10 Najkrajších okrasných drevín do záhrady


okrasné kry

Vybrali sme 10 najkrajších okrasných drevín a kríkov do záhrady. Nechajte sa inšpirovať:

Okrasné dreviny sú neoddeliteľnou súčasťou zahrady. S ich obrovskou diverzitou tvarov, veľkostí, farieb a kvetov dokážu okrasné kry a okrasné stromy pozdvihnúť záhradu na vyššiu úroveň.

V tomto výbere okrasných drevín sa budeme venovať najmä okrasným krom a drevinám nižšieho vzrastu. Či už ide o opadavé alebo stálozelené kríky, kvitnúce kry alebo ihličnany, okrasné dreviny si nájdu uplatnenie takmer v každom záhradnom dizajne. Okrasné dreviny majú čo ponúknuť počas všetkých ročných období. Zaujímavú textúru listov alebo ihličia na jar a cez leto, pestré farby v podobe kvetov a bobúľ, jesenné farby listov alebo dekoratívnu kôru počas zimy.

V našom výbere nájdete okrasné dreviny rôznych veľkostí, ktoré sa môžu využiť ako pôdopokryvné rastliny, živé ploty, ako solitéri alebo v kombinácii s vyššími stromami a nižšími rastlinami. To, ktoré si zvolíte záleží už len na vašom vkuse a štýle vašej záhrady. Okrasné dreviny ponúka každá okrasná škôlka a každé väčšie záhradníctvo, takže si ich nie je problém zaobstarať.  Užite si výber:

Okrasné Dreviny

1. Orgován

okrasné drevinyOdborný názov: Syringa vulgaris

Výška v dospelosti: 1 až 5 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: jar

Kto by nepoznal nádhernú jarnú vôňu orgovánu? Tento okrasný krík až malý strom rozvonia svoje okolie nezameniteľnou vôňou a rozjasní ho žiarivými súkvetiami v odtieňoch farieb fialová, ružová, modrá alebo biela. Orgovány sa v záhrade často vysádzajú vo forme malých kríkov i väčších stromov, no všetky orgovány sa môžu využiť aj ako voňavé kvety do vázy. Tieto okrasné dreviny pomaly rastú a dožívajú sa vysokého veku. Zo stoviek kultivarov orgovánu vyberáme: Syringa vulgaris Ludwig Spaeth (fialové kvety), Syringa vulgaris primosa (nezvyčajné zelenožlté kvety), Syringa vulgaris President Lincoln (modré kvety), Syringa vulgaris Josee (ružovobiele kvety s opakovaným kvitnutím až do jesene)

Pestovanie: Orgován je nenáročná okrasná drevina, ktorej vyhovuje plné slnko a priepustná pôda.

2. Hamamel

okrasné kríky kvitnúceOdborný názov: Hamamelis

Výška v dospelosti: do 4 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: počas skorej alebo neskorej zimy podľa kultivaru

Hamamel je okrasný krík až malý strom výnimočný tým že kvitne v zime, čím dokáže záhradu oživiť vtedy, keď sú ostatné rastliny ešte vo vegetačnom pokoji. Podľa kultivaru kvitne buď na prelome jesene a zimy po opade listov alebo až koncom zimy.  Okrem netradičných, žiarivých a voňavých kvetov (vo farbách žltá, oranžová, červená podľa kultivaru) ponúka hamamel aj nádherné jesenné sfarbenie listov do žlto-červena. Z viacerých kultivarov a hybrydov vyberáme: Hamamelis x intermedia primavera so žltými kvetmi počas neskorej zimy, Hamamelis x intermedia Diane s medeno-červenými kvetmi počas neskorej zimy, pôvodný druh hamamelis virginiana so žltými kvetmi počas neskorej jesene, Hamamelis vernalis Amethyst s tmavo červenými kvetmi počas neskorej zimy.

Pestovanie: Hamamel je prispôsobivý okrasný krík, ktorému vyhovuje slnečné stanovisko až polotieň a priepustná pôda. Vyhovuje mu tiež mulč, ktorý udrží pôdu vlhkú a kyslú.

3. Zlatý dážď (Forzítia, Zlatovka)

kvitnuce kryOdborný názov: Forsythia

Výška v dospelosti: 2 - 3 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: skorá jar

Zlatý dážď je od nepamäti symbolom prichádzajúcej jari. Svoje pohľady priťahujúce, jasnožlté kvety sa na konárikoch objavujú ešte pred nasadením listov, čo vytvára očarujúcu textúru rozpoznateľnú už z diaľky. Tento kvitnúci okrasný ker je možné pestovať v kombinácii s inými rastlinami, samostatne a dokonca aj ako živý plot. Z viacerých kultivarov fozítie vyberáme: klasický kultivar forsythia x intermedia lynwood, forsythia x intermedia goldrausch a trpasličí kultivar forsythia x intermedia Arnold Dwarf

Pestovanie: Forzítia bude najlepšie prosperovať  na slnečnom stanovisku s priepustnou pôdou. Zlatý dážď je rýchlorastúca okrasná drevina, takže jeho udržiavanie v kompaktnom tvare si bude vyžadovať pravidelný rez.

4. Fothergilla (Kuska)

okrasné dreviny listnatéOdborný názov: Fothergilla

Výška v dospelosti: 50 cm až 2,5 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: jar

Fothergilla je atraktívna okrasná drevina, ktorá má čo ponúknuť počas každého ročného obdobia.  Veľmi pekné biele kvety podobné okrúhlym kartáčom sa objavujú počas skorej jari ešte pred nasadením listov. Samotné listy majú väčšinou modrozelený odtieň a nádhernú textúru. V jeseni sa veľké listy tohto okrasného kra zmenia na žiarivú záplavu žltej, oranžovej a červenej, ktorá záhradu rozžiari ešte viac. Z viacerých kultivarov  fothergilly vyberáme: fothergilla mount airy (biele kvety, zelné listy a oranžovočervené jesenné sfarbenie), Fothergilla Blue Shadow (biele kvety,modrozelené listy a oranžovočervené jesenné sfarbenie), fothergilla Blue Mist (podobná ako blue shadow no má trpasličí vzrast)

Pestovanie:  Fothergille vyhovuje slnečné až polotienisté stanovisko a kyslá priepustná pôda. Tento okrasný krík bude prosperovať ak do jeho okolia položíme vrstvu mulču v podobe borovicovej kôry alebo ihličia, ktoré udrží pôdu dlhšie vlhkú a zároveň bude udržiavať jej kyslosť.

5. Ibištek sýrsky

ozdobné kríkyOdborný názov: Hibiscus syriacus

Výška v dospelosti: 1 - 3 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: od leta do jesene

Ibištek sýrsky je okrasný ker, ktorý kvitne od vrcholu leta až do jesene, teda v čase keď už väčšina rastlín v záhrade odkvitla. Na výber sú desiatky kultivarov v rôznych veľkostiach a s rôznymi farebnými kombináciami (odtiene bielej, ružovej, červenej a modrej) a tvarmi kvetov. Ibištek sa často kombinuje s inými okrasnými drevinami a rastlinami, ktoré kvitnú na začiatku sezóny. Z mnohých kultivarov tohto okrasného kra vyberáme: Hibiscus Syriacus Aphrodite, Hibiscus Syriacus Hamabo, Hibiscus Syriacus Bluebird, Hibiscus Syriacus Diana

Pestovanie: Ibišteku vyhovuje slnečné stanovisko s akýmkoľvek typom priepustnej pôdy. Hrubá vrstva mulču tento okrasný ker ochráni počas zimných mesiacov pred mrazmi a počas vegetačného obdobia bude udržovať pôdu vlhkú.

6. Dráč

predaj okrasných drevínOdborný názov: Berberis

Výška v dospelosti: 0,5 - 3 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: jar

Ak hľadáte zaujímavý kvitnúci okrasný krík, ktorý je nenáročný na starostlivosť a mení farby počas celého roka, vhodnou voľbou môže byť práve dráč. Táto odolná okrasná drevina je veľmi prispôsobiva a v záhradách sa používa v rôznych typoch výsadieb vrátane živých plotov. Existuje viac ako 400 druhov tejto okrasnej dreviny, pričom niektoré majú aj ostré tŕne podľa ktorých dráč získal pravdepodobne svoje meno. Dráč je zaujímavý najmä svojimi malými lístkami, ktoré môžu byť v rozličných farbách (odtiene ružovej, žltej, zelenej, bordovej až tmavo fialovej) a v jeseni sa tieto farby menia na žlto oranžovú. Okrem listov ponúka dráč aj malé kvety a plody. Z viacerých kultivarov tejto okrasnej dreviny vyberáme: Berberis thunbergii Pow wow, Berberis thunbergii Admiration, Berberis thunbergii Red Pillar, Berberis thunbergii Aurea, berberis thunbergii green carpet

Pestovanie: Dráč je bezúdržbová okrasná drevina, ktorá pude prosperovať na slnku i v polotieni a v akomkoľvek type pôdy. Dráč sa niekedy správa ako invázny druh, ktorý je potrebné držať pod kontrolou.

7. Cotinus (škumpa)

okrasne krikyOdborný názov: Cotinus

Výška v dospelosti: 2 až 5 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: skoré leto

Cotinus známy tiež pod menom škumpa je veľký okrasný ker s atraktívnymi oválnymi listami, ktoré sú buď zelené alebo tmavo bordové.  Škumpa je tiež známa ako dymový ker, pretože začiatkom leta kvitne zvláštnymi chocholatými kvetmi, ktoré pripomínajú dym. Tieto chocholy kvetov vydržia týždne a časom postupne tmavnú, čím vytvárajú zaujímavý efekt. Niektoré kultivary tejto okrasnej listnatej dreviny ponúkajú aj jesenné sfarbenie listov do oranžova.  Z viacerých kultivarov škumpy vyberáme:  Zelený kultivar s krémovými kvetmi Cotinus Coggygria  Daydream, vínovo červený kultivar so žlto oranžovým sfarbením listov na jeseň Cotinus Coggygria  Nordine, Cotinus Coggygria  Golden  Spirit , ktorého listy sú na jar zlatisté, v lete zelené a na jeseň červeno oranžové.

Pestovanie: Táto okrasná drevina je prispôsobivá a nenáročná na pestovanie. Najviac jej vyhovuje slnečné stanovisko so suchou, priepustnou pôdou.

Stálozelené okrasné dreviny

8. Pieris japonský

stálozelené kríkyOdborný názov: Pieris japonica

Výška v dospelosti: 1 - 2 m

Obdobie kvitnutia: jar

Tento stálozelený krík je charakteristický dlhými lesklými listami, ktoré v záhrade vytvárajú exotickú atmosféru. Počas jari kvitne nádhernými reťazcami kvetov, tvarom podobným konvalinkám a mladé prírastky listov sú sfarbené do červena, takže napriek svojej neopadavosti prináša do záhrady iné farby v rôznych ročných obdobiach. Z viacerých kultivarov vyberáme: Pieris japonica Forest Flame, Pieris japonica Little Heath, Pieris japonica Valley Valentine, Pieris japonica Dorothy Wycoff

Pestovanie: Pieris je z pohľadu pestovania podobný rododendronu, takže mu vyhovuje polotieň, kyslá a priepustná pôda a stanoviská chránené zo severu, keďže je mrazuvzdorný len do cca. -27°C.

9. Borievka

okrasné kry neopadavéOdborný názov: Juniperus

Výška v dospelosti: 30 cm až do niekoľko metrov podľa kultivaru

Borievky sa často používajú ako kostra záhrady, pretože ostávajú počas celého roka zelené a vytvárajú tak celoročnú zelenú textúru, ktorá je v kontraste s meniacimi sa farbami ročných období. Existujú desiatky rôznych variet borievok vrátane trpasličích a pôdopokryvných borievok, či väčších kríkov, a to v rôznych tvaroch a farbách od modrozelenej až po žltozelenú. Tieto ihličnaté okrasné dreviny prinášajú do záhrady aj sviežu vôňu ktorej sa vyrovná len máloktorý orkasný ker. Z mnohých kultivarov borievky vyberáme: nízke borievky: Juniperus squamata Blue Star, Juniperus × pfitzeriana Old Gold, Juniperus Comunis  nana aurea, pôdopokryvné borievky: Juniperus horizontalis golden carpet, Juniperus Squamata blue carpet,  veľké borievky:  Juniperus scopulorum moonglow, Jnuniperus chinensis kaizuka

Pestovanie: Borievky si nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť a preto sa často využívajú aj v bezúdržbových záhradách. Postačí im slnečné stanovisko a priepustná pôda. Na to aby si zachovali pekný tvar ich nie je potrebné ani strihať.

10. Cypruštek

okrasné ihličnanyOdborný názov: Chamaecyparis

Výška v dospelosti: 0,5 až 20 m podľa kultivaru

Cypruštek je okrasná ihličnatá drevina, ktorá zvyčajne dorastá do veľkých rozmerov, no podobne ako iné ihličnany, aj cypruštek existuje  v trpasličích veľkostiach alebo vo forme väčších krov. V záhrade sa dá využiť ako solitér, v spoločnej výsadbe s inými rastlinami alebo na živý plot. Stálozelený cypruštek je dostupný vo farbách od zelenomodrej až po zlatistú farbu. Tieto okrasné ihličnany majú zvyčajne stĺpovitý tvar, no stretneme sa aj s rozložitými a guľovitými tvarmi cypruštekov. Z mnohých kultivarov vyberáme:  Chamaecyparis Pisifera Golden Spangle, Chamaecyparis Pisifera Aurea Nana, Chamaecyparis Obtusa  Nana Gracilis, Chamaecyparis obtusa Teddy Bear, Chamaecyparis lawsoniana Ellwoodii

Pestovanie: Cypruštek je okrasná drevina, ktorá je veľmi nenáročná a odolná. Postačí jej slnečné stanovisko a priepustná pôda.

Na základe čitateľského tipu sme do nášho zoznamu pridali ďalšiu okrasnú drevinu – bazu:

+11. Baza

okrasné kry - baza čierna black beauty Odborný názov: Sambucus

Výška v dospelosti: 2 až 6 m podľa kultivaru

Obdobie kvitnutia: Máj - jún

Bazu skôr poznáme ako liečivú rastlinu alebo ako ker rastúci voľne v prírode, no baza si nepochybne nachádza svoje uplatnenie aj v okrasných záhradách.  “Je nenáročná, odolná a ponúka variabilné tvary, farby, veľkosti“ – takto opísala jej prednosti naša čitateľka Mirka a my nemôžme nič iné, len súhlasiť.  Najznámejším druhom je baza čierna Sambucus nigra, ktorá je dostupná v rôznych kultivaroch a s rôznymi farbami listov, kvetov a plodov, no existujú aj iné druhy ako napríklad Baza červená (sambucus racemosa), sambucus canadensis, sambucus puben a iné ktoré ponuku ešte rozširujú. Baza čierna je navyše aj úžitkovou rastlinou, keďže jej kvety a plody sa používajú na prípravu rôznych nápojov a jedál (niektoré druhy bazy ako napr baza červená nie sú jedlé).  Z viacerých kultivarov byzy vyberáme: Baza čierna black beauty, baza čierna haschberg, baza čierna golden tower, sambucus canadensis adams, baza červená lemon lace

Pestovanie: Tieto okrasné kry si nevyžadueú takmer žiadnu starostlivosť. Postačí jej slnečné stanovisko, priepustná pôda a dostatok priestoru pre jej bujný rast.

 

Existuje mnoho ďalších okrasných drevín, ktoré sa do nášho výberu nedostali, no stoja za zmienku. Sú to napríklad klasické okrasné dreviny ako rododendron, azalka, ruža, vajgélia, hortenzia či trpasličie kultivary ihličnanov alebo menej známe okrasné kríky ako kalina, cezmína, Lieska obyčajná Contorta, kalmia, lykovec, muchovník, krásnoplod, drieň, trojpuk či tavoľník.

Budeme radi ak sa aj vy podelíte o svoje skúsenosti s vašimi obľúbenými okrasnými drevinami v komentári tohto článku.

Užitočné informácie

1. Prehľadný zoznam miest, kde si môžete okrasné dreviny zaobstarať: okrasné škôlky a záhradníctva

2. Postup pri výsadbe okrasných drevín je podobný ako pri ovocných stromoch: ako sadiť stromy



Podobné témy

vzdyzelene zive ploty

10 Najkrajších rastlín, ktoré môžete pestovať ako živý plot

Či už chcete oddeliť záhradu od hluku, zvierat alebo chcete mať len viac súkromia, živý plot má oproti tomu klasickému viacero výhod. Nevýhodou je, že živý plot nie je okamžité riešenie. Budete si musieť počkať kým…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

okrasné kry

10 Najkrajších okrasných drevín do záhrady

Okrasné dreviny sú neoddeliteľnou súčasťou zahrady. S ich obrovskou diverzitou tvarov, veľkostí, farieb a kvetov dokážu okrasné kry a okrasné stromy pozdvihnúť záhradu na vyššiu úroveň. V tomto výbere okrasných drevín…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

skalničky

12 najkrajších skalničiek do skalky

Okrasné skalky sú nádhernou súčasťou mnohých záhrad a zakladajú sa najmä na miestach vystavených celodennému slnku a s chudobnou pôdou. Rastliny ktoré v skalkách prosperujú musia zniesť celodenné slnko, málo vody a…

okrasný strom

10 najkrajších okrasných stromov do záhrady

Záhrada, i keď malá, potrebuje strom. Okrasné stromy poskytujú záhrade tieň, súkromie, farby a pozdvihujú ju na vyššiu úroveň. Mnohé okrasné dreviny na jar kvitnú, na jeseň vyrážajú dych úžasnými farbami svojich listov…