Zimná záhrada - inšpirácie


zimné záhrady inšpirácie

Ako si naplánovať a zrealizovať zimnú záhradu

Od samostatne stojacich zimných záhrad, cez presklené terasy, zasklené balkóny a lodžie až po presklené časti domov, zimné záhrady umožňujú prežívať atmosféru záhrady počas celého roka. Zimná záhrada môže poskytnúť priestor pre relax v podobe sedenia a stolovania, no záhradkárom a milovníkom rastlín umožňuje tiež predĺženie krátkej vegetačnej sezóny. Bez zimnej záhrady totižto nemáme veľa možností kam umiestniť väčšie exteriérové a izbové rastliny.

S trochou úsilia si môže vytvoriť svoju zimnú záhradu každý, no pri jej plánovaní a výstavbe by ste mali dodržiavať zásady, ktoré vám umožnia tento priestor využívať naplno a uľahčia budúcu údržbu:

Plánovanie zimnej záhrady

zimná záhrada Pri plánovaní spôsobu ako vytvoriť zimnú záhradu je najdôležitejšie stanoviť si aký účel by mala táto záhrada spĺňať. Chcete priestor pre tropické rastliny, oranžériu, prípadne úžitkové rastliny alebo skôr priestor na relax s nábytkom a možnosťou uniknúť pred chladným počasím? Využitie zimnej záhrady vám veľa napovie o tom ako by mala vyzerať a aké vlastnosti by mala mať.

Pokiaľ ide len o zasklenie balkóna alebo lodžie postačí ohlásenie stavebnému úradu, ktorý posúdi vhodnosť použitého riešenia. Zasklievanie terás už také jednoduché nie je a pri väčších zimných záhradách je potrebné posúdenie statika a samozrejme tak ako každá samostatne stojaca stavba alebo prístavba, aj zimná záhrada si vyžaduje stavebné povolenie. Tí najšikovnejší si dokážu postaviť zimnú záhradu aj svojpomocne no vo väčšine prípadov je najvhodnejšia voľba odborníkov na realizáciu zimných záhrad.

zimná záhrada svojpomocne

Výber miesta pre zimnú záhradu

presklenie terasyPre zimnú záhradu je ideálna južná orientácia, ktorá vám v zimnom období zabezpečí najviac tepelných ziskov a pre rastliny čo možno najväčšiu dávku slnečného svetla. Do zimnej záhrady však vždy môžete pridať dodatočný tepelný či svetelný zdroj, takže južná orientácia nie je podmienkou. Vo väčšine prípadov polohu a orientáciu budúcej zimnej záhrady predurčuje dispozícia domu. Zasklenie terasy alebo balkóna je v takýchto prípadoch najbežnejším riešením.

Materiály a konštrukcia zimnej zahrady

Podlaha: Podlahové materiály by mali byť oproti tým interiérovým odolnejšie proti vlhkosti, chladu a väčšej záťaži. Vyhnite sa preto dreveným a laminátovým podlahám či kobercom. Lepšou alternatívou je mrazuvzdorná dlažba, leštený betón, epoxidová, prípadne polyuretánová podlaha.

Konštrukčný materiál: Zimné záhrady sú charakteristické rozmernými sklenenými plochami na stenách a na streche. Konštrukčný materiál použitý na presklenie terasy alebo na zimnú záhradu preto musí uniesť váhu presklených plôch a mal by byť pevný a trvácny pri rôznych poveternostných podmienkach. Moderné zimné záhrady preto využívajú najmä hliníkové systémy, prípadne plastové profily s kovovou výstužou. Pre lepšiu izoláciu je vhodné použiť dvojsklo, prípadne trojsklo. Tepelné straty tak budú menšie a okná sa budú pri nízkych teplotách menej rosiť.

zasklievanie terás

Osvetlenie: Aj zimná záhrada potrebuje osvetlenie a to najmä ak má slúžiť aj na pestovanie rastlín, pretože počas zimných mesiacov k rastlinám neprúdi dostatok svetla napriek veľkým preskleným plochám. Viac informácií ohľadne osvetlenia pre rastliny nájdete v článku o pestovaní rastlín v interiéri.

Nábytok: V zimnej záhrade je vítaným doplnkom pohodlné sedenie, prípadne iné úžitkové či dekoratívne predmety. Vhodou voľbou je najmä záhradný nábytok, ktorý zvládne vystavenie externým vplyvom akými sú intenzívne slnečné žiarenie či vyššia vlhkosť. 

zimne zahradyVetranie a tienenie: Výhodou zimných záhrad je ich vysoká priepustnosť svetla a s tým spojené tepelné zisky. Počas letných mesiacov je však potrebné dostatočné tienenie a vetranie, aby sa zimná záhrada neprehrievala. Na tienenie sa používajú vnútorné a vonkajšie žalúzie, pričom najdôležitejšie je zatienenie strešnej časti, keďže počas letných mesiacov svieti slnko pod väčším uhlom a svetlo tak preniká počas najhorúcejších dní najmä cez presklenú strechu. Pri celopresklených zimných záhradách by ste mali klásť dôraz aj na vetracie systémy vo forme posuvných okien/stien, výklopných okien a ventilačných klapiek. Moderné vetracie systémy sa automaticky otvárajú a zatvárajú podľa teploty a vlhkosti vzduchu.

Vlhkosť a prúdenie vzduchu: Účel zimnej záhrady ovplyvňuje aj požiadavky na vlastnosti vzduchu. Ak bude zimná záhrada slúžiť ako ďalšia obytná zóna, vzduch a vlhkosť by mali byť rovnaké ako v iných častiach interiéru, no ak bude využívaná prioritne na pestovanie rastlín, je potrebné zabezpečiť vyššiu vlhkosť vzduchu a dostatočnú cirkuláciu vzduchu s vetraním. Na dosiahnutie optimálnych pestovateľských podmienok sa používajú zvlhčovače a ventilátory.

Teplo:

Tepelné podmienky zimnej záhrady závisia od tepelných ziskov a izolačných vlastností použitého konštrukčného materiálu. Počas zimných mesiacov je však vykurovanie nevyhnutné, najmä ak v zimnej záhrade pestujeme rastliny. Vhodným riešením je podlahové kúrenie, prípadne podlahové konvektory umiestnené pri sklenených stenách. S týmito vykurovacími systémami sa môžeme vyhnúť roseniu presklených plôch. Jednoduché zasklievanie existujúcich terás samozrejme neumožňuje inštaláciu podlahových systémov a zimná záhrada si tak bude musieť vystačiť s tradičnými tepelnými zdrojmi.

zimné záhrady

Výber rastlín do zimnej záhrady

Zimná záhrada je ideálnym miestom na prezimovanie rastlín, ktoré by v exteriéri počas zimy neprežili a sú príliš veľké na interiér. Svoje miesto si tu nájdu oleandre, palmy, fikusy, filodendrony, sukulenty, citrusy no i rôzne úžitkové rastliny ako napríklad rozmarín alebo čili papričky. Milovníci rastlín si tak prídu na svoje aj počas zimných mesiacov.

 

Zdroje: www.thespruce.com, www.homify.co.uk/ideabooks, www.gardeningknowhow.com, www.oecogardenrooms.co.uk



Podobné témy

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

skalničky

12 najkrajších skalničiek do skalky

Okrasné skalky sú nádhernou súčasťou mnohých záhrad a zakladajú sa najmä na miestach vystavených celodennému slnku a s chudobnou pôdou. Rastliny ktoré v skalkách prosperujú musia zniesť celodenné slnko, málo vody a…

Hortenzie pestovanie

Hortenzia a jej pestovanie

Hortenzia je elegantná krovitá trvalka, ktorá svojim starodávnym šarmom priťahuje pozornosť. Kvitne nádhernými súkvetiami, ktoré sa počas leta stávajú stredobodom záhrady a vytvárajú v nej nezameniteľnú atmosféru.…