kysnutá kapusta

kysnutá kapusta

Jaja
30.10.2017
15:15
prosím ako tlačíte kapustu na zimu do sudka?
Fedor
08.03.2019
09:41

ja som nakladal predvčerom nový súdok,lebo 10l sme od novembra zlikvidovali kým sa dá kúpi´t hutná zimná odroda kapusty,tak nie je problém ja dávam len soľ 220g na 15kg,podľa ,,pánov kapustárov" zo Stupavy predtým sme dávali peper,kôpor,no v tej zimnej vode tie koreniny neodovzdajú nič lepšej chuti kvasenie v 15*C sa mi zdá málo,ja ju kvasím v kuchyni 21–22*C tri týždne a potom preložím do pivnice 5–6*C vždy je tvrdá,chrumka­vá,žiadne pliesne,ak treba dolejem trochu minerálky alebo zimnú prevarenú osolenú vodu

Miro
31.10.2017
00:03

Najlepšie vitamíny a antibiotiká, vrelo odporúčam na zimu tuto vitamínovu bombu.

Niki
30.10.2017
22:57

Klasika . Soľ, korenie , rasca , cibuľa , hrozno , patka z chlebíka , korenie , bobkový list a kapusta

ZDEŇO
30.10.2017
20:10

nezabudnite kapustu premývať aby nechytila plieseň- neprekysla, to by bolo po kapuste

ahoj
30.10.2017
18:51

Môj recept je takýto, klasika :)

Receptov na kyslú kapustu existuje niekoľko, pričom základom všetkých je kuchynská soľ a rasca. Niekde pridávajú cibuľu, bobkový list, chren, jabĺčka, mrkvu či cviklu. Na dno nádoby sa môžu položiť celé kapustné listy, niekoľko výhonkov kôpru alebo listy viniča. Prísady musíme rovnomerne pridávať do nastrúhanej kapusty, ktorú vtláčame do kvasnej nádoby. Musí byť utlačená tak, aby sa z nej vypudil všetok vzduch. Nádobu nenaplníme až po okraj, ale ponecháme asi 8 – 10 cm voľného priestoru. Kapustu sa odporúča zaťažiť doštičkou, na ktorú položíme plochý kameň, prípadne ťažitko. Po zakrytí do žliabku súdka nalejeme vodu, ktorá kapustu chráni pred vniknutím vzduchu, a dáme do miestnosti s teplotou okolo 15 °C, kde kvasenie trvá približne mesiac. Potom ju preložíme do chladnejšieho priestoru. Po niekoľko dňoch začne kapustička bublať čo je dobré znamenie, že prebieha kvasenie.

kukulienka00
30.10.2017
17:06

a netreba zabudnut na kôrku chleba a hrozno na dno suda :)

hana
30.10.2017
15:52

ja pripravujem tak isto, len pridávam aj červenú repu aby mala kapusta krásnu farbu

gazdinka
30.10.2017
15:50

JA pripravujem kapustu takto: (každá domácnosť má svoj recepr)

Jednotlivé hlávky kapusty dôkladne očistíme od vrchných listov a orežeme hlúby.
Kapustu postrúhame na prúžky široké 2 – 3 mm. Ak máme kapusty menej, môžeme použiť aj klasické strúhadlo na zeleninu, no v mnohých rodinách sa dedia takzvané „nože“ alebo rezačky vyrobené z dreva.
Umytú vaňu vyložíme čistými plachtami, vrstvíme do nej porezanú kapustu, ktorú vždy dobre nasolíme – na 50 kíl kapusty nám vystačí jeden kilogram soli.
Kapustu necháme dobre odležať (aj 3 hodiny), aby nám pustila šťavu.
Ak sa do prípravy kyslej kapusty zapája celé rodina, úlohy sa môžu rozdeliť. Pri vyberaní kapusty z vane treba každú jednu hrsť dobre vyžmýkať. Niekoľko takýchto hrstí vložiť do misky a posunúť ďalšiemu členovi, ktorý kapustu natlačí do kameninovej nádoby. Najjednoduchšie to ide vlastnou váhou – stačí si dôkladne umyť nohu, dať na ňu čisté igelitové vrecko a každú vrstvu poriadne udupať.
Jednotlivé vrstvy môžeme ochutiť celou rascou, celým čiernym korením, novým korením alebo rozštvrtenými jablkami.
Nakoniec kapustu poriadne zaťažíme drevenými doskami a umytým kameňom.
Aby mliečne kvasenie prebehlo správne, treba zamedziť prístup vzduchu. Keď nádobu prikryjeme vekom, do žliabku nalejeme vodu.

Pridať odpoveď