Žihľava dvojdomá - účinky a použitie


bylinka pŕhľava

Zber, použitie a účinky Žihľavy, jednej z najúčinnejších liečivých bylín

Odborný názov: Urtica dioica                                                 

Zaradenie: parí do čeľade pŕhľavovité

Iné názvy: pŕhľava dvojdomá, žihľava

Žihľava dvojdomá je jedna z najvšestrannejších a najúčinnejších liečivých byliniek, ktorá je navyše i ľahko dostupná. Táto trvalka sa vyskytuje vo výživných pôdach, väčšinou tam kde bol pôvodný porast narušený ako sú rumoviská, záhrady, rúbane, brehy potokov, lúky a iné podobné stanovištia. Dorastá až do dvoch metrov, pričom sa veľmi dobre rozmnožuje i vegetatívne (koreňmi), takže vytvára veľké husté kolónie. Celá rastlina je pokrytá malými tvrdými štetinami, ktoré pri dotyku preniknú do pokožky, zlomia sa a vylučujú viacero chemických látok ako histamín, serotonín a cholín, ktoré spôsobujú zápal a výsledkom je nepríjemne podráždená pokožka.

Pŕhľavu dvojdomú môžeme nájsť takmer po celom svete no najčastejšie sa s ňou stretneme v Európe, Severnej Amerike, Severnej Afrike a v niektorých častiach Ázie. Žihľava dvojdomá je jedna z najznámejších byliniek, no používa sa i v kuchyni, prípadne na kŕmenie zvierat ako jedna z najvýživnejších rastlín.

Žihľava dvojdomá obsahuje

Vitamíny (Vitamín A, B2, B5, C, K+, Ca+, Si),kyseliny (uhličitá, kremičitá, kávová, mravčia, chlorogénová, etándiová, jablčná, fumárová, jantárová), Amíny (acetylcholín, betaín, cholín, lecitín, histamín, serotonín), lignín, chlorofil, vláknina, bielkoviny, flavonoidy (kemfemín, rutín, quercetín), nitráty, steroly, taníny

Žihľava dvojdomá a jej účinky

pŕhľava účinkyMedicínske účinky žihľavy dvojdomej: protizápalový, antiseptický, hypoglykemický, močopudný, antireumatický, antihemoragický, zastavuje krvácanie, detoxikačný, rozťahuje cievy, podporuje krvný obeh, znižuje krvný tlak, podporuje laktáciu, expektorant, antialergický, zmenšuje zväčšenú prostatu

DNA a artritída

Žihľava má močopudné účinky a priaznivo pôsobí na odstraňovanie kyseliny močovej z tela, vďaka čomu pomáha pri ochorení dna. Toto ochorenie sa prejavuje opuchmi a bolesťami kĺbov spôsobenými práve kryštalizujúcou kyselinou močovou, ktorú telo nedokáže vylúčiť. Vďaka protizápalovým účinkom pŕhľava pomáha redukovať bolesti aj pri artritíde a iných reumatických ochoreniach.

Problémy s prostatou

Diuretické účinky žihľavy dvojdomej, pomáhajú zmierniť príznaky benígne zväčšenej prostaty a považuje sa za prírodnú alternatívu liekom na túto chorobu. V liečivách proti zväčšenej prostate sa pŕhľava dvojdomá kombinuje s výťažkami z iných rastlín s podobnými účinkami ako sú saw palmetto (Serenoa repens), pygeum (Pygeum africanum) a tekvica. Pre liečenie benígne zväčšenej prostaty sa používajú najmä výťažky z koreňa žihľavy.

Zmierňuje prejavy alergie

Decongestíva, antihistamiká a iné lieky proti alergiám na predpis majú tendenciu po čase strácať svoju účinnosť a navyše môžu spôsobovať neželané vedľajšie účinky ako ospalosť, vysychanie dutín, vysoký krvný tlak a insomnia. Žihľava dvojdomá nemá žiadne z týchto vedľajších účinkov a môže byť užívaná pravidelne. Pŕhľava bojuje proti prejavom alergií redukciou množstva histamínu produkovaného telom. Práve histamín je látkou, ktorou imunitný systém prehnane reaguje na určité alergény (peľ, prach a iné).

Urýchľuje liečbu podráždenej pokožky, hemeroidov a zmierňuje bolesť svalov a kĺbov

Vonkajšie použitie odvaru zo žihľavy pomáha pri úľave od bolesti svalov a kĺbov. Odvar z pŕhľavy pomáha i pri redukcii opuchu a zastavenia krvácania hemeroidov vďaka schopnosti sťahovať pokožku. Táto vlastnosť žihľavového odvaru sa dá využiť i pri iných povrchových zraneniach pokožky, kde zabraňuje nadmernému mokvaniu a sekrécii, zmierňuje podráždenie a zvyšuje pevnosť tkaniva. Vonkajšie použitie pŕhľavového extraktu sa odporúča I na zlepšenie kvality vlasov, odstránenia lupín a pri nadmerne mastných vlasoch a pokožke hlavy.

Potenciálne účinky žihľavy

Pŕhľava je predmetom medicínskych štúdií a má potenciál pri liečbe alzheimerovej choroby, artritídy, astmy, infekciách močového mechúra, bronchitídy, zápale ďasien, obličkových kameňoch, vyrážok a akné, laryngitídy, roztrúsenej sklerózy, PMS, ischiase a zápale šliach.

V ľudovom liečiteľstve sa žihľava považuje za detoxikačnú liečivú bylinu, ktorá posilňuje imunitný systém, čomu vďačí najmä jej močopudným účinkom.

Ako používať žihľavu dvojdomú

Žihľavový čaj je účinný pri liečbe zväčšenej prostaty, nadmerného krvácania pri menštruácii, hemeroidov, artritídy, reumy a ekzémov. Vonkajšie použitie žihľavového odvaru, tinktúry prípadne oleja je odporúčané pri problémoch s pokožkou, bolestiach kĺbov, dne, ischiase, hemeroidoch a problémoch s vlasmi.

Na prípravu čajov, odvarov a tinktúr sa používa celá rastlina, pričom listy pŕhľavy sa používajú pri artritíde, dne, reumatizme, pri vysokom krvnom tlaku, proti prejavom alergie, zatiaľ čo korene sa používajú najmä pri liečbe zväčšenej prostaty. Pre úplný účinok je nevyhnutné žihľavu užívať minimálne 30 dní.

využitie žihľavyŽihľavový čaj

Príprava žihľavového čaju je jednoduchá. Do šálky vložíme 4 g sušených, prípadne 10 g čerstvých listov žihľavy aj so stonkami.  Žihľavu zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút lúhovať a žihľavový čaj je hotový.

Žihľavová tinktúra

Pŕhľavovú tinktúru pripravíme tak, že rozdrobíme 40 g sušených alebo 200 g čerstvých listov, daáme ich do fľaše a nalejeme na ne 0,4 litra 70 % alkoholu. Fľašu uzatvoríme a obsah necháme dva týždne lúhovať, pričom ho denne pretrepávame. Potom obsah precedíme cez gázu a získaná tinktúra sa podľa potreby ešte môže zriediť zmiešaním s 135 ml destilovanej vody a 55 ml 70 % alkoholu. Žihľavovú tinktúru následne používame na vonkajšie použitie pri problémoch s pokožkou alebo s kĺbmi, prípadne ako kúru na vlasy.

Žihľavový olej

Žihľavový olej si pripravýme rozdrobením a vložením žihľavy (celej rastliny) do tmavej sklenenej fľaše a zalejeme rastlinným olejom. Čim viac rastlín do fľaše zmestíme, tým lepšie, no musia byť úplne zaliate olejom. Môžeme použiť akýkoľvek panenský olej lisovaný za studena, pričom ideálne sú oleje bez výraznej arómy ako je napríklad ricínový olej. Fľašu následne zazádkujeme a umiestnime do chladnej, tmavej miestnosti, kde sa bude pŕhľava minimálne mesiac lúhovať. Po vylúhovaní olej precedíme cez plátno a môžeme ho začať používať. olej je ideálny na masírovanie boľavých kĺbov a proti ekzémom, pretože nevysušuje pokožku tak ako tinktúra.

Žihľava a jej nežiaduce účinky

Žihľava dvojdomá môže znižovať obsah cukru v krvi. To môže spôsobovať problémy najmä diabetikom, keďže v kombinácii s inzulínom môže cukor v krvi poklesnúť až príliš. Pŕhľavu by preto nemali užívať diabetici. Vyhnúť by sa jej mali i tehotné ženy, pretože má vplyv na hormonálnu rovnováhu dôležitú pri vývoji dieťaťa.

Keďže žihľava môže znižovať krvný tlak a tep, môže tým zvyšovať účinok iných liekov (ACE inhibítory, beta blokátory, blokátory kalcia a iné). Pŕhľava tiež môže interagovať s liekmi na riedenie krvi ako sú warfarin, aspirin a clopidogrel. Pŕhľava dvojdomá je diuretikum, takže v kombinácii s ďalšími odvodňovacími liekmi ako sú furosemide alebo hydrochlorothiazid, môže dôjsť k dehydratácii organizmu.

 

Použité zdroje: urmc.rochester.edu, nature.com, webmd.com



Podobné témy

liečivé bylinky

Liečivé rastliny a ich účinky

Naši predkovia využívali liečivé rastliny a ich priaznivé účinky na zdravie už po tisícročia. Aj dnes sú liečivé bylinky vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb, pretože na rozdiel od syntetických liečiv…

trezalka bylinka

Ľubovník bodkovaný, prírodný liek nielen na nervy

Trezalka, čarovník, svätojánska bylina – to všetko sú ľudové názvy pre ľubovník bodkovaný. Na svete existuje viac ako 400 variet ľubovníka a je rozšírený takmer po celej planéte. Od nepamäti ho ľudia používali ako liek,…

bazová limonáda

Recept na domáci bazový sirup

Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s…

repik

Repík lekársky - účinky a použitie

Repík lekársky je jedna z najznámejších liečivých byliniek i vďaka jeho nezameniteľnému vzhľadu no najmä pre jeho účinky na organizmus. Poznáme viac ako 12 rozličných druhov repíka, ktorý sa vyskytuje po celej Európe,…

štúdijné odbory stredných škôl zamerané na prírodu

Zoznam stredných škôl zameraných na prírodu

Aktualizované: 20.11.2023 Veterinárstvo, lesníctvo, záhradníctvo, včelárstvo, rybárstvo, vinohradníctvo, poľnohospodárstvo, agropodnikanie a životné prostredie majú jedno spoločné – blízky vzťah k prírode. Tu je…

alchemilka účinky

Alchemilka obyčajná - účinky a použitie

Svoj názov dosala alchemilka podľa slova alchýmia a vzťahuje sa na stredoveké povery o schopnosti kvapiek vody na listoch tejto rastliny premieňať kovy na zlato. Alchymisti verili v magickú silu týchto kvapiek, ktoré…