Sadenie ovocných stromov jednoducho a prehľadne


výsadba stromov

Správna výsadba ovocných stromov nemusí byť komplikovaná. Stačí sa riadiť nasledovnými krokmi:

Spôsob akým zasadíme ovocný strom ovplyvní jeho budúcu prosperitu a čas ktorý bude potrebovať na nábeh do rodivosti.

Kedy sadiť ovocné stromy

Ideálnym obdobím na sadenie voľnokorenných ovocných stromov je október a začiatok novembra, kedy sú stromy už vo fáze vegetačného pokoja. Stromčeky majú pri jesennej výsadbe čas do príchodu zimy ešte zakoreniť, a budú tak lepšie pripravené na nasledujúce vegetačné obdobie. Podmienkou však je aby pôda ešte nebola zamrznutá ani premočená.

Alternatívou je jarná výsadba ovocných stromov v marci a začiatkom apríla. V prípade kontajnerovaných ovocných stromov môžete vysádzať počas celého roka okrem zimy.

Ako sadiť ovocné stromy

1. Príprava stromčeka

ako sadiť ovocné stromčekyVoľnokorenné ovocné stromčeky je potrebné zasadiť čo najrýchlejšie po kúpe. Koreňe ponoríme na noc pred sadením do vody aby sa hydratovali. Korene pred výsadbou zastrihneme na dĺžku cca. 30 cm, odstrihneme choré a poškodené korene a obnovíme staršie rezné rany na koreňoch.

2. Vykopanie výsadbovej jamy

Rýľom alebo rýľovacími vidlami vykopeme výsadbovú jamu dva krát hlbšiu a širšiu ako je koreňová sústava ovocného stromčeka. Na dno výsadbovej jamy pridáme trochu vyzretého hnoja prípadne kompostu(značne tak urýchlime rast a nábeh do rodivosti stromu). Hnoj ani kompost by však nemal byť v priamom kontakte s koreňmi a tak ho prekryjeme zeminou(korene tak budú až nad touto vrstvou zeminy). Výsadbová jama by sa mala vykopať až v deň výsadby.

3. Výsadba stromčeka

ako sadiť ovocné stromyStrom vložíme do výsadbovej jamy a za stáleho natriasania prihadzujeme zeminu. Korene tak budú rovnomerne rozložené v pôde. Stromček by mal byť zasadený v rovnakej hĺbke v akej bol zasadený v škôlke, prípadne v kontajneri a miesto štepenia by malo byť minimálne 10 cm nad zemou. Pôdu poriadne utlačíme aby sme stromček stabilizovali.

4. zabezpečenie opory a ochrany pred zverou

Na okraj výsadbovej jamy zatlčieme oporné koly, ktoré udržia strom stabilný pokým dostatočne nezakorení. Väčšinou postačujú 1-2 oporné koly, ktoré previažeme s kmeňom stromčeka voľným osmičkovým uzlom (v tvare ležatej osmičky) a tak ho zastabilizujeme. Oporu ponecháme pri stromčeku minimálne 2 roky. Niektoré typy ovocných stromov (najmä s trpasličími a slabo rastúcimi podpníkmi) potrebujú permanentnú oporu.

Ak má k stromčeku prístup domáca alebo divá zver, je potrebné okolo kolov husté pletivo aby sme zvieratám zamedzili stromček obhrýzť alebo inak poškodiť.

5. Zálievka a mulč

výsadba ovocných drevínStrom po výsadbe výdatne polejeme a zálievku opakujeme aj nasledujúci deň. Pokrytie pôdy v okolí vysadeného stromčeka mulčom nie je nutné, no odbremení nás to od neskoršej práce s odburiňovaním. Mulč tiež zamedzuje erózii pôdy, ktorá zostáva pre strom výživnou. Ako mulč môžeme použiť akýkoľvek organický materiál (drevnú štiepku, seno, slamu, kôru) no aj štrk či kamennú drvinu.

6. Rez po výsadbe

V prípade jesennej výsadby počkáme s rezom až do jari. Rez po výsadbe dodá vašim stromčekom prvotný impulz k rastu a prispôsobí veľkosť koruny zredukovanej koreňovej sústave. Na stromčeku ponecháme 3 až 5 konárov, ktoré skrátime o 2/3 ich dĺžky. Ostatné konáre odstránime.

čítajte tiež: rez ovocných stromov

Naše tipy

Ak nemôžete zasadiť stromčeky ihneď po kúpe, môžete ich skladovať pár dní v chladnej pivnici alebo garáži bez prístupu svetla.

Teplomilné druhy ovocných stromov môžu byť po nasadení citlivé na mrazy a tak je vhodné pred prvou zimou prikryť spodnú časť kmeňa čečinou, slamou alebo iným izolačným materiálom.

Pre ovocný strom je dôležité vybrať vhodné miesto s dostatkom slnka a priestoru. Pri výbere ovocného stromu je preto kľúčové vedieť do akej veľkosti vyrastie v dospelosti. Do menších záhrad sú vhodnejšie ovocné stromy so slaborastúcimi podpníkmi.

Stromček môžeme označiť menovkou s názvom odrody a rokom výsadby

 

Užitočné informácie:

1. Kompletný prehľad ovocných škôlok, predajcov ovocných stromov a online donášok v SR, ktoré ponúkajú predaj ovocných stromov: ovocné škôlky , záhradníctva s ponukou ovocných stromov a  online donáška ovocných stromčekov

2. Prehľad rezistentných (odolných) odrôd ovocných stromov: ovocné stromy a ich rezistentné odrody

3. Návod na strihanie a tvarovanie ovocných stromov: ako strihať ovocné stromy

 

Použité zdroje: motherearthnews.com, starkbros.com, wikihow.com,



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…