Pestovanie zeleniny v interiéri


pestovanie zeleniny v dome

Ako pestovať zeleninu a bylinky v dome alebo v byte

Čerstvá zelenina a bylinky sa dajú dopestovať doma aj počas zimných mesiacov ak im vytvoríme vhodné podmienky v interiéri. Okrem toho že budú čistiť vzduch a skrášľovať domácnosť, pri vhodných podmienkach budú aj prinášať úrodu.  Pestovanie vo vnútri domu alebo bytu môžu využiť i tí ktorí nemajú dostatok priestoru na pestovanie zeleniny a ovocia vonku. Pestovanie v interiéri môže znamenať, že si dopestujeme pár byliniek v kuchyni, no aj pravidelnú zásobu čerstvej zeleniny akéhokoľvek druhu. Všetko závisí od priestoru a podmienok, ktoré rastlinám vytvoríme.

Priestor na pestovanie v interiéri

pestovanie chilli papriečiek domaNa interiérové pestovanie sa môžu použiť okenné parapety, stoly, lavičky, police a iné vhodné plochy, kde môžete pestovať akékoľvek rastliny vrátane byliniek, rajčín a čili papričiek. Ak chcete dopestovať väčšie množstvo zeleniny, najvhodnejšie sú police a regály, ktoré dokážu maximálne využiť priestor. Pod rastlinami by mal byť ľahko udržiavateľný povrch (dlažba, linoleum), ktorý v prípade vyliatia vody alebo iných nehôd nebude problém vyčistiť.  

Výber rastlín

V dome alebo byte sa môže pestovať takmer všetko, pokiaľ rastliny nedorastú do príliš veľkých rozmerov. Na interiérové pestovanie sú vhodné napríklad:

Zelenina

Chilli papričky
Kel
Cherry paradajky
Šalát

Mangold
Mrkva
Cibuľa
Fazuľa

Bylinky

Bazalka
Oregano
Rozmarín
Petržlen

Levanduľa                                                               Koriander                                                                     Pažítka
Tymian

Ovocie

Jahody
Trpasličie odrody jabĺk a iného ovocia

citrusy
čučoriedky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetlo

osvetlenie pre rastlinyPočas zimných mesiacov nedostávajú rastliny dostatok svetla ani ak sú pri okne. To má za následok, že rastliny rastú do výšky a neprinášajú úrodu. Interiérové pestovanie preto nie je možné bez dodatočného osvetlenia vhodného na rast rastlín. Klasické žiarovky vám nepomôžu, pretože rastliny využívajú svetlo niekoľkých vlnových dĺžok, zatiaľ čo bežné zdroje svetla svietia len vo vlnových dĺžkach ktoré rastliny nedokážu absorbovať. Rastliny najefektívnejšie využívajú svetlo v špecifických vlnových dĺžkach 440nm a 460nm (v modro-bielom spektre svetla) a 630nm a 665nm (v červeno-oranžovom spektre). Modro-biele svetlo je potrebné najmä vo fáze zakoreňovania a rastu listov a iných častí rastlín, zatiaľ čo svetlo v červeno-oranžovom spektre rastliny potrebujú najmä pri kvitnutí.

Rozdiely v potrebe svetla sú aj pri rastlinách dlhého dňa v porovnaní s rastlinami krátkeho dňa (rastliny z rovníkových oblastí). Zatiaľ čo rastliny krátkeho dňa potrebujú 10 až 13 hodín svetla, rastliny dlhého dňa 14 až 18 hodín svetla. Vo fáze kvitnutia je potrebné znížiť dávku svetla na 12 hodín denne (znížením dávok svetla môžeme rastlinu ku kvitnutiu i stimulovať). Príznakmi nedostatočného svetla pre rastliny môžu byť napríklad malé listy, tenké stonky a svetlejšie sfarbenie ako zvyčajne.

Výber vhodného osvetlenia

V praxi sa používajú tri typy svetelných zdrojov na pestovanie:

1. CFL (Compact Fluorescent Systems) žiarivky používané na menšie rastliny. Ich výhodou je že sú lacnejšie a negenerujú veľa tepla, takže sa môžu umiestniť bližšie k rastline. Nedosahujú však výkon potrebný na pestovanie väčších rastlín náročnejších na svetelné podmienky.

2. HID (High Intensity Discharge) výbojky sú najvýkonnejšou alternatívou ak chcete pestovať väčšie rastliny alebo na väčšej ploche. Ich nevýhodou je, že generujú veľa tepla, čo znamená že spotrebujú viac elektrickej energie. Existuje viacero typov HID výbojok no na pestovanie rastlín sa používajú najmä:

• MH (Metal Halide) výbojky

• HPS (High Pressure Sodium) výbojky

MH výbojky generujú modro-biele svetlo, ktoré podporuje rast listov i iných častí rastliny a udržuje ich kompaktnými. Priemerná životnosť MH výbojok sa pohybuje okolo 10 000 hodín a produkuje až 125 lumenov na jeden watt (CFL žiarivky vyprodukujú len 40 lumenov na jeden watt)

HPS výbojky produkujú svetlo v červeno-oranžovom spektre, ktoré prospievajú rastlinám najmä vo fáze kvitnutia. Oproti MH výbojkám majú dvojnásobnú životnosť, takže sú úspornejšie. MH výbojky sa používajú najmä v prvotných fázach rastu rastlín. Ako náhle začnú rastliny kvitnúť, je ich vhodné vymeniť za HPS výbojky.

3. LED osvetlenie

osvetlenie rastlínLED-ky sú vďaka svojej úspornosti a dlhej životnosti budúcnosťou interiérového pestovania. Ich donedávna vysoká nadobúdacia cena sa neustále znižuje, čím sa stále viac stávajú preferovanou alternatívou. V porovnaní s ostatnými svetelnými zdrojmi generujú LED-ky menej tepla, vďaka čomu sú úspornejšie a môžu sa umiestniť bližšie k rastlinám. LED svetelné zdroje musia obsahovať LED-ky generujúce svetlo vo všetkých štyroch vlnových dĺžkach, ktoré rastliny potrebujú a jednotlivé typy LED diód by mali byť samostatne zapínateľné a vypínateľné v rôznych fázach rastu rastlín.

Svetelný zdroj pre interiérové pestovanie však nepozostáva len zo žiaroviek alebo výbojok.  Svetelný zdroj musí obsahovať reflektor, chladenie, prípadne trafo a na zvýšenie efektivity sa používa reflexná plocha, ktorá odráža nevyužité svetlo späť k rastline. V súčasnosti už existujú kompletné svetelné zdroje priamo určené na pestovanie v interiéri, ktoré všetky tieto súčasti obsahujú. 

Aký veľký svetelný zdroj potrebujeme?

Veľkosť svetelného zdroja ovplyvňuje vzdialenosť svetla od rastlín a veľkosť samotných rastlín, no zvyčajne sa odporúčajú nasledovné veľkosti (HID):

 

Výkon svetelného zdroja

Osvetlená plocha v cm

400 Watt

bez prirodzeného svetla
s čiastočným pr. svetlom

13 x 13
21 x 21

600 Watt

bez prirodzeného svetla
s čiastočným pr. svetlom

18 x 18
26 x 26

1000 Watt

bez prirodzeného svetla
s čiastočným pr. svetlom

20 x 20

31 x 31

 

 

 

 

 

 

 

 

Teplota

Rastlinám dokonale vyhovujú izbové teploty (18 – 24°C). Teplotu však môže zvýšiť i svetelný zdroj, ktorý je potrebné umiestniť do dostatočnej vzdialenosti od rastliny. Rastliny budú pri príliš vysokých teplotách malé a slabé, zatiaľ čo pri príliš nízkych teplotách budú trpieť žltnutím listov, ktoré budú mať tendenciu opadávať.

zelenina v interiéri

Voda

Rastliny pestované v kvetináčoch vyschnú skôr ako tie v záhrade, takže  potrebujú pravidelnejšiu zálievku. Voda by mala mať izbovú teplotu a samotná zálievka by mala byť dostatočná. Voda by však nemala ostať po zálievke v odtokovej miske, takže je ju potrebné odstrániť (inak by mohla voda spôsobiť zahnívanie a iné choroby).

Príznaky nedostatku vody

Príznaky nadbytku vody

Vädnutie od stoniek k listom

Vädnutie od koncov listov

Opadávanie spodných listov

Suchý substrát

Blednutie listov

Hnedé okraje listov

Zastavenie rastu

Listy alebo kvety predčasne opadávajú

 

 

 

 

 

 

 

Vlhkosť vzduchu

pestovanie v zeleniny kvetináčiNízka vlhkosť v interiéri je častým problémom interiérových pestovateľov a to najmä v zime. Príznakom nízkej vlhkosti vzduchu môže byť hnednutie a vädnutie listov, nasledované samotným opadávaním listov.

Ako zvýšiť vlhkosť vzduchu ?

Denne poprašujeme rastliny vodou

Do blízkosti rastlín umiestnime nádobu s vodou (do vody môžeme namočiť nasiakavý porézny materiál na zvýšenie miery odparovania).

Rastliny umiestnime blízko pri sebe aby si vytvorili svoje vlastné mikroprostredie s vlhkejším vzduchom.

Na zvýšenie vlhkosti vzduchu môžeme použiť i zvlhčovač vzduchu

Pôda

Rastliny pestované v interiéri ocenia kvalitný substrát. Štandardná vonkajšia pôda sa na vnútorné pestovanie nehodí pretože je väčšinou príliš ťažká. Substrát pre interiérové rastliny by mal byť kyprý, priepustný no mal by obsahovať i dostatok organického materiálu aby v sebe udržal vodu a živiny. Vhodný je napríklad substrát pre izbové rastliny.

Živiny

Rastliny pestované v interiéri potrebujú oproti vonku pestovaným plodinám viac živýn, keďže časť živín sa vyplaví pri polievaní. Pri pestovaní zeleniny, byliniek či ovocia sú najvhodnejšie organické hnojivá, prípadne kompost, ktorý si môžete pripraviť i doma.

Hydroponické pestovanie rastlín

Hydroponické pestovanie zaznamenáva v súčasnosti veľký rozmach. Pri tomto type pestovania sa rastliny nepestujú v pôde ale v hydroponickom roztoku. Pri hydroponickom pestovaní sa živiny dostávajú do rastlín priamo v kvapalnom stave, vďaka čomu ich rastlina ľahšie vstrebáva.

Výhody hydroponického pestovania:

hydroponické pestovanieRýchlejší rast rastlín (až o 50%), keďže rastliny majú ľahký prístup k vode a živinám

Koreňová sústava v roztoku ľahko rastie a vyžaduje si menej priestoru – hydroponické nádoby môžu byť oproti klasickým kvetináčom menšie.

Rastliny začínajú rásť v roztoku bez chorôb a škodcov, takže riziko ich napadnutie je nízke. Prípadná choroba alebo škodcovia sa zvyčajne vyskytujú len pri jednej rastline.

Hydroponické pestovanie znamená čistejšie prostredie, keďže nemusíme narábať so substrátom

Presadenie do záhrady

V interiéri si môžeme dopestovať i sadeničky zeleniny a byliniek, ktoré neskôr presadíme do zahrady. Rastliny potrebujú pred samotným presadením však minimálne týždňovú postupnú aklimatizáciu na vonkajšie prostredie. Platí to najmä ak je vonku príliš chladno alebo teplo. Pred presadením ich nechajte prispôsobiť sa vonkajšiemu počasiu na chránenom mieste. Rovnaký postup platí pri opätovnom sťahovaní rastlín do interiéru.

 

Autor: Jakub Durdík

Zdroje: www.planetnatural.com, www.thespruce.com, www.organicauthority.com



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…