Všetko čo potrebujete vedieť o kačacích vajciach


kačacie vajcia použitie

Kačacie vajcia sú nedocenenou potravinou napriek jej kvalitám. Len málo kto ich mal možnosť ochutnať

A to je škoda, pretože kačacie vajíčka sú vynikajúce. Jednoducho povedané sú väčšou a výživnejšou verziou tých slepačích. Majú väčší a bohatší žĺtok a vyššiu koncentráciu živín oproti štandardnému slepačiemu vajcu.

Sú atraktívne?

porovnanie kačacieho a kuracieho vajíčkaKačacie vajíčka sú približne o 50 percent väčšie ako slepačie. Ich farba sa líši v závislosti od plemena kačíc od bielych cez sivé, zelené, hnedé až čierne. Škrupina kačacích vajíčok je tiež výrazne hrubšia takže sa ťažšie rozbíja no vďaka tomu ich môžete aj dlhšie skladovať. 

To v čom sa však najviac líšia je vnútro. Bielko kačacieho vajca je takmer úplne priehľadné, zatiaľ čo bielko u klasických slepačích vajíčok má slabý žltý odtieň. Väčší a bohatší žĺtok je však to, kvôli čomu si kačacie vajcia vážia šéfkuchári.

Sú výživné?

Aj kvôli svojej veľkosti obsahujú viac tukov a cholesterolu oproti slepačím vajciam. No sú bohatšie aj na bielkoviny a obsahujú vyššiu koncentráciu omega 3 mastných kyselín.

Sú bezpečné?

Áno, sú také bezpečné ako slepačie vajíčka. Neexistuje dôkaz o tom, že by boli kačacie   vajíčka nebezpečnejšie ako vajíčka inej hydiny.

Sú vhodné na varenie?

omeleta z kačacích vajecNepochybne. Kačacie vajíčka môžete používať vo varení rovnakým spôsobom ako tie slepačie, no keďže sú väčšie a obsahujú viac tuku, musíte s tým pri vašich receptoch počítať. Je to teda len o trochu inom dávkovaní, no veľmi rýchlo si na to zvyknete.

Môžete ich vyprážať, variť, pridávať do cesta a rýchlo zistíte že pri ich použití budú jedlá krémovejšie a bohatšie. Aj omeleta z nich je krémovejšia. Kačacie vajcia sú najpopulárnejšie najmä v čínskej a vietnamskej kuchyni.

Sú chutné?

Ich chuť je oproti slepačím vajciam intenzívnejšia a to predovšetkým kvôli rozdielnemu jedálničku kačky(preferencia živočíšnej potravy: hmyz, slimáky).

Sú drahé?

Kačacie vajíčka sú drahšie, no nie natoľko aby ste si ich nemohli kúpiť. Problém je však s ich dostupnosťou, keďže ich nenájdete v klasických predajniach potravín. Kto však hľadá, nájde, takže sa poobzerajte po lokálnom chovateľovi, prípadne farme na ktorej sa chovajú kačice.

 

Užitočné informácie:

1. Čo obsahujú vajcia a aký majú účinok na zdravie: Vajcia a ich vplyv na zdravie

2. Všetko o chove ruánskych kačíc: Ruánska kačica a jej chov



Podobné témy

choroby u sliepok

Najčastejšie choroby a parazity sliepok

Každý chovateľ by chcel chovať silné a zdravé sliepky, ktoré mu budú prinášať dlhodobý úžitok vo forme kvalitných vajíčok a mäsa. Chov však so sebou prináša aj rôzne choroby sliepok, ktoré môžu ohroziť ich zdravie a…

Sliepky marans

Maransky: sliepky, ktoré znášajú čokoládové vajíčka

Plemeno sliepok Marans Maransky pochádzajú z juhozápadného Francúzska z okolia mesta Marans, kde boli vyšľachtené na prelome 19. a 20. storočia. Patria medzi stredne ťažké plemená s mohutnejším, plným trupom. Napriek…

sliepky hempshire

Plemeno sliepok Hempšírka a jeho využitie

Hempšírky vynikajú svojou univerzálnosťou a preto ich drobnochovatelia môžu chovať na vajcia i na mäso. Plemeno hempšíriek patrí medzi stredne ťažké plemená hrabavej hydiny. Je to silná, vitálna hydina a oproti iným…

sliepky nosnice a brojlery druhy

Sliepky na okrasu či pre úžitok?

 V prvom rade sa treba rozhodnúť, či chcete sliepku okrasnú, alebo má slúžiť úžitku. Vyberať môžete z veľkých i malých plemien. Ak chcete sliepku pre úžitok, vyberte si z veľkých plemien, ktoré majú vyššiu znášku aj…

kačacie vajcia použitie

Všetko čo potrebujete vedieť o kačacích vajciach

A to je škoda, pretože kačacie vajíčka sú vynikajúce. Jednoducho povedané sú väčšou a výživnejšou verziou tých slepačích. Majú väčší a bohatší žĺtok a vyššiu koncentráciu živín oproti štandardnému slepačiemu vajcu. Sú…

plemeno ruánska kačka

Kačica ruánska poteší chovateľa svojím zovňajškom aj chutným mäsom

Kačica ruánska bola pôvodne vyšľachtená vo Francúzsku v okolí mesta Rouen. Do dnešnej podoby bola došľachtená v Anglicku. Ruánska kačica váži od troch do štyroch kilogramov a znáša približne sedemdesiat vajec ročne (len…