Yorkshirsky teriér, profil plemena a chovné stanice


jorkšírsky terrier

Štandard, povaha, výchova a starostlivosť o plemeno jorkšírsky teriér

Yorkshirsky teriér je jeden z najočarujúcejších predstaviteľov psieho sveta, ktorý si svojim výzorom a povahou získal nejedného milovníka psov na celom svete. Jorkšír je v prvom rade spoločenský pes pútajúci pozornosť všade tam, kde sa zjaví, no pod pôvabnou, lesklou srsťou bije odvážne srdce teriéra túžiace po dobrodružstve. Rozkošný zjav yorkshire teriéra toto plemeno preslávil ako spoločníka, ktorý sa zmestí aj do tašky, no práve kvôli jeho povahe ho miluje široké spektrum chovateľov.

Yorkshirsky teriér je drobný psík, ktorý svoje malé rozmery akoby neakceptoval. Je to veľký pes v malom tele, ktorý sa neváha postaviť mnohonásobne väčším psom či cudzím ľuďom. Je veľmi aktívny, zvedavý, vždy pripravený na šibalstvá a niekedy aj problémy.

Jorkšírske teriéry milujú svoju rodinu, no tak ako väčšina teriérov nedôverujú cudzincom, pričom im to dajú najavo hlasným štekotom. Povestná je aj ich teriérska hrdosť, ktorá im nedovolí nechať si brnkať po nose žiadnym zvieraťom či cudzím človekom. Sú to odvážni bojovníci, pripravení bojovať na smrť a žiadna mačka, myš či veverička nie je pri nich v bezpečí.

jorkšír šteňa

Yorkšír je vďaka svojej veľkosti ideálny pes do bytu či do rodinného domu, vyžaduje si však veľa pozornosti a aktivity na to aby bol šťastný. Dlhé hodiny osamote nie sú nič pre tieto malé – veľké spoločenské psy.

História

Počas priemyselnej revolúcie vo Veľkej Británii prichádzali škótski robotníci do anglického grófstva Yorkshire pracovať v uhoľných baniach a textilných továrňach a so sebou si prinášali psy známe ako paisley teriér. Psy tohto už vyhynutého plemena boli omnoho väčší ako súčasné yorkšírske teriéry a primárne boli používané na lov myší a iných hlodavcov v dielňach a fabrikách. Paisley teriéry boli pravdepodobne nekontrolovane krížené s inými teriérmi (anglický čierny teriér, anglický trpasličí teriér, skye teriér a airedalský teriér), čoho výsledkom bol vznik nového plemena malých psov s dlhou sivo-hnedou srsťou.

V roku 1861 bolo toto plemeno prvý krát predstavené na výstave pod názvom “broken-haired Scotch terrier”. Pes tohto plemena menom Huddersfield Ben sa stal v 60-tych rokoch 19. Storočia populárnym výstavným psom a považuje sa za otca moderného yorkshire teriéra. Psy tohto plemena sa stali populárne najmä u dám viktoriánskej smotánky ako spoločenské psy.

Plemeno získalo meno yorkshire terrier v roku 1870, pretože jeho rozvoj bol spojený najme s rovnomenným grófstvom. Yorkshirske teriéry boli prvý krát registrované ako plemeno v roku 1874 a prvý klub chovateľov jorkšírskych teriérov bol založený v roku 1898.

Štandard plemena

pes yorkshire Použitie: spoločenský pes

Klasifikácia FCI: 3. skupina - teriéry; 4. sekcia - trpasličie teriéry, bez skúšky

Celkový vzhľad: Veľmi kompaktný a úhľadný, drží sa vzpriamene a vyjadruje dôležitosť. Dlhá srsť visiaca rovno a rovnomerne nadol je rozdelená cestičkou vedúcou od ňufáka až po chvost.

Dôležité proporcie: Celkový vzhľad vyjadruje energické a dobre stavané telo

Povaha a správanie: Čulý, inteligentný trpasličí teriér s vyrovnanou povahou.

Farby srsti: Tmavá oceľovo modrá, dlhá srsť od zátylku až po koreň chvostu, bez odtieňov svetlohnedej, bronzovej či tmavej. Srsť na hrudi hustá, svetlá, žltohnedá. Všetka srsť tmavšia pri korienkoch ako v strede.

Hmotnosť: do 3,2 kg

Vek dožitia: 12 až 15 rokov

Chovné stanice plemena yorkshirsky teriér

Výber vhodného chovateľa má veľký vplyv nie len na výzor a zdravie ale aj na povahové vlastnosti šteniatok yorkshírskych teriérov, pretože kľúčové prvé týždne (9 až10 týždňov) strávia vo svojej rodnej chovnej stanici, kde dostávajú tú správnu výživu a kde sa formuje ich povaha, vzťah k ľuďom a iným psom.

Dobrý chovateľ vám poradí pri výbere toho správneho šteniatka jorkšíra vhodného pre rôzne povahy a pre rôzne životné štýly. So šteniatkom yorka dostanete aj preukaz o pôvode psa, kde sú okrem informácií o psíkovi zaznamenané aj exteriérové, zdravotné a povahové vlastnosti jeho predkov v podobe výsledkov výstav, skúšok, zvodov a bonitácií a výsledkov veterinárnych vyšetrení, ktoré tvoria akýsi rodný list šteniatka, bez ktorého by ste si šteniatko vyberali naslepo. V správnej chovnej stanici vám ochotne poradia ako sa o psíka starať, ako postupovať pri jeho výchove a radi vám odpovedia na akékoľvek otázky ohľadne chovu yorkshirskych teriérov.

chovna stanica yorkshirov

Záujemcovia o šteniatka by si mali dať pozor najme na ponuku mini yorskshire teriérov, pretože nič také ako plemeno mini yorkshirsky teriér neexistuje. Čistokrvný york môže byť menší len ak má prirodzene menších rodičov, no vyskytli sa aj prípady, kedy šteniatka jorkšírov nedostatočne kŕmili aby docielili nižší vzrast psíkov. V každom prípade sú “mini“ yorkshirske teriéry náchylnejšie na genetické poruchy a ochorenia čo sa môže prejaviť v početnosti návštev veterinára.

Pri hľadaní vhodného chovateľa vám pomôže prehľad chovných staníc yorkshirskeho teriéra

Povaha yorkshirskeho teriéra

yorkshirsky terier správanieVo všeobecnosti je yorkshirsky terrier inteligentný a sebaistý psík s dobrodružným temperamentom teriéra, no tak, ako je to u všetkých plemien, aj u jorkšírov je každý pes individualita s odlišnou povahou. Niektorí sú prítulní domasedi, ktorých jediným cieľom je byť s členmi svojej rodiny a iní sú nezbedníci, prítomní všade tam, kde sa niečo zomelie.

yorkshire povahaV každom prípade je potrebné stanoviť im pravidlá, ktoré nesmú porušiť, pretože inak často prerastú svojim majiteľom cez hlavu. Pre yorkshirskych teriérov je preto dôležitá skorá socializácia – zvyknutie si na rôzne situácie, ľudí, zvieratá a zvuky, pokiaľ sú ešte šteniatkami. Správna socializácia dopomôže k tomu, aby bol jorkšír priateľský a vyrovnaný pes. V opačnom prípade má york tendenciu bezdôvodne štekať na ľudí a útočiť na psov a iné zvieratá. Prospešný je aj čo najskorší výcvik poslušnosti šteniatka, ktorý majiteľom uľahčí komunikáciu a život so psom do budúcnosti.

Yorkshirske teriéry nie je vhodné príliš rozmaznávať alebo ich prehnane ochraňovať, pretože si privyknú na čokoľvek a často kopírujú správanie svojich pánov, takže ak sú prehnane bojazliví, prejaví sa to aj na správaní jorkšíra. Inými slovami sa york často prispôsobuje správaním k správaniu svojho pána.

Deti a iné zvieratá

Yorkshirske teriéry nie sú vhodné pre rodiny s malými deťmi. Je to najmä kvôli ich drobnému telu, ktoré môžu deti ľahko priľahnúť, pustiť alebo príliš silno stisnúť, na čo sú jorkšíri citliví a neváhajú sa brániť. Aj pri hre či naťahovaní môžu pocítiť drobné zuby jorka. Yorkshir si bude lepšie rozumieť so staršími deťmi, ktoré sa k nemu budú správať s rešpektom a porozumením.

Yorkshirsky terier vie dobre vychádzať aj s inými domácimi zvieratami, pokiaľ je s nimi socializovaný ešte v mladom veku. Dospelý jorkšír však vie byť veľmi žiarlivý na nové zviera v domácnosti, takže pri predstavovaní zvierat si musia dať majitelia pozor.

zdravie jorkšíra

Zdravie

Yorkshirsky teriér je pomerne zdravé plemeno, no tak ako aj iné psy, je náchylné na určité ochorenia. Aj z toho dôvodu je pri kúpe šteniatka dôležitý výber kvalitnej chovnej stanice yorkshirov a preverenie si zdravotného stavu oboch rodičov šteniat. Budúcich majiteľov by mali zaujímať najmä RTG vyšetrenia kĺbov a výskyt genetických ochorení typických pre jorkšírske teriéry:

Luxácia pately

Známa tiež ako vykĺbenie jabĺčka, je častým vrodeným ochorením u malých psov a je spôsobené nesprávnym zarovnaním stehennej, lýtkovej kosti a jabĺčka. Spôsobuje to uvoľnenie kĺbu zadných nôh a abnormálnu chôdzu psa. Postupné opotrebovanie kĺbu vedie k artritíde a zhoršovaniu pohyblivosti kĺbu. Poznáme 4 stupne luxácie pately, pričom vyššie stupne si vyžadujú chirurgický zákrok. Luxácia pately nemusí byť pri šteniatkach ešte viditeľná a môže sa prejaviť omnoho neskôr. Preto je potrebné vyberať si zdravých rodičov.

Calve-phertesova choroba

Aj toto vrodené ochorenie postihuje kĺby zadných nôh a jeho podstatou je odumieranie hlavice a krčku stehennej kosti kvôli poruche cievneho zásobenia počas vývoja. Nekróza hlavice je typickým ochorením malých plemien a prejavuje sa krívaním zadných nôh a výraznými bolesťami bedrových kĺbov. Objavuje sa medzi 5 a 9. mesiacom života šteniat a dá sa odhaliť RTG vyšetrením. Možná je len chirurgická liečba.

Progresívna atrofia sietnice (PRA)

Je vrodené, degeneratívne ochorenie očí spôsobené postupnou stratou fotoreceptorov na sietnici, končiace až slepotou. PRA (progressive retinal atrophy) sa najskôr prejavuje vo forme slepoty v tme (v šere) a rokmi sa zhoršuje. Diagnostikovať sa dá roky pred tým ako sa ochorenie prejaví, no liečba nie je zatiaľ dostupná. Ide o recesívne genetické ochorenie, takže obaja rodičia musia mať chybný gén v DNA, aby sa ochorenie u šteniatka v priebehu života objavilo.

Zúžená priedušnica

Zúženie trachey sa bežne vyskytuje u malých plemien a plemien so splošteným nosom (buldoček, mops,..). Najbežnejším príznakom tohto ochorenia je chronický, suchý kašeľ až chrčanie. Zúženie môže byť vrodené, no môže byť zhoršené aj zápalom priedušnice.

Portosystemické odklonenie (PSS – portosystemic shunt)

Je ochorenie spôsobené nesprávnym prietokom krvi medzi pečeňou a telom. Za normálnych okolností putuje krv obohatená o živiny z čriev vrátnicovou žilou priamo do pečene, kde sa prefiltruje a následne prúdi do srdca a celého tela. Pri Portosystemickom odklonení prúdi časť tejto živinami obohatenej krvi pomimo pečene, čo spôsobuje mnoho problémov, pretože pečeň je zásobárňou živín pre telo a detoxikačným centrom. Symptómy zahŕňajú slabé naberanie na váhe, zvýšený pocit smädu a močenie, zvracanie, hnačka, žlčové kamene a neurologické poruchy. Toto ochorenie môže byť vrodené no i získané (poruchami pečene) a lieči sa chirurgickým zákrokom pri ktorom sa zablokuje cieva, ktorou krv obchádza pečeň.

Medzi ďalšie ochorenia na ktoré sú yorkshírske teriéry náchylné patria hypoglykémia, alergie, ochorenia pečene, obličiek, srdcové vady, kryptorchizmus a iné choroby.

Starostlivosť

yorkshirsky terier starostlivosť o srsťYorkshirsky teriér si v prvom rade vyžaduje každodennú aktivitu formou prechádzky, voľného výbehu či hry. Je to malý psík, ktorý nepotrebuje nabehať kilometre, no najme jorkšír chovaný v byte potrebuje dodatočný pohyb. Skvelými formami pohybu pre yorkšírov sú agility alebo výcvik poslušnosti, pri ktorých s učí rôzne triky. Yorkovia milujú aj hru a rôzne hračky vrátane loptičiek a pískacích hračiek pri ktorým sa môžu zabávať. Yorkshirsky teriér chovaný v domácnosti by sa mal tiež naučiť ako vykonávať svoju potrebu vonku a základné pravidlá správania sa v domácnosti.

Krmivo pre yorkshirskeho teriéra by malo byť kvalitné, pričom by malo obsahovať najmä živočíšnu zložku. Vhodnými alternatívami sú kvalitné suché granule, konzervy či BARF strava. V každom prípade by mala byť strava pestrá, takže granule a konzervy je vhodné dopĺňať čerstvými potravinami (čerstvé mäso, ryby, vajcia, zelenina, ovocie). Kŕmna dávka dospelého jorkšíra by mala byť rozdelená na dve porcie denne a jej objem by mal závisieť od veľkosti, veku, aktivite, metabolizme a preferenciách každého psa. Mnoho yorkshírov má problém s obezitou, takže si treba dať pozor na primerané kŕmne dávky. Pri optimálnej hmotnosti jorkšíra by jeho rebrá nemali byť viditeľné ale mali ste ich ľahko nahmatať bez tlačenia prstami. Ak je yorkshir obézny, je potrebné zredukovať kŕmne dávky a zvýšiť jeho aktivitu.

mini yorkshire Srsť yorkshirskeho teriéra by mala byť dlhá, hodvábna a rovná, bez náznaku kučery. Platí to najmä pre výstavných psov, ktoré si vyžadujú pravidelnú starostlivosť o srsť. Aby ostala srsť yorkšíra hladká a čistá vyžaduje si pravidelné česanie a kúpanie. Pre uľahčenie starostlivosti o srsť je vhodný krátky zostrih, no aj v takom prípade si srsť bude vyžadovať pozornosť. Srsť yorkšírov má len jednu vrstvu a rastie priebežne (nestriedajú sa obdobia pĺznutia a rastu tak ako pri iných plemenách).

Malé plemená psov sú náchylné na dentálne problémy a yorkshire terrier nie je výnimkou. Na zuboch sa im vytvára zubný kameň, ktorý je potrebné odstraňovať pravidelným čistením, žuvacími hračkami a u veterinára.

Yorkšíry chované v interiéry si vyžadujú aj pravidelné skracovanie pazúrov. Ak ich počujete pri pohybe psa po dlážke, je ich potrebné zostrihnúť. Zostrihávajú sa však len neinervované konce pazúrov.

 

Užitočné informácie:

1. Prehľad chovných staníc plemena yorkshirsky teriér: chovné stanice yorkshirov

2. Kompletný zoznam veterinárov a veterinárnych ambulancií: veterinári

3. Klub chovateľov yorkshirskeho teriéra: www.ytcsk.wbl.sk

4. Slovenský klub chovateľov teriérov a foxteriérov: www.terriers.sk

 

Použité zdroje: vetstreet.com, petcoach.co, dogtime.com