Kombinácie rastlín do vyvýšených záhonov


vyvýšené záhony

Moje skúsenosti s tým, ako sadiť zeleninu vedľa seba vo vyvýšených záhonoch alebo čo s čím sadiť v záhrade

O tom, že rastliny sa navzájom ovplyvňujú som nikdy nepochybovala, ale ich vzájomné interakcie a vzťahy som objavovala postupne v dostupnej literatúre. Prečítané nevyzeralo sadenie zeleniny podľa znášanlivosti zložito, avšak pripraviť plán výsadby vhodných kombinácií rastlín nakoniec pre mňa vôbec nebolo jednoduché a zabralo mi to pomerne veľa času.

Vhodné kombinácie rastlín

Prvá kombinácia rastlín: letná kapusta, kôpor, zeler a rajčiny

Letnú kapustu bude zeler a kôpor chrániť pred škodcami, záhon bol doplnený rajčinami, ktoré budú postupne dorastať a v čase zberu plodov by už letná kapusta mala byť zjedená.

čo s čím sadiťako sadit zeleninu vedla seba

Hneď po vysadení priesad kapusty a zeleru prišli mrazy, preto som zeler schovávala pod sklenené nádoby, aby nezamrzli. Po zamrznutých vyklíčili semienka kôpru v pekných hustých riadkoch a do medzier sa zmestili aj plánované priesady rajčín.

vyvýšené záhony na zeleninupestovanie zeleniny vo vyvýšených záhonoch

 

V čase, keď hlávky kapusty už začínali vyzerať ako hlávky, bol mladý kôpor pozbieraný a v záhone zostali už iba rastliny kôpru, ktoré mali ochrannú a tiež okrasnú funkciu a na jeseň z nich budú semienka.

čo s čím sadiť rajčinyčo po čom sadiť

Po zbere kapusty zostalo v záhone dosť miesta na to, aby sa tam mohli pohodlne rozťahovať rajčiny. Pôvodne som plánovala vysadiť do tohto vyvýšeného záhona rajčiny tyčkové, ale pomýlila som sa a vysadila som kríčkové. Plody dozrievali postupne a použili sme ich na sušenie.

Na vyvýšený záhon s plochou 4x1m som použila: 25 ks priesad letnej kapusty, dva balíčky semienok kôpru, 12 ks priesad zeleru, 24 ks priesad rajčín.

Druhá kombinácia rastlín: uhorky, kôpor, kríčková zelená fazuľka, cvikla, biela cibuľa, reďkovka

Z južnej strany záhona som vysadila 5 semienok mini šalátoviek a pred ne riadok kôpru, ktorý by mal rovnako ako v predošlej kombinácii plniť okrem funkcie aromatického dochutenia jedál aj funkciu ochrannú, tentoraz pre uhorky. Pred chladnými nočnými teplotami boli semienka prvé týždne na záhone chránené plastovými „miniskleníčkami“, ktoré po zosilnení druhých lístkov už neboli potrebné.

alelopatia rastlínvyvýšený zeleninový záhon

Zelená kríčková fazuľka robila uhorkám bariéru proti vetru zo severnej strany, pretože uhorky sú citlivé na „prievan“. Dočítala som sa, že fazuľke nevadí ani obmedzené množstvo slnečných lúčov a naozaj tieň, ktorý im neskôr uhorky robili vôbec neprekážal a struky rástli ako z vody. Aby bolo miesto vo vyvýšenom záhone využité naozaj naplno, uhorky sme pestovali vertikálne na jednoduchej opore.

vhodné kombinácie zeleninyčo po čom sadiť v záhrade

Po bokoch vyvýšeného záhona som vysadila riadky bielej cibule, ktoré sa striedali s riadkami, kde boli kombinované semienka cvikly a reďkoviek. Cvikla a cibuľa sú kamarátky, vzájomne sa podporujú a chránia, reďkovka vyrastie rýchlejšie ako oni a kým vyrastú, už bude dávno zjedená. Uhorkám ani fazuľke tieto bočné riadky nevadia.

Reďkovky vyrástli ako prvé a vyznačili riadky cibule a cvikly. Uhorky sa vyšplhali po sieti nahor a plody rástli ako z vody. Po vytiahnutí cibule mala aj dorastajúca cvikla dosť miesta. Neplánovane som dodatočne zo severnej strany medzi fazuľku dosadila 5 ks priesad cherry rajčín, ktoré som postupne ako rástli uväzovala na zadnú stranu opory pre uhorky. Rok bol priaznivý a aj rajčiny po zlikvidovaní porastu fazuliek výborne prosperovali, aj keď získali iba provizórne miesto.

sadenie zeleniny podla znasanlivosti

Na vyvýšený záhon s plochou 4x1m som použila: 5 ks uhoriek, jeden balíček semienok kôpru, 0,5 kg cibule, jeden balíček semienok reďkovky, dva balíčky semienok cvikly a jeden balíček semien fazuľky. Dodatočne 5 ks priesad cherry rajčín.

 

Tretia kombinácia rastlín: paprika, baranie rohy, mrkva a majorán

Zavčasu na jar slúžil tento záhon ako malé parenisko, kde sa rýchlili hľuzy georgín do obdobia, keď nebudú hroziť mrazy. Na ich zakrytie slúžili staré okná a darilo sa im výborne až do vysadenia medzi ostatné kvetiny.

vyvysene zahony v zahradevhodné kombinácie zeleniny paprika

 

Kombinácia paprík s mrkvou sa osvedčila a darilo sa im všetkým výborne. Tento záhon bol zo severnej strany chránený proti vetru „stenou“ uhoriek v predošlom záhone, ktoré sa ťahali na opore.Baranie rohy dorastali postupne a celú sezónu nechýbali na našom stole. Paprika rástla tiež, avšak bez ochrany skleníka v našich podmienkach sa zo začiatku trochu zdráhala a aj plody boli menšie.

čo s čím sadiť paprikačo s čím sadiť vo vyvýšených záhonoch

 

Na vyvýšený záhon s plochou 4x1m som použila: 13 ks dvojíc paprík a 13 ks dvojíc baraních rohov, jeden balíček semienok karotky a do rohov priesady majoránu. Ako oporu rastlín som použila vŕbové prútie.

Štvrtá kombinácia rastlín: jahody, rajčiny, tulipány, šalát

Jahody a tulipány v tomto záhone som vysadila už na jeseň v predošlom roku.

ako kombinovat zeleninu v zahradekombinácie zeleniny v záhrade

Všetky veľmi úspešne prežili zimu a na jar krásne zakvitli. Jahody sa podľa informácií, ktoré som čítala, veľmi dobre znášajú s cibuľou, preto som tulipány vysadila práve k nim. Usúdila som, že ak je pre ne cibuľa spriaznená, tulipány nemôžu vadiť a pravdepodobne som sa nemýlila.

čo s čím sadiť v záhradevhodné kombinácie zeleniny do záhrady

Jarný šalát sa medzi kvetmi krásne vynímal a dorastal postupne tak, ako som ho siala. Kým prišiel čas na zber jahôd väčšina z neho bola už zjedená a tulipány dávno odkvitli a pomaly sa zaťahovali do zeme. Po troch zamrznutých som do medzier vysadila podľa plánu priesady rajčín.

vyvýšené zeleninové záhonyako sadit zeleninu vedla seba

Oporu pre rajčiny sme vyrobili z lieskových palíc a úroda bola fantastická.

alelopatia rastlín

Na vyvýšený záhon s plochou 4x1m som použila: 12 ks priesad rajčín, balíček semienok šalátu, 60 ks tulipánov, 24 ks priesad jahôd.

 

Piata kombinácia rastlín: mangold, červená cibuľa, reďkovka, hrach, vňaťový zeler

Všetky tieto rastliny by sa mali vzájomne podporovať v zdravom raste. Reďkovka a hrach vyklíčia rýchlo a rýchlo sme ich aj skonzumovali.

vyvýšený záhon sadenie zeleninyalelopatia rastlín v zahrade

Po bokoch vyvýšeného záhona som zasadila drobné cibuľky gladiol. Keď bol odstránený porast hrachu, začal mangold naberať na sile. Do riadkov som siala striedavo červený a obyčajný mangold, pretože som chcela dosiahnuť aj pekný farebný efekt.

čo s čím sadiť hrachvyvýšené záhony na zeleninu

Na vyvýšený záhon s plochou 4x1m som použila: 2 balíčky semien hrachu, 10 ks priesad zeleru, 1 balíček semienok reďkovky, 0,5 kg červenej cibule, dva balíčky semienok mangoldu (zelený a červený.

 

Šiesta kombinácia rastlín: rajčiny, petržlen, cibuľa, vňaťový korenistý zeler zo semienka

Rajčiny a petržlen by sa mali vzájomne výborne dopĺňať a cibuľa pomedzi by mala obom zabezpečovať ochranu proti škodcom.

vyvýšené záhony výsadba zeleninyvyvýšené záhony vhodné kombinácie zeleniny

 

Vysadila som odrodu veľkých rajčín v tvare býčieho srdca po obvode záhona tak, aby mali dostatok svetla. Na vyvýšený záhon s plochou 4x1m som použila: 2 balíčky semienok petržlenu, 14 ks priesad rajčín, 0,5 kg červenej cibule, balíček semienok vňaťového zeleru.

 

čo s čím sadiť v záhrade rajčiakyvyvýšené záhony pestovanie rajčín

Na záver

6 vyvýšených záhonov nám v uplynulej sezóne prinieslo dostatok zeleniny pre celú rodinu a niečo ostalo aj pre kamarátov. Neviem, či to bolo spôsobené dobrou teoretickou prípravou alebo sme mali iba šťastie začiatočníkov, ale z úrody sa tešíme ešte teraz v zime, pretože sme dopestovali dosť aj na uskladnenie a konzervovanie. A takto vyzerala naša zeleninová záhrada začiatkom októbra 2017.

zeleninová záhrada vyvýšené záhony

 

Samotnému plánovaniu čo s čím sadiť v záhrade, predchádzalo vybudovanie samotných vyvýšených záhonov, ktoré bolo súčasťou premeny zanedbanej záhrady.



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…