Rozmarín lekársky

Katka Ondeková

Autor
Katka Ondeková

08.08.2018

Zber, použitie a účinky liečivej rastliny rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)

Odborný názov: Rosmarinus officinalis                              Zaradenie: parí do čeľade hluchavkovité

Iné názvy: rozmarín, rozmajrín, rozmarína

Zber: listy, stonky a kvety počas celej sezóny od mája do septembra ( najviac účinných látok obsahuje ešte pred kvitnutím)

Rozmarín je známy najmä vďaka jeho využitiu v kuchyni, no málokto vie že je to aj jedna z najprospešnejších liečivých byliniek pre naše zdravie. Táto odolná liečivá rastlina pochádza zo stredomoria, kde má využitie rozmarínu dlhú históriu.

Rozmarín je veľmi odolná trvalka, ktorá vydrží i celodenné slnko a sucho. Štandardne dosahuje v dospelosti výšku jedného metra, no v ideálnych stredomorských podmienkach dorastá aj do troch metrov.  Striebristé listy rozmarínu vydávajú charakteristickú arómu pripomínajúcu vôňu borovice a jej mätovo-korenistá chuť s horkým dozvukom sa nevytráca ani tepelnou úpravou a preto sa vo veľkej miere využíva na ochutenie mäsa, zeleniny a rôznych iných jedál.

Rozmarín obsahuje účinné látky: éterické oleje (eukaliptol, borneol, kamfén, terpineol, gáfor, limonén, linalool, Izobutylacetát, 3-oktanón, verbenol), flavonoidy (apigenín, diosmín atď.), fenolové kyseliny vrátane účinnej látky kyselina rozmarínová, kyselina karzónová, terpenoidy (karnaosol, kyselina urosolová, kyselina oleanolová), triesloviny, saponín, vitamíny a minerály

Rozmarín lekársky a jeho účinky

Medicínske účinky rozmarínu: antioxidant, protizápalový, astringentný (sťahuje tkanivo), antidepresant, ukľudňuje nervový systém, analgetikum, podporuje krvný obeh, močopudný, uvoľňuje kŕče, podporuje srdcovú činnosť a krvný obeh, znižuje cholesterol, podporuje funkciu pečene, pôsobí proti nadúvaniu, antimutagénne účinky

Účinné látky obsiahnuté v rozmaríne ochraňujú mozgové bunky a znižujú riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení ako alzheimerova choroba a demencia

• Rozmarín zlepšuje pamäť, obsahuje mnoho antioxidantov a má povesť bylinky pre dlhý život. Vďačí za to vysokému obsahu kyseliny rozmarínovej a iným prospešným substanciám, ktoré majú antioxidačné, antimutagénne, protizápalové, antibakteriálne a antivirálne účinky

• Podporuje cirkuláciu krvi a funkciu srdca tým že rozširuje cievy a znižuje množstvo “zlého” LDL cholesterolu, ktorý sa ukladá do stien ciev a upcháva ich

Táto liečivá rastlina pôsobí preventívne proti vzniku cukrovky, šedého zákalu, bakteriálnym infekciám a zápalom

• Podporuje trávenie, zmierňuje nadúvanie a jeho užívanie predchádza tráviacim ťažkostiam

Rozmarínový olej sa v ľudovom liečiteľstve používa na zmiernenie bolesti svalov a kĺbov pri artritíde a dne

Vďaka jeho aróme sa rozmarín často používa pri aromaterapii a taktiež účinne odpudzuje mole a iný hmyz

Ako užívať rozmarín lekársky

rozmarín čajPoužiť môžeme celú nadzemnú časť rozmarínu, pričom zbierať ho môžeme počas celej sezóny. Najviac účinných látok však obsahuje ešte pred kvitnutím, kedy má aj najlepšiu chuť. Ideálne je použiť čerstvý rozmarín, no i túto liečivú rastlinu je možné uchovať vysušením a uložením v nepriehľadných nádobách bez prístupu kyslíka.

Rozmarín sa väčšinou užíva vnútorne formou čaju, prípadne ako bylinka v jedle. Na vonkajšie použitie je vhodný rozmarínový olej alebo tinktúra na natieranie boľavých kĺbov, prípadne pri aromaterapii.

Rozmarínový čaj

Čaj z rastliny rozmarín lekársky sa pripravuje veľmi jednoducho. Do šálky vložíme 5 g sušených listov rozmarínu, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút lúhovať a rozmarínový čaj je hotový. Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé listy rozmarínu. Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu (25 sekúnd) a môžeme zalievať viacero krát. Takto môžeme popíjať rozmarínový čaj z jednej dávky po celý deň a čaj bude mať vďaka kratšiemu lúhovaniu sviežu a plnú chuť. Čaj môžeme piť 5 až 10 krát denne.

Rozmarínová tinktúra

Rozmarínovú tinktúru pripravíme tak, že rozdrobíme 40 g sušených alebo 200 g čerstvých ihlicových listov a stoniek rozmarínu, dáme ich do fľaše a nalejeme na ne 0,4 litra 70 % alkoholu. Fľašu uzatvoríme a obsah necháme dva týždne lúhovať, pričom ju denne pretrepávame. Potom obsah precedíme cez gázu a získaná tinktúra sa podľa potreby ešte môže zriediť zmiešaním so 135 ml destilovanej vody a 55 ml 70 % alkoholu. V tejto forme môžeme používať rozmarín na boľavé kĺby.

Rozmarínový olej

Olej s extraktom rozmarínu si pripravíme rozdrobením a vložením vetvičiek rozmarínu lekárskeho do tmavej sklenenej fľaše, ktorú zalejeme rastlinným olejom. Čim viac rastlín do fľaše zmestíme, tým lepšie, no musia byť úplne zaliate olejom. Môžeme použiť akýkoľvek panenský olej lisovaný za studena, pričom ideálne sú oleje bez výraznej arómy ako je napríklad ricínový olej. Fľašu následne uzatvoríme zátkou a umiestnime do chladnej, tmavej miestnosti, kde sa bude rozmarín minimálne mesiac lúhovať. Po vylúhovaní olej precedíme cez gázu a môžeme ho začať používať na natieranie boľavých kĺbov alebo pri aromaterapii.

Rozmarín lekársky a jeho možné nežiaduce účinky

Pri vysokých dávkach môže rozmarín spôsobovať zvracanie a kŕče. Rozmarín by sa nemal užívať vo vysokých dávkach ani v tehotenstve pretože môže zvýšiť riziko spontánneho potratu.

Rozmarínu by sa mali tiež vyhýbať ľudia, ktorý užívajú lieky proti vysokému krvnému tlaku, na diabetes a na riedenie krvi, s ktorými rozmarín interaguje.

Rozmarín a jeho pestovanie

rozmarínRozmarín prosperuje na slnečných stanoviskách, v dobre priepustných, mierne zásaditých pôdach. Táto liečivá rastlina pochádza z teplého stredomorského prostredia, takže je citlivá na silný mráz. Rozmarín preto môžeme pestovať v nádobách a cez zimu presúvať do interiéru. V prípade celoročného pestovania v záhrade si vyžaduje chránenú polohu a počas zimných mesiacov aj nastlanie izolačným materiálom (čečina), ktorá ochráni podzemné časti rozmarínu pred najväčšími mrazmi.

Rozmarín sa najjednoduchšie rozmnožuje odrezkami, ktoré rýchlo zakoreňujú a rýchlo z nich vyrastajú mladé rastliny.  Pravidelným strihom podnietime rozmarín k hustejšiemu rastu a udržíme tak jeho kompaktné rozmery.

Katka Ondeková
Autor:
Katka Ondeková

Viac článkov od Katka Ondeková

Sledujte nás