Mohol by byť rozmarín tajomstvom dlhého a zdravého života?


bylinka na dlhovekosť

Nedávny článok publikovaný v New York Times poukazuje na výskum prebiehajúci na výnimočne dlho žijúcich obyvateľoch jedného talianskeho mestečka.

Výskumníci z Kalifornskej Univerzity v San Diegu vycestovali do malého talianskeho mestečka zvaného Acciaroli, aby študovali pozoruhodných ľudí, ktorí tam žijú. Je to mestečko kde z 2000 obyvateľov má približne 15% viac ako 100 rokov. A ešte čudnejšie je, že len málo kto z nich trpí chorobami spojenými so starobou ako sú alzheimer, srdcovo-cievne ochorenia či šedý zákal.

Recept na dlhovekosť 

Možné príčiny ich dlhovekosti je ale ťažké objasniť. Malé mestečko by sa mohlo vyznačovať koncentrovaným genómom, zodpovedným za dlhovekosť, no aj životný štýl by mohol mať podiel na ich zdraví. Nádherná krajina s miernou klímou nabáda jej obyvateľov prechádzať sa a tráviť viac času vonku v porovnaní s väčšinou ľudí a aj strava určite prispieva k dlhovekosti a tá v Acciaroli je jednoduchá, plná olivového oleja, zeleniny, morských rýb a málo soli. Za zmienku stojí aj nezvykle aktívny sexuálny život starších ľudí.

No jedna konkrétna možnosť je obzvlášť zaujímavá: Výskumníci zistili, že obyvatelia Acciaroli jedia až zarážajúco veľké množstvo rozmarínu. A nie je to bežný rozmarín. V suchej, slnečnej klíme má bylinka tendenciu produkovať vyššie množstvo éterických olejov, ktoré ju robia omnoho výraznejšiu a chutnejšiu ako iné variety rozmarínu. No mohli by tieto vlastnosti rozmarínu ovplyvňovať dĺžku života?

Účinky Rozmarínu 

Rozmarín obsahuje rovnaký typ antioxidantov ako “superpotraviny“ granátové jablko alebo čučoriedky. Niektoré štúdie tiež dokázali že rozmarín má antibakteriálne účinky. Ďalšie štúdie sú zamerané na použitie rozmarínu v aromaterapii, pri ktorej bylinka zlepšovala pamäť a redukovala stavy úzkosti vďaka vysokej koncentrácii eukalyptolu. Možné je aj to že rozmarín obsahuje kyseliny, ktoré spomaľujú šírenie rakovinových buniek. Majú však tieto vlastnosti efekt na ľudské zdravie? Kto vie!?

Skúmanie rozmarínu je len v začiatkoch a zatiaľ je zamerané na laboratórny výskum a nie na jeho priame pôsobenie na ľudí. Ľudské telo je navyše veľmi komplexné a zistiť aký má naň vplyv akákoľvek látka je zdĺhavé a náročné. To či má rozmarín naozaj vplyv na zdravie a dĺžku ľudského života je diskutabilné. No to, či sa hodí k olivovému oleju, paradajkám a chrumkavému chlebu je nepopierateľné.

Autor: Jakub Durdík

Zdroj: New York Times



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…