12 najkrajších skalničiek do skalky


skalničky

Skalničky sú známe svojou odolnosťou a skromnými nárokmi na životné podmienky. Tu sú tie najkrajšie

Okrasné skalky sú nádhernou súčasťou mnohých záhrad a zakladajú sa najmä na miestach vystavených celodennému slnku a s chudobnou pôdou. Rastliny ktoré v skalkách prosperujú musia zniesť celodenné slnko, málo vody a plytkú neúrodnú a kamenistú pôdu. Vo voľnej prírode môžeme takéto podmienky nájsť najmä v hornatých oblastiach so skalnatým podložím, odkiaľ skalničky dostali svoj názov.

Skalničky sú spravidla veľmi odolné trvalky, ktoré znesú sucho, plné slnko a ľahko sa rozrastajú. Sú to rastliny ktoré nepotrebujú pôdu bohatú na živiny, vyžadujú si minimálnu starostlivosť a napriek tomu svojimi pestrofarebnými kvetmi a listami rozžiaria každú záhradu. Skalničky však nepatria len do skalky. Uchytia sa totižto v každej škáre, či pukline chodníkov, stien a iných konštrukcií.

Skalku môžeme osídliť rozličnými rastlinami a vytvoriť tak fascinujúce predstavenie foriem, textúr a farieb. Vyberte si skalničky, ktorým budú suché podmienky skalky vyhovovať a z ktorých vytvoríte svoju jedinečnú kompozíciu.

Pestovanie skalničiek

Skalničky môžeme sadiť v ktoromkoľvek ročnom období okrem zimy, no najrýchlejšie sa príjmu na jar alebo počas jesene. Pri výsadbe im môžeme nožničkami narušiť koreňový bal aby korene nerástli do kruhu a zasadíme do priepustnej pôdy, pozostávajúcej zo zmesy záhradného substrátu a štrku, zeolitu, pemzy alebo antuky. Po zasadení skalničky výdatne zalejeme.

 

Skalničky neznášajú premočenú pôdu a preto im bude najlepšie na vyvýšených miestach pokrytých kameňmi, odkiaľ prebytočná voda rýchlo odtečie a kde nebudú mať konkurenciu v podobe iných rastlín.

Následná starostlivosť pozostáva väčšinou už len zo skracovania skalničiek strihaním, čo podporuje kvitnutie a rozrastanie do priestoru.

Najkrajšie skalničky

1. Skalnica Sempervivum

trvalky na slnko skalničkySkalnice sú sukulentné skalničky s typickými listami v tvare roziet. Rod sempervivum zahŕňa 40 druhov trvaliek, ktoré vydržia extrémne suchá i mráz a nepotrebujú takmer žiadnu pôdu a preto sa často používa v skalkách. Budú prosperovať na každom kamenistom stanovisku vystavenému celodennému slnku a sú úplne bezúdržbové. Sempervivum v doslovnom preklade znamená večne živá, čo je najvýstižnejšie označenie tejto nezničiteľnej skalničky. Do skalky sú vhodné všetky nižšie druhy skalníc.

2. Lomikameň Saxifraga

skalka v záhradeRod lomikameň Saxifrage zahŕňa viac ako 400 druhov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v arktických alebo horských ekosystémoch. Svoj názov však získali vďaka ich liečivým schopnostiam rozpúšťať obličkové kamene. Väčšina lomikameňov sú malé rastlinky, ktorých listy rastú blízko pri zemi (často v rozete) a malé kvietky vynikajú nad nimi na dlhých stonkách. Lomikameň kvitne počas leta v bielej, ružovej, červenej, žltej či fialovej farbe. Väčšina druhov lomikameňov je vhodná i do skalky. Z viacerých druhov vyberáme napríklad skalničky saxifraga suffrutescens, saxifrage cuneifolia a saxifrage grissebachii.

3. Klinček Dianthus

skalničky okrasné skalkyRod dianthus zahŕňa viac ako 300 druhov, z ktorých sa niektoré nižšie, vysokohorské druhy dokonale hodia do i do skalky. Rod zahŕňa vyše 300 druhov. Klinčeky sú väčšinou stálozelené trvalky so sivomodrými stonkami a listami a krásnymi, voňavými kvetmi v odtieňoch ružovej, bielej a fialovej, ktoré vytvárajú kvetové bochníky alebo koberce. Kvitnú koncom jari a počas leta. Medzi druhy klinčekov hodných do skalky patria napríklad dianthus haematocalyx, dianthus arpadianus alebo dianthus myrtinervius.

4. Dúška materina Thymus serpyllum

skalničky trvalky do skalkyDúška materina je prakticky nezničiteľná skalnička, odolná voči mrazom aj horúčavám, plnému slnku ako aj drsnému zaobchádzaniu a často používa ako pôdopokryvná a dokonca pochôdzna rastlina. Rada tvorí odnože, takže rýchlo zaplní všetky voľné miesta v skalke a ozdobí vašu záhradu. Existuje mnoho kultivarov tejto rastliny vhodných do skalky, no môžete ju pestovať aj v jej prirodzenej forme, ktorú nájdete na našich lúkach a využívať ju aj ako liečivú bylinku.

5. Rozchodník Sedum

skalnička do skalkyRod sedum pozostáva z viac ako 450 druhov sukulentných rastlín v podobe plazivých foriem, bylín až kríkov. Tieto prakticky nezničiteľné rastliny sa často používajú i na zelené strechy, kde dokážu prosperovať bez akejkoľvek starostlivosti. Rozchodníky sú preto ideálnymi rastlinami do skalky. Ich sukulentné listy zadržujúce vodu vytvárajú nádherný podrast a malé hviezdicovité kvietky sa nad nimi vynímajú počas celého leta.

6. Tarička Aubrieta

kvety do skalkyTarička je odolná skalnička produkujúca kobercovú záplavu malých fialových kvetov. Kvitne počas neskorej jari a zaujímavá je i tvrdými, chlpatými listami, ktoré zaplnia každú voľnú škáru v skalke. Tarička je efektná i keď prevísa cez múry a kamene.

 

 

 

7. Anacyclus depressus

pestovanie skalničkyTrvalka Anacyclus depressus pripomína svojím vzhľadom sedmikrásky, no vďaka svojej odolnosti vie skrášliť každú skalku. Kvitne na jar bochníkmi malých kvetov na dlhých stonkách týčiacich sa nad tŕnistými listami.

 

 

 

8. Zvonček Campanula

skalnickyRod campanula zahŕňa viac ako 300 druhov rôznych veľkostí a farieb, z ktorých je väčšina trvaliek. Niektoré druhy zvončekov sú vhodné do klasických záhonov, no skalničkové druhy zvončekov vytvárajú nádherné vankúšiky modrých, bielych alebo fialových kvietkov v tvare zvončeka. Z mnohých druhov sú do skaliek vhodné napríklad zvonček karpatský (campanula carpatica), campanula poscharskyana, campanula cochlearifolia, campanula garganica a veľa ďalších.

9. Poniklec obyčajný Pulsatilla vulgaris

skalnickaAk viete oceniť nezvyčajné kvety, je načase spraviť miesto aj pre poniklec. Jeho naberané listy a chlpaté stonky nesúce zvoncovité, výrazné kvety vás očaria. Kvitnú skoro na jar väčšinou fialovými kvetmi. Vašej záhrade pridajú element textúry. Po odkvitnutí zostávajú na stonkách výrazné hlavičky nesúce semená, ktoré vydržia niekoľko týždňov. Ako všetky rastliny v tomto zozname aj poniklec si nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť – vydrží sucho i mráz. Navyše to nie je zvyčajná súčasť slovenských záhrad takže vaša záhrada bude originálna.

10. Horec jarný Gentiana verna

skalnička horec Horec jarný je nádherná drobná skalnička vynikajúca azúrovými kvetmi v tvare hviezdy. Táto trvalka vytvára drobné vankúšiky, ktoré kvitnú na prelome jari a leta. Horec jarný je na Slovensku prísne chránený, takže z voľnej prírody si ho nemôžeme zobrať do záhrady.

 

 

11. Flox šidlolistý Phlox subulata

skalka skalnickyKeď už si myslíte že zima sa nikdy neskončí, objavia sa kvety plazivej skalničky flox šidlolistý a nádherným kvitnutím privolajú jar. Darí sa jej v chudobných, suchých pôdach, takže je ideálnym šperkom každej skalky. Flox šidlolistý dorastá len do výšky 15 cm, no produkuje kvetinové koberce v bielej, ružovej, červenej, fialovej a v iných farbách. Listy sú stálozelené, takže flox zostáva atraktívny po celý rok.

12. Machovička šidlovitá Sagina subulata

mach do skalkyI keď Machovička šidlovitá nevydrží bez vody tak dlho ako ostatné skalničky, museli sme ju pridať do nášho zoznamu, pretože je jednoducho nádherná. V kombinácii so skalami vyniká sviežozelenými bochníkmi, takými hustými, že môžete po nich chodiť. Machovička na jar kvitne drobnými bielymi kvietkami. Táto skalnička potrebuje poliať raz za týždeň ak dlho nepršalo, takže sa hodí viac do daždivejších regiónov.

Do nášho zoznamu sa nezmestilo veľa rastlín ktoré sú pre skalku ako stvorené. Sú to najmä

Okrasné trávy, z ktorých sme vybrali kompaktné druhy, ktoré sa nevysemeňujú a nie sú príliš vysoké, aby nezatienili ostatné skalničky. Sú to napríklad kostrava sivá (Festuca glauca), Kostrava modrá (Festuca cinerea), Bradník japonský (Ophiopogon japonicus), Chrastnica trsteníkovitá (Phalaris arundinacea)

Okrasné kry, medzi ktoré patria stálozelené, trpasličie druhy rastlín ako sú trpasličie ihličnany (Borovica horská (Pinus mugo), Borievka šupinatá (Juniperus squamata), atď. ), dráč (berberis) alebo Skalník (Cotoneaster)

Bylinky, z ktorých sme spomenuli už dúšku materinu, no je veľa ďalších ktorým sa v skalke bude dariť rovnako dobre. Sú to napríklad levanduľa (Lavandula), Perovskia atriplicifolia, prípadne rozmarín

Pôdoporkyvné rastliny, ktoré sa rýchlo rozrastajú a spájajú všetky ostatné prvky skalky spolu. Sú to napríklad Mydlica bazalkovitá (Saponaria ocymoides), Delosperma congestumm, Rožec plstnatý (Cerastium tomentosum) a zbehovec (ajuga)

Budeme radi ak sa aj vy podelíte o svoje skúsenosti s vašimi obľúbenými skalničkami v komentári tohto článku.

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…