Orchidea a jej pestovanie


Orchidea pestovanie

Druhy, pestovanie a starostlivosť o orchidey (Orchidaceae)

Krása a výnimočnosť orchideí priťahuje pestovateľov rastlín už po stáročia. Svojou komplexnosťou a diverzitou druhov sa orchideám nevyrovná žiadna iná skupina rastlín a navyše väčšina druhov orchideí rastie vo voľnej prírode vysoko v korunách stromov, čo im ešte pridáva na príťažlivosti. Aj preto sa orchidea stala kultovou rastlinou pre pestovateľov už začiatkom 18. storočia a zostala ňou dodnes.

Orchidea je ľudový názov rastlín čeľade vstavačovitých, ktorá predstavuje najväčšiu skupinu kvitnúcich rastlín na zemi s viac ako 30 000 druhmi a s viac ako 200 000 hybridmi. Orchidey môžeme nájsť takmer všade na svete vrátane trópov, arktickej tundry i mierneho pásma. Tajomstvom diverzity orchideí je ich výnimočná prispôsobivosť na rôzne podmienky prostredia a aj vďaka tejto obrovskej diverzite nebolo náročné nájsť druhy, ktoré prosperujú aj v interiéri.

Väčšina v súčasnosti pestovaných orchideí v našich podmienkach sú epifytické rastliny pochádzajúce z tropických oblastí. Označenie “epifytické” znamená. že tieto rastliny rastú vo voľnej prírode na iných stromoch a rastlinách, pričom na nich nijakým spôsobom neparazitujú. Ich hrubé, striebristé korene sú prispôsobené na absorpciu vlhkosti a živín zo vzduchu a z okolitého prostredia.

Pestovanie orchideí - ako sa starať o orchideu

ako sa starať o orchideuSú orchidey náročné na pestovanie? Mnohé z nich sú naozaj náročné aj pre skúsených pestovateľov, no existujú desiatky druhov a hybridov, ktoré budú hravo prosperovať aj na okennom parapete začiatočníkov.

Medzi druhy orchideí, ktoré nie sú náročné na pestovanie patria lišajovce (phalaenopsis), črievičkovce (paphiopedilum), orchidey katleja (cattleya), oncídium, orchidey dendrobium a mnohé iné a práve starostlivosti o tieto druhy orchideí sa budeme venovať v nasledovných riadkoch. Jednotlivé druhy orchideí sú bližšie opísané na konci tohto článku. 

Pri pestovaní orchideí sa snažíme vytvoriť podmienky podobné tým, ktoré majú tieto rastliny aj v ich prirodzenom prostredí. Väčšina v domácnosti pestovaných orchideí sú tropické epifytické rastliny, žijúce v korunách stromov, a preto spôsob ako sa starať o orchideu sa značne líši od pestovania iných druhov rastlín. Ako teda pestovať orchideu?

Svetlo

Rôzne druhy orchideí majú rôzne nároky na svetlo, no v každom prípade by malo ísť o nepriame svetlo (priame slnko by orchideu spálilo). Orchideám phlaenopsis a paphiopedilum postačí východná orientácia okien (svetelný tok min. 10 000 lux), zatiaľ čo orchidey katleja, vanda a oncídium sú na svetlo náročnejšie a bude im vyhovovať južná expozícia (min 30 000 lux).

pestovanie orchideí

V prípade nedostatku svetla sa listy orchideí sfarbia viac do tmavo zelena a naopak v prípade nadbytku slnka majú tendenciu žltnúť a na povrchu listov sa môžu objaviť červené bodky. V každom prípade by sme mali orchideám dopriať maximum svetla, ktoré zvládnu, pretože lepšie znášajú viac ako menej svetla. Takisto si je potrebné uvedomiť, že orchidey pestované v našich podmienkach pochádzajú z trópov a vyhovuje im konštantná dĺžka dňa (12 až 14 hodín) počas celého roka. Z tohto dôvodu ich môžeme počas zimných mesiacov umiestniť na svetlejšie stanovisko(bližšie k oknu, južná expozícia).

Teplota a vlhkosť

Väčšina orchideí pestovaná v domácich podmienkach bude prosperovať pri denných teplotách od 20 do 30 °C, ktoré cez noc ideálne poklesnú o cca 7 °C. Orchideám vyhovuje tiež vysoká vlhkosť vzduchu (60 – 80%), ktorú môžeme zabezpečiť zvlhčovačmi, prípadne pravidelným poprašovaním orchidey vodou (najmä v zimných mesiacoch).

Substrát a kvetináč na orchideu

Keďže väčšina tropických orchideí rastie vo voľnej prírode vysoko v korunách stromov a nie v pôde (výnimkou sú orchidey rodu paphiopedilum a cymbidium rastúce v pôde), sú zvyknuté na dobrú cirkuláciu vzduchu bez prebytočnej vlhkosti. Mäsité korene týchto epifytických rastlín sú pokryté striebristými velamenovými bunkami, ktoré fungujú ako špongia a zabezpečujú absorpciu vody a živín z okolia.

substrát na orchideuSubstrát na orchidey preto musí v prvom rade zabezpečiť dokonalú cirkuláciu vzduchu a okamžitý odtok prebytočnej vody od koreňov rastliny. Substrát by tiež mal plniť úlohu opory pre orchideu. Ideálnym substrátom pre orchidey sú kúsky kôry ihličnanov, no na tento účel môžeme použiť aj perlit, keramzit, kokosové vlákno, penový polystyrén, hrubý štrk, prípadne lávové kamienky.

Pre dostatočnú cirkuláciu vzduchu je dôležitý aj správny kvetináč na orchideu, ktorý by mal mať extra otvory v spodnej časti. Priesvitné plastové kvetináče sú ideálnou voľbou pri pestovaní orchideí. Takéto kvetináče na orchideu prepúšťajú ku koreňom svetlo, ľahko sa s nimi manipuluje a navyše máme prehľad o stave koreňovej sústavy rastliny. Pre zvýšenie cirkulácie vzduchu môžeme do plastových kvetináčov narobiť dodatočné dierky. Takýto kvetináč môžeme vložiť do ťažšieho, dizajnového kvetináča, ktorý bude plniť estetickú a stabilizačnú funkciu.   

Polievanie orchideí

Väčšina orchideí lepšie znáša sucho ako prebytok vlahy. Bez dostatočnej cirkulácie vzduchu v koreňovej sústave sa totižto orchidea zadusí a zahynie. Prebytočná voda musí preto vždy úplne odtiecť a nemala by zostať v kontakte s koreňmi. Voda by tiež nemala ostať v miestach odkiaľ vyrastajú listy. Medzi jednotlivými zálievkami by mal mať substrát čas preschnúť, čo pre väčšinu orchideí znamená polievanie raz týždenne. Frekvenciu polievania orchideí znižujeme v období vegetačného pokoja rastlinky.

Hnojivo na orchidey

Orchidea vo voľnej prírode zachytáva svojimi koreňmi mikroskopické časti rozkladajúcich sa rastlín, živočíchov a pôdy, prenášané vetrom, ktoré využíva ako živiny. V domácich podmienkach však orchidea získava zo substrátu len minimum živín, takže ich je potrebné rastline dodávať formou hnojiva. Na hnojenie orchideí je vhodné tekuté hnojivo v pomere 20-20-20 (NPK), aplikované cca. raz mesačne počas obdobia aktívneho rastu orchidey. Počas zimy a pár mesiacov po presadení rastlinu nehnojíme.

Presádzanie orchideí

Mnoho začínajúcich pestovateľov nevie ako presadiť orchideu, pretože sa značne líšia od iných rastlín a nechcú im ublížiť. Presadenie je však potrebné ak:

ako presadiť orchideukorene orchidey prerástli kvetináč

substrát sa začína rozpadať a zamedzuje ventilácii koreňov

orchidea narástla tak, že je nestabilná a ľahko sa prevrhne

Ak nenastala žiadna z týchto situácií, orchideu nepresádzajte, pretože tieto rastliny nemajú radi časté narúšanie. Ani presádzanie orchideí počas kvitnutia nie je dobrý nápad. Na pestovanie a presádzanie orchideí sú ideálne priesvitné plastové kvetináče, vďaka ktorým máme prehľad o stave koreňovej sústavy a vyberanie orchidey z kvetináča je jednoduchšie. Orchideám vyhovujú skôr menšie kvetináče, takže s veľkosťou to nepreháňajte.        

ak orchidea nekvitnePo vybratí orchidey z pôvodného kvetináča ju očistíme od starého substrátu (môžeme si pomôcť vodou) a presadíme do nového kvetináča na dno ktorého vložíme vrstvu penového polystyrénu alebo hrubého štrku na zabezpečenie dobrej priepustnosti. Korene ktoré rástli vo vzduchu mimo pôvodného kvetináča nezahrabeme substrátom ani v novom kvetináči, pretože by odumreli. Následne dopĺňame substrát (kôru, štrk, perlit alebo kokosové vlákno) pomedzi korene tak, aby sme rastlinu stabilizovali (na zvýšenie stability môžeme zapichnúť do substrátu aj paličky a pripevniť o ne stonku orchidey). Horná časť koreňovej sústavy orchidey by mala byť tesne pod hornou hranou kvetináča. Po presadení orchidea prejde do vegetatívneho pokoja, takže pár mesiacov ju nehnojíme a zálievku zredukujeme na minimum až pokým znova neobnoví svoj rast.

Rozmnožovanie orchideí

Najspoľahlivejším spôsobom ako rozmnožiť orchideu je rozdelenie rastliny na dve časti, prípadne rozdelenie materskej rastliny a jej bočného výhonku, ktorý zapustil korene. Obe časti by mali mať nadzemnú časť s listami a minimálne 6 koreňov. Orchideu rozdeľujeme vždy v koreňovej časti rastliny (nie na stonke). Oddelené rastliny môžeme zasadiť do kvetináčov tak ako sme to opísali pri presádzaní.

Orchidea a jej strihanie

Pri orchideách striháme len zoschnuté časti listov, stoniek a koreňov, nikdy nie zelené časti. Udržiavať orchideu nízku strihaním zelených častí väčšinou nie je dobrý nápad a často sa stáva, že následne odumrie celá zastrihnutá časť orchidey. Výnimku môžeme spraviť pri rozdeľovaní rastliny, kedy prerežeme rastlinu v koreňovej časti. Náradie na strihanie a rezanie orchideí si pred zásahom vždy dezinfikujte alkoholom, aby ste nimi neprenášali choroby. 

Choroby orchideí

Najčastejším ochorením orchideí je zahnívanie koreňov dôsledkom prelievania, prípadne nedostatočnou priepustnosťou substrátu a nedostatočnej ventilácie. Stáva sa to často pri orchideách, ktoré neboli dlho presadené, takže substrát (kôra) sa začína rozpadať, zadržuje viac vody a dusí rastlinu. Dôležitou súčasťou starostlivosti o orchidey je preto zabezpečenie neustálej ventilácie v koreňovej sústave týchto rastlín.

Orchidey môžu napadnúť i rôzne druhy vírusových, či bakteriálnych infekcií, ktoré sa väčšinou prejavujú škvrnami na listoch a stonkách. Takéto choroby orchideí sa len ťažko liečia, takže napadnutú orchideu okamžite oddelíme od iných orchideí a zlikvidujeme aby sme nenakazili ostatné rastliny. 

Druhy orchideí nenáročné na pestovanie

Lišajovec (orchidea phalaenopsis)orchidea lišajovec

Do tejto skupiny orchideí sa zaraďujú kultivary druhov doritis a phalaenopsis. Lišajovce sú nenáročné na starostlivosť a kvitnú záplavou malých až stredných kvetov, ktoré vydržia mesiace (väčšinou počas zimy a jari). Ich zvláštnosťou je, že na rozdiel od ostatných orchideí, nevytvárajú pahľuzy a zásobnú funkciu namiesto pahľúz zabezpečujú veľké mäsité listy. Orchidey phalaenopsis sa stali vďaka svojej kráse a nenáročnosti najpopulárnejšími orchideami pestovanými v domácnosti.

Črievičkovec  (orchidea paphiopedilum)orchidea druhy

Táto tropická orchidea vytvára typické asymetrické (črievičkovité) kvety, ktoré vydržia svieže mesiace. Sú ideálnymi orchideami do interiéru, pretože znesú aj menej svetla. Kvitnú počas zimy a jari a najmä počas kvitnutia si vyžadujú pravidelnú zálievku.

 

 

Orchidey katleja (cattleya)orchidea starostlivosť

Do tejto skupiny orchideí zaraďujeme druhy, kultivary a hybridy rodov cattleya, laelia, rhyncholaelia a sophronitis.  Orchidey katleja sú nižšieho vzrastu a produkujú stredne veľké až veľké, pestrofarebné kvety. Aj orchidea katleja kvitne počas zimy a jari a na to aby zakvitli potrebujú dostatok nepriameho svetla.

 

Orchidey dendrobiumorchidea pestovanie

Pod rod orchideí dendrobium patrí až 1200 druhov, ktoré rastú v rôznych častiach sveta, takže starostlivosť sa u niektorých druhov môže líšiť, no vo všeobecnosti má orchidea dendrobium rada jasné svetlo a pravidelnú zálievku. orchidey dendrobium sú pre ich krásu medzi pestovateľmi veľmi obľúbené.

 

Orchidey Oncídiumako sa starať o orchideu

Rod orchideí oncídium je pestovateľsky veľmi zaujímavý, pretože väčšinou vytvára husté chumáče drobných kvetov, ktoré niekedy pripomínajú roj včiel. Orchidea oncídium vytvára oválne pahľuzy, z ktorých vyrastajú listy. Orchidey z tohto rodu si vyžadujú častú zálievku, no zároveň si vyžadujú dobrú ventiláciu svojej koreňovej sústavy. 

 

Použité zdroje: gardeners.com, orchid-care-tips.com, oregonorchidsociety.org, justaddiceorchids.com

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…