Mačka domáca a jej chov


mačka

Všetko o mačkách a starostlivosti o tieto domáce zvieratá

Mačka domáca (felis catus) je malý domestikovaný mäsožravý cicavec patriaci do čeľade mačkovité. Mačky domáce sa zvyčajne chovajú ako interiérové domáce zvieratá bez možnosti výbehu alebo formou voľného chovu, pri ktorom si mačky hľadajú úkryt (kôlňu, šopu, senník,..) v okolí ľudských obydlí a živia sa malými hlodavcami, ktoré sa v okolí ľudských osídlení vyskytujú. Táto forma spolužitia mačiek s človekom bola pravdepodobne aj dôvodom ich domestikácie, pričom najstarší nález dôkazu spolužitia človeka s mačkou domácou siaha až do obdobia pred 9 500 rokmi. Potvrdzujú to vykopávky na Cypre, kde sa pozostatky mačky domácej našli v blízkosti ľudského  hrobu.   

Za predkov mačky domácej sa považujú divé mačky. Tie sa rozdeľujú na dva hlavné druhy – európska divá mačka (felis silvestris), ktorá sa bežne vyskytuje v Európe a v kaukazskej oblasti a africká divá mačka (felis lybica) známa tiež ako mačka plavá, ktorú môžeme nájsť v mnohých poddruhoch v Afrike, na Arabskom polostrove, v centrálnej Ázii a v Indii. V súčasnosti je v rôznych medzinárodných organizáciách registrovaných viac ako 60 plemien mačiek domácich, ktoré sa tešia obľube chovateľov po celom svete.

Čítajte tiež: najobľúbenejšie plemená mačiek

Anatómia mačky domácej nie je príliš odlišná od divých mačiek. Mačka domáca má malé, silné, ohybné telo prispôsobené na lov malých hlodavcov, vtákov a obojživelníkov. Je vybavená ostrými zubami, vysúvacími pazúrmi a skvelými reflexami. Mačky vidia dobre v tme (v porovnaní s človekom vidia menej farieb), majú dobrý čuch a skvelý sluch. Sú to sociálne zvieratá, ktoré navzájom komunikujú prostredníctvom rôznych zvukov, rečou tela a vylučovaním feromónov.  Mačky domáce dorastajú v priemere do 23 cm výšky, 46 cm dĺžky a 4,5 kg váhy, no jednotlivé plemená mačiek môžu mať značne rozdielnu hmotnosť i rozmery.

Obsah:

mačička1.Úvod

2. Povaha mačiek

3. Chov a starostlivosť o mačky

                3.1. Potreby pre mačky pri chove v interiéri

                3.2. Starostlivosť o srsť

                3.3. Dvíhanie mačky

                3.4. Miesto na odpočinok a hru pre mačky v domácnosti

                3.5. Krmivo pre mačky

                3.6. Záchod pre mačky

                3.7 Hra

4. Choroby mačiek

                4.1. Parazity u mačiek

                4.2. Kožné ochorenia mačiek

                4.3. Hypertyreóza

                4.4. Ochorenie dolných močových ciest (FLUTD)

5. Dĺžka dožitia a vek mačky

6. Rozmnožovanie mačky

7. Kastrácia a sterilizácia mačky a kocúra

8. Označenie mačiek

9. Zaujímavosti o mačkách

2. Povaha mačiek

Každá mačka je jedinečná individualita a má rozdielnu povahu, no vo všeobecnosti môžeme povedať, že mačky sú veľmi inteligentné a striktne nezávislé stvorenia. Chovateľ ich nemôže len tak pripnúť na vôdzku ako psa. Mačky robia len to čo chcú a kedy to chcú. Ak túžia po jedle alebo po hre, určite vám dajú o tom vedieť a takisto vám dajú jasne najavo ak chcú byť osamote. Ich majiteľ skrátka nemôže očakávať, že mačky budú tancovať ako im píska.

temperament mačky

Aj jednotlivé plemená sa v povahe značne líšia. Mačky niektorých plemien majú tendenciu vyhľadávať spoločnosť, zatiaľ čo iné sú rezervovanejšie a to najmä k cudzím ľuďom.  Niektoré neustále mňaukajú a vydávajú rôzne zvuky, zatiaľ čo iné sú ticho. Odlišnosti môžeme nájsť aj v aktivite, loveckých chúťkach či v hravosti. Každý budúci majiteľ by si mal preto vybrať plemeno a mačku, ktorá bude vyhovovať jeho životnému štýlu a osobnosti. 

Netreba zabúdať ani na sociálnu stránku života mačiek. Vo voľnom chove v exteriéri sú mačky väčšinou samotárske so silným teritoriálnym správaním. Stále však majú sociálny kontakt medzi sebou, ktorý mačkám v prípade chovu v domácnosti chýba a preto je vhodné chovať minimálne dve mačky, ktoré sa môžu navzájom socializovať najmä v neprítomnosti ľudí.

3. Chov a starostlivosť o mačky

Mačky sú po psoch druhým najobľúbenejším domácim zvieraťom na svete. Využívajú sa najmä ako spoločenské zvieratá a pri voľnom chove v exteriéri prinášajú aj úžitok vo forme regulácie hlodavcov v okolí ľudských obydlí.  Mačky sú vďaka ich nezávislosti a inteligencii skvelými spoločníkmi a členmi rodiny a preto nie je prekvapivé, že sa tešia medzi chovateľmi čoraz väčšej popularite.

Chov mačiek je pomerne nenáročný, no každý chovateľ by mal poznať jeho základné špecifiká aby mohli tieto domáce zvieratá prosperovať:

3. 1. Potreby pre mačky pri chove v interiéri

chovateľské potreby pre mačkyNapriek výhodám, ktoré chov mačiek v domácnosti prináša (lepšie zdravie a väčšia dĺžka života mačky), sú veci, ktorých majú mačky chované voľne v exteriéri dostatok, a ktoré  by mali chovatelia pri interiérovom chove nahradiť. Na uľahčenie a spríjemnenie života mačiek v domácnosti ako aj života ich chovateľov sú nápomocné tieto základné chovateľské potreby: 

• Misky na potravu a vodu

• WC pre mačky a podstielka

• Pelech pre mačky

• Hrebeň a kefa na starostlivosť o srsť

• Škrabadlo a strom pre mačky

• Prepravka pre mačku (pri cestovaní, či pri presunoch k veterinárovi)

• Mačacia tráva

• Hračky

Čítajte tiež: čo všetko mačka v domácnosti potrebuje

3.2. Starostlivosť o srsť

česanie mačkyMačky si väčšinou udržiavajú čistý kožuch aj samy a zriedkakedy potrebujú kúpeľ, no pri dlhosrstých mačkách, chovaných v interiéri, je potrebné pravidelné česanie, ktoré udržiava srsť nezapletenú a obmedzuje vytváranie trichobezoárov – chumáčov srsti, uviaznutých v tráviacom trakte (vytvárajú sa čistením kožucha lízaním).

 

3.3. Dvíhanie mačky

Ak chcete mačku zobrať do rúk, jednou rukou podložte trup mačky a to tesne za prednými nohami, druhou rukou podložte zadné nohy a môžete ju pomaly zdvihnúť. Nikdy nedvíhajte mačku za kožuch alebo za predné nohy.

3.4. Miesto na odpočinok a hru pre mačky v domácnosti

strom pre mačkyKaždá mačka by mala mať pri chove v interiéri svoj vlastný pelech pre mačky umiestnený v tichej časti domácnosti. Vhodnou formou pelechu sú domčeky pre mačky, ktoré poskytujú mačkám súkromie a vlastný priestor, no niektoré mačky preferujú otvorený pelech bez “strechy”. V každom prípade by mal byť pelech udržiavaný v čistote.

Mačky sú vynikajúci lezci, ktorí  sa radi šplhajú po stromoch a brúsia si o ne svoje pazúry, čo mačkám pri chove v interiéri chýba. Vhodným doplnkom je preto škrabadlo pre mačky ako aj strom pre mačky, na ktorom si môžu vybiť svoju energiu a precvičovať si skákanie, lezenie, či škriabanie bez toho, aby si to odniesol nábytok v domácnosti.  

3.5. Krmivo pre mačky

strava pre mačkuMačka je výlučný mäsožravec, takže je prispôsobená na získavanie živín len zo živočíšnej potravy. Aj vodu získava do veľkej miery z telesných tekutín jej koristi. Jej tráviaci trakt je veľmi krátky a vylučuje veľmi málo enzýmov tráviacich sacharidy a škrob, takže nie je prispôsobený na trávenie rastlinnej potravy.

Krmivo pre mačky musí tvoriť minimálne 20% bielkovín (u všežravcov je to len 4%) a musí obsahovať esenciálne látky, ktoré si telo mačky nevie samo syntetizovať. Ide najmä o aminokyseliny arginín a taurín, vitamíny A, B3, D3 a nenasýtenú mastnú kyselinu linolovú. Všetky tieto látky sa nachádzajú v rôznych typoch svaloviny, vnútorností, rýb a kostí. Krmivo pre mačky v akejkoľvek forme (granule pre mačky, konzervy pre mačky či surová strava) musí obsahovať tieto a iné dôležité živiny, bez ktorých by organizmus mačiek neprosperoval. Mlieko nie je prirodzenou súčasťou potravy dospelých mačiek, pretože väčšina mačiek má určitý stupeň intolerancie laktózy, ktorá neumožňuje trávenie mlieka a spôsobuje tráviace ťažkosti a hnačku.

mačka a myšIdeálnou stravou pre mačky je krmivo vo forme rôznych druhov surového mäsa, vnútorností a rýb aj s kosťami. Pri mrazenom mäse je dôležité podávať mačke aj vodu, ktorá stečie z mäsa pri rozmrazovaní, pretože sa v nej nachádza vo vode rozpustný taurín.

Alternatívou sú granule pre mačky ako aj mačacie konzervy, ktoré by však mali obsahovať všetky vyššie spomínané esenciálne živiny. V každom prípade je potrebné pre mačku zabezpečiť neustály prístup k čerstvej vode (platí to obzvlášť pri suchých granuliach pre mačky), pretože mačky sú prispôsobené na získavanie vody aj z koristi a zvyčajne je ich pocit smädu slabší.

Dospelé mačky by mali byť kŕmené raz až dva krát denne, zatiaľ čo mačiatka štyri krát denne.       

3.6. Záchod pre mačky

wc pre mačkyKaždá mačka chovaná v interiéri potrebuje záchod pre mačky umiestnený na tichom, dostupnom mieste. Mačky inštinktívne hľadajú pre svoju vylučovaciu potrebu mäkké miesta (trávu, mach, štrk), čo v prípade záchodu pre mačky nahrádza podstielka, ktorú je potrebné pravidelne vymieňať. Na trhu sú dostupné rôzne typy záchodov pre mačky ako aj podstielok, pričom výber závisí od preferencií mačky, či nárokov na hygienu.  

Záchod pre mačky by mal byť umiestnený na stabilnom mieste a v prípade chovu viacerých mačiek, je potrebné zabezpečiť záchod pre každú mačku zvlášť, pretože mačky nevykonajú svoju potrebu tam, kde cítia pach inej mačky.

3.7. Hrahra s mačkou

Mačky milujú hru a to najme formou číhania a chytania imaginárnej koristi. Nápomocné sú pri tom aj interaktívne hračky, s ktorými môžete rýchlo pohybovať a vyzerajú živo. Ak si mačka vybije energiu hrou, nebude mať tendenciu hrať sa s rukami či členkami ľudí.

 

 

 

4. Choroby mačiek

Mačky chované v interiéri nie sú tak vystavené parazitom, chorobám a zraneniam ako mačky vo voľnom chove v exteriéri, no napriek tomu potrebujú veterinárnu starostlivosť a očkovanie.   

Medzi najčastejšie ochorenia mačiek patria:

4.1. Parazity u mačiek

blchy, roztoče a kliešte u mačiekParazity patria medzi najčastejšie ochorenia mačiek. Časté sú vnútorné parazity ako napríklad pásomnica, toxokaróza, vlasovec, hlístovce, či toxoplazma, proti ktorým sa dá úspešne bojovať pravidelným odčervovaním. Ani vonkajšie parazity nie sú u mačiek ojedinelé. Ide najmä o roztoče, blchy a kliešte, ktoré nie sú sami o sebe nebezpečné, no často sú prenášačmi ochorení, akými sú lymská borelióza, kliešťová encefalitída, mor a iné infekčné ochorenia. Preto je potrebné proti napadnutiu týmito parazitmi ihneď zakročiť.

Čítajte tiež: ako sa zbaviť bĺch

4.2. Kožné ochorenia mačiek

Kožné choroby sú u mačiek bežným zdravotným problémom, ktorý môže mať viacero príčin. Choroby pokožky sú zároveň príznakom zhoršeného zdravotného stavu mačky.

Medzi najčastejšie kožné ochorenia mačiek patria svrbenie, strata srsti, suchá pokožka, lupiny, ekzém, začervenanie či akné. Ochorenia pokožky si vyžadujú konzultáciu s veterinárom, pretože príčin ich vzniku môže byť viac:

• Alergie na parazity alebo jedlo

• Abscesy zo škrabancov a štípancov

• Plesňové ochorenia vrátane dermatofytózy

• Iné príčiny

Kožné ochorenia mačiek si vyžadujú včasnú liečbu, aby sa zamedzilo ich šíreniu.

4.3. Hypertyreóza

choroby mačiek príznakyHypertyreóza u mačiek je najbežnejšou endokrinnou poruchou týchto domácich zvierat. Jej príčinou je nadmerná produkcia hormónov štítnou žľazou a objavuje sa najmä u starších mačiek.

Medzi symptómy patrí zvýšený apetít, strata hmotnosti, zvýšená frekvencia pitia vody a močenia, zvracanie, letargia a slabosť. Po spozorovaní týchto príznakov je potrebné navštíviť veterinára, pretože toto ochorenie negatívne ovplyvňuje aj funkciu ostatných orgánov vrátane srdca.

Možnými alternatívami liečby hypertyreózy sú liečivá (metimazol), chirurgický zákrok, prípadne veľmi efektívna rádiojódová liečba.  

4.4. Ochorenie dolných močových ciest (FLUTD)

Ochorenie dolných močových ciest je súhrnné označenie ochorení postihujúcich močový mechúr mačiek vrátane cystitídy, močových kameňov a obštrukcie (zmenšeného prietoku) močovej rúry.

Príznakmi ochorenia dolných močových ciest sú ťažkosti s močením, bolesť pri močení, časté močenie aj mimo záchodu pre mačky, či krv v moči. Príčinou tohto ochorenia môžu byť nekvalitné krmivo bohaté na sacharidy a škrob (suché granule), nadváha, nedostatočný pohyb a nedostatok čerstvej vody. Liečba hypertyreózy musí byť konzultovaná s veterinárom. 

K ďalším chorobám mačiek patria obezita, rôzne vírusové ochorenia, genetické poruchy, nádorové ochorenia a iné choroby.

5. Dĺžka dožitia a vek mačky

Priemerná dĺžka života mačiek chovaných v domácnosti je 15 rokov, pričom mačky chované voľne v exteriéri sa dožívajú výrazne menej. Spôsobujú to dopravné nehody, boje s inými mačkami a psami ako aj vyššia pravdepodobnosť nákazy chorobami či parazitmi. Dĺžku života mačiek predlžuje aj kastrácia a to výrazne (dvojnásobne u kocúrov a až o 60 % u mačiek).

vek mačiek

Pri starostlivom chove nie je neobvyklé, ak sa mačky dožívajú veľmi vysokého veku ( zaznamenaných bolo niekoľko prípadov, kedy sa mačka chovaná v interiéri dožila viac ako 30 rokov), pričom najdlhšie žijúca mačka preukázateľne dosiahla až vek 38 rokov.

6. Rozmnožovanie

gravidita mačkyMačka pohlavne dospieva podľa plemena vo veku 5-10 mesiacov (kocúry približne vo veku 6 mesiacov), pričom háranie je ovplyvnené ročným obdobím (pohlavná aktivita je utlmená počas zimných mesiacov). Mačka sa hára zhruba každé dva týždne (háranie trvá 4 až 7 dní) a za to obdobie sa pári s viacerými kocúrmi ak majú k mačke prístup, takže mačiatka v jednom vrhu môžu mať rozdielnych otcov.  U mačiek spôsobuje uvoľňovanie vajíčka z vaječníkov samotné párenie.

Gravidita u mačky trvá cca. 66 dní, priemerný vrh má 3 mačiatka (prvý vrh býva menší) a voľne chovaná mačka môže mať v priemere až 3 vrhy za dva roky. Mačiatka sú pripravené opustiť svoju matku a nájsť si nový domov vo veku 12 týždňov 

7. Kastrácia a sterilizácia mačky a kocúra

Keďže schopnosť mačiek rozmnožovať sa je enormná, kvôli zamedzeniu ich premnoženia je potrebné zastaviť funkciu rozmnožovacích orgánov. Využíva sa nato kastrácia, alebo sterilizácia mačiek a kocúrov. Rozdiel medzi kastráciou a sterilizáciou tkvie v rozsahu chirurgického zásahu. Pri sterilizácii mačiek a kocúrov sa len prerušia cesty medzi jednotlivými pohlavnými orgánmi (napríklad prerušenie vajcovodov u mačky alebo semenovodov u kocúra), zatiaľ čo pri kastrácii sa odstraňujú celé pohlavné orgány (maternica a vaječníky u mačiek a semenníky u kocúrov).

Kastrácia mačiek a kocúrov má oproti sterilizácii výhodu okrem zamedzenia rozmnožovania aj v odstránení nežiaduceho správania pri háraní a párení spôsobeného pohlavnými hormónmi. Mačky a kocúry nie sú po kastrácii agresívni, neznačkujú si svoje teritórium močom a mačky nezvolávajú (nemňaučia) kocúrov. Ďalšou výhodou kastrácie je eliminácia možných ochorení pohlavných orgánov, čo má vo väčšine prípadov za následok výrazné predĺženie života mačiek a kocúrov, pretože im nehrozí rakovina pohlavných orgánov (maternica, vaječníky, mliečne žľazy, semenníky).

Kastrácia mačiek je chirurgický zákrok, ktorý je možné uskutočniť po dosiahnutí pohlavnej dospelosti mačiek (5-7 mesiacov), ako aj už v období ich puberty, v každom prípade je zákrok vhodné vykonať ešte pred prvým háraním.   

8. Označenie mačiek

značkovanie mačiekOd roku 2011 platí zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov, podľa ktorého (§ 19 ods. 9) musia byť nezameniteľne označené aj všetky mačky. Mačky, tak ako aj iné zvieratá musia byť označkované transpondérom (mikročipom) do 8 týždňov ich veku, prípadne pred predajom alebo uvedením na trh. Označenie mačiek mikročipom môže vykonať len veterinárny lekár, ktorý má v držbe čítacie zariadenie na odčítavanie mikročipov.

9. Zaujímavosti o mačkách

fakty o mačkách• Mačky sú veľkí spáči. Spánkom si šetria energiu viac ako väčšina zvierat. Denne môžu mačky prespať 12 až 16 hodín, no tí najväčší spáči dokážu prespať až 20 hodín.

• Mačky lovia malú korisť v podobe hlodavcov a vtákov, čo je pre ľudí niekedy užitočné, no vo viacerých  častiach sveta spôsobuje premnoženie mačiek vyhynutie mnohých druhov divých zvierat.

• Priemerná mačka je rýchlejšia ako priemerný pes, no platí to len na krátke vzdialenosti

• Na rozdiel od väčšiny cicavcov používajú mačky pri chôdzi mimochod (súbežný pohyb nôh na jednej strane tela a až následný pohyb nôh na druhej strane). Tento pohyb sa vyskytuje napríklad pri ťavách alebo žirafách.

• Mačky majú okrem vynikajúceho čuchu aj jacobsonov orgán (umiestnený v ústnej dutine), ktorý slúži na ochutnávanie vzduchu a mačky ho využívajú na detekciu feromónov (pri komunikácii s inými mačkami prostredníctvom rozprašovania moču alebo značkovaním vylučovacími žľazami). Jacobsonov orgán je najčastejšie spájaný s jaštermi a hadmi, ktoré pachy vo vzduchu prenášajú k tomuto senzoru jazykom.

• Mačky majú na tele desiatky pohyblivých fúzov a to najmä na tvári. Mačacie fúzy pomáhajú mačkám pri koordinácii, vnímaní hmatu a zmien v prúdení vzduchu v úzkych priestoroch a v tme.

• Padajúca mačka vie reflexívne otočiť svoje telo tak, aby dopadla na nohy a to s neuveriteľným zmyslom pre rovnováhu a flexibilitou.

• Telo mačiek zadržiava vodu oveľa efektívnejšie ako väčšina cicavcov. Pomáhajú k tomu oveľa suchšie exkrementy mačiek  a koncentrovanejší moč. Obličky mačiek sú natoľko efektívne, že dokážu prežiť len z vody obsiahnutej v ich koristi a dokonca sa môžu hydratovať pitím morskej vody.

• Mačky domáce dokážu plávať, no vode sa vyhýbajú, keďže pri plávaní sa vedia veľmi rýchlo vysiliť..

všetko o mačkách

Užitočné informácie:

1. Kompletný zoznam veterinárov a veterinárnych ambulancií: veterinári

2. Prehľad útulkov v ktorých môžete nájsť domáce zvieratá v núdzi: útulky

3. Zoznam predajcov chovateľských potrieb: chovateľské potreby

 

Použité zdroje: vetstreet.com/cats/, rspca.org.uk, aspca.org

 

 



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…