zbaví patogénov a toxínov ešte skôr ako sa vstrebú do tela a spôsobia viac škody. Väčšinou sa hnačka pominie do 2-3 dní aj sama a to najmä ak podporíme liečbu vhodnou stravou.

Pre psa s hnačkou zabezpečte prístup k čistej vode aby ste sa vyhli dehydratácii (presvedčte sa či pes pravidelne pije). Pri hnačke u psov je vhodná  ľahko stráviteľná potrava s malým obsahom tukov, veľkým obsahom bielkovín a vlákniny a bez akýchkoľvek dráždivých zložiek. Ideálna je varená ryža s trochou hydinového mäsa a vývarom z ryže, ktorá môže byť doplnená o varenú koreňovú zeleninu. Prospešné je ak do ryže pridáme aj probiotiká na obnovu črevnej mikroflóry. Krmivo by nemalo byť solené ani korenené a psovi by sa malo podávať častejšie (3-4 krát za deň) a v menších dávkach.

Kedy je hnačka u psov vážna?

Vy sami najlepšie poznáte správanie vášho psa a viete zhodnotiť či nie je niečo v poriadku. Ak pes dostal hnačku ale inak je stále aktívny a prijíma potravu, stačí mu upraviť stravu a počkať pár dní kým sa hnačka sama nevylieči. Niektoré príznaky hnačky však môžu signalizovať vážnejší problem:

• Strata apetítu alebo potreby piť

• malátnosť/depresia

• bolesti brucha

• častá a vodnatá stolica

• krv v stolici (čierna alebo červená stolica)

• sprievodné zvracanie

• obmedzené vylučovanie moču

Ak sa objavia takéto príznaky, kontaktujte svojho veterinára, ktorý psovi určí vhodnú liečbu. Niektoré skupiny psov (šteniatka, veľmi starí psi, psi s inými zdravotnými problémami) môžu byť ohrozené aj bežnou hnačkou, takže aj v týchto prípadoch zvážte kontaktovanie zverolekára. 

Veterinár sa v prvom rade presvedčí či nie je pes dehydrovaný (v prípade dehydratácie je možná infúzna liečba) a následne stanoví diagnózu. Pri chronických hnačkách pomáhajú určiť príčinu ochorenia vyšetrenia stolice, krvi, výtery z konečníka, prípadne ultrasonografické či röntgenové vyšetrenia, no už farba stolice vie signalizovať možnú príčinu hnačky:

pes hnačkuje

Prevencia pred hnačkou u psov

Hnačka sa z času na čas objaví u každého psa, no jej výskyt môžete minimalizovať viacerými spôsobmi:

• Obmedzením prudkých zmien v zložení krmiva pre psov

• Pravidelným odčervovanie

• Zamedzením hrania sa s malými objektmi, ktoré pes môže zjesť

• Obmedzením kŕmenia psov zvyškami z vášho stola

 

Použité zdroje: pethealthnetwork.com, petmd.com, thebark.com

 



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

psie plemená

10 najobľúbenejších plemien psov na Slovensku

Na svete existujú stovky psích plemien rôznych veľkostí, tvarov, farieb a temperamentov, pričom každá rasa psov má svojich milovníkov a históriu. Niektoré plemená psov sú však natoľko obľúbené, že ďaleko prevyšujú počty…

psy maleho vzrastu

20 najobľúbenejších plemien malých psov

Malé plemená psov sú úžasné a chovateľsky veľmi obľúbené. Mnohé majú za sebou dlhú históriu šľachtenia, pričom ich diverzita je až zarážajúca. Malá výška a hmotnosť boli pri šľachtení žiadané najmä pri športových,…