Reč tela koňa


správanie koňa

Vo voľnej prírode žil kôň v stáde. Časom sa uňho vyvinula schopnosť komunikovať s ostatnými príslušníkmi tohto združenia. Samozrejme, že spolu neviedli filozofické úvahy.

Potrebovali sa však podeliť o základné, životne dôležité pocity, ako je napríklad strach, alebo vyjadri postavenie v hierarchii stáda. Domestikovaný kôň pokladá človeka za príslušníka svojho stáda, a preto aj vo vzťahu k nemu používa niektoré výrazove prostriedky.

Vo výbehu

Kone sú napospol spoločenské zvieratá. Keď sa stretnú so známym človekom, dávajú najavo radosť. Neodbiehajú, ale naopak, ochotne k nemu prichádzajú.

V stajni

Ak kôň chce mať pokoj a odpočívať, v stajni sa od ostatných zvierat odvracia. Často sa otáča zadkom k dverám, čím dáva najavo, že nestojí o komunikáciu.

Pocit uspokojenia

Kôň je spokojný a pokojný vtedy, keď nemá žiadne obavy z kontaktu s ostatnými zvieratami svojho stáda. V takej chvíli sa prejavuje v tej najlepšej podobe, akú uňho poznáme. To znamená že, hlavu nesie nezvyčajne vzpriamene, chvost má zdvihnutý a často sa pohybuje celkom nezvyčajným krokom.

Pohyb hlavy

Kone, rovnako ako deti, nemajú rady, keď ich ignorujú. Pozornosti sa dožadujú drganím hlavou.

Dupanie

Kone často bývajú netrpezlivé, najmä ak čakajú na kŕmenie alebo vypustenie zo stajne. Svojich požiadaviek sa domáhajú dupaním, hrabaním alebo kopaním do dverí.

Vzájomné hryzenie

Kôň nezriedka vyjadruje netrpezlivosť alebo nespokojnosť hryzením. Na rozdiel od mnohých iných zvierat však svojím druhom nespôsobuje vážnejšie zranenia. Dáva iba najavo, čo si v rámci svojho postavenia v stáde môže dovoliť.

Hryzenie ošetrovateľa

Kôň vás môže pohrýzť z rovnakých dôvodov ako svojich druhov v stáde. Nikdy mu to však nedovoľte. Vždy mu dajte vhodným spôsobom najavo, že ste jeho pánom. Napríklad miernym klepnutím po nozdrách.

Vyľakanie a agresivita

Medzi vyľakaním a agresivitou koňa je veľký rozdiel. Obidva stavy však majú podobné prejavy – oko je otočené, tak že zreteľne vidno beľmo, kôň hryzie a kope. Vyľakaný kôň z pravidla zostane stáť na mieste, alebo odbieha. Agresivita koní je veľmi nezvyčajným javom. Poznať ju podľa toho, že agresívny kôň sa k človeku približuje, kým vyľakaný kôň sa vždy vzďaľuje. V takomto prípade treba vyčkať, kým sa vráti, nech by to trvalo hocako dlho.

Príčiny depresie

Kôň môže byť deprimovaný chorobou, ale aj zlým zaobchádzaním. Také zviera nejaví záujem o okolie. Niekedy sa uňho môže prejaviť agresivita. V minulosti bolo dokonca módou potláčať osobnosť koňa a plne ho podriadiť požiadavkám človeka. Dnes sa také zaobchádzanie pokladá za nezlúčiteľné so zásadami moderného chovu a výcviku.  



Podobné témy

mena pre psov

Mená pre psov

Dobré mená pre psov dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu medzi človekom a psom. Keďže psy ľahšie rozoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, psie mená ako Roky alebo Falco budú pre psov zrozumiteľnejšie a…

pes do bytu

20 ideálnych plemien psov do bytu

Väčšina plemien psov sa vie adaptovať na akékoľvek prostredie ak má dostatok pohybu vo forme prechádzok a športu. Niektoré psy sú však do bytu vhodnejšie ako iné a je prezieravejšie vybrať si plemeno, ktoré nebude…

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

vypocet veku psa podla plemena

Ako vypočítať vek psa

Vek psa sa tradične počíta pomocou pravidla: jeden psí rok je ekvivalentom siedmych ľudských rokov, no určenie skutočného veku psa je trocha zložitejšie. Každý pes je jedinečný a tak ako u ľudí, aj u psov je dĺžka…

pes k detom

12 najlepších plemien psov k deťom

Vzťah detí a psov môže byť veľmi pekný a užitočný pre celú rodinu. Psy môžu deti naučiť zodpovednosti, empatii, spolupráci a môžu to byť nerozluční parťáci pre rôzne hry a dobrodružstvá. Vhodný pes k deťom však musí mať…

korytnačky

Chov a starostlivosť o suchozemské korytnačky

Na to že suchozemské korytnačky patria medzi plazy, majú nezvyčajne dobre vyvinutú osobnosť. I keď to nie sú zvieratká stvorené na maznanie, so svojím majiteľom si dokážu vytvoriť prekvapivo blízky vzťah, ktorý trvá po…