Mohol by byť rozmarín tajomstvom dlhého a zdravého života?

Nedávny článok publikovaný v New York Times poukazuje na výskum prebiehajúci na výnimočne dlho žijúcich obyvateľoch jedného talianskeho mestečka.

Výskumníci z Kalifornskej Univerzity v San Diegu vycestovali do malého talianskeho mestečka zvaného Acciaroli, aby študovali pozoruhodných ľudí, ktorí tam žijú. Je to mestečko kde z 2000 obyvateľov má približne 15% viac ako 100 rokov. A ešte čudnejšie je, že len málo kto z nich trpí chorobami spojenými so starobou ako sú alzheimer, srdcovo-cievne ochorenia či šedý zákal.

Recept na dlhovekosť

Možné príčiny ich dlhovekosti je ale ťažké objasniť. Malé mestečko by sa mohlo vyznačovať koncentrovaným genómom, zodpovedným za dlhovekosť, no aj životný štýl by mohol mať podiel na ich zdraví. Nádherná krajina s miernou klímou nabáda jej obyvateľov prechádzať sa a tráviť viac času vonku v porovnaní s väčšinou ľudí a aj strava určite prispieva k dlhovekosti a tá v Acciaroli je jednoduchá, plná olivového oleja, zeleniny, morských rýb a málo soli. Za zmienku stojí aj nezvykle aktívny sexuálny život starších ľudí.

No jedna konkrétna možnosť je obzvlášť zaujímavá: Výskumníci zistili, že obyvatelia Acciaroli jedia až zarážajúco veľké množstvo rozmarínu. A nie je to bežný rozmarín. V suchej, slnečnej klíme má bylinka tendenciu produkovať vyššie množstvo éterických olejov, ktoré ju robia omnoho výraznejšiu a chutnejšiu ako iné variety rozmarínu. No mohli by tieto vlastnosti rozmarínu ovplyvňovať dĺžku života?

Účinky Rozmarínu

Rozmarín obsahuje rovnaký typ antioxidantov ako “superpotraviny“ granátové jablko alebo čučoriedky. Niektoré štúdie tiež dokázali že rozmarín má antibakteriálne účinky. Ďalšie štúdie sú zamerané na použitie rozmarínu v aromaterapii, pri ktorej bylinka zlepšovala pamäť a redukovala stavy úzkosti vďaka vysokej koncentrácii eukalyptolu. Možné je aj to že rozmarín obsahuje kyseliny, ktoré spomaľujú šírenie rakovinových buniek. Majú však tieto vlastnosti efekt na ľudské zdravie? Kto vie!?

Skúmanie rozmarínu je len v začiatkoch a zatiaľ je zamerané na laboratórny výskum a nie na jeho priame pôsobenie na ľudí. Ľudské telo je navyše veľmi komplexné a zistiť aký má naň vplyv akákoľvek látka je zdĺhavé a náročné. To či má rozmarín naozaj vplyv na zdravie a dĺžku ľudského života je diskutabilné. No to, či sa hodí k olivovému oleju, paradajkám a chrumkavému chlebu je nepopierateľné.

Autor: Redakcia – Mats

Zdroj: New York Times

Najčítanejšie články

Sledujte nás