Nemecký ovčiak, profil plemena a chovné stanice


vlčiak

Štandard, povaha, výchova a starostlivosť o plemeno nemecký ovčiak

Nemecký ovčiak je jeden z najobľúbenejších plemien psov nielen na Slovensku, ale na celom svete a to z dobrého dôvodu. Je to inteligentný a schopný pracovný pes, ktorého odvahe a oddanosti sa len tak niečo nevyrovná. Nemecký ovčiak tiež známy pod ľudovým názvom vlčiak je univerzálny pes, ktorý vyniká v akejkoľvek činnosti: môže slúžiť ako záchranársky pes, sprievodný pes pre zdravotne postihnutých a kanisterapiu, ovčiarsky pes, strážny pes, služobný pes pre ozbrojené zložky, pes na vyhľadávanie zakázaných látok, súťažný pes na výcvik poslušnosti a v neposlednom rade verný spoločník.

nemecký ovčiakNemecký ovčiak je pomerne veľkým plemenom s atletickou stavbou tela, ktoré je zároveň silné a obratné. Vďaka hustej, dlhej srsti dobre odoláva nepriaznivým poveternostným podmienkam a vie sa prispôsobiť na akýkoľvek typ prostredia.

I keď nemecký ovčiak disponuje mnohými týmito prednosťami a vyniká v rôznych činnostiach, nie je pre každého. Tento energický pes bol vyšľachtený nato, aby každý deň podával výkon a preto potrebuje veľa aktivity a cvičenia, bez ktorých sa bude vlčiak nudiť a frustráciu si vybíjať spôsobmi, ktoré sa nám nemusia páčiť, vrátanie štekania, okusávania rôznych predmetov a hrabania. Nemecký ovčiak je inteligentný a aktívny pes, ktorý sa potrebuje učiť, hrať a pracovať aby bol šťastný a preto je vhodný pre aktívnych ľudí, ktorí sa mu dokážu venovať.

História plemena

Tak ako naznačuje aj jeho názov, pôvod plemena nemecký ovčiak môžeme hľadať v Nemecku, kde sa o jeho založenie pričinil v roku 1899 armádny kapitán Max Von Stephanitz. Snahy o vytvorenie nemeckého ovčiarskeho plemena sa objavovali už v druhej polovici 19. Storočia, no až založením „spolku pre nemecké ovčiarske psy“, ktorého prezidentom sa stal práve von Stephanitz sa tieto snahy zjednotili. Na založenie chovu si po dlhom pátraní našiel von Stephanitz psa vlčieho zjavu, ktorý ho zaujal svojou atletickosťou, inteligenciou a dobrými povahovými vlastnosťami. Tento pes s menom Hektor Linksrhein (neskôr premenovaný na Horand v Grafeth) sa stal základom chovu a z jeho potomkov vznikali prvé generácie nemeckých ovčiakov.

I keď prvotným zámerom bolo vytvorenie ovčiarskeho psa, Nemecko sa na prelome storočí stávalo viac a viac industriálnou krajinou a tak sa von Stephanitz pričinil o zmenu primárneho zamerania šľachtenia na pracovné účely, keďže budúcnosť nového plemena videl v službách polície a armády. Vďaka svojím konexiám presadil použitie tohto mladého plemena na polícii a v armáde, kde sa využitie nemeckých ovčiakov osvedčilo. Zakrátko nato prepukla prvá svetová vojna, v ktorej slúžili nemecké ovčiaky ako psy červeného kríža, záchranárske psy, poslovia, strážne psy, nákladné, aj ako hliadkovacie psy a plemeno sa stalo vďaka jeho odvahe a inteligencii celosvetovo známym.

Von Stephanitz ostal v úzkom kontakte s vývojom plemena. Začiatkom dvatsiatych rokov vyvinul systém na odstránenie rôznych neduhov, ktorým sa plemeno pri procese šľachtenia nevyhlo ( napr. nedostatočný temperament a problémy so zubami). Podstatou bolo testovanie inteligencie, temperamentu, zdatnosti a dobrého zdravia každého nemeckého ovčiaka, predtým ako mohol byť pripustený k chovu.

Už v medzivojnovom období sa nemecký ovčiak objavil aj na striebornom plátne v podobe štvornohého hrdinu Rin Tin Tin–a, čo tiež napomohlo popularite, vtedy ešte mladého plemena a od tých čias stvárňujú nemecké ovčiaky pravidelne rôzne filmové postavy. Nemecký ovčiak sa však stal celosvetovo známym nielen vďaka filmovým úspechom no najmä vďaka jeho univerzálnosti, inteligencii a povahovým vlastnostiam. Tieto prednosti dokazuje nemecký ovčiak nepretržite ako vynikajúci služobný pes bezpečnostných a zásahových zložiek, pes na rôzne športové aktivity, stráženie ale hlavne ako skvelý člen rodiny.

Štandard plemena

nemecký ovčiak predajPoužitie: pracovný, strážny, sprievodný, pastiersky a rodinný pes.

Klasifikácia FCI: 1. skupina - ovčiarske a pastierske psy, 1. sekcia - ovčiarske psy so skúškou

Celkový vzhľad: Nemecký ovčiak je stredne veľký, predĺženého, obdĺžnikovitého formátu. Má silnú a svalnatú stavbu tela

Dôležité proporcie: Dĺžka trupu presahuje kohútikovu výšku o asi 10-17%.

Farby srsti: Čierna s červenohnedou, hnedá, žltá, až po svetlosivé znaky. Celočierna, vlkošedá, čierne sedlo a maska. Ňufák musí byť u všetkých farebných rázov čierny.

Rozmery a hmotnosť: psi kohútikova výška 60-65 cm, hmotnosť 30-40 kg
suky kohútikova výška -55 60 cm, hmotnosť 22- 32 kg

Vek dožitia: 10 až 13 rokov

Chovné stanice plemena nemecký ovčiak

nemecký ovčiak šteňaVýber vhodného chovateľa má veľký vplyv nie len na výzor a zdravie ale aj na povahové vlastnosti šteniatok nemeckých ovčiakov, pretože kľúčové prvé týždne (9 až10 týždňov) strávia vo svojej rodnej chovnej stanici, kde dostávajú tú správnu výživu a kde sa formuje ich povaha, vzťah k ľuďom a iným psom.

Dobrý chovateľ vám poradí pri výbere toho správneho šteniatka plemena nemecký ovčiak vhodného pre rôzne povahy a pre rôzne životné štýly. So šteniatkom nemeckého ovčiaka dostanete aj preukaz pôvodu, kde sú okrem informácií o psíkovi zaznamenané nemecký ovčiak chovné staniceaj exteriérové, zdravotné a povahové vlastnosti jeho predkov v podobe výsledkov výstav, skúšok, zvodov a bonitácií a výsledkov veterinárnych vyšetrení, ktoré tvoria akýsi rodný list šteniatka, bez ktorého by ste si šteniatko vyberali naslepo. V správnej chovnej stanici vám ochotne poradia ako sa o psíka starať, ako postupovať pri jeho výchove a radi vám odpovedia na akékoľvek otázky ohľadne chovu nemeckých ovčiakov.

Pri hľadaní vhodného chovateľa vám pomôže prehľad chovných staníc plemena nemecký ovčiak

Povaha nemeckého ovčiaka

nemecký ovčiak čiernyKaždý nemecký ovčiak má jedinečnú osobnosť a povahu, no vo všeobecnosti môžeme povedať, že je to inteligentný a ľahko cvičiteľný pes, ktorý má rád učenie a aktivitu. Rôzne činnosti vrátane výcviku, športu, prechádzky a hry priaznivo pôsobia na jeho psychickú i fyzickú pohodu. Ak vlčiakom nedodáme potrebnú dávku aktivity, začnú sa nudiť a vedia byť nespokojní a podráždení.

Nemecké ovčiaky majú zvyčajne nedôverčivú povahu, no nie sú prirodzene agresívne. Sú to zdržanlivé psy, ktoré sa nespriatelia s neznámym človekom okamžite, no ako náhle sa tak stane, sú extrémne lojálne. K členom rodiny sú prístupné a priateľské, no v prípade ohrozenia sa v nich prebúdza silný ochranársky pud. Nemecký ovčiak by nemal byť bojazlivý, nervózny ani agresívny.

Psy plemena nemecký ovčiak sú často rezervované a nedôverčivé k cudzincom, čo je dobrá vlastnosť pre strážnych psov, no v prípade plnenia úlohy rodinných psov je potrebná socializácia a zoznámenie šteniatka nemeckého ovčiaka s rôznymi situáciami, miestami, ľuďmi a zvieratami. Výbornou voľbou je výcvik poslušnosti nemeckého ovčiaka na spoločnom cvičisku, kde sa šteniatko môže naučiť ako sa má správať k iným ľuďom a psom. Nemecké ovčiaky majú dobré predpoklady na to, aby sa stali dobrými strážnymi psami, no nikdy by sa za týmto účelom nemali priväzovať na jedno miesto reťazou alebo vodítkom, pretože to vyvoláva u všetkých psov, bez ohľadu na plemeno, frustráciu a agresivitu.

Ak je nemecký ovčiak dobre vychovaný a má dosť skúseností s deťmi, najmä keď je ešte šteňa, je vynikajúcim spoločníkom detí. Ochraňuje ich a zároveň sa s nimi trpezlivo hrá. Je to však veľký pes, takže nechcene môže malé dieťaťa prevrátiť a preto by mal byť dospelý vždy na blízku.

Zdravie

vlčiak nemecký ovčiak pesNemecké ovčiaky sú vo všeobecnosti zdravé psy, no tak ako všetky plemená, aj tieto psy sú náchylnejšie na určité ochorenia. Nie každého nemeckého ovčiaka tieto ochorenia postihnú, no je dôležité o nich vedieť, pokiaľ si toto plemeno chcete zaobstarať. Pri kúpe šteniatka si preverte zdravie jeho rodičov, čím zistíte aké bude mať predispozície na ochorenia, ktoré postihujú nemecké ovčiaky najviac:

Dysplázia bedrového kĺbu

Je dedičné ochorenie pri ktorom zadné končatiny dobre nezapadajú do kĺbových lôžok čo spôsobuje voľnosť kĺbového spoja a vedie k postupnej degeneratívnej artritíde bedrových kĺbov a ich nehybnosti. Na dyspláziu bedrových kĺbov sú nemecké ovčiaky obzvlášť náchylné a preto by ste si pri výbere šteniatka mali preveriť, aký stupeň DBK (0 - 4) mali rodičia šteniatka. Žiaden z rodičov by nemal mať stupeň DBK vyšší ako 1. Vhodným výberom rodičov sa tak vyhnete zdravotným komplikáciám, ktoré sa objavia pri starnutí psíka.

Dysplázia lakťového kĺbu

Ide o rovnaké ochorenie ako vyššie spomínaná DBK, no postihuje lakťové kĺby. Nevyskytuje sa tak často ako dysplázia bedrových kĺbov.

Degeneratívna myelopatia

Je pomalé, progresívne oslabovanie zadných končatín, končiace sa ich paralýzou, spôsobenou degeneráciou miechových nervov vedúcich k zadným nohám. Toto ochorenie je často sprevádzané aj dyspláziou bedrových kĺbov. Aj degeneratívna myelopatia je dedičným ochorením. Mutáciu génu, spôsobujúcu toto ochorenie možno odhaliť DNA testom. V chove by mali byť uprednostňované psy bez tejto mutácie.

Torzia žalúdka

Torzia žalúdka sa vyskytuje najmä pri väčších plemenách psov so širokým hrudníkom. Ide o akútny, život -ohrozujúci stav, pri ktorom sa psovi pretočí žalúdok. Dochádza k nemu najmä ak pes zožerie naraz väčšie množstvo jedla, vody a následne sa prudko pohybuje. Žalúdok sa nafúkne, pretiahne a pretočí sa okolo svojej osi. Dochádza k priškrteniu pažeráka a okolitých ciev, čo má za následok ešte väčšiu tvorbu plynov a odumieranie vnútorných orgánov v dôsledku nedokrvenia. Torzia žalúdka si vyžaduje okamžitý zásah veterinára.

Exokrinná pankreatická insuficiencia, skrátene EPI

EPI je ochorenie časti pankreasu produkujúcej tráviace enzýmy, ktoré sú potrebné na trávenie potravy a následné získavanie živín. Pes následkom tohto ochorenia nie je schopný tráviť a získavať živiny z potravy, čo má za následok pokles hmotnosti a chradnutie, a to napriek dostatočnému príjmu jedla. Príznakmi môžu byť zvýšený apetít a hnačka. Liečba spočíva v pridávaní pankreatických enzýmov do potravy. EPI je vo väčšine prípadov geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa vyskytuje aj u plemena nemecký ovčiak

Hypotyreóza

Toto ochorenie je spôsobené nedostatočnou produkciou hormónu tyroxín štítnou žľazou. Tyroxín je hormón zodpovedný za správny vývoj a fungovanie metabolizmu. Príznakmi môžu byť kožné problémy a problémy so srsťou, znížená fyzická aktivita, únava, nadváha, pohlavné problémy, obmedzený rast a mentálna retardácia u šteniat. Liečba je celoživotná a spočíva v pravidelnom užívaní tyroxínu. Nemecký ovčiak patrí k plemenám, ktoré majú k tomuto ochoreniu genetickú predispozíciu

Alergie

Niektoré nemecké ovčiaky môžu tak ako ľudia trpieť rôznymi typmi alergií (napríklad na určité jedlo alebo alergény vo vzduchu). V prípade, že sa pes neustále škriabe alebo oblizuje labky a pokožku, vyhľadajte veterinára.

Starostlivosť

nemecký ovčiak starostlivosťNemecký ovčiak bol stvorený pre akciu, čo znamená, že si musí každý deň nejakým spôsobom vybiť svoju energiu. Podstatnú časť starostlivosti preto tvorí denné cvičenie formou prechádzok, výcviku, športu alebo hry. Nečinnosť a nuda môže priniesť frustráciu a nežiadúce formy správania vo forme nadmerného štekania a ničenia rôznych predmetov. Nemecké ovčiaky radi hryzú rôzne predmety, čo platí najmä pre obdobie dospievania, takže im pripravte žuvacie hračky, aby si na vybitie energie nevybrali pre vás cenné veci. Hryzením žuvacích kostí a hračiek si navyše udržia čisté zuby a ústnu dutinu.

Starostlivosť o srsť nemeckého ovčiaka spočíva v častom česaní, pretože vlčiak dosť plzne. To platí najmä ak sa zdržuje aj v interiéri, no aj psom permanentne žijúcim na dvore pomôže česanie zbaviť sa prebytočnej srsti.

nemecky ovciak pesPokiaľ ide o druh a množstvo krmiva, nemecký ovčiak sa nelíši od ostatných psov. Najprirodzenejšou stravou pre tráviaci systém psov je BARF strava, no z praktických dôvodov veľa majiteľov siaha aj po kvalitných granuliach, ktoré sú doplnené o čerstvé mäso a iné potraviny. Druh a množstvo krmiva je však individuálny aj pri psoch a závisí od veľkosti, veku, stavby tela, metabolizmu a aktivity psov, takže postupom času zistíte, čo vášmu zverencovi vyhovuje najviac. Najdôležitejším obdobím, kedy by sme si mali záležať na zložení krmiva je obdobie medzi 4 a 7 mesiacom veku šteniatka kedy je rast najrýchlejší a pri nedostatku živín nie je vývoj tela optimálny.

Nemecký ovčiak alebo ak chcete vlčiak môže byť chovaný celoročne aj v exteriéri. Postačí mu na to dobre zateplená psia búda a jeho teplý kožuch. Pokiaľ plánujete chovať nemeckého ovčiaka v interiéri, mal by mať k dispozícii výbeh na dvor, prípadne pravidelné prechádzky a šport. Pri interiérovom chove musíte počítať s tým že srsť budete mať všade a to aj napriek pravidelnému česaniu a vysávaniu. Príliš časté kúpanie zbavuje srsti prirodzeného ochranného mazu a preto kúpte vašich štvornohých zverencov len keď je to nevyhnutné. Ostatná starostlivosť nie je odlišná od starostlivosti o iné plemená psov.

nemecký ovčiak plemeno

 

Užitočné informácie:

1. Prehľad chovných staníc plemena nemecký ovčiak: chovné stanice nemecký ovčiak

2. Kompletný zoznam veterinárov a veterinárnych ambulancií: veterinári

3. Slovenská Únia Chovateľov Nemeckých Ovčiakov: www.suchno.sk

 

Zdroje: www.suchno.sk, www.vetstreet.com, www.dogtime.com



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…