Írsky vlkodav, majestátny gentleman


Írsky vlkodav, majestátny gentleman

Vlastnosti, chov a život s plemenom írsky vlkodav

História

Predpokladá sa, že írskych vlkodavov (IW) doviezli do Írska Kelti, ktorí boli vynikajúci chovatelia psov a využívali ich k loveckým účelom. K lovu potrebovali psy, ktoré by boli dostatočne rýchle, silné, vytrvalé, odolné voči nepriaznivému počasiu, ale zároveň ľahko ovládateľné, kľudné a rozvážne. Írsky vlkodav vznikol krížením chrtov a dogovitých plemien s cieľom vytvoriť psa s požadovanými loveckými vlastnosťami. Prvotnou  úlohou IW bol lov vlkov a veľkej zveri.

Charakteristika plemena írsky vlkodav

Má impozantný vzhľad, je dôstojný, odvážny, diplomat, jeho pohľad je jemný, nežný a plný lásky, tak ako jeho srdce. Preto sa mu hovorí nežný obor. Má miernu, priateľskú povahu, je vyrovnaný, rozvážny – stal sa dokonalým spoločníkom. Je to ideálny rodinný pes – nadovšetko miluje členov svojej svorky / rodiny. Vernosť a oddanosť sú jeho základnou povahovou črtou. K deťom sa správa veľmi jemne a citlivo, pokiaľ ho príliš obťažujú, tak odíde.

ÍRSKY VLKODAV – štandard:

 Plemeno uznané v FCI pod číslom: 160

 Krajina pôvodu: Írsko

 Zaradenie FCI: skupina 10 – chrty, sekcia 2 hrubosrsté chrty

 Celkový vzhľad: írsky vlkodav by nemal byť  ťažký a mohutný ako nemecká doga, ale väčší ako deerhound, ktorému sa typovo podobá. Je to veľký pes impozantného vzhľadu s majestátnym chovaním, silno osvalený, elegantne stavaný, s ľahkým a aktívnym pohybom. Hlavu a krk nesie vysoko, chvost pozdvihnutý v miernom oblúčku.

Hlava: veľká hranatého tvaru

Uši: malé, zložené do ružice ako u greyhounda

Oči: tmavé

Zuby: ideálny je nožnicový skus, povolený kliešťový

Krk: dlhý, silný, svalnatý, správne klenutý, bez voľnej kože na hrdle

Hrudník: veľmi hlboký, prsia široké

Trup: dlhý, klenuté rebrá

Chrbát: dlhší

Bedrá: mierne klenuté

Brucho: správne vtiahnuté

Hrudné končatiny: plece svalnaté – dodávajúce hrudníku šírku, lopatky šikmo uložené, lakte nevybočené ani do vnútra ani von, svalnaté predlaktie, úplne rovné

Panvové končatiny: stehná sú dlhé a svalnaté, kolená dobre zauhlené, predkolenie silné, dlhé a dobre osvalené

Labky: primerane veľké, okrúhle,  pazúry veľmi silné, zahnuté

Chvost: dlhý, silný, nesený v miernom oblúčiku, dobre osrstený

Farba: šedá, žíhaná, červená, čierna, čisto biela, žltá

Srsť: hrubá a tvrdá

Výška a váha: u psa minimum 79 cm a 54,5kg,  u suky minimum 71 cm a 41 kg

irsky vlkodav

Írsky vlkodav – pohyb a šport

Je to pes, ktorý dokáže preleňošiť polku dňa, ale potom sa musí vyšprintovať v prírode. Miluje voľný pohyb.

irsky vlkodav pes

Ideálny je pre neho rodinný dom so záhradou, no máme aj priateľov, ktorí majú IW aj v bytoch.

Nesmieme však zabúdať, že je to lovec a dať mu dostatočný priestor pre pohyb, ktorý je pre neho veľmi dôležitý pre udržanie dobrej kondície, zdravia a psychickej vyrovnanosti.

Zo športov je pre neho ideálny coursing (beh za umelou návnadou, strapcom). Môžete s ním skúsiť akýkoľvek druh športu sám vám dá najavo, čo sa mu páči a vyhovuje mu.

S našimi vlkodavmi sme skúšali aj agility (prekonanie prekážok na trati, v čo najlepšom čase)

vlkodav pespes irsky vlkodav

 

Tak ako pre človeka aj pre psa je ideálny šport plávanie – no nie všetci IW radi plávajú.

irsky vlkodav plavaniepovaha irsky vlkodav

Starostlivosť o Írskeho vlkodava

irsky vlkodav starostlivosťÍrsky vlkodav patrí v dospelosti medzi najväčšie plemená psov, preto je dôležitá správne vyvážená strava hlavne v období jeho najväčšieho rastu (od narodenia po 18 – 24 mesiac života). Samozrejme aj v dospelosti treba IW kŕmiť čo najkvalitnejšie, pretože správna výživa je prevenciou pred rôznymi chorobami a problémami so srdcom a kĺbmi. Nedopustite, aby váš pes bol tlstý, pretože mu skracujete život minimálne o dva roky. Treba kŕmiť superprémiovými krmivami. Malé šteniatka 5x denne, šteňatá do 8 – 9mesiacov 3x denne a dospelých psov 2x denne. Po jedle by mal írsky vlkodav odpočívať a byť v kľudovom režime aspoň 2 hodiny ( vlkodav je náchylný na pretočenie žalúdka – torziu). Dbajte na to aby misku s jedlom mal vo výške hrudníka a neustály prístup k pitnej vode.

Keďže srsť vlkodava má byť hrubá a má samočistiacu schopnosť, nie je nutné ho neustále kúpať. Pravidelne mu treba vyčesávať srsť a keď mu začne viac rásť, treba psa začať trimovať (ide o špeciálnu úpravu srsti hrubosrstých plemien psov, kedy vytrhávame odumretú srsť, ktorá sama nevypadá – používame na to trimovací nôž). Správnou úpravou srsti sa stáva srsť odolná voči vplyvom okolia a hrubne. Nezabúdajte na pravidelnú kontrolu očí, uší, zubov a labiek.

Ak si chcete kúpiť šteniatko írskeho vlkodava

V prvom rade si treba uvedomiť, že tento krok ovplyvní váš život na niekoľko rokov, preto si kúpu a následne výber šteniatka treba dobre premyslieť, naštudovať informácie a poradiť sa s človekom, ktorý má skúsenosti s chovom vlkodava.

irsky vlkodav stenaŠteniatko treba vyberať priamo v chovateľskej stanici, aby ste získali predstavu a informácie ako a v akých podmienkach šteniatko vyrastá a ako je o neho postarané. Ideálne je vidieť aj rodičov šteňaťa (minimálne matku). S kúpou šteniatka by vám mal byť automaticky poskytovaný servis, rady a pomoc chovateľa. Neodporúčam kúpu šteniatka bez preukazu o pôvode psa (väčšinou vám to spôsobí len kopec starostí).

Zapamätajte si: „ Ak majú obaja rodičia šteniatok preukaz o pôvode psa - automaticky budú mať papiere aj šteniatka!“

Správny chovateľ pri plánovaní vrhu zisťuje o predkoch otca a matky budúcich šteniatok, čo najviac informácií, zisťuje zdravotný stav, choroby, dlhovekosť, povahové vlastnosti, výstavné úspechy... irsky vlkodav zdravieTo všetko robí preto, aby z vybratého spojenia dvoch jedincov sa narodili šteniatka s čo najlepšími predpokladmi pre zdravý, dlhý a úspešný život.

Chovatelia írskych vlkodavov sa na Slovensku združujú v Klube chovateľov chrtov, ktorý organizuje a kontroluje činnosť chovateľov chrtov, čo prispieva k riadenému a zodpovednému chovu.

Írsky vlkodav je veľký pes, preto je dôležité naučiť ho slušnému správaniu. Už od malého šteniatka treba začať so základnými povelmi: Ku mne! Sadni! Ľahni! Fuj!... Treba, aby si šteňa zvyklo na obojok a naučiť ho chodiť na vôdzke. Dôležitá je socializácia šteniatka s cudzími ľuďmi, psami, zvieratami, bežnými životnými situáciami...

Ak sa teda rozhodnete pre kúpu 10 týždňového šteniatka írskeho vlkodava, tak vás čaká veľa krásnych chvíľ s neuveriteľným spoločníkom, ale zároveň aj zodpovednosť zabezpečiť mu riadnu starostlivosť, správne ho vychovať, socializovať, dať mu veľa lásky a vždy si na neho nájsť dostatok času. Pre každé šteniatko je základom milujúca rodina, preto sa každý dobrý chovateľ snaží starostlivo vybrať pre svoje šteniatka správnych majiteľov.

vlkodav chov

 Ako to všetko začalo v našej rodine?

Náš veľký sen bol - mať írskeho vlkodava. Začali sme si o nich študovať informácie a keďže sme zistili, že sú úžasní spoločníci a rozumejú si so všetkými zvieratami, rozhodli sme sa vybrať si ďalšieho parťáka, pretože sme už doma mali kobylku Elizabeth a parsson jack russela teriéra Mayla. Veľkou náhodou sme si z fotky vybrali Duffyho z chovateľskej stanice Hradecký úsvit. Dnes už by sme takto psa nevyberali – vtedy sme mali obrovské šťastie. Vďaka nemu, jeho neskutočne vyrovnanej, charakternej povahe, láske, oddanosti, ktorou nás zahŕňa sme sa rozhodli  pre ďalšieho vlkodava – tento krát sučku.

Veľa ľudí okolo vlkodavov nás odhováralo, že to nezvládneme mať psa aj suku, že budeme mať problémy a starosti. Napriek tomu sme sa ako rodina dohodli, že o tie starosti stojíme, išli do toho a vybrali si možno ťažšiu cestu, ale nič neľutujeme. Do našej rodiny vstúpila Brígde Highlands Heart. Tento pár vlkodavov sa neskutočne miluje, nikdy sme s nimi nemali žiadne problémy a naše rozhodnutie bolo 100% správne. Ďalší náš sen - mať svoje vlastné šteniatko sa nám splnil za dva roky. V našej chovateľskej stanici sa narodilo 6 nádherných šteniatok (3sučky + 3psy). Pre ďalší spoločný život sme si vybrali sučku Abby-Joe a psíka Abelárda. Takže doma máme 4 vlkodavov.  Chovu plemena írsky vlkodav sa spolu s rodinou venujeme od roku 2011, hoci to nie je dlhá doba, títo „strapatí“ obri nám učarovali a získali si celé naše srdcia.

chovna stanica irsky vlkodav

Ak sa staráte a vychovávate s láskou, máte vytvorený režim, ktorý dodržiavate a vytvoríte vhodné podmienky vždy budete odmenení – láskou, vernosťou a spokojnoťou vašich chlpatých spoločníkov – členov svojej rodiny!!!

Život našej rodiny sa krúti okolo našich chlpatých „detí“ a sme šťastní a spokojní.

chov vlkodav pesirsky vlkodavirsky vlkodav charakteristikairsky vlkodav vlastnosti



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

psie plemená

10 najobľúbenejších plemien psov na Slovensku

Na svete existujú stovky psích plemien rôznych veľkostí, tvarov, farieb a temperamentov, pričom každá rasa psov má svojich milovníkov a históriu. Niektoré plemená psov sú však natoľko obľúbené, že ďaleko prevyšujú počty…

psy maleho vzrastu

20 najobľúbenejších plemien malých psov

Malé plemená psov sú úžasné a chovateľsky veľmi obľúbené. Mnohé majú za sebou dlhú históriu šľachtenia, pričom ich diverzita je až zarážajúca. Malá výška a hmotnosť boli pri šľachtení žiadané najmä pri športových,…