Novofundlandský pes, profil plemena a chovné stanice


plemeno newfoundland pes

Štandard, povaha, výchova a starostlivosť o plemeno novofundlandský pes

Novofundlandský pes je veľké, silné pracovné plemeno známe svojou jemnou povahou a blízkym vzťahom k rodine. Novofundlanďan je schopný pracovný pes, skvele vybavený na prácu na zemi aj vo vode. Je vynikajúcim plavcom, dokáže utiahnuť ťažký náklad, no zároveň ho jeho priateľská povaha predurčuje na rolu spoločníka a rodinného psa. Výnimočným je aj jeho vzťah k deťom. Typický novofundlandský pes sa s deťmi trpezlivo hrá, opatruje a stráži ich, pričom dokáže byť navzdory svojej obrovskej postave veľmi jemný a obozretný.

Novofundlandský pes má mohutnú, svalnatú konštitúciu tela a dlhú hustú srsť, prispôsobenú odolávať chladnému kanadskému počasiu. V našom klimatickom pásme mu viac vyhovuje zima, pričom sa do určitej miery dokáže prispôsobiť aj teplejšiemu počasiu. Vďaka dvojitej, vode odolnej srsti a plávacím blanám medzi prstami je novofundlandský pes vynikajúci plavec a preto sa často používa aj ako záchranársky pes.

I keď novofundlandský pes disponuje mnohými prednosťami a vyniká v rôznych činnostiach, nie je pre každého. Novofundlák, ako je často označovaný, bol vyšľachtený nato, aby každý deň podával výkon a preto potrebuje veľa aktivity a cvičenia, bez ktorých sa bude nudiť a chradnúť. Nie je to bežec na dlhé trate, no je vynikajúci plavec a miluje každodenný pohyb, takže to v žiadnom prípade nie je pes do malého bytu. Novofundlandský pes je inteligentné a hravé plemeno, ktoré sa potrebuje učiť, hrať, pracovať a tráviť čas so svojim pánom a rodinou aby bolo šťastné a preto je vhodný pre aktívnych ľudí, ktorí sa mu dokážu venovať.

História plemena

Newfoundlandský pes pochádza z rovnomennej kanadskej provincie, kde bol využívaný najmä miestnymi rybármi ako pracovný a vodný pes. O presnom pôvode však vieme len veľmi málo, pričom najznámejšie a najpravdepodobnejšie sú tri teórie vzniku tohto plemena. Tou prvou je, že plemeno newfoundland pochádza z kríženia tibetského mastiffa s už vyhynutým americkým čiernym vlkom. Ďalšou teóriou vzniku tohto plemena je, že v 10. Storočí nášho letopočtu priviezli vikingovia do nového sveta psy, ktoré sa skrížili s vlkmi severovýchodnej Kanady. Tretím názorovým prúdom je teória, že novofundlandský pes je výsledkom kríženia viacerých európskych plemien (pyrenejský horský pes, mastiff, portugalský vodný pes a iné) v 15. a 16. storočí.

Čo však vieme s určitosťou je, že koncom 18. storočia si anglický botanik Joseph Banks zaobstaral niekoľko novofundlanďanov a v roku 1775 ich prvý krát pomenoval George Cartwright. Koncom 19. Storočia plemeno identifikoval a popísal profesor Albert Heim a v priebehu 19. storočia spopularizoval plemeno aj anglický maliar Edwin Landseer, ktorý rád novofundlandských psov zachytával vo svojich obrazoch( po Landseerovi je pomenovaná čierno-biela varieta novofundlanďanov ).

Plemeno novofundlandský pes bolo napokon zaregistrované v roku 1879 a prvý šampión tohto plemena bol udelený na výstave v roku 1883.

Štandard plemena

novofundlandský pes hnedyPoužitie: pracovný, záchranársky, vodný a rodinný pes.

Klasifikácia FCI: 1. skupina - pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske salašné psy, 1. sekcia – molosoidné plemená a horské psy

Celkový vzhľad: Novofundlandský pes má masívne, silné a dobre osvalené telo, pokryté dlhou hustou srsťou.

Dôležité proporcie: Telesný rámec je kompaktný, pričom dĺžka tela je väčšia ako výška

Farby srsti: čierna (prípadne sivá), čierno-biela, hnedá

Priemerné rozmery a hmotnosť: psi kohútikova výška 71 cm, hmotnosť 68 kg
suky kohútikova výška - 66 cm, hmotnosť 54 kg

Vek dožitia: 8 až 10 rokov

Chovné stanice plemena novofundlandský pes

Výber vhodnej chovnej stanice má veľký vplyv nielen na exteriér a zdravie ale aj na povahové vlastnosti novofundlandských psov, pretože kľúčové prvé týždne strávia vo svojej rodnej chovnej stanici, kde dostávajú tú správnu výživu a kde sa formuje ich povaha, vzťah k ľuďom a iným psom.

So šteňaťom novofundlandského psa dostanete aj preukaz pôvodu, kde sú okrem informácií o psovi zaznamenané aj exteriérové, zdravotné a povahové vlastnosti jeho predkov v podobe výsledkov výstav, skúšok, zvodov, bonitácií a výsledkov veterinárnych vyšetrení, ktoré tvoria akýsi rodný list šteniatka. Bez týchto informácií by ste si šteniatko vyberali naslepo. V správnej chovnej stanici vám ochotne poradia ako sa o psíka starať, ako postupovať pri jeho výchove a radi vám odpovedia na akékoľvek otázky ohľadne chovu novofundlandských psov.

Pri hľadaní vhodného chovateľa vám pomôže prehľad chovných staníc plemena novofundlandský pes.

novofundland pes

Novofundlandský pes a jeho povaha

Novofundlandský pes je známy svojou milou a priateľskou povahou. Je inteligentný, zvedavý, miluje deti a najšťastnejší je keď je so svojou rodinou. Je to obrovský plyšový macík rodiny. Každodenný ľudský kontakt je pre novofoundlandského psa nevyhnutný a preto by sa nemal nechávať dlhú dobu sám.

Ako každý pes, aj fundlák potrebuje skorú socializáciu s rôznymi prostrediami, zvukmi, ľuďmi a inými zvieratami pokým je ešte šteniatko. Správna socializácia zabezpečí rozvoj vyrovnanej a kľudnej povahy dospelého psa.

Novofundlandský pes a deti

Niet pochýb o tom, že novofundlandský pes je vhodný k deťom. Je k nim veľmi tolerantný, čo je veľmi dôležité pretože tento veľký maznák s hustou srsťou je pre deti ako magnet. Každý pes, bez ohľadu na plemeno, je však jedinečná osobnosť a preto by sa nemal nechávať s malými deťmi bez dozoru. Najmä preto, lebo ich môže neúmyselne prevrhnúť alebo zastrašiť svojou veľkosťou. Pri každom plemene by sme mali deti najskôr naučiť ako sa správať k psíkovi, aby ich napríklad neťahali za chvost, uši, neubližovali im alebo nevyrušovali psa keď je alebo spí.

Starostlivosť

Na to aby ostala hustá, dlhá srsť novofundlandského psa čistá a krásna si vyžaduje česanie minimálne raz do týždňa. Zabráni sa tak zauzlovaniu a vytváraniu zhlukov srsti spolu s nečistotami. V období pĺznutia (2 krát do roka) je nutné česať ešte častejšie. Okrem pĺznutia sa pripravte aj na to, že tento slintajúci obor je magnetom na špinu, takže chov novofundláka v interiéri si vyžiada častejšie upratovanie.

novofundlandský pes Novofundlandský pes potrebuje pravidelný pohyb. Nie je to vytrvalostný bežec, no každodenná intenzívna aktivita prospieva jeho fyzickému i psychickému stavu. Ideálnou aktivitou pre fundláka je plávanie, keďže je na tento typ pohybu dobre vybavený (má plávacie blany a vode odolnú srsť) a pohyb vo vode nezaťažuje jeho kĺby. Novofoundlandské psy zbožňujú tiež turistiku, ťahanie bicykla alebo lyží, agility či výcvik poslušnosti.

Špeciálnu starostlivosť si toto plemeno vyžaduje vo veku od štyroch do siedmych mesiacov, kedy šteňa prudko rastie a je náchylné na vznik porúch opornej sústavy tak, ako iné obrie plemená. Šteňa novofundlandského psa by sa preto nemalo hrať a behať na tvrdých povrchoch (betón, asfalt, dlažba) pokým nie sú jeho kĺby úplne vyvinuté ( 2 roky).

Výcvik šteniatka by mal začať hneď potom, ako si novofundlanďana priveziete domov. Nie je to však problém, pretože je zvyčajne ľahko cvičiteľný. Základom je poslušnosť na vodítku, pretože fundlák v dospelosti môže vážiť viac ako 70 kg a ovládať psa s touto váhou nie je jednoduché.

Novofundladský pes a strava

Novofundlandský pes by mal dostať dva krát denne kvalitné krmivo. Ideálnou voľbou je BARF strava no postačia aj granule či iné krmivá pre psy doplnené o čerstvé potraviny (mäso, vajcia, zelenina, ovocie). Samotné množstvo krmiva závisí od veľkosti a aktivity, ktorú konkrétny pes počas dňa vynakladá. Novofundlandské psy majú tendenciu k obezite ak príjem potravy nezodpovedá množstvu pohybu a preto je potrebné prísun krmiva regulovať.

Zdravie

novofundlandský pes chorobyNovofundlandské psy sú náchylné na niektoré choroby a aj keď nie všetky sa s nimi počas života stretnú, je dôležité o nich vedieť ak si zvažujete zaobstarať šteniatko. Medzi choroby, na ktoré je plemeno novofundlandský pes náchylné patria:

Dysplázia bedrového kĺbu

Je dedičné ochorenie pri ktorom zadné končatiny dobre nezapadajú do kĺbových lôžok, čo spôsobuje voľnosť kĺbového spoja a vedie k postupnej degeneratívnej artritíde bedrových kĺbov a ich nehybnosti. Na dyspláziu bedrových kĺbov sú novofundlandské psy obzvlášť náchylné a preto by ste si pri výbere šteniatka mali preveriť, aký stupeň DBK (0 - 4) mali rodičia šteniatka. Žiaden z rodičov by nemal mať stupeň DBK vyšší ako 1. Vhodným výberom rodičov sa tak vyhnete zdravotným komplikáciám, ktoré sa objavia pri starnutí psíka.

Dysplázia lakťového kĺbu

Ide o rovnaké ochorenie ako vyššie spomínaná DBK, no postihuje lakťové kĺby. Nevyskytuje sa tak často ako dysplázia bedrových kĺbov.

Ochorenia srdca

Ide najmä o aortálnu stenózu, pri ktorej nedostatočná funkcia aortálnej chlopne obmedzuje prietok krvi zo srdca do aorty (hlavná srdcová tepna) a telo nie je dostatočne zásobované okysličenou krvou. Toto ochorenie môže spôsobovať časté odpadávanie až náhlu smrť.

Torzia žalúdka

Torzia žalúdka sa vyskytuje najmä pri väčších plemenách psov so širokým hrudníkom. Ide o akútny, život -ohrozujúci stav, pri ktorom sa psovi pretočí žalúdok. Dochádza k nemu najmä ak pes zožerie naraz väčšie množstvo jedla, vody a následne sa prudko pohybuje. Žalúdok sa nafúkne, pretiahne a pretočí sa okolo svojej osi. Dochádza k priškrteniu pažeráka a okolitých ciev, čo má za následok ešte väčšiu tvorbu plynov a odumieranie vnútorných orgánov v dôsledku nedokrvenia. Torzia žalúdka si vyžaduje okamžitý zásah veterinára.

Cystinúria

Genetické ochorenie obličiek spôsobujúce tvorbu močových kameňov

Hypotyreóza

Toto ochorenie je spôsobené nedostatočnou produkciou hormónu tyroxín štítnou žľazou. Tyroxín je hormón zodpovedný za správny vývoj a fungovanie metabolizmu. Príznakmi môžu byť kožné problémy a problémy so srsťou, znížená fyzická aktivita, únava, nadváha, pohlavné problémy, obmedzený rast a mentálna retardácia u šteniat. Liečba je celoživotná a spočíva v pravidelnom užívaní tyroxínu. Novofundlandský pes patrí k plemenám, ktoré majú k tomuto ochoreniu genetickú predispozíciu

Užitočné informácie:

1. Prehľad chovných staníc plemena novofundlandský pes: chovné stanice novofundlandský pes

2. Kompletný zoznam veterinárov a veterinárnych ambulancií: veterinári

3. Slovenský Newfoundlandský Klub : newfoundland-sk.com

 

Použité zdroje: www.akc.org , vetstreet.com, dogtime.com, newfoundland-sk.com



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…