Louisianský leopardí pes (Louisiana Catahoula) - indiánsky pes


leopardí pes

Pôvod, vlastnosti a chov plemena louisianský leopardí pes

Odkiaľ plemeno louisianský leopardí pes pochádza, ako vzniklo a na čo slúžilo?

Indiánska povesť rozpráva, že louisianský leopardí pes žil  v kmeňoch Natchez,  ktorí žili v Louisiane, ešte pred príchodom španiela Hernando de Soto, v roku 1539 na toto územie. Iná spája pôvod psa s príchodom samotných španielov do Louisiany. Tí so sebou priviezli mastify a greyhoundy , ktoré ich sprevádzali pri hľadaní zlata, boli zlí a nemali radi ľudí. De Soto bol bezcitný človek, nechal svoje psy trhať ako živú zver, tak ako aj indiánov. Môžeme sa teda domnievať, že indiáni, proti ktorým boli tieto beštie štvané, si ich brali ako vojnovú korisť a že sa len niektorí z týchto vojnových psov skrížili s divokým psom a ich potomkovia boli základom pre catahouly? Rok 1682 a príchod René Robert Cavalier, Sieur de La Salle a Henri de Tonti rozpráva o strete pánov a psov so strašidelne bledými očami. Francúzi zistili, že tento divoký pes mal schopnosť úspešne loviť v bažinách, vďaka citlivému čuchu a tzv. plávacím blanám medzi prstami na labách. Aj Francúzi so sebou priviezli psov, dnes známych ako bauceron, využívané pôvodne na lov diviakov. Dá sa veriť, že pokus o stvorenie ešte lepšieho lovca, ochrancu, spoločníka a pastiera bolo skríženie baucerona s týmto psom? Je potomok tohto kríženia louisianský leopardí pes, ako ho indiáni nazvali Catahoula? Pôvodné domnienky o priamom vplyve červeného vlka na vznik tohto plemena vyvrátili rozsiahle genetické testy a rozbory. Tie preukázali, že za vznikom tohto nádherného plemena najpravdepodobnejšie stoja predstavitelia plemien bauceron,  mastif a greyhound a ako základ poslúžil pôvodný indiánsky pes. Veľa týchto psov bolo nájdených pri jazere Catahoula v štáte Louisiana.

Catahoula, ako ju dnes poznáme, je od roku  1979 národným psom  štátu Louisiana a zastrešuje ju NALC ( Národná asociácia louisianského leopardieho psa), ktorú založili Kline Rushing s dcérou Betty Ann Eaves. Tu je plemeno využívané na prácu s dobytkom, na lov divej zveri, ale je aj vďačným spoločníkom, priateľom ...

Charakteristika plemena louisianský leopardí pes

louisianský leopardí pes temperamentLouisianský leopardí pes je nezávislý, obranný a teritoriálny. Miluje svoju rodinu a všetkých koho pozná, no k cudzincom je odmeraný – rezervovaný. Potrebuje vodcu svorky, vzhliada k nemu, avšak nie naopak, aby človek vzhliadal k nemu a uchádzal sa o jeho priazeň. Dospieva okolo tretieho roku života. Teda rezervovanosť voči cudzím nesmie byť popisovaná ako šteňacia nezrelosť, naopak,  ukazuje na dospelého psa. Hoci miluje svojho pána, nedoporučujem catahoulu ľuďom, ktorí by si ho vybrali náhodne, nezaujímajúc sa o prirodzené fungovanie tohto nezávislého psa. Potrebuje dominantného pána, ktorý si vie obhájiť svoje vedúce postavenie vo svorke. Ja stále tvrdím, že Catahoula je pes jedného pána a to aj platí. Neznamená to však, že neposlúchne nikoho iného, to nie, to ona zasa rešpektuje ostaných členov rodiny, no Pán je len jeden.

Môže byť chovaný aj v byte, ale všetko závisí od toho, koľko mu venujete času, aké časté má prechádzky a ako je zvládnutý výcvik. Catahoula však potrebuje pozornosť. Nie je to typ psa ktorému dáte domov, jedlo a ignorujete ho. Reťaz a nevšímavosť z nich môže spraviť psov bojazlivých alebo agresívnych. Nemôže žiť len tak vedľa vás, potrebuje viesť, hrať sa, trénovať, mať starostlivosť. Pokiaľ je chovaný vonku, potrebuje naozaj dobrú psiu búdu, ktorá ho ochráni a zohreje v chladnom počasí. Ak je však veľká zima, tak ako každý iný krátkosrstý pes, patrí dnu.

Štandard plemena

louisianský leopardí pes chovateľská stanicaLouisianský leopardí pes je stredne veľký,  krátkosrstý, dobre osvalený, elegantný, atletický a vytrvalý pes. Výška psa, povolená aj pre uchovnenie, sa pohybuje v rozmedzí  55 - 66cm, váha  29,5 - 41,7 kg. Výška fenky  50 - 60,9cm, váha 22,5 – 29,5kg. Zuby u leoparda  sú veľké biele, skus silný, nožnicový. Akceptovateľný je taktiež rovný skus a chýbajúci alebo zlomený zub, nakoľko sa jedná o pracovné plemeno.

Hlavu majú mohutnú, nie však prehnane veľkú, s dobre vyvinutými lícnymi svalmi. Pri pohľade z boku má byť dĺžka mozgovej časti a dĺžka papule približne rovnaká, široká a plochá. Papuľa silná  a smerom k nosu sa zužuje. Nos môže mať akúkoľvek farbu a nemusí byť sfarbený jednotne. Uši sú prevísajúce,  primerane veľké až stredne dlhé. Správne posadené uši sú previsnuté s vnútorným okrajom ucha priliehajúcim k lícu. Krk svalnatý a dobrej dĺžky s plynulým prechodom do pliec.

Chrbát leoparda by mal byť rovný, široký a dobre osvalený, pohyb plynulý, nenútený, prezrádzajúci aktívnosť. Labky sú silné, oválneho tvaru s mäsitými poduškami a dobre vyvinutou tzv. plávacou blanou a silnými pazúrmi. Vlčie pazúry môžu byť odstránené.

louisianský leopardí pes catahoulaSrsť leoparda je krátka až stredne dlhá. Zaujímavosťou u leoparda je xy možných farebných variácií. Od čisto čiernej, červenej (hnedá), cez modrú leopardiu, červenú leopardiu, žltú leopardiu, sivú leopardiu, s prímesou pálenia, žíhania, pačwork sfarbenia (strakatá)... Toto všetko má na svedomí merle (biela) gén u leoparda, ktorý vo väčšej miere však môže na seba viazať aj vady, ako sú hluchota, slepota. Preto pri krížení jedincov by mal každý chovateľ poznať okrem zdravotného stavu – dysplázií, stavu chrupu, aj  merle spájaných rodičov, čím vo veľkej miere vie odhadnúť aj merle potomkov a vyhnúť sa tak potomkom s bielymi hlavami - hluchým potomkom. Avšak príroda je mocná čarodejka a niekedy aj dobre naplánovaný vrh vie prekvapiť.

Videli ste už niekedy strakatého psa s modrými očami a pýtali ste sa, aké je to plemeno? Tak možno práve to bola catahoula, známa svojimi modrými až sklenenými očami, ktoré sú typické pre toto plemeno, no klasické hnedé oko, či jantárové,  mramorové oko ( keď malá časť inak sfarbenej dúhovky obsahuje modrú farbu) jej neuberajú na jedinečnosti. Priemerný vek, ktorého sa leopard dožíva je 13 rokov.

Merle gén

louisianský leopardí pes a detiNie iba strakatá alebo farebná musí byť catahoula. Práve za touto farebnosťou stojí merle gén a dĺžky jeho alel, ktoré spolu ovplyvňujú farebnosť srsti. Merle gén označujeme M. Podľa dĺžky jeho alel ho ďalej rozlišujeme na Ma, Mc a podľa najnovších štúdií aj na Mh (harlekýn) , Ma+, Mc+.... Jednofarebná catahoula je, ale aj nemusí byť bez merle génu. Tu rozlišujeme solid genotyp, ak je absolútne bez merle génu – mm, alebo síce jednofarebnú catahoulu, ale vykazujúcu  určitú dĺžku alely vo svojom genotype, može sa jednať o Mcm (kryptycké merle) a Mam ( atypické merle).

To, akého genotypu je naša catahoula , vieme v dnešnej dobe na základe odberov a následných testov dať vyšetriť v renomovaných laboratóriách, napr. v Nemecku (Laboklin, Biofocus),  susednom Česku (Vemodia) a iných.

Fascinujúce je, že ako veda napreduje, tak aj u catahouly v závislosti na testoch, badať nové a nové poznatky okolo merle génu a dĺžok jednotlivých alel.

Catahoula na Slovensku

Prvý louisianský leopardí pes bol importovaný pred 20timi rokmi a to na územie ČR. Postupne pribúdali ďalší a na týchto jedincoch je postavený chov leopardieho psa ako v ČR tak aj u nás. Za tie dlhé roky sa toto plemeno rozrástlo a dnes môžeme povedať, že na území SR ich je už cez 500 s PP (preukaz pôvodu).

Na Slovensku  je plemeno zastrešené pod ÚKK (SKJ) ako NON FCI (neuznané plemeno). Únia kynologických klubov zastrešuje chovateľské kluby a záujmové kluby, vrátane nášho klubu KCHMPP ( klub chovateľov málopočetných plemien psov), pod ktoré plemeno louisianský leopardí pes spadá. Členom klubu sa môže stať každý, kto vlastní leoparda s PP. Klub každoročne usporadúva výstavy, na ktorej si môžeme dať svojho jedinca ohodnotiť delegovaným rozhodcom tak, ako to býva aj na iných výstavách pod záštitou FCI. Úlohou klubu je aj uchovňovať jedince podľa pravidiel stanovených klubom pre to ktoré plemeno a uchovňovaný jedinec tieto musí spĺňať.

Ako NON FCI sa louisianský leopardí pes môže zúčastňovať aj všetkých Medzinárodných, Národných, Oblastných výstav, konaných pod záštitou SKJ.

Náš chov Louisianského leopardieho psa - catahouly

louisianský leopardí pes šteniatkaNaša Chovateľská stanica Ayra Aranel  (AA) vznikla v roku 2008 a jej zakladateľkou bola  naša Ayra (Mm), ktorá sa vo svojich 11tich rokoch teší svojmu dobrému zdravotnému stavu. Je matkou nášho „A“ vrhu, ktorý uzrel svetlo sveta 11. mája 2010.  Postupne sme sa rozrástli o ďalších členov -  Rocky Point´s Shadow (mm, import USA), Arget AA (MM), Birdie AA (Mm), Denethor AA (Mcm) + Doredhiel AA (MhM). Doposiaľ boli v našej Chovateľskej stanici odchované 4 vrhy. Šteniatkam venujeme 24 hodinovú starostlivosť a do nových domovov odchádzajú  plne socializované, s hygienickými návykmi, oboznámené s obojkom a chôdzou na vodítku, s osvojenými základnými povelmi. Našim šteniatkam  sa tešia majitelia - priatelia na Slovensku, v ČR, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Dánsku a Holandsku. Ak je to aspoň trošku  možné, snažíme sa každé šteniatko navštíviť, udržiavame kontakty s majiteľmi a sme vďační za každú jednu správu o prospievaní našich odchovov.

louisianský leopardí pes chov

Ako som už vyššie spomínala, catahoula je aktívne plemeno a to je pre nás smerodajné. Preto sa snažíme a radi sa každoročne zúčastňujeme tréningov pasenia dobytka v susednom Česku i akcií zameraných na rôzne ďalšie aktivity ako sú mantrailing, SAR (search and rescue), bikejoring (kolobežka, bicykel) a výcvikov poslušnosti, agility... Skúsili sme si aj pasenie oviec, kde môžem z vlastnej skúsenosti potvrdiť , že táto práca je fyzicky náročná ako pre psa tak aj pre psovoda. Mimo týchto aktivít sa zúčastňujeme s našimi miláčikmi aj výstav v SR aj v ČR. Psy sú pre nás členovia našej rodiny, žijú s nami, kam ideme my – idú aj oni. Milujú potulky našimi horami, boli s nami na miestach ako Téryho chata, Roháče, Baranec, Vápenná, v lete sa tešia z kúpania na jazerách.

Na Slovensku okrem našej chovateľskej stanice pôsobí niekoľko ďalších chovateľských staníc tohto plemena. Pri záujme o toto prekrásne plemeno môžete či už osobne, alebo prostredníctvom webovej stránky, tú ktorú CHS navštíviť a informovať sa.

Pekný zvyšok dňa.....bežím za tými svojimi Leopardmi....



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…