Vytvorte si svoju ružovú záhradu


ruže v záhrade

Inšpirujte sa ako vytvoriť svoju vysnívanú ružovú záhradu plnú voňavých a pôvabných ‘kráľovien kvetov’

Žiaden kvet si v histórii nezískal toľko pozornosti od záhradníkov ako ruža. Či už predstavuje ruža dominantu záhrady alebo je súčasťou väčšej kompozície rôznych rastlín, vždy bude v záhrade žiariť.

Spôsobov akými sa dá ruža zakomponovať do záhradnej kompozície je veľa a záleží len na vašom vkuse aký štýl zvolíte. Klasické ružové záhony, cottage štýl, obrastená ružová stena či plot alebo romantická ružová záhrada, nech už si vyberiete čokoľvek, poradíme vám ako na to:  

1. Pripravte si plán ružovej záhrady

ruže v záhradeVytvorenie krásnej ružovej zahrady si vyžaduje plánovanie. Začnite so zhodnotením klimatických a priestorových podmienok vo vašej záhrade.

Vyberte farby a štýl ktorý bude vyhovovať vášmu vkusu a bude sa hodiť k domu a záhrade. Pri výbere ruží by ste preto mali vedieť v akom farebnom odtieni vytvárajú svoje kvety. Malý náčrt celej kompozície vám pomôže predstaviť si ako bude záhrada vyzerať, či už ju tvoríte nanovo alebo iba dopĺňate existujúcu výsadbu.

2. Vyberte si miesto pre výsadbu

záhon s ružamiRuže sú rastliny, ktoré nie sú náročné na údržbu ak jej vyberiete vhodné stanovište a správne ju zasadíte.Nájdenie vhodnej polohy pre ruže je veľmi dôležité, preto je dobré vedieť, v ktorých miestach budú ruže prosperovať:

Vyberte miesto s ranným slnkom (ruže potrebujú 5 až 6 hodín slnka denne).Slnečné lúče vysušia rannú rosu na listoch a tým pomôžu predchádzaniu hubovým ochoreniam. Ruže držte ďalej od stromov a kríkov, ktoré by ich zatienili a brali im výživu.

Stanovište ruží by malo byť otvorené s dobrou cirkuláciou vzduchu aby sa po daždi rýchlo vysušili. Príliš veterná poloha však tiež nie je vhodná.

Ruže majú rady suchú pôdu, umiestnite ich preto ďalej od odkvapov a iných prvkov, z ktorých padá nadbytok vody. Ak vaša pôda dobre neschne, je vhodné pripraviť pre ruže vyvýšený záhon vysoký minimálne 45 cm.

3. Vybudujte si oporné konštrukcie

pergola ružíRuže najkrajšie vyniknú ak sa budú voľne popínať po konštrukcii s divokým, prirodzeným vzrastom. V kombinácii s rôznymi pergolami, špaliermi, mrežami a inými konštrukciami tak vytvárajú neopakovateľnú atmosféru.

Vybudovanie vlastnej opornej konštrukcie je jednoduchšie ako to na prvý pohľad vyzerá. Či už je to drevo, kov alebo niečo iné, vyberte si materiál ktorý sa bude hodiť do vašej zahrady. Takéto konštrukcie sa pre zvýraznenie efektu často umiestňujú okolo fontán alebo lavičiek. Pri budovaní oporných konštrukcií majte vždy na pamäti, že by mali byť v dostatočnej vzdialenosti od chodníkov a cestičiek aby ste sa pri prechádzaní popri ružiach nezachytávali o tŕne.

 

 

4. Vyberte si vaše ruže

popínavé ružeRuže sú druhovo veľmi rozmanité nielen vo svojich farbách, počte, veľkosti a tvare ich kvetov, frekvenciách kvitnutia, no aj v tvare a veľkosti ich vzrastu. Existuje viac ako 100 druhov ruží s tisícmi ich možných variet, vždy sú však krásne.

Existujú tri hlavné formy, v akých môžete ruže zasadiť: odrezky, voľnokorenné ruže a kontajnerované ruže. Každá z týchto podôb bude prosperovať ak ich nasadíte správne:

Odrezky: Množenie ruží odrezkami je najlacnejší spôsob ako si môžete vytvoriť svoju ružovú záhradu. Odrezky môžete odobrať z ruží vo vašej záhrady prípadne od susedov. Výhodou tiež je, že viete akú farbu a tvar ruží sadíte. Na výsadbu odrezkov je najvhodnejšie obdobie leta.

Voľnokorenné ruže: Tieto rastliny pozostávajú z kmienka bez listov/púčikov a z voľných koreňov, čo môže evokovať, že nie sú živé. Sú však len v dormantnom spánku a po zasadení sa opäť prebudia. Ideálnym obdobím na výsadbu voľnokorenných ruží je október.

Kontajnerované ruže: Dajú sa kúpiť v jednorazových kvetináčoch s už vyvinutými listami, púčikmi a niekedy aj s kvetmi. Môžu sa vysádzať počas celého vegetačného obdobia, no najvhodnejšia je jar, prípadne jeseň.

5. Výsadba ruží

výsadba ruží Vykopte výsadbovú jamu dva krát širšiu a hlbšiu ako je samotný koreň rastliny

Do vykopanej pôdy pridajte kompost alebo vyzretý hnoj a ak pôda nie je dostatočne priepustná, pridajte aj piesok alebo piliny

Vložte rastlinu do jamy a zasypte vykopanou pôdou presne do takej výšky v akej bola predtým zasadená v kontajneri (v prípade voľnokorennej ruže je miesto pokiaľ siahala zemina jasne viditeľné – iné sfarbenie)

Pôdu poriadne utlačte aby bola rastlina stabilná a výdatne zalejte

Vzdialenosť medzi jednotlivými ružami by mala byť minimálne 60 cm

Na záver môžete pridať aj mulč

Pri výsadbe voľnokorenných ruží namočte deň pred výsadbou korene do vody, tesne pred výsadbou korene skráťte o tretinu a odstráňte odumreté korene.

Koreňový systém kontajnerovaných ruží býva po vytiahnutí z kvetináča značne prerastený a preto ho je vhodné poprestrihávať nožničkami aby korene nerástli v bludnom kruhu.

Pri výsadbe odrezkov odoberte 30 cm odrezky stonky s hrúbkou ceruzky a zasaďte ich na vybrané miesto. Zalejte, prekryte skleneným pohárom a odkryte až na jar, keď už nebudú hroziť silné mrazy.

6. Starostlivosť o ruže

Ruže nie sú náročné na údržbu. Stačí ak ich pohnojíte na jar a v lete a zvolíte správny rez ruží aby ste im pomohli pri kvitnutí. Zalievajte ich len ak je sucho tak aby bola pôda vlhká, no nie premočená, pretože ruže majú radi suchšiu pôdu. Vodu nelejte priamo na stonku/kmienok.

Ruže je vhodné vysádzať v blízkosti niektorých iných druhov rastlín, ktoré zmiernia nápor prípadných škodcov. Patria medzi ne napríklad pivonka, nezábudka, kosatec, náprstník, kocúrnik, alchemilka mäkká, floxy, mak, klarkia, levandula a okrasné trávy.

Rimbaba obyčajná odťahuje od ruží vošky, askamienica a pažítka odpudzujú hmyz , cesnak a šalvia pôsobia preventívne proti hubovým ochoreniam a udržia ruže zdravé.

tvorba ružovej záhrady

Zo všetkého najdôležitejšie je si však ružovú záhradu užiť. Váš život bude tak neraz prechádzka ružovou záhradou.



Podobné témy

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

skalničky

12 najkrajších skalničiek do skalky

Okrasné skalky sú nádhernou súčasťou mnohých záhrad a zakladajú sa najmä na miestach vystavených celodennému slnku a s chudobnou pôdou. Rastliny ktoré v skalkách prosperujú musia zniesť celodenné slnko, málo vody a…

Hortenzie pestovanie

Hortenzia a jej pestovanie

Hortenzia je elegantná krovitá trvalka, ktorá svojim starodávnym šarmom priťahuje pozornosť. Kvitne nádhernými súkvetiami, ktoré sa počas leta stávajú stredobodom záhrady a vytvárajú v nej nezameniteľnú atmosféru.…