Sibírska mačka


Sibírka

Vkradne sa vám do náručia, tíško zapradie a ukradne vám kus srdiečka. Táto zlodejka sŕdc a večná priateľka je Sibírska mačka.

Môj život so Sibírskou mačkou

... na počiatku bolo svetlo, ako sa hovorí....v mojom prípade na počiatku bol veľký sen. Sen , ktorý som si ako malé dievčatko niesla domov s každou nájdenou mačičkou na ulici, snívajúc o tom, že raz.....raz keď budem veľká budem mať veľkú chlpatú mačku.

Mačiatko - sibírska mačkaNa začiatku roku 2007 som sa rozhodla tento sen splniť a začala som brázdiť vody internetu a hľadať „chlpatú“ mačku, vtedy som samozrejme netušila, že nájdem hneď niekoľko mačiek splňujúcich tento popis. Nakoniec po prečítaní tony článkov som sa rozhodla pre sibírsku mačku, ale len čisto na maznáčika. Po dlhom čakaní som si domov priviezla malé červené klbko s dlhými nožičkami, ktorému sme dali meno Felix, Jeho celé meno bolo Felix Česká Sibiř* CZ (z CHS v Prahe). Netrvalo dlho a jeho chovateľka ma nemusela dlho ukecávať nato aby som začala s chovom. K Feliškovi sme si zaobstarali mačičku z Poľska menom Zooia Kocie Ranczo*PL.  Zooika sa stala mojou osudovou mačkou a zakladateľkou mojej chovnej stanice Felis Felicis*SK. 

Zooika je už babičkou ba dokonca prababičkou mačiatok v celej Európe. Doteraz si pamätám ako sme čakali jej prvé mačiatka a s obavami sledovali ich rast a vývoj. Zooika je tou najlepšou mamou a kamarátkou akú si len viete predstaviť.  Zooika mi odovzdala ten najväčší dar aký mohla, a ja nikdy nezabudnem na jej prvé mačiatko, červenú mačičku menom Asthera.

Povaha a zvláštnosť  plemena sibírska mačka

Sibírska mačka očarí svojho majiteľa najmä svojim veľkým srdcom a priateľskosťou.  Je priam neuveriteľné, že mačka odchovaná v drsných podmienkach Ruskej prírody, dokáže odovzdať toľko lásky a porozumenia ako práve sibírka. Tieto mačky sa vyznačujú vysokou inteligenciou – a možno práve preto sa častokrát stretávam s mačkami, ktoré dokážu rôzne kúsky a rozumejú povelom. Inteligencia tohto plemena je niekedy ich najzábavnejšou stránkou, keď sa mačka snaží za každú cenu dostať k vytúženému pamlsku. 

Sibírska mačka felis felicisSú veľmi tolerantné, dokážu sa prispôsobiť akémukoľvek životnému štýlu človeka. Sibírska mačka je veľmi vhodná aj k deťom, no treba mať na pamäti že aj ona je stvorenie, ktoré potrebuje pochopenie a lásku a nie naťahovacia hračka, ktorá strpí všetko. Veľmi dobre sa  znáša aj s inými plemenami mačiek, či dokonca so psíkmi. V sibírskej mačke tkvie neutíchajúci materinský cit a s veľkou obľubou „adoptuje“ všetko novo príchodzie. Nežnosť a láskavosť tohto plemena z nich robí vynikajúce matky, ktoré svojim deťom odovzdajú kúsok svojho srdca. Je však veľmi dôležité uvedomiť si že sibírska mačka potrebuje pozornosť človeka aby plnohodnotne vyvinula svoju povahu. Sú to výborné domáce mačky, maznáčikovia, v žiadnom prípade však nepatria na záhradku alebo do voliery vonku.

I keď sa sibírska mačka na prvý pohľad veľmi nelíši od iných polodlhosrstých plemien pre laika, táto krásavica v huňatom kožúšku disponuje silnou zbraňou. Sibírska mačka ako jediná polodlhosrstá mačka má znížený obsah FEL-D1 alergénu v slinách, čo znamená, že je vhodná aj pre alergikov.

 

Starostlivosť a zdravie sibírskej mačky

Sibírska mačka je lovec a to si treba uvedomiť aj pri kŕmení.  Plnohodnotná a vyvážená strava len pridáva na dobrom stave mačky a jej srsti.  Základom sú kvalitné granulky, v ktorých sa nachádzajú všetky potrebné vitamíny a minerály ktoré mačka potrebuje, doplnené o kvalitné mäso (najlepšie v tomto prípade hovädzie, králičie či kuracie). Veľmi dôležitá je aj doplnková strava, hlavne pre mačiatka (tj. do 1 roku života) kedy mačka rastie a spevňuje svoju kostru. 

carol a chili sibírske mačkyVeľmi dôležitou zložkou starostlivosti je pravidelné očkovanie, ktoré zahŕňa  základné očkovanie proti infekčnej rhinotracheitíde, panleukopénii a kalicivírusu. Z chovateľského poriadku vyplýva že všetky chovné mačky musia testované na infekčné ochorenia ako je FIV - mačacia vírusová imunodeficiencia a FeLV – mačacia leukémia, proti ktorej sa dá mačka aj zaočkovať. Pred zaradením do chovu musí mačka aj kocúr prejsť veterinárnou prehliadkou, pri ktorej sa kontroluje pupočný pruh u oboch rodičov a zostúpené semenníky u kocúrov. Každá z týchto vád vylučuje mačku z chovu. Veľmi dôležité je testovanie mačičiek na geneticky prenosné ochorenia HCM  ( zhrubnutie steny srdiečka) a PKD (cystické ochorenie obličiek), osobne si myslím, že každý zodpovedný chovateľ by mal mať mačičky testované na tieto ochorenia keďže obe sú smrteľné.

Zodpovedný prístup k chovu a selekcia len zdravých jedincov pre rozvoj plemena by mali prispieť k utuženiu dobrého zdravia nielen sibírkej mačky.

História plemena Sibírska mačka

Názory na vznik a rozšírenie plemena sa rôznia v závislosti od rôznych teórií. O Sibírskej mačke existuje dokonca legenda, ktorá vraví že mačka podobného typu existovala už v stredoveku a bola strážkyňou chrámov v ruskej Tajge. I keď samotný názov plemena naznačuje že Sibírska mačka je domestikovanou formou divoko žijúcej mačky zo Sibíre, je viac pravdepodobné že jej korene siahajú skôr na úbočia Kaukazu, kde sa priaznivým prírodným podmienkam mačka prispôsobila. Sibírska mačka je častokrát označovaná za Ruský národný poklad a spolu s Ruským chrtom tvoria dvojicu ušľachtilých plemien vychovaných Ruskou prírodou.

sibírska mačka fotoPrvou písomnou zmienkou o plemene Sibírska mačka však nachádzame v roku 1871 v Knihe Harrisona Vierra - Naše Mačky. Na úplné uznanie plemena si však musíme ešte minimálne jedno storočie počkať. Prvý klub, o ktorom sa dá hovoriť že vytvoril štandard plemena bol Ruský felinologický klub Kotofei na konci 80. rokov 20. storočia. K popisu štandardu Sibírskej mačky ako chovného plemena bol použitý legendárny kocúr Roman, ktorého fotky sa zachovali bohužiaľ už len v zlej kvalite. Na počiatku chovu tohto krásneho a silného plemena boli uznané len mačky v divoko-sfarbenom kožúšku s bielou alebo bez.  Neskôr sa objavujú nové a nové farebné variety, medzi nimi tiež výnimočná colorpoint varieta s modrými očami -  Neva Masquerade.

Prvá zo svetových organizácii, ktorá prijala sibírsku mačku ako právoplatné plemeno bola dnešná WCF (World Cat Federation) v roku 1991, ktorá postavila svoj štandard, na hrubom štandarde klubu Kotofei, s malými úpravami. Po náraste popularity tejto tzv. domácej mačky, uznali Sibírsku mačku aj iné svetové organizácie ako TICA, CFA, a nakoniec aj FIFe, ktoré však rozdelilo plemeno na klasicky sfarbené mačky, ktoré boli uznané od roku 1998 a jeho sesterské plemeno Neva Masquerade, ktoré si prešlo dlhšou cestou uznávania a bolo právoplatne uznané až v roku 2008 v Poprade, kde sa konalo generálne zasadanie FIFe.

Štandard plemena sibírska mačka

Sibírska mačka je mohutná dobre stavaná a osvalená mačka, ktorá budí dojem zavalitého macka. Štandard popisuje sibírsku mačku ako stredné až veľké plemeno, masívne a silné.  Správny tvar tela pripomína obdĺžnik, pričom aj nohy tento obdĺžnik dotvárajú.  Hlavnou črtou sibírskej mačky je viacmenej okrúhla hlava, ktorá sa vyznačuje širokým nosom, strednej dĺžky a jemným prehnutím v profile. Uši sú nasadené široko od seba no nesmú budiť dojem perzských uší. Samostatný perzský výraz alebo perzské črty sú považované za vážnu sibírska mačka ryšavo siváchybu. Oči by mali byť oválne a budiť dojem bystrej mačky s melancholickým výrazom. Veľmi podstatnou a dôležitou časťou je srsť, ktorá musí byť dobre vyvinutá, hustá a na dotyk trochu tvrdá, nemala by splývať s telom, alebo byť jemná a hodvábna. Veľa ľudí – laikov si ich pletie s Mainskou Mývalou (MCO) mačkou alebo Nórskou lesnou mačkou (NFO). Na rozdiel od MCO, ktoré sa vyznačuje hranatým rámcom alebo NFO, ktorému skôr prináleží trojuholníkový rámec, Sibírska mačka (SIB) je takým dobrým stredom a sedel by na ňu popis, okrúhly,  guľatý. Pre porovnanie prikladám obrázok kde si môžete všimnúť rozdiely medzi plemenami.

Sibírska mačka je v súčasnosti rozšírená v mnohých farebných varietách, no sú farby ktoré sú zakázané – ako napríklad čokoládová, lilavá, fawn, škorica – a neuvažuje sa ani o ich prijatí. Keďže máme toľko veľa farieb bol zavedený systém EMS – Easy Mind System, a každej farbe bol pridelený určitý kód aby sa ľahšie pamätali. Sibírky sú rozdelené podľa farby do 9 farebných skupín, v ktorých sa predstavujú na výstavách. Momentálne sa teší veľkej popularite zlaté sfarbenie, či už s bielu alebo bez. 

Môj chov sibírskej Mačky

felis felicis dominika halická
felis felicis dominika halická

Moja chovná stanica Felis Felicis, založená v roku 2008 sa zaoberá chovom sibírskych mačiek v klasickom sfarbení s bielou ale aj bez a tiež chovom Neva Masquerade, kde očakávame vôbec prvý registrovaný vrh Nevičiek na Slovensku, niekedy na jar budúceho roka.  Mačičky a kocúrikov pre náš chov vyberáme s veľkým záujmom o ich línie a vždy dbáme na to aby sa v nich nevyskytovali dedičné či iné ochorenia. Snažíme sa ich vychovávať s láskou a brať ich ako členov našej rodiny. Radi by sme pracovali s poprednými líniami Sibírkych mačiek z Ruska a Talianka, no kladieme dôraz hlavne zdravie a povahu mačiek. Momentálne v našej CHS pôsobia traja kocúrikovia a štyri mačičky. Čo sa JW týka naša chovná stanica bola prvou na Slovensku, ktorá dokázala tento titul na výstavách, našou prvou Junior Winnerkou bola mačička menom Ester Siberian Squills, SK, ktorá získala svoj titul vo veku 8 mesiacov.

 V súčastnosti sme jedinou CHS, ktorá sa môže pochvaliť hneď tromi JW v sibírskom plemene na Slovensku, no stále čakáme na toho, ktorý ponesie aj naše meno Felis Felicis.

sibírska mačka nevadskáAko som už spomínala začali sme sa venovať aj chovu Nevskej Maškarády, po dlhom boji v mojej hlave, kedy som uznala že Neva je neodmysliteľnou súčasťou Sibírskej mačky, som si domov priviezla krásnu Kaenu Imildara*PL čierno striebornú tabby. Jej otcom je GIC Dexter Imildara*PL pochádzajúci z línii Assolada. V súčastnosti  máme doma 4 mačičky z toho sú dve kastrované. Jedna z našich mladých mačiiek pochádza z najznámejšej chovnej stanice zo Švajčiarska Lukijn´s, ktorá ako jediná ChS na svete vlastní  Svetových víťazov z vlastného chovu.

 

Autor: Donminika Halická, SK

Foto ©

Ludmila Pankova - Cat Photographer, Pets & Kids Photography, http://www.tessa.lv/

Katarina Ziburova, SK  http://katarinaziburova.sk/

FOTO:

Foto č.1 : IC Barmaley Barvinok *UA a IC Zooia Kocie Ranczo* PL

Foto č.2 : mačiatko z vrhu CH (Cherry Blossom)

Foto č.3 : IC Zooia KOcie Ranczo* PL

Foto č.4: CH*Lukijn´s Caroline a Red Hot Chili Pepper Felis Felicis* SK

Foto č.5 GIC El Dorado Felis Felicis*SK

Foto č.6 Flavia Noche Blanca*ESP

Foto č.7 Dominika Halická

Foto č 8: CH Kaena Imildara*PL – nevská maškaráda



Podobné témy

Mačacie mená, mená pre kocúra

Mená pre mačky

Dobré mená pre mačky dokážu výrazne zjednodušiť komunikáciu a často ovplyvňujú aj kvalitu vzťahu človeka s mačkou. Keďže zvieratá vrátane mačiek ľahšie rozpoznávajú výrazné spoluhlásky oddelené samohláskami, mačacie…

mačky plemená

10 Najobľúbenejších plemien mačiek

Mačka domáca žije v prítomnosti ľudí už tisíce rokov a za ten čas sa vyvinula do rôznych veľkostí a podôb. Tak ako u iných domácich zvierat aj u mačiek domácich chovatelia ovplyvňovali šľachtením ich vývoj a utvárali…

mačka

Mačka domáca a jej chov

Mačka domáca (felis catus) je malý domestikovaný mäsožravý cicavec patriaci do čeľade mačkovité. Mačky domáce sa zvyčajne chovajú ako interiérové domáce zvieratá bez možnosti výbehu alebo formou voľného chovu, pri…

mačacie roky

Ako zistiť vek mačky

Vek mačky sa tradične počíta spôsobom: jeden mačací rok je ekvivalentom 6 až 7 ľudských rokov, no určenie skutočného veku mačky je trocha zložitejšie. Každá mačka či kocúr sú jedineční a tak ako u ľudí, aj u mačiek je…

blcha psia, mačacia a ľudská

Blchy - ako sa ich zbaviť?

Blcha je malý, bezkrídly hmyz, ktorý parazituje na pokožke psov, mačiek, iných domácich a divých zvierat a niekedy aj na človeku. Blchami označujeme parazitický hmyz radu siphonaptera, v ktorom môžeme nájsť viac ako 2…

ako sa zbaviť parazitov

Parazity u psov a mačiek

Či už sa nám to páči, alebo nie, parazity sú bežnou súčasťou života psov a mačiek a je len na ich chovateľoch ako si s nimi poradia. Vonkajšie a vnútorné parazity psov a mačiek sa často dokážu veľmi rýchlo šíriť a…